Τέλος η φωτιά στις Εβρουσιές

Όπως φαίνεται πυροσβέστες, εθελοντές και πολιτική προστασία έσβυναν στην βουνοκορφή βήμα-βήμα την φωτιά...

ΔΕΙΥΤΕΡΑ, 21/9 - ΩΡΑ 13.00 Συνέβη το απίθανό με την σημερινή φωτιά. Το δεύτερο μέτωπο είχε ξεφύγει και κατευθυνόταν για τα Αποίκια. Η σύσκεψη κατέληξε στο να υποχωρήσουν όλες οι δυνάμεις να σωσουν τα Αποίκια. Εν τω μεταξύ ο καιρός "φόρτωνε" συνέχεια και μαζί αύξανε και ο άνεμος. Το ερώτημα ήταν απλό τ θα συνέβαινε πρώτο: είτε η φωτιά βοηθούμενη από τον αέρα θα έφτανε στα Αποίκια είτε η βροχή θα έφτανε πρώτη τη φωτιά. Ήταν πλέον θέμα τύχης ή όπως είπε ένας πυροσβέστης και θέμα προσευχής στον ύψιστο. Τελικά η βροχη, καταρρακτωδης  έφτασε πρώτη. Σε μια σεμνή τελετή και με γρήγορες κινήσεις η πυροσβεστική, οι δασοπυροσβέσες και η πολιτική προστασία μάζεψαν σωλήνες, αυτοκίνητα, υδροφόρες και κατέβηκαν το βουνό τρέχοντας.

 Η γύρω περιοχή μέχρι το Υψηλού αρχικά γέμισε μια βαριά μυρωδιά καμμένου και στην συνέχεια η βροχή τα σκέπασε όλα με το υδάτινο πεπλο της. Η φωτιά στις Εβρουσιές που απείλησε και τα Αποίκια είχε τελειώσει... Δόξα τω Θεώ να λέμε..  

ΔΕΥΤΕΡΑ, 21/9 - ΩΡΑ 11.45 Η πυρκαγιά περιορίστηκε και σβήνει στο αρχικό σημείο. Όμως έβαλε λίγο άερα ξαφνικά και μια νέα εστία εκίνησε πλέον πάρα κάτω μέσα στις Εβρουσιές. Καταβάλλονται προσπάθειες να τελειωσουν με το ένα μέτωπο και να πάνε και στο άλλο που μόλις ξεκίνησε.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 21/9 - ΩΡΑ 23.35 Οι εθελοντές δασοπυροβέστες και οι πυρσβέστες έφτασαν στην κορυφή και σβύνουν την φωτιά που δεν εξαπλώθηκε λόγω άπνοιας. Όπως φαίνεται και από την φωτογραφία που δημοσιεύουμε υπάρχει ακόμα ομίχλη στην περιοχή. Αλλά πλέον υπάρχει και νερό και αναμένεται σε λίγο να την σβύσουν. Τις προσπάθειες συντονίζει ο επικεφαλής του πυροσβεστικού κλιμακίου και βοηθά ο υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας. 

ΔΕΥΤΕΡΑ, 21/9 - ΩΡΑ 09.45  Η φωτιά που ξεκίνησε το πρωί στις Εβρουσιές εξακολουθεί. Όμως λόγω άπνοιας προχωρά πολύ αργά καίγοντας στα όρια της περσινής φωτιάς. Υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία προσέγγισης στην κορυφογραμμή που καίγεται γιατί είναι δύσβατο το έδαφος και υπάρχει πολύ ομίχλη. Τα 4 αυτοκίνητα της πυροσβεστικής που είναι επι τόπου, με 9 άνδρες και τον επικεφαλής του κλιμακίου της Άνδρου και η πολιτική προστασία του Δημου υπό τον Αντώνη Λάβδα μαζί κι οι δασοπυροσβέστες κάνουν προσπάθειες προσέγγισης. Αδύνατον λόγω της ομίχλης να έρθει ελικόπτερο. 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ, 21/9 - ΩΡΑ ο8.40 Η φωτιά έχει εξαπλωθεί γύρω στα 200 στρέμματα στα ορια της περσινής φωτιάς αρκετά κάτω από τους Κατακαλαίους. Υπάρχει ομίχλη και η φωτιά είναι σε δύσβατη κορυφογραμμή. Γίνονται εκτιμήσεις αν θα έρθει ελικόπτερο γιατί η ομίχλη εμποδίζει την ορατότητα!

Είναι απορίας άξιον πως πήρε φωτιά το μέρος σε μια μέρα με πλήρη άπνοια, μεγάλη υγρασία και μέτρια θερμοκρασία. Μπορεί να υπάρχει σχέση με προηγούμενες καταστάσεις στην περιοχή. Σε λίγο θα έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες... 

"εν Άνδρω"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Με εντυπωσιάζει η ευκολία με την οποία ορισμένοι χρησιμοποιούν την λέξη παραπηροφόρηση σχολιαζοντας με λάθος τρόπο και λάθος γραπτο την πίεση που υπάρχει σε μια ζωντανή ειδησεογραφική ροή πληροφοριών που μπορεί να είναι κρίσιμες για ένα χωριό ή και για ανθρώπινες ζωές. Η ροή των πληροφοριών σε μια φωτιά δεν έχει να κάνει τόσο με το ποιοι πήγαν ή αν ξεχάστηκε στην πίεση της στιγμής ένα όνομα ή μια παρουσία. Έχει να κάνει με το που ΕΙΝΑΙ η φωτιά. Πόσο ΚΟΝΤΑ στον οικισμό. Αν πρέπει π.χ. να εγκαταλειφθεί ο οικισμός. Τι ΕΚΤΑΣΗ έχει και ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ κατευθύνεται ώστε να λάβουν πρόνοια οι άλλοι που είναι κοντά κι ίσως κινδυνεύσουν. Το αν τα αυτοκίνητα είναι πολλά ή λίγα απλώς περιγράφει το μέγεθος της προσπάθειας. Το αν ο ΣΕΔΑ πήγε πρώτος και μετά η πυροσβεστική είναι μικρής σημασίας μπροστά στο ίδιο το γεγονός που είναι η φωτιά. Δεν δίνονται βραβεία στους πρώτους έτσι κι αλλιώς. Αλλά και η ώρα είναι πολύ σημαντική. Αν στην πιέση γίνει π.χ. λάθος αυτό εύκολα βρίσκεται εκ των υστέρων. Σημασία έχει την ώρα του κινδύνου να παρακολουθεί κανείς την εξέλιξη. Αυτό μετράει. Εκ των υστέρων όλα φαντάζουν εύκολα.
Συνεπώς παραπληροφόρηση είναι η σκοπίμως λάθος πληροφόρηση που αποφέρει όφελος σε κάποιον ή για κάτι. Δεν είναι ένα λεκτικό λάθός ή μια εκ λάθους στιγμιαία έλλειψη μερικών ονομάτων όταν μάλιστα την περιγραφή την κάνουν κάποιοι τρίτοι σε ώρα κινδύνου. Αυτά για να μην κάνουν και οι αναγνωστες μας λάθη...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη εν Άνδρω
This comment was minimized by the moderator on the site

Προς ανώνυμο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ που δεν έχει το κουραγιο να βάλει το όνομα του. Αγαπητέ μου τις περιγραφές δεν τις έκανε ο Δ. Μπασαντής που ήταν στο Υψηλού, αλλά άνθρωποι σαν εσάς ή κάποιοι που έσβηναν φωτιές. Άρα λάθος χρεώση κάνετε. Το ότι δεν αναφέρθηκαν όλοι αυτοί αρχικά στους εθελοντές έχει να κάνει με το γεγονός πως όλους τους έβλεπαν σαν πυροσβέστες.
Αδυνατώ να καταλάβω την κακοπιστία σας. Αν νομίζετε πως μπορείτε να κάνετε καλύτερα τις περιγραφές κάντε τες. Κι εμείς ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ είμαστε! Και τα ακούμε από ανθρώπους σαν εσάς που δεν τους ενδιαφέρει το γεγονός πως κόντεψαν να καούν τ' Αποικια, αλλά το αν γράφτηκε στην πρώτη ανάρτηση ο ΣΕΔΑ ή η πυροσβεστική! Σας ευχαριστώ πάντως για την διόρθωση και την προσθήκη σας και περιμένω την επόμενη φορά να περιγράψετε εσείς ότι βλέπετε στο site και αν είναι δυνατόν και επώνυμα...
Κυρία Καιτη Γδύση: η ώρα δηλώνει τον χρόνο που έφτασε η πληροφορία σε εμάς. Ορθώς επισημαίνετε το λαθος της αναγραφόμενης ώρας σε ορισμένες αναρτησεις στο site λόγω ξενυχτιού για τις εκλογές. Όμως αν διαβάατε και την τελευταία θα βλέπατε ΩΡΑ 13.00 (άρα μια το μεσημερι και δεν θα μπερδεύοσαστε. Πάντως το γεγονός παραμένει. Και αυτό είναι πως κόντεψαν να καο΄τυν τ΄Απόικια. Σε αυτό πρέπει μάλλον να εστιάσετε.
Κύριο ΓΠ. Ευχαριστούμε για την παρατηρηση. Ήδη με νεώτερη ανάρτηση προσθ΄σαμε και τον ΣΕΔΑ.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη εν Άνδρω
This comment was minimized by the moderator on the site

Μην ξεχνάμε και πάλι την πολύτιμη βοήθεια του ΣΕΔΑ!! Μαζί με το πυροσβεστικό κλιμάκιο Ανδρου, είναι πάντα στην πρώτη γραμμη! Καλό κουράγιο σε όλους!

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ καλή και περιγραφική η ενημέρωση...ευχαριστούμε.Μόνο να ρωτήσω κάτι για την ώρα....γράφοντας ΩΡΑ 20:40 ,21:45 τι εννοεί ο ποιητής;;;;Γιατί αυτή τη στιγμή που σας γράφω η ώρα είναι 18:35 και η φωτιά έχε σβήσει εδώ και 5 ώρες περίπου.

This comment was minimized by the moderator on the site

Γιατι ακόμη φορα κ Μπασαντη στη παραπληροφόρηση !αν δεν μπορείτε να κάνετε σωστό ρεπορτάζ ειδικά στις φωτιές με πραγματικα γεγοτα και οχι οτι μας παίρνουν και θελουμε να βγάζουνε προς τα εξω καλητερα να το κανει άλλος !
Για να σ πληροφορήσω εγω λοιπόν στη σημερινή πυρκαγιά γιατι καμία απο τις ανάρτησης δεν το έχουν αναφέρει ,στο σημείο της φωτιάς ηταν εθελοντικό αυτοκίνητο για την εγκατάσταση γιατι το αυτοκίνητο τις πυροσβεστικής λόγο δύσβατου δρόμου έσκισε το λάστιχο και ακινητοποιήθηκε !μετα απο λίγη ώρα ακολούθησε και η ομάδα απο το γαύριο !
Καλό ειναι να προσέχουμε τι γράφουμε δημόσιος γιατι και εγω σαν πολίτης όταν διαβάζω τέτοια δημοσιεύματα τα οποία δεν ειναι αληθινά δεν σας παίρνω κι στα σοβαρά !
Εύχομαι στα επόμενα δημοσιεύματα να είστε ποιο σοβαρός !

Ευχαριστω πολυ

This comment was minimized by the moderator on the site

δεν το πιστεύω, παρότι το έχουν ξανακάνει