Απαντήσεις σχετικά με το αντίδοτο στο δηλητήριο του φιδιού και το Αικατερίνη που επέστρεψε εγκαίρως
Από τους 3500 αναγνώστες που διάβασαν την ανάρτηση σχετικά με το περιστατικό της γυναίκας που δάγκωσε φίδι στο Γαύριο και την εσπευσμένη επιστροφή του πλοίου Αικατερίνη για να την παραλάβει δύο μας έθεσαν δύο εύλογα και κρίσιμα ερωτήματα.
Πρώτον: γιατί δεν υπήρχε το αντίδοτο στο νησί;
Δεύτερον: τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε το πλοίο Αικατερίνη εκείνη την βραδιά;
Ρωτήσαμε τον γιατρό Ανδρέα Βόσσο που είχε και την ιατρική ευθύνη του περιστατικού και λάβαμε ενδιαφέρουσες και λίαν διαφωτιστικές απαντήσεις για όλους μας, που είμαστε σε διακοπές ή στην εξοχή το καλοκαίρι.
Αρχικά ήταν έγκαιρη η προσέλευση στο ιατρείο της γυναίκας. Στη συνέχεια ήταν έγκαιρη η θετική ιατρική γνωμάτευση πως επρόκειτο για δηλητηριώδες φίδι, οχιά ή αστρίτη. Το ότι τα δάχτυλα είχαν να πρήζονται και να μαυρίζουν στην άκρη ήταν ένδειξη πως το φίδι ήταν δηλητηριώδες.
Στο ιατρείο υπήρχε αντιοφικός ορός που έγινε αμέσως. Αυτός ανακόπτει την δράση του δηλητηρίου για 6 με 8 ώρες. Το αντίδοτο όμως δίνεται μόνο σε νοσοκομείο γιατί είναι πολύ δραστικό και μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό σοκ. Στη γυναίκα χορηγήθηκε αμέσως ο αντιοφικός ορός, αλλά για το αντίδοτο έπρεπε να πάει σε νοσοκομείου. Εκκληθεί επειγόντως πίσω το καράβι. Και μέσα σε τέσσερις ώρες από το δάγκωμα του φιδιού η γυναίκαήταν σε αθηναϊκό νοσοκομείο.
Αν δεν υπήρχε καράβι τότε ο λιμενάρχης Χ. Νάνος ήταν έτοιμος να την στείλει στην Ραφήνα με το πλοιάριο του λιμενικού. Περίμενε όμως να πάρει απάντηση από το πλοίο Αικατερίνη πριν ετοιμάσει το πλοιάριο. Όμως το πλοίο γύρισε αμέσως. Και έτσι δεν προχώρησε η μεταφορά με το ταχύπλοο του λιμενικού που θα έκανε το ταξίδι πιο δύσκολο και κουραστικό. Και σε αυτή την περίπτωση ο αντιοφικός ορός που επιβράδυνε την εξάπλωση του δηλητηρίου παρείχε τον ασφαλή χρόνο για την μεταφορά της γυναίκας.
Στην χειρότερη πιθανή περίπτωση θα επιστρατευόταν ελικόπτερο. Αλλά και εδώ θα υπήρχε πρόβλημα, λόγω νύχτας, σχετικά με την απόσταση από το ελικοδρόμιο. Και σε αυτή την περίπτωση όμως υπήρχε, λόγω της έγκαιρης ιατρικής αγωγής, ο αναγκαίος χρόνος.
Πληροφορούμε τους χιλιάδες αναγνώστες πως το πρήξιμο που προκλήθηκε από το δάγκωμα του φιδιού της γυναίκας προχώρησε σχετικά, αλλά σταμάτησε εγκαίρως. Και με το αντίδοτο η γυναίκα έγινε καλά και ήδη σήμερα έχει πάρει εξιτήριο.
Τα παραπάνω ενδιαφέροντα και χρήσιμα τα γράφουμε για να ξέρουμε πως ακόμα δουλεύουν αρκετά πράγματα στην Ελλάδα…
«εν Άνδρω»