Σταυροπέδα: Μια ενδιαφέρουσα απορία και μερικές πρώτες πληροφορίες

Μεγάλο μέρος των σκουπιδιών του 2011 που φαίνονται εδώ στην φωτογραφία έχουν ακόμα απομείνει στην πλαγιά και πρέπει να καθαριστούν. Αυτά που πήγαν στην θάλασσα σκορπίστηκαν από τα ισχυρά θελάσσια ρεύματα της περιοχής στο Αιγαίο.

Η αποκατάσταση της Σταυροπέδας έχει προκαλέσει την προσοχή αρκετών που ενδιαφέρονται για το θέμα. Ένας από αυτούς ο δικηγόρος Βασίλη Πομόνης που έθεσε ένα πρώτο ερώτημα στο "Εν 'Ανδρω". Ένας άλλος ρώτησε αν θα περιλάβει και κάποια πρόσβαση και για τον Στρόφιλα η μελέτη. Επειδή για το θέμα της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ καλό θα ήταν να ανοίξει ένας διάλογος ώστε η κοινωνία της Άνδρου να ελδιαφερθεί ακόμα περισσότερο για μια περιοχή που σήμερα είναι κατεστραμένη, αλλά που μπορεί να γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον σημαντικό σημείο αναφοράς της Άνδρου λόγω του Στρόφιλα.

Δημοσιεύουμε τον σύντομο διάλογο και ελπίζουμε στο μέλλον με αφορμή και άλλες απορίες να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος στο νησί μας για την Στρόφιλα και την Σταυροπέδα ώστε να ξυπνήσει το ενδιαφέρον των κατοίκων για τον σημαντικό αυτό αρχαιολογικό χώρο των Κυκλάδων και της Ελλάδος. Έναν αρχιαολογικόπ χώρο που και εφέτος έδωσε ενδιαφέροντα ευρήματα. Οι φετινές εργασίες λεγιναν δυνατές με αμερικάνικη οικονομική βοήθεια και στερεώθηκε ένα σημαντικό μέρος του αρχαίου τείχους.

Σημαντικό τμήμα του αρχαίου πέτρινου τείχους του Στρόφιλα συντηρήθηκε εφέτος με αμερικάνικη χορηγία 

Παρακάτω παραθέουμε τις επιστολή του δικηγόρου Β. Πομόνη και την απάντηση μας:

Αγαπητέ κ. Μπασαντή, σε χαιρετώ.

Παρακολουθώ τις δημοσιεύσεις σου και θα ήθελα να σε κάνω κοινωνό πληροφορίας, που δημόσια σχολιάστηκε σήμερα το μεσημέρι στο καφενείο του Αστρά (πρώην Μπόνη), στη Χώρα.

Θα στη μεταφέρω θέλοντας να ελπίζω ότι πρόκειται για ανέκδοτο. Αν όχι, δικό σου θέμα να το αναδείξεις. Αλλά ας μην προεξοφλώ!

Σχετικά λοιπόν με το έργο αποκατάστασης του ΧΑΔΑ, για το οποίο τόσες δημοσιεύσεις (και δικαίως) έχεις κάνει, ανακοινώθηκε εκεί από μηχανικό, σοβαρό άνθρωπο και πρώην δημοτικό σύμβουλο, ότι στις προδιαγραφές για την εκτέλεση του έργου είναι να μην υπάρξει διέλευση μηχανημάτων από τον προς αποκατάσταση χώρο, αλλά αυτά (τα πάσης φύσεως χωματουργικά μηχανήματα) να έλθουν «διά θαλάσσης». Ήγουν, τουτέστι, δηλαδή, με άλλους λόγους, ήτοι, ο εργολάβος θα πρέπει να ξανακάνει την απόβαση της Νορμανδίας. Προσέθεσε ο συγκεκριμένος Ανδριώτης, ότι αυτό είναι απαίτηση της Αρχαιολογίας (της Υπηρεσίας βεβαίως εννοούσε). Εξακολουθώ, θέλω ακόμη, να ελπίζω ότι πρόκειται για ανέκδοτο. Γι’ αυτό δεν το γράφω σαν σχόλιο κάτω από το σχετικό δημοσίευμα. Σαν Ανδριώτης όμως θα ήμουν υπόχρεος αν μπορείς να το διασταυρώσεις.

Χώρα 11/11/2015

Με εκτίμηση

Βασίλης Πομόνης

Αγαπητέ κ Πομόνη,

Φαίνεται πως ο μηχανικός έχει δίκιο. Ρωτήσαμε έναν από τους συμβηούλους που γνωρίζουν το έργο και μου είπε πως το ΚΑΣ δεν επέτρεψε να κατέβουν τα μηχανήματα από πάνω προς τα κάτω για να μην χαλάσει το ανάγλυφο. Άρα όπως φάινεται θα έρθουν απο θάλασσα. Αυτά ως προς την απάντηση που ζητάς. Αν κάτι αλλάξει ως προς την σχετική πληροφορία θα το μάθουμε. Όμως όπως όλα δείχνουν αν προχωρήσει η υλοποίηση της μελέτης ορισμένα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο στην περιοχή. Και ελπίζουμε ίσως αποκτήσει και σωστή πρόσβαση και ο Στρόφιλας.

Φιλικά 

Διαμαντής Μπασαντής

  

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Η παραπάνω φωτογραφίες δεν θα έπρεπε σήμερα να παρουσιάζονται γιατι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα η φύση και ο χρόνος έχουν αποκατάσταση όλο αυτό το θέαμα

This comment was minimized by the moderator on the site

Aληθεύει ότι το κόστος για την "αποκατάσταση" ανέρχεται σε 1.260.000 Ευρώ; Τι περιλαμβάνει η μελέτη ; Ανταποκρίνεται το ποσό αυτό στις πραγματικά αντικειμενικές ανάγκες αποκατάστασης ; Ούτε από χρυσάφι να ήταν. Αν για την "αποκατάσταση" αυτή δαπανώνται τέτοια χρήματα, τότε για την κατασκευή του ΧΥΤΥ που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα, πόσα απαιτούνται ; Γιατί τα χρήματα αυτά δεν δίδονται για άλλα έργα ζωτικής σημασίας για το νησί, όπως είναι η επέκταση και αναβάθμιση των λιμενικών έργων στο Γαύριο ώστε να μπορεί να δέχεται μεγαλύτερα πλοία και κρουαζιερόπλοια, η κατασκευή και αποπεράτωση έργων βιολογικών καθαρισμών, η συστηματική επέκταση της ανακύκλωσης κ.ά. ;

This comment was minimized by the moderator on the site

Τόσα χρόνια τα νταμάρια δεν ενοχλούσαν το ΚΑΣ ούτε χαλαγανε το αναγλυφο... τώρα θυμήθηκαν και τα αρχαία και τα ανάγλυφα και όλα.... Φερτε τροικα μπας και γίνουμε ποτέ άνθρωποι σε αυτή τη χώρα.