Άνδρος: πίσω από την βιτρίνα του Γαυρίου…

Του Διαμαντή Μπασαντή

Γαύριο: τι είναι πίσω από την βιτρίνα του λιμανιού της 'Ανδρου...

Το θέμα για την βιτρίνα της Άνδρου είχε μια πολύ μεγάλη αναγνωσιμότητα. Είχε σχόλια, είχε κριτικές, είχε αντιδράσεις, είχε και αρκετά τηλεφωνήματα. Αυτό σημαίνει πως άγγιξε τον σφυγμό του νησιού μας. Είχε όμως και ζωντανή ανταπόκριση. Σήμερα κατεβαίνοντας από το πλοίο στο Γαύριο τρεις διαδοχικά επαγγελματίες μου άνοιξαν συζήτηση. Και η συζήτηση διήρκεσε πολύ. Θέμα: τι υπάρχει πίσω από την βιτρίνα…

Παραθέτω εδώ μέρη της συζήτησης που έγινε διαδοχικά, αλλά μεταφέρω συνολικά τις παρατηρήσεις τους. Κατ’ αρχήν και οι τρεις συμφώνησαν πως η εικόνα του λιμανιού δεν είναι καλή. Όμως θα πρέπει να καταλάβουμε τι υπάρχει πίσω από την βιτρίνα. Και οι τρεις μου είπαν πως πίσω από μια κακή εικόνα μπορεί να είναι μια ακόμα χειρότερη.

Η σημερινή Άνδρος δεν είναι αυτή του 2006 ή του 2010. Η πενταετία της κρίσης έχει αφανίσει το όποιο «λίπος», τα όποια αποθέματα, υπήρχαν στους επαγγελματίες. Όμως τα ενοίκια στην παραλία του Γαυρίου αγέρωχα είναι στο ύψος του 2006 και του 2010. Όσοι είναι τυχεροί μπόρεσαν και βρήκαν ένα μέσο όρο με τους ιδιοκτήτες. Την ίδια στιγμή ο ΕΝΦΙΑ, οι φόροι και οι προκαταβολές τους έχουν πνίξει. Και οι προβλέψεις για το καλοκαίρι μοιάζουν δύσκολες. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι περισσότεροι για να κρατηθούν δίνουν… μάχες χαρακωμάτων!!!

Μπατσί: η γραφική παραλία του τουριστικού κέντρου του νησιού βιώνει σκληρά την οικονομική κρίση

Αλλά και στο Μπατσί, όπως μου είπαν, τα πράγματα είναι τα ίδια και χειρότερα. Υπάρχουν καταστηματάρχες που χρωστάνε 5, 10, 12 ενοίκια. Και δεν βρίσκουν άκρη με μερικούς ιδιοκτήτες. Κι ο ΕΝΦΙΑ και οι φόροι τους γονάτισαν. Πνίγονται. Παλεύουν χωρίς να μπορούν για την ώρα να δουν κάποιο φως στην άκρη του τούνελ. Και το καλοκαίρι το φοβούνται. Αό ότι φαίνεται δίνουν και αυτοί… μάχες οπισθοφυλακών!!!

Κόρθι: και στον Όρμο Κορθίου βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Μακριά από το λιμάνι και τον τουρισμό ο όμορφος Όρμος έχει αξιόλογα μαγαζιά και μια κοινωνία συσπειρωμένη. 

Όμως τα ίδια συμβαινουν και στο Κόρθι, όπως είπαν. Η κρίση έχει απλώσει τα πλοκάμια της στην παραλία του Όρμου και προχωρά. Και εκεί το ενοίκιο είναι βραχνάς. Οι φόροι απίστευτοι. Οι προβλέψεις δύσκολες. Η κρίση έχει φέρει πολλούς σε αδιέξοδο. Και εκεί συχνά υπάρχει απελπισία.

