Ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου στον Όρμο Κορθίου

Του Δημήτρη Αντωνέλλου

Ο Άγιος Νικόλαος, ως πολιούχος Άγιος του Όρμου Κορθίου Άνδρου, εορτάζεται κάθε χρόνο με μεγάλες τιμές. Έτσι και φέτος.

Την παραμονή όλα θύμιζαν γιορτή! Ο πεζόδρομος στολισμένος με σημαιάκια, ο κόσμος να φοράει τα γιορτινά του και να συγκεντρώνεται στην εκκλησία, η οποία ήταν κατάλευκη και φωτισμένη, όλα έδειχναν ότι η περιοχή γιόρταζε!

 

Η εκκλησία μετάδιδε τη λειτουργία από τα μεγάφωνα, βοηθώντας όλο το χωριό να συμμετέχει σε αυτό. Η Βυζαντινή Χορωδία Πειραιά, με Πρωτοψάλτη τον κ. Ζαχαρία Κοντοφρύδη, για μια ακόμη φορά συνόδευσε τις Λειτουργίες μαζί με πολλούς Ιερείς από διάφορες περιοχές του νησιού.

Μετά ακολούθησε Λιτάνευση της Εικόνας, με τη Συνοδεία της Φιλαρμονικής του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου, των Σωμάτων Ασφαλείας της Άνδρου, του Ναυτικού Παρατηρητηρίου και Λαμπαδηφορία των μαθητών των σχολείων του Κορθίου.

Η πομπή, αφού διέσχισε τον πεζόδρομο της «Αγοράς», σταμάτησε στο άγαλμα των Ηρώων στην Πλατεία και έφτασε στο λιμανάκι της περιοχής, όπου έγινε Τρισάγιο στην μνήμη των Πνιγέντων Ναυτικών καθώς και κατάθεση στεφάνων από επισήμους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Τρισάγιου, ψαράδες της περιοχής είχαν βγει με τα βαρκάκια τους και φώτιζαν την θάλασσα με καπνογόνα λίγο πιο ανοιχτά από το χώρο συγκέντρωσης.

Μετά το τέλος της Λειτουργίας, πολλά από τα καταστήματα της περιοχής, είχαν εκδηλώσεις με ζωντανή μουσική και πολλοί ήταν αυτοί που συνέχισαν τη βραδιά τους σε αυτά.

Την επομένη το πρωί πραγματοποιήθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και μετά πάλι Λιτάνευση προς το λιμάνι. Οι πιστοί που βοήθησαν στην μεταφορά της εικόνας εναλλάσσονταν μέχρι την επιστροφή της  στο Ιερό Ναό. Ο κόσμος ακολουθούσε ψέλνοντας. Θυμιατά στα παράθυρα της διαδρομής ευωδίαζαν τη διαδρομή προς την εκκλησία, όπου πλούσια κεράσματα, προσφορά του ναού περίμεναν τους πιστούς.

Μυρωδιές από φρεσκοψημένα γλυκά και φαγητά, πρόδιδαν τα πολλά εορταστικά τραπεζώματα που θα ακολουθούσαν έπειτα. Μην ξεχνάμε, ότι το όνομα «Νικόλαος» είναι το 5ο πιο διαδεδομένο στη χώρα μας (τα άλλα τέσσερα είναι Γιάννης, Γιώργος, Κώστας, Δημήτρης).

Χρόνια πολλά σε όλους…

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Kai tou xronou na prostatevi olous o agios Nikolaos nautikous kai sterianous euxarisoume poli pou mas feratai konta sto Nhsi mas kai sto xwrio mas to KORTI !!!