Νέοι καιροί, νέα ήθη (;)

Του Γιάννη Μηνδρινού

 

Κάποιοι από εμάς τους «50 φεύγα», που είχαμε το προνόμιο να γεννηθούμε (κυριολεκτικά! - όλο και κάποιοι θα θυμούνται το μαιευτήριο του Θεοφίλου, στη Χώρα) και να μεγαλώσουμε στην Άνδρο, έχουμε στην καρδιά μας μια Άνδρο πολύ διαφορετική από αυτή στην οποία ζούμε σήμερα. Δεν αναφέρομαι, βέβαια, στο φυσικό τοπίο. Αυτό ούτε άλλαξε, ούτε αλλοιώθηκε με την πάροδο των χρόνων, όπως έγινε σε άλλα νησιά. Το φυσικό τοπίο του δικού μας νησιού εξακολουθεί να είναι ο Παράδεισός μας. Ευτυχώς...

Η διαφορετικότητα της σημερινής Άνδρου από την εκείνην της δεκαετίας του 60 του ‘70 αλλά και του ‘80 ακόμη εντοπίζεται αποκλειστικά και μόνο στη μετάλλαξη της ανθρώπινης έκφρασης. Ίσως —ίσως και της ανθρώπινης ψυχής... Τότε το βλέμμα ήταν καθαρό, κρυστάλλινο σαν τα νερά του Κάβο Ντόρο. Το κεφάλι ψηλά, η φωνή σταθερή κι αντρίκεια. Είτε έβγαινε από το στόμα άνδρα, είτε από γυναικείο στόμα. Και το χαμόγελο πλατύ και αληθινό. Αντριώτικο! Τώρα οι πιο πολλοί συζητούν ψιθυριστά. Κάποιοι δεν συζητούν καθόλου. Επιλέγουν να κάθονται ο ένας απέναντι στον άλλο, προτιμώντας τη συντροφιά του κινητού ή του tablet τους. Δικαίωμά τους. Περί ορέξεως...

Όταν, όμως, κάποιοι αποφασίζουν να παίξουν ρόλο στα δημόσια πράγματα - χωρίς να αντιλαμβάνονται την ευθύνη που φέρουν - και επιλέγουν να μιλούν με μάσκες, κρυπτόμενοι πίσω από την ασφάλεια που τους προσφέρει η ανωνυμία του διαδικτύου, δημιουργούν πρόβλημα. Μέγα πρόβλημα! Οι περισσότεροι μασκοφόροι διαλέγουν τον στόχο τους και «πυροβολούν». Πάντα με ψευδώνυμα. Εκ του ασφαλούς. Ακριβώς όπως οι κουκουλοφόροι χαφιέδες των Γερμανών στην κατοχή. Τότε ήταν οι κουκούλες: τώρα το facebook. Το μέσο αλλάζει, όχι ο τρόπος... Και αυτά συμβαίνουν στην Άνδρο του 2016 και λίγο πιο πριν...

Όσοι από εσάς διαβάζατε Ουμπέρτο Έκο, Θα είχατε ασφαλώς παρατηρήσει πόσο δηλητηριώδη - σχεδόν βιτριολικά - ήταν τα λόγια του όταν αναφέρονταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λίγους μόλις μήνες πριν το θάνατό του, έλεγε - πιο καυστικός από ποτέ: «Έδωσαν δικαίωμα λόγου σε λόχους ηλιθίων οι οποίοι προηγουμένως δεν μιλούσαν παρά σε μπαρ, μετά από ένα ποτήρι κρασί. Τότε δεν έκαναν κακό στους υπόλοιπους. Εκεί κάποιος τους έκοβε την κουβέντα, ενώ τώρα έχουν το ίδιο δικαίωμα να μιλούν όσο και ένα βραβείο Νόμπελ».

Είναι κάποιες φορές στη ζωή, που υποψιάζεσαι πράγματα... Κάποιες άλλες είσαι βέβαιος ότι αυτά που υποψιάζεσαι θα συμβούν. Κι όμως: Όταν συμβούν, όσο καλά προετοιμασμένος κι αν είσαι, το σοκ δεν μπορείς να το αποφύγεις. Αν έχεις την ατυχία, μάλιστα, να είσαι συναισθηματικό άτομο, Θα χρειαστείς καιρό για να το ξεπεράσεις.

(Σημ.: Το χρονογράφημα του δημοσιογράφου Γιάννη Μηνδρινού δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Ανδριακή". Το αναδημοσιεύουμε με την άδεια της εκδότριας και διευθύντριας Μαριάνας Φωτοπούλου - Εν Άνδρω).

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Μηνδρινέ εγώ δεν θα υπεισέλθω σ αυτά που γράφετε και εσείς και οι άλλοι ''επώνυμοι''και αφορούν τους αιρετούς στον Δήμο φαντάζομαι,αλλά στην τελευταία παράγραφο του κειμένου σας που είναι''όλα τα λεφτά''.Να ξέρατε πόσοι Ανδριώτες νοιώθουν τώρα πια έτσι;;ναι έχουν αλλάξει οι πατριώτες μας παλιά μίλαγαν πρόσωπο μα πρόσωπο για ότι τους απασχολούσε τσακώνονταν, βρίζονταν, αγαπιόνταν, έτσι, και όχι από το facebook που έμαθε και η κάθε Κατίνα να έχει .Κρίμα.........

This comment was minimized by the moderator on the site

Αναδημοσιεύω το Σχόλιο του Κυρίου Μανέτα που δημοσίευσε στην ομάδα του ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

‎Κίμων Μανέτας‎ έως ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΔΡΟΥ
1 ώρα
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΚΥΡΟ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΑΝΔΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ.
Η ανωνυμία ανέκαθεν αποτελούσε μια μορφή επικοινωνίας όπου το πρόσωπο είτε κρυβόταν για λόγους προστασίας, είτε επειδή ο λόγος είχε μεγαλύτερη σημασία από το πρόσωπο.
Πόσα ανώνυμα ραβασάκια στέλνονταν σε αγαπημένα πρόσωπα στα πλαίσια μιας ερωτικής αβεβαιότητας!
Στην πολιτική σήμερα η ανωνυμία έχει διατελέσει από το να στείλει στη φυλακή πρόσωπα που έκαναν κατάχρηση εξουσίας, μέχρι και να συμβάλλει σε μια άνευ προηγουμένου συκοφαντική δυσφήμηση προκειμένου να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα. Βλέπε εκλογές.
Τα αρνητικά και θετικά της ανωνυμίας, είναι αναπόσπαστα κομμάτια της καθημερινότητας μας, όπως η τροφή και η εργασία και συνυπάρχουν όσο το σύστημα ανατροφοδοτείται από μυστικές δράσεις που δεν πρέπει να αποκαλυφτούν. Είναι δηλαδή η φυσική αντίδραση στη δράση που διέπει όλο τον φυσικό μας κόσμο.
Οι anonymus μια γνωστή παγκόσμια οργάνωση χωρίς οργανωτική δομή με πρόεδρο και μέλη, έχει επιφέρει αρκετά πλήγματα στο σύστημα μυστικοπάθειας, και το ζητούμενο σε αυτή τη φυσική συνύπαρξη δράσης αντίδρασης είναι το κατά πόσο η ζωή μας διέπεται από την έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατίας οι οποίες εκκολάπτουν τα συμπτώματα της μυστικοπάθειας και της ανωνυμίας.
Στην προκειμένη φάση που δοκιμάζεται η ανθρωπότητα πάνω σε σχέδια ριζικών αλλαγών μέσα από τον ανελέητο βομβαρδισμό των ΜΜΕ, θεωρώ ότι η ανωνυμία είναι η μόνη ισορροπητική δύναμη που αποκαλύπτει, ενημερώνει και ίσως διορθώνει πορείες που μας οδηγούν σε γκρεμό.
Στην συνείδηση και την επαγρύπνηση του καθενός όμως εξαρτάται αν η ανωνυμία χρησιμοποιείται για καλό ή για κακό σκοπό. Το βέβαιο είναι ότι η πορεία της χώρας μας δεν δείχνει να οδηγεί σε καταπράσινα λιβάδια.

This comment was minimized by the moderator on the site

Σε απάντηση στον Κύριο Μηνδρινό αφιερώνω το σχόλιο που έγγραψα με το όνομα "Μητέρα Τερέζα-Παρελθόν" στο Εν Άνδρω με το άρθρο "http://www.enandro.gr/2015-11-19-00-20-17.html#!kmt-start=0" Η ΑΝΔΡΟΣ των ΣΥΝΟΡΩΝ καθώς επίσης την απάντηση που έδωσα στον κύριο Γιγίνη που ρωτούσε το εξής:

Guest - ΓΙΓΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ PERMALINK
".....εδώ θα συμφωνήσω με τα λεγόμενα του ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΕΡΕΖΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ που επώνυμα μας είπε .....δεν"φοβόμαστε να πάρουμε θέση"εμείς οι ίδιοι-όχι άλλοι.θέλει θάρρος. Έχω ρωτήσει την μισή Άνδρο αν υπάρχει Ανδριώτισσα με το όνομα Μητέρα Τερέζα παρελθόν και δεν γνωρίζει κανείς έχω βέβαια και την άλλη μισή Άνδρο ...."

Κύριε Γιγίνη,
Εάν διαβάσετε το κείμενό μου προσεκτικά αναφέρει:
"Κόσμος με αξιοπρέπεια και ταλέντο δεν ασχολείται με τα κοινά (δυστυχώς). Όποιος διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά και τολμήσει να αναμιχθεί....τότε αρρωσταίνει....δεν αντέχει, φεύγει. Πάει στον καναπέ του και παρακολουθεί τα πάντα εξ αποστάσεως. "
Εάν αύριο αποφασίσω να αναμειχθώ με τα κοινά τότε να είστε βέβαιος και όνομα θα έχω αλλά και επίθετο.
Επί της παρούσης, η ΜΗΤΕΡΑ ΤΕΡΕΖΑ που αναζητάτε, εάν μιλήσατε στη μισή Άνδρο, τότε μιλήσατε με όλες τις Μητέρες Τερέζες.
Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΕΡΕΖΑ αντιπροσωπεύει το προφίλ των ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να μιλήσουν και δεν μπορούν...γιατί φοβούνται.
Ο σκοπός του μηνύματος είναι περισσότερο διαφωτιστικός. Τώρα εάν "σκαλώσατε" στην ανωνυμία και δεν σκαλώσατε στα υπόλοιπα σημεία και θεωρείτε τον εαυτόν σας αντιπροσωπευτικό Ανδριώτη, τότε λυπάμαι αλλά επιβεβαιώνετε το σχόλιό μου