Και κατέληξαν: «σε αυτό το σκηνικό φόβου για το παρόν και το μέλλον και ανασφάλειας έχουμε χάσει την βιτρίνα από τα ματιά μας. Σωστά την επισημάνατε, αλλά τα προβλήματα μάς έχουν οδηγήσει να μην την βλέπουμε ή να την ανεχόμαστε. Βεβαίως η σημερινή εικόνα μειώνει τις προσδοκίες μας. Όμως συχνά δεν έχουμε χρήματα ή κουράγιο να την αλλάξουμε. Αλλά αν δεν την αλλάξουμε δεν θα κάνουμε το πρώτο βήμα. Είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο».

Τρεις διαφορετικοί άνθρωποι σε διάστημα μιας ώρας μου εξήγησαν κάτι από την κρίση που βιώνουν. Φεύγοντας σκεφτόμουν πως πολλές φορές η βιτρίνα κρύβει την πραγματικότητα. Μερικές φορές όμως η πραγματικότητα πίσω από μια όχι καλή βιτρίνα  μπορεί να είναι ακόμα χειρότερη.

Συμπέρασμα: η Άνδρος βιώνει την οικονομική κρίση μπροστά, αλλά και πίσω από την βιτρίνα.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Διαβάζοντας τυχαίως το άρθρο του Κου Μπασαντή για την ''βιτρίνα''της Άνδρου το Γαύριο,και τα σχόλια των αναγνωστών, μου έκανε εντύπωσε που κάθε ''πικραμένος''βγήκε και του την έπεσε.Γιατί;;;επειδή γράφεται ότι αυτοί που έπρεπε να έχουν φροντίσει ΓΕΝΙΚΏΣ την Άνδρο δεν το έχουν κάνει;;από ''εξουσίες ''πολιτικές μέχρι οικονομικές.Οι καταστηματάρχες στην Άνδρο το μόνο που του ένοιαζε ανέκαθεν και τώρα ακόμα με την κρίση ,ήταν η κονόμα.Σιγά μην τους νοιάζει η βιτρίνα ,επαναλαμβάνω ολοκλήρου του νησιού.Όσο αφορά το Γαύριο που απογοήτευσε και την Κα Σαπουνά όταν πρωτοήρθε στην Άνδρο,έχω να πω ότι το λιμάνι της Σαντορίνης ο Αθηνιός δεν είναι δα και τίποτα σπουδαίο.Αλλά από πάνω είναι η υπόλοιπη Σαντορίνη.Το κακό στην Άνδρο αν εξαιρέσεις την Χώρα που με τα αρχοντικά της'' στέκεται''η υπόλοιπη;;;;;;π.χ το Κόρθι.Τα κακά του μαύρα χάλια,παρ όλες τις προσπάθειες της καινούργιας τοπικής αυτ/σης.Εκείνο το λιμάνι;;που είναι η Μαρίνα που θα μάζευε κότερα;;εδώ ακούστηκε ότι ένα που πήγε να δέσει το έδιωξαν οι ψαράδες.Έμειναν τα τσιμεντένια μπλοκ για θέαμα.Τι έγινε σωστά στην υπόλοιπη Άνδρο και μας ενοχλεί το Γαύριο;;Εδώ δεν μπορούν να βγάλουν άκρη με τα σκουπίδια χρόνια ατέλειωτα κρατάει αυτή η '''κολόνια''........Στην Άνδρο δυστυχώς επικρατούσε ''το να βολευτούμε''παρείστικα και να κονομήσουμε,σιγά μην μας νοιάζει να βελτιώσουμε το περιβάλλον,στο οποίο επικρατεί το αλαλούμ.Έχουν γεμίσει το νησί με αλουμίνιο;;ναι η όχι;;πάτε μια βόλτα στην αγορά του Κορθίου και στην παραλία από κάτω και θα δείτε''έκθεση κουφωμάτων ''αλουμινίου.ότι θέλει ο κάθε ένας κάνει μήπως υπάρχει έλεγχος;;άσε πια τους καλοκαιρινούς μήνες η Άνδρος στενάζει με την κυκλοφορία των αυτ/των Γύρω στον δεκαπεντάυγουστο τόσο στην Χώρα,εκεί όλο το καλοκαίρι,όσο και στο Κόρθι το παρκάρισμα είναι ζήτημα τύχης κάτι σαν το ΤΖόκερ ας πούμε.Τελειώνοντας ας ήταν το υπόλοιπο νησί καλό,ε και το Γαύριο ας ήταν υποδεέστερο.Μην ξεχνάτε την Σαντορίνη...

This comment was minimized by the moderator on the site

Είστε σίγουρος πως είστε Ανδριώτης;Πάντως δεν ενοουσα τον Θωμά. Δεν λέει κάτι τέτοια...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Κανένα νόημα κύριε Μπασαντη δεν έβγαλα απο την απάντηση σας αλα λόγια να αγαπιόμαστε εςεις βλέπετε μπροστά σας μονο στελέχη της σημερινής διοίκησης οτι σας απαντούν δεν ειναι ετσι όμως βγάλτε τις παρωπίδες απο τα μάτια σας γιατι καταντάει κουραστικό και προσβλητικό για τους αναγνώστες σας να νομίζετε οτι μονο ο Θωμάς εχει άποψη και σας απαντάει και κανένας άλλος .τέλος παντον εγω σταματάω εδω αυτη τη συζήτηση .

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ Ανδριώτη μην κουράζεστε λέτε τα ίδια με αυτά που έχει πει πριν από εσάς πολλές φορές στέλεχος της σημερινής διοίκησης. Άρα έρχεστε δέυτερος. Εκτός αν είστε ο ίδιος όποτε είστε σταθερά πρώτος.
Αυτό το "γραφικός" πολύ μου αρέσει. Θα σας πω μια ιστορία. Κάποτε νεαροί πηγαίναμε σε ένα νησί με τον φίλο μου τον Κώστα από την Θεσσαλονίκη. Του έλεγα πως έγραψα δύο γράμματα στον αδελφό του τον Παύλο και ποτέ δεν απάντησε. Μου είπε "το ίδιο συνέβη και με μένα. Μη δίνει σημασία. Αυτός δεν γράφει ποτέ. Εμείς γράφουμε φίλε μου γιατί είμαστε γραφικοί τύποι!!!...
Ακόμα χαμογελάω όταν θυμάμαι εκείνο το αστείο. Το ίδιο χαμογελώ και με το περί γραφικότητα που λέτε εσείς.
Όμως που ξέρετε μπορεί να έχετε κάποιο δίκιο: όσοι ακόμα ξέρουν να γράφουν στην εποχή μας μπορεί να θεωρηθούν γραφικοί τύποι.
Ευτυχώς όμως όπως ομολογείτε εσέις δεν είστε από αυτούς. Αν και οφείλω να ομολογήσω πως για τα δεδομένα σας το σχόλιο σας είναι αρκετά καλογραμμένο...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Μπασαντη έχετε παρανοησει βλέπετε φαντάσματα παντού . Λόγο του επαγγέλματος σας ξέρετε και δουλεύετε καλα την ελληνική γλώσσα και μας τα λέτε μπερδεμένα προςπαθοντας να μας αποπροςανατοληςετε αλλα και εμείς μπορεί να μην εχουμε την μόρφωση σας αλλα καταλαβαίνουμε πολυ καλα που το πάτε κάθε φορά που ανεβάζετε ενα άρθρο . Παντος με την εμμονή σας έχετε καταντήσει γραφικός .

This comment was minimized by the moderator on the site

Για τον Guest - Επισκέπτης
Έλα Κούλη, σε περιμένουμε, με ανοιχτές αγκάλες και Μπατσί και Γαύριο.
8 χρόνια ήσουν δήμαρχος και το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης για την κατάντια Γαυρίου και Μπατσίου είναι δικό σου, για να μη πω όλο και μου πάθεις πιο πολύ μουγκαμάρα.
Έλα σε περιμένουμε να στα σχολιάσουμε εμείς αφου εσυ δεν σχολιάζεις αυτά που είπαμε στο Μπασαντή.Σαν δεν ντρέπεσαι που μιλάς έστω και ανώνυμα.
Και μη μου γράψεις γιατί εγω γράφω ανώνυμα, είχα αναστενάξει από το κυνήγι που μου έκανες 8 χρόνια γιατί δεν σε ψήφιζα, φτάνει έχω οικογένεια να θρέψω από το μαγαζί μου.
Έτσι .... (διαγράφεται μια λέξη)... πια,μείνε στη μουγκαμάρα σου για να μη μας ανάβεις τα αίματα δεν μας φτάνει η κρίση έχουμε και σένα που καταδικάζεις όλη την Υδρουσα με το χυτυ.
Άντε μη αρχίσω (δαγράφεται ια φράση)...
Λογοκρίνομαι μόνος μου κ.Μπασαντή να μη σας κουράζω.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

η περισσότερη που ασχολούνται δήθεν με τον τουρισμό (άραγε για ποιον τουρισμό ??? )
θέλουν τα αυτοκίνητα στα μαγαζιά τους μπροστά αλί άπω εξυπνάδα ? να δείξουν ότι έχουν πελάτες στο κατάστημα τους μερική άπω τεμπελιά να περπατήσουν μερικά μετρά η να προσελκύσουν πελάτες που πίνουν τον καφέ έχοντας το όχημα τους για ντεκόρ.
υπάρχουν και μερική που έχουν αναλάβει τα οχήματα που είναι αραγμένα στο Γαυριο να τα μετακινούν ώστε να μην φαίνονται πολλές ημέρες στην ίδια θέση
Σε οποία κατηγορία και αν ανήκουν το μόνο που θα πετύχουν είναι να μικρύνει περαιτέρω η περίοδο
ίσως ένα άπω τα καλύτερα νησιά των Κυκλάδων μαι τη χειρότερη περίοδο τουρισμού ??

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ φίλε "επισκέπτη της εξουσίας" ευχαριστώ για την ευγενική διερμηνεία των λόγων μου. Οι γνώσεις σας στην μετάφραση και στην παράφραση θαυμαστές. Μιλήστε κι εσείς μαζί κι ακούστε τι θα πουν σε εσάς (ή και για εσάς) οι ίδιοι επαγγελματίες. Γιατί μέχρι σήμερα τους έχετε αγνοήσει.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ κύριε Μπαςαντη (της αντιπολίτευσης) εγω ξέρω πολυ καλα τι είπαν οι επαγγελματίες και δεν σχολίασα αυτούς .....τα δικά σας λόγια είπα οτι γλύκαναν και οτι βρήκατε και ωραία πλάνα απο το Γαυριο σε σχέση με το πρώτο άρθρο που ανεβάσατε για το Γαυριο. Μάλλον θέλετε διερμηνέα να σας εξηγούν τα σχόλια των αναγνωστών γιατι η δεν τα καταλαβαίνετε η κάνετε οτι δεν τα καταλαβαίνετε για να δημιούργητε εντυπώσεις .

This comment was minimized by the moderator on the site

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΓΑΥΡΙΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΜΕΡΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑ ΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΑ. Η ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΑ ΜΑΣ, Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ, Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΝ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΜΕΣΟ ΟΦΕΛΟΣ , Η ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΥΚΟΛΟ ΚΕΡΔΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΝΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ. ΕΧΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ. Η ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΣΕΖΟΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΚΡΙΒΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΑ ΜΕΡΗ ΑΛΛΑ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΜΑΓΑΖΙΩΝ, ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΟΥΣ , ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ (ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΛΙΜΑΝΙΑ, ΔΡΟΜΟΙ) ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΤΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΜΕΛΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΑΝΑΓΚΗ ΑΚΡΙΒΑ.
Η ΚΡΙΣΗ ΕΧΕΙ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 6-7 ΧΡΟΝΙΑ. ΣΕ ΜΕΡΗ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΕΥΤΥΧΩΣ ΑΡΓΗΣΕ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ. ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ. ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΤΑΙΓΕ Η ΚΡΙΣΗ ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ; ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΝΤΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΕΨΕΙ ΤΡΟΜΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ. ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΥΠΝΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΑΝΩΝΥΜΟ ΞΕΚΑΤΙΝΙΑΣΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ......

Περισσότερα