Γαύριο: η βιτρίνα της Άνδρου!!!

Του Διαμαντή Μπασαντή

Η πρώτη εικόνα καμιά φορά μπορεί να είναι και η τελευταία. Εδώ το αλαλούμ της πρόσοψης των καταστημάτων. Λένε πως μια εικόνα χίλιες λέξεις. Αυτή είναι η εικόνα. Βάλτες εσείς όποιες και όσες λέξεις θέλετε... (φώτο: Εν Άνδρω).

Περπατάμε με τον Δημήτρη Σταυρόπουλο στην προβλήτα του Γαυρίου. Ξαφνικά γυρίζει και ρωτά:

-        «Ποια είναι η βιτρίνα της Άνδρου; Δεν είναι το Μπατσί, δεν είναι η Χώρα, δεν είναι το Κόρθι! Είναι το Γαύριο αγαπητέ μου. Το Γαύριο βλέπουν καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες κρεμασμένοι στις κουπαστές των καραβιών που πιάνουν Άνδρο και συνεχίζουν.

Έκανε μια στάση και συνέχισε:

-        «Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Και τι βλέπουν όλοι αυτοί; Ένα απέραντο παρκινγκ. Αυτοκίνητα διπλοπαρκαρισμένα. Χειρότερα από το Παγκράτι. Και γύρω-γύρω δεκάδες μαγαζιά με νάυλον, τραπεζοκαθίσματα ετερόκλητα, πέργολες και σκιάστρα ο καθείς και το έργο του. Δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει αισθητική.

Τι κοστίζει ένας κανονισμός ώστε να διαμορφωθεί σταδιακά μια ενιαία και καλαίσθητη εικόνα; (φωτο: Εν Άνδρω)

Έμεινε για δύο λεπτά σιωπηλός. Και συνέχισε:

-        «Τι θα σκέφτονται όλοι αυτοί; Αλλά και αυτοί που θα κατέβουν περπατάνε σε μια κατεστραμμένη προβλήτα και μετά ανάμεσα σε αυτοκίνητα. Που να κάτσουν; Πίσω από νάυλον, κάτω από ετερόκλιτες πέργολες, μπροστά σε προσόψεις με αταίριαστα χρώματα. Που να περπατήσουν; Δεν υπάρχει πεζοδρόμιο από την πλευρά των καταστημάτων.

Εδώ σταμάτησε και για λίγο την θάλασσα. Μετά συνέχισε θλιμμένα:

-        «Τον αγαπώ αυτό τον τόπο. Έρχομαι από παιδί. Εδώ γεννήθηκαν οι παππούδες μου. Εδώ είναι οι φίλοι μου. Και για να γίνει έργο δεν θέλει πολλά χρήματα. Μεράκι θέλει. Να μαζέψουν οι υπεύθυνοι τα καταστήματα της παραλίας και να τους προτείνουν ένα καλαίσθητο σχέδιο. Να ομορφύνουν τα πεζοδρόμια…

Πέργολες, ο καθείς και το έργο του. Νάυλον, χωρίς αρχή και τέλος. Πεζοδρόμια ανύπαρκτα μπροστά στα καταστήματα. (φωτο: Εν Άνδρω) 

Εκεί σταμάτησε κοιτάζοντας την θάλασσα. Γύρισα και του είπα:

-        «Γράψτα! Γράψτα να τα διαβάσουν οι διοικούντες την Άνδρο και οι κάτοικοι του Γαυρίου.

-        Δεν μπορώ. Δεν έχω διάθεση. Γράψτα εσύ για μένα. Εγώ στα είπα.

Η πρώτη εικόνα για εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες της βιτρίνας της Άνδρου δεν είναι θελκτική. (φωτο: Εν Άνδρω)

Προχωρήσαμε προς ένα καφέ. Κάπου εκεί κατέληξα πως μερικά πράγματα δεν θέλουν χρήματα. Χρειάζονται σχεδιασμό και μεράκι από τους αρμοδίους του τουρισμού και του πολιτισμού και συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους. Κράτησα, λοιπόν, τον μονόλογο του Δημήτρη σε μια άκρη της σκέψης. Και σήμερα το πρωί που σκεφτόμουν το Γαύριο από όπου έφυγα προχτές και το Γαύριο που θα φτάσω μεθαύριο κάθισα και τα έγραψα:

-        Για τον Δημήτρη. Για τους Γαυριώτες. Για τους Ανδριώτες. Για όλους εμάς που περνάμε όλη τη ζωή αδιάκοπά από το Γαύριο. Για τους χιλιάδες επισκέπτες της Άνδρου. Και το κυριότερο για τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που κάθε χρόνο που από τα καταστρώματα και τις κουπαστές των πλοίων βλέπουν αυτή την εικόνα, που είναι η βιτρίνα της Άνδρου…

Αλήθεια, βλέπει κανείς άλλος αυτή την είκονα;

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ναιαιαι...τα βλεπω...μενω μονιμα απεναντι στον χαρακα...
μαροπουλος ο πρατιγος του Γαυριου που ηρθα εδω με το τρεχαντηρακι μου.....
Και δεν φευγω....οσο κι αν τα χαλασουνε ολα οι φιλοι μας ντοπιοι και ξενοι...
τωρα "βαλανε χερι" ακομη και στην κορυφη της Κουβαρας!!!!
Μπραβο και στους δυο σας και στον ομιλουντα κι στον γραφοντα...

This comment was minimized by the moderator on the site

Μήπως Ο Κωνσταντίνος Μερκούρης δεν είναι Κωμσταντίνος αλλά η κυρία του κυρίου δημάρχου? Για σκεφτείτετο λίγο?

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο Παλατιανός, μίλησε στην ομάδα Πολίτες Άνδρου ξεχνώντας την δυσφήμιση που έκανε στον Γλυνό, όταν ήταν αντιπολίτευση, στην ίδια ομάδα επί 2 1/2 χρόνια.
Τώρα, αν κάτι γράψεις, εκεί είναι δυσφήμιση που μόνο κακό κάνει ;
Και γιατί δεν έκανε τις παρεμβάσεις επί 8 χρόνια ;
Πάλι ρίχνει ως συνηθίζει το φταίξιμο σε άλλους και στην προκειμένη περίπτωση στο τοπικό συμβούλιο Γαυρίου, πετάει όμως ότι οι πόροι είναι λίγοι και νομίζει ότι ξεμπέρδεψε.
Εξακολουθεί να πετάει στα σύννεφα αν νομίζει ότι περνάνε στον κόσμο τα ασύστολα ψεύδη του.
Ιδού το νέο δημιούργημα του : // Κωνσταντίνος Μερκούρης Τα τελευταία χρόνια το Γαύριο έχει βελτιωθεί αρκετά. Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις με την θέληση της δημοτικής αρχής, ειδικά του συμβουλίου του Γαυρίου και με την βοήθεια και αποδοχή των καταστηματαρχών. Χρειάζονται όμως πόροι και την εποχή αυτή είναι λίγοι. Αν ξεκινήσει η προσπάθεια ίσως να βρεθούν οι πόροι. Η δυσφήμιση μόνο κακό κάνει.
Μου αρέσει! · 1 · 4 ώρες \\
https://www.facebook.com/groups/114311681979121/permalink/980665895343691/

This comment was minimized by the moderator on the site

O αγαπητός Δημήτρης Σταυρόπουλος έχει απόλυτο δίκιο.
Η εικόνα της πύλης της Άνδρου είναι απαράδεκτη όχι μόνο για τους περαστικούς από το νησί, άλλα και για όλους εμάς που ζούμε για λίγο ή μόνιμα στην Άνδρο.
Τον τόνο όπως συμβαίνει πάντα τον δίνει η τοπική αυτοδιοίκηση που πλειστηριάζει τους κοινόχρηστους χώρους (πεζοδρόμια) , δεν ορίζει τις προδιαγραφές των εγκαταστάσεων που καθορίζουν την εικόνα του οικισμού και τον επικυρώνει η κεντρική διοίκηση αφού ανέχεται τις όποιες αυθερεσίες.
Το παιγνίδι καθορίζεται από τα οικονομικά συμφέροντα και τα ψηφαλάκια . Ξοδεύονται οι ελάχιστοι δημοτικοί πόροι για να κατασκευαστούν πεζοδρόμια με σκοπό να καταληφθούν από τραπεζοκαθίσματα.
Φυσικά αυτή η εικόνα δεν αφορά αποκλειστικά το Γαύριο , άλλα δυστυχώς όλους τους παραδοσιακούς οικισμούς της Άνδρου .

This comment was minimized by the moderator on the site

Λάθος φίλε η προηγούμενη δεν βάζανε φωτιές άλλοι της βάζανε για να του κατηγορήσουν
Αλα ένα να γνωρίζετε ότι απο την σταβροπεδα και μέσα τα μπάζα και τα κλαδιά τα κουβαλάνε στη χωματερή
Απαγόρευση υπάρχει μόνο για την υδρουσα ας τους απολαύσουμε

This comment was minimized by the moderator on the site

Φωτιά στα σκουπίδια στο Γαύριο από τον δήμο και μας έπνιξε ο καπνός. Ντροπή του Δημάρχου της αντιδημάρχου και του τοπικού.Έχει χαθεί κάθε τσίπα πια. Κάνουν τα ίδια που κάνανε και οι προηγούμενοι. Η πυροσβεστική τι λέει;; Θα αφήσει να πεθάνουμε από καρκίνο;;; Θα οδηγήσει αυτούς που φταίνε στην Δικαιοσύνη ή θα θαφτεί και αυτό;;

This comment was minimized by the moderator on the site

Αραγ το θυμηθηκατε ολοι το Γαυριακι μας.... τοσα χρονια τα φωναζουμε μερικοι αλλα οι αρμοδιοι φοβουνται να σπασουν αυγα μη χαλασουνε τη βολη μερικων δυστηχως και το νησι ειναι μια μικρογραφια της χωρας μας...

This comment was minimized by the moderator on the site

Εκεινο που θαυμαζω στο Γαυριο και δινω συγχαρητηρια σε ολους ανεξαιρετως αρχοντες του νησιου ειναο στενο δρμακι που περνα εμπρος απο το κοινοτικο καταστημα του Γαυριου ... Καλωδια ρευματος να κρεμωνται σαν αποκριατικες γυρλαντες πολυ χαμηλα, ανυπαρκτο πεζοδρομιο και γεματο χορταρια, ανυπαρκτος φωτσμος, μια παιδικη χαρα που μαλλον το μονο που θυμιζει παιδικη χαρα ειναι το ονομα της, παρκαρισμενα αυτο κινητα στην απιδικη χαρα, σημανση ανυπαρκτη .... Και το πιο ωραιο να βλεπεις τουριστες να προσπαθουν να μεταφερουν τις βαλιτσες με τα ροδακια μεσα σαυτον το επιγειο παραδεισο. Εαν ημουν ενας απο αυτους θα αναρωτιωμουν σε ποιο νησι εμπλεξα θεε μου... τι διακοπες θα περασω ? Και βεβαια να μην ξεχναμε οτι απο αυτο το στενο δρομακι περναν ΟΛΟΙ οι επιβατες των πλοιων τοσοοι ντοπιοι οσο και οι τουριστες. Και φυσικα και οι τοπικοι αρχοντες ! Μα τοσο πολυ το εχουν συνυθησει που δεν βλεπουν την απολυτη καταντια του ????

This comment was minimized by the moderator on the site

ΔΕΝ ΤΑ ΦΙΑΞΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΦΙΑΞΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΕΙΝΑΜΕ?
ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ 'ΡΘΟΥΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ειναι πολυ σωστο το αρθρο. Πρεπει να διαμορφωθει ο χωρος. Πρεπει να γινει πιο γραφικο και πιο ομορφο το Γαυριο. Πολυ δεν επισκεφτονται την Ανδρο επειδη στο περασμα τους απο λιμανι δεν τους εμπνεει η πρωτη εικονα. Με μια ωραια αρχιτεκτονικη γνωμη και καλη αισθητικη του χωρου θα μπορουσε το Γαυριο να γινει αξια θαυμασμου , η ομορφια στο Γαυριο υπαρχει αλλα θελει και την καταλληλη διαχειρηση και εμπνευση. Ας βοηθησουν οι αρμοδιοι για την βριτρινα του Νησιου μας και ολο αυτο να βοηθησει του παντες στο νησι. Απο τους πολιτες μεχρι τους κατοχους καταστηματων.
Υστερογραφο...Εχω ενα παραπονο, δεν γινεται με τοσους εφοπλιστες που εχουμε σαν νησι, καποιος να κανει μια ευγενικη χορηγια για το καλο του νησιου και να αναπτυξει αρχιτεκτονικα εστω καποιο μερος του νησιου!

Περισσότερα