Α. Τσατσομοίρου: μια απάντηση για τους μαθητές του Γαυρίου & του Κορθίου
(Από την κ. Αθηνά Τσατσομοίρου υπεύθυνης πολιτιστικών του Δήμου Άνδρου λάβαμε το παρακάτω δελτίο σχετικά με παρεξήγηση που δημιουργήθηκε πριν την έναρξη της παράστασης "Αχαρνής". Την δημοσιεύουμε αυτούσια. "εν Άνδρω")
Επειδή στο διαδίκτυο έχουν γραφεί ανακρίβειες από την κα. Ελένη (ή EleniMouz, όπως υπογράφει στο Facebook), μητέρα μαθητή του Κορθίου, θα ήθελα να διευκρινίσω ορισμένα θέματα σχετικά με την παράσταση «Αχαρνής».
Πριν την παράσταση των «Τρωάδων» του Εθνικού Θεάτρου, και κατόπιν παρακλήσεως του Ιδρύματος Μωραΐτη, ανέλαβα να ενημερώσω τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων όλων των Λυκείων της Άνδρου ότι το εν λόγω Ίδρυμα διέθετε συγκεκριμένο αριθμό μαθητικών εισιτηρίων για δύο θεατρικές παραστάσεις («Τρωάδες» και «Αχαρνής»). Η καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από μέρους των παιδιών, όπως την όρισε ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος, ήταν η Παρασκευή 7 Αυγούστου.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου της Χώρας απάντησε αμέσως και προμηθεύτηκε 30 εισιτήρια για κάθε μία από τις δύο συγκεκριμένες παραστάσεις. Δυστυχώς, παρ’ όλες τις προσπάθειές μου, οι μαθητές των σχολείων Γαυρίου και Κορθίου δεν ανταποκρίθηκαν έγκαιρα, πλην ελαχίστων. Έτσι, προμηθεύτηκα εισιτήρια για τις «Τρωάδες», και μάλιστα μόλις δύο ημέρες πριν την παράσταση, για δύο μαθητές του Κορθίου και ένδεκα του Γαυρίου, τα οποία πλήρωσα με δικά μου χρήματα μέχρι να καλύψει την δαπάνη το ίδρυμα Μωραΐτη.
Συνέχισα τις προσπάθειές μου και για την παράσταση «Αχαρνής», ώστε να την παρακολουθήσουν και οι μαθητές Γαυρίου και Κορθίου, καθώς ο Σύλλογος της Χώρας είχε ήδη εξασφαλίσει τα εισιτήρια για τους μαθητές του, έχοντας από πολλές ημέρες πριν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Όταν τελικά, και μόλις δύο ημέρες πριν, είχα στα χέρια μου κατάλογο με ονόματα επτά μαθητών Κορθίου και οκτώ Γαυρίου, τα εισιτήρια είχαν πλέον εξαντληθεί. Παρ’ όλα αυτά και καθαρά από ενδιαφέρον και επιθυμία ώστε να παρακολουθήσουν και οι μαθητές αυτοί τους «Αχαρνής», συνεννοήθηκα με τον υπεύθυνο παραγωγής της παράστασης και μου υποσχέθηκε πως θα επιτρέψει να μπουν ως προσκεκλημένοι μας αμέσως μόλις ξεκινήσει.
Δυστυχώς, όμως, θα έπρεπε να μπουν στο θέατρο από την επάνω είσοδο, ώστε να μην ενοχληθούν ηθοποιοί και θεατές από την διέλευση δεκαπέντε παιδιών μπροστά από την σκηνή.
Οι μαθητές ήρθαν, τους εξήγησα πώς θα μπουν και περίμεναν σε ομάδα υπομονετικά.
Μόλις άρχισε η παράσταση, ο υπεύθυνος, κρατώντας τον κατάλογο που του έδωσα, επέτρεπε σε ένα ένα τα παιδιά να μπαίνουν. Εν τούτοις, εμφανίστηκαν και άλλα τρία παιδιά του Γαυρίου, που δεν υπήρχαν στον κατάλογο, και, παρά τους διαπληκτισμούς μου για να τους επιτραπεί η είσοδος, καθυστέρησαν να μπουν.
Η κυρία που φώναζε να ανοίξουν τα φώτα για να μπει το παιδί της και η οποία γράφει στο διαδίκτυο περί άνισης αντιμετώπισης των μαθητών Κορθίου και Γαυρίου από εμάς σε σχέση με τα παιδιά της Χώρας, προφανώς αγνοούσε πλήρως το ενδιαφέρον μας και την καλή πρόθεσή μας να βοηθήσουμε τα παιδιά, παρ’ ότι είχε παρέλθει η προθεσμία που είχε ορίσει το ίδρυμα Μωραΐτη.
Όσο για τον «καθηγητή του σχολείου», όπως αναφέρει η ίδια κυρία, που υποτίθεται χάριν αυτού μπήκαν τελικά τα παιδιά στο θέατρο… πρόκειται περί παντελούς ανακρίβειας και αστειότητας. Ο συγκεκριμένος κύριος απλά ενδιαφέρθηκε να εξασφαλίσει ότι ο γιος του θα μπει όντως μέσα και έτυχε να είναι παρών στις προσπάθειές μου να περάσουν τελικά στο θέατρο ακόμη και τα παιδιά, τα οποία δεν ήταν στον κατάλογο που είχα στα χέρια μου.