Δύο απολογισμοί για τις πλημμύρες στη Χώρα (ένας του "εν Άνδρω" & ένας του Δημάρχου Άνδρου)...

 

Κάτοικοι του Νειμποριού 100 ώρες μετά την καταιγίδα πάνε στα σπίτια τους μέσω αυτού μονοπατιού. Είναι λίγο... "κασκαντέρ"! Εμείς πάντως δεν περάσαμε...

Ποιος φταίει για τις πλημμύρες που έγιναν μετά την μεγάλη βροχή στην Άνδρο; "Φταίει το ζαβό το ριζικό μας; Φταίει ο Θεός που μας μισείς Φταίει το κεφάλι το κακό μας;" Φταίει η βροχή; Ή, ο καιρός; Μήπωψς οι πολίτες; Ή, λάθη και παραλείψεις αυτών που είναι πολιτικά υπεύθυνοι και διοικούν τον Δήμο; Με αυτά τα ερωτήματα επισκεφθήκαμε μερικά από τα σημεία όπου υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα. Μιλήσαμε με τον κόσμο τραβήξαμε φωτογραφίες σχηματίσαμμε μια άποψη. Στη συνέχεια μιλήσαμε και με τον Αντώνη Λάβδα υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Άνδρου, ο οποίος μας επισήμανε τεχνικές αστοχίες και ανθρώπινες παρεμβάσεις που επιδείνωσαν το πρόβλημα και φτάσαμε στις πλημμύρες.

 Η γραφική γειτονιά δίπλα στο ρεματάκι του Νειμποριού παραμένει σε κατάσταση μπαζώματος. Οι κάτοικοι 100 ώρες μετά την καταιγίδα περιμένουν ακόμα τον Δήμο να ανοίξει τον δρόμο... 

Ο Αντώνης Λάβδας με ειλικρίνεια, ευθύνη και θάρρος, εξήγησε πως υπήρξε δύο σημαντικές ανθρώπινες αστοχίες και λάθη που βρήκε αναζητώντας ως υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας τους λόγους αυτής της πλημμύρας. Εκτός της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων που παραδέχτηκε πως σωστά την επισημάναμε είπε και για δύο μεγάλα λάθη που έγιναν παλαιότερα και κανείς δεν διόρθωσε μέχρι χτες:

(α) Το πρώτο αφορά ανθρώπινη παρέμβαση στα αυλάκια που υπάρχουν για να μαζεύουν το νερό σε περίπτωση καταιγίδας στον δρόμο για τις Εβρουσιές. Κάποιος, άγνωστο ποιος (πρέπει όμως να βρεθεί), για να μην πάνε τα νερά στο μέρος που είχε μελετηθεί είχε διακόψει το αυλάκι και έριξε τα νερά στο περιπατητικό μονοπάτι που πάει προς Νειμποριό και το οποίο μετέτρεψε σε ρέμα. Το ρέμα αυτό μάζευε μεγάλο μέρος των νερών του βουνού και τα έστελνε στο ρεματάκι του Νειμποριού. Έτσι το ρεματάκι έγινε… ρεματάρα!!!

Στη συνέχεια η ρεματάρα έφτανε μπροστά του το γεφυράκι δίπλα στο μαγαζί του Π. Στυλιανού. Εκεί φράκαρε γιατί υπάρχει επιπλέον και σημαντική κακοτεχνία στο ρέμα.

 

Κακοτεχνίες και παραλείψεις στο γεφυράκι του Νειμποριού. Πως να περάσει το νερό, που έγινε ποταμός, από αυτή την τρύπα που ΔΕΝ είχε καθαριστεί και που έχει τόσες κακοτεχνίες (σωλήνες με καλώδια του ΟΤΕ και αποχέτευση). Όλα αυτά μείωσαν το στόμιο της και το νερό πλημμύρισε την γειτονιά...

(γ) ΕΠΙΠΛΕΟΝ, οι κάτοικοι με δύο επιστολές-καταγγελίες είχαν προειδοποιήσει από το καλοκαίρι εγγράφως τους αρμοδίους (Δήμαρχο, πρόεδρο ΔΣ, Δημοτικό Συμβούλιο, υπηρεσίες, εισαγγελία Σύρου) για την υπάρχουσα κακοτεχνία του Δήμου Άνδρου (η πρώτη το καλοκαίρι 2014 και η δεύτερη την άνοιξη του 2015). Συγκεκριμένα οι κάτοικοι έγραφαν πως το υπάρχον γεφυράκι δεν θα άντεχε σε μια μεγάλη βροχή και θα έκλεινε με αποτελέσμα να πλημμυρίσουν! Όμως οι αρμόδιοι στην Άνδρο ΔΕΝ έκαναν ΤΙΠΟΤΑ. Και η περιοχή πλημμύρισε. Μετά έφταιγε… ο κακός καιρός και όχι ο κακός εαυτός αυτών που διοικούν. Κρείτον το προλαμβανειν του θεραπεύειν, έλεγαν οι παλαιότεροι...

 

Καταγγελία-προειδοποιηση 7 κατοίκων του Νειμποριού στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου με κοινοποίηση στον Δήμο Άνδρου (δήμαρχο και υπηρεσίες) στις 27 Ιουλίου 2015. Οι κάτοικοι περιγράφουν τον κινδυνο πλημμύρας λόγω κακοτεχνιών στο γεφυράκι του ρέματος. Κάτι που συνέβη. Οι κάτοικοι... αγνοήθηκαν! Και ιδού τα αποτελέσματα!... 

Παρουσιάζουμε εδώ τα δύο έγγραφα/ντοκουμέντα των κατοίκων στα οποία φαίνεται πως δήμαρχος και αρμόδιοι για τα ρέματα είχαν ειδοποιηθεί πριν από ένα και ενάμιση μήνα πως υπήρχε κίνδυνος πλημμύρας!!

  

Νεα αναφορά των κατοίκων στον πρόεδρο και στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Άνδρου στις 6 Αυγούστου 2015 για τον κίνδυνο πλημμύρας στο ρεματάκι. Τους αγνόησαν και πάλι!...

(β) Στη δεύτερη περίπτωση ο Α. Λάβδας μας εξήγησε πως υπάρχει λάθος τεχνικό έργο στο πάνω μέρος του δρόμου για τις Εβρουσιές. Εκεί αντί τα νερά να πηγαίνουν μισά προς Αποίκια και μισά προς Υψηλού πάνε όλα προς Υψηλού. Αυτό σε συνδυασμό με την φωτιά του 2013 και την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων επί τρία χρόνια μάζεψαν τα νερά όλου του πάνω μέρους του βουνού και τα έστειλαν στο Υψηλού που πλημμύρισε στο σημείο της ταβέρνας Μποζάκη.

 

90 πόντους έφτασε το νερό σε αυτό το σπίτι δίπλα στο ρεματάκι μερικά μέτρα από το λάθος γεφυράκι. Ακόμα αντλούν νερά με σωλήνες!!!

Καλά λοιπόν να λένε κάποιοι για τον κακό μας τον καιρό, αλλά μήπως πρέπει οι αρμόδιοι να διορθώσουν τα λάθη που έχουν γίνει. Και το κυριότερο ο δήμαρχος και ο αρμόδιος για τα ρέματα να είχαν δει από το καλοκαίρι αυτά τα λάθη. Και όχι όταν πλημμύρισαν τα σπίτια και τα μαγαζιά να τρέχουν και να μην φτάνουν. Πολύ δε περισσότερο που στην περίπτωση του Νειμποριού είχαν στείλει χαρτιά στον δήμαρχο, στο Δήμο, στο δημοτικό συμβούλιο και αυτοί ΔΕΝ έδωσαν σημασία.

 

Έφραξε ο αγωγός στον δρόμο που ανηφορίζει τον Νειμποριό και το νερό κατέβηκε ποτάμι στον δρόμο. Έσπασε το πέτρινο τοιχείο! Είχε φτιαχτεί την άνοιξη: Και το νερό έφτασε στην θάλασσα θάβοντας και μια θαμένη πλαστική καρέκλα που βρήκε στη διαδρομή του! 

Μετά ταύτα μας ήλθε και δελτίο τύπου από το γραφείο ενημέρωσης του Δήμου Άνδρου με το οποίο απλώς ο δήμαρχος περιγράφει τις προσπάθειες που έκανε η Πολιτική Προστασία (οι άνθρωποι είναι αλήθεια υπερέβησαν τον εαυτό τους) εκ των υστέρων. Όμως παραλείπει να πει πως είχε προειδοποιηθεί ΕΓΓΡΑΦΩΣ και πως οι άλλοι αρμόδιοι ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ! Παραλείπει να πει πως έφτασε 23 Σεπτεμβρίου και κανείς από τους άλλους αρμόδιους ΔΕΝ είχε κάνει τίποτα για τα ρέματα. ΔΕΝ λέει τίποτα για αντιπλημμυρικά έργα που ΔΕΝ έκανε. Ενώ όταν ήταν αντιπολίτευση στηλίτευε (και σωστά) τις ολιγωρίες των προηγουμένων. Τώρα όμως ξέχασε τις δικές του!!! Από σχεδιασμό ΔΕΝ πάνε πλύ καλά στη διοίκηση. Ο δήμαρχος 13 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και 16 μήνες μετά την εκλογή του συνεχίζει, δυστυχώς, την τακτική της επικοινωνίας (όπως δείχνει και το δελτίο τύπου του) την οποία θεωρεί ως μόνη μέθοδο θεραπείας όλων των κακών του νησιού μας.

 

Κι άλλο κομμάτι τοιχείου που παρασύρθηκε από τα νερά λόγω του ότι ο δρόμος που κετεβαίνει στο Νειμποριό έγινε ποτάμι γιατί έφραξε ο αγωγός πιο πάνω. 

 Ευτυχώς που ο συνεργάτης του Αντώνης Λάβδας εργατικότατος και ειλικρινέστατος έψαξε και για κακοτεχνίες και ελλείψεις και είχε την πρόνοια να διορθώσει και κάποιες από αυτές (αν και δεν ήταν δική του αρμοδιότητα). Για παράδειγμα προχτές επανέφερε το αυλάκι του δρόμου για τις Εβρουσιές στο σωστό σημείο και σταμάτησε να στέλνει νερά στο Νειμποριό. Και βεβαίως είχε το πολιτικό θάρρος να παραδεχτεί στο "εν Άνδρω" αρκετά από αυτά που παρασιωπούνται ή "αγνοούνται" στο δελτίο τύπου του δημάρχου Άνδρου. 

Οι κακοτεχνίες του δρόμου για τις Εβρουσιές ήταν γνωστές, αλλά ποτέ δεν διορθώθηκαν. Δεν είχαν γίνει και αντιπλημμυρικά έργα από την φωτιά του 2013 μέχρι σήμερα. Έτσι το Άνω Υψηλού σε υψόμετρο 300 μέτρα από την θάλασσα πλημμυρισε!!! Ποτάμι το νερό μπροστά στην ταβέρνα του Μποζάκη όπως θα δείτε και στο βίντεο που γυρίστηκε περίπου στις 23.00 της 22ας Σεπτεμβρίου 2015 (βίντεο Δημ.Λ.).

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:Ενημέρωση για τις πλημμύρες που έπληξαν την Άνδρο στις 22-23 και 24 Σεπτεμβρίου 2015

Σχετικά με τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί μας το 3ήμερο από 22 μέχρι και 24/09/2015, από τον Δήμο Άνδρου ανακοινώνονται τα εξής:

  • Την Τρίτη, 22/09/2015, λόγω την έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή «Νειμποριού» της Δ.Κ Άνδρου, ειδοποιηθήκαμε για μπάζα και λάσπες τα οποία κάλυψαν το δρόμο. Στάλθηκε άμεσα μηχάνημα, ώστε να γίνει διάνοιξη του δρόμου το συντομότερο δυνατόν.
  • Την ίδια μέρα (Τρίτη, 22/09/2015) στην περιοχή «Κατακαλαίοι» της Τ.Κ Αποικίων, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ειδοποιήθηκε για μπάζα εντός του κεντρικού δρόμου, με αποτέλεσμα η πρόσβαση στο χωριό να έχει καταστεί αδύνατη. Στάλθηκε μηχάνημα και αποκαταστάθηκε η επικοινωνία.
  • Επίσης την Τρίτη, 22/09/2015, και περί ώρα 22:30 η πολύ έντονη βροχόπτωση δημιούργησε πολύ σοβαρά προβλήματα στις περιοχές του «Νειμποριού» και του «Παραπορτίου», στην Δ.Κ Άνδρου. Άμεσα έσπευσαν επιτόπου ο Δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, Αντώνης Λάβδας, και ο αντιδήμαρχος, Δημήτρης Λάσκαρης, για βοήθεια και καταγραφή των προβλημάτων. Σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου και με τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών, έγινε ένας πρώτος καθαρισμός σε καταστήματα τα οποία είχαν πληγεί από την έντονη βροχόπτωση. Ταυτόχρονα ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών έκανε άντληση υδάτων από το Κέντρο Υγείας. Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο έκανε επέμβαση σε σπίτι στην Τ.Κ Λαμύρων, το οποίο είχε πληγεί από την έντονη βροχόπτωση. Στη συνέχεια έγινε μια πρώτη καταγραφή των προβλημάτων που προέκυψαν, ώστε να ξεκινήσει η επίλυσή τους.
  • Την Τετάρτη, 23/09/2015, μηχάνημα ξεκίνησε την αποκατάσταση του οδικού δικτύου στην Τ.Κ Λαμύρων από φερτά υλικά. Στη συνέχεια το μηχάνημα ξεκίνησε τον καθαρισμό και την μεταφορά λάσπης από το «Νειμποριό», της Δ.Κ Άνδρου. Δεύτερο μηχάνημα ξεκίνησε την αποκατάσταση ζημιών στην περιοχή «Παραπορτίου» και «Λειβαδίων» της Δ.Κ Άνδρου. Τρίτο μηχάνημα αποκατέστησε το οδικό δίκτυο στην περιοχή «Πλάκα» της Τ.Κ Μεσσαριάς. Ταυτόχρονα εργάτες του Δήμου καθάριζαν από κλαδιά και μπάζα. Στη Δ.Ε Κορθίου μηχάνημα του Δήμου καθάρισε από φερτά υλικά και μπάζα στην Τ.Κ Όρμου Κορθίου, στην Τ.Κ Κορθίου, στην Τ.Κ Συνετίου, στην Τ.Κ Παλαιοκάστρου και στην Τ.Κ Κοχύλου. Στην Δ.Ε Υδρούσας προβλήματα από φερτά υλικά παρουσιάστηκαν στην Τ.Κ Βιταλίου, στο Κυπρί, στην Τ.Κ Μακροταντάλου και στην Τ.Κ Κατακοίλου. Η αποκατάσταση των παραπάνω βλαβών έχει ξεκινήσει και στόχος είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.
  • Την Πέμπτη, 24/09/2015, μηχάνημα συνέχισε τον καθαρισμό στο «Νειμποριό» της Δ.Κ Άνδρου και ξεκίνησε την αποκατάσταση ζημιών στην Τ.Κ Πιτροφού, καθώς και στην Τ.Κ Στενιών. Η αποκατάσταση των ζημιών στην Τ.Κ Στενιών ολοκληρώθηκε. Η αποκατάσταση στην Τ.Κ Πιτροφού συνεχίστηκε και την Παρασκευή 25/09/2015. Ακόμη, άλλο μηχάνημα επισκεύασε ζημιές πλησίον της Μονής Παναχράντου.
  • Οι εργασίες αποκατάστασης συνεχίζονται, μέχρις ότου αντιμετωπισθεί το σύνολο των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν. Ο Δήμος Άνδρου ευχαριστεί το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του νησιού, καθώς και τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου για την άριστη συνεργασία στις δύσκολες στιγμές. Υπήρξε συνεχής επικοινωνία και συνεργασία, σε όλους τους τομείς, καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων. Τέλος, ο Δήμος Άνδρου ευχαριστεί τους κατοίκους του νησιού για την υπομονή τους και τη συνεργασία τους, χάρη στην οποία οι εργασίες αποκατάστασης προχωρούν στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Άνδρος, 26 Σεπτεμβρίου 2015

Από το γραφείο ενημέρωσης του Δήμου Άνδρου

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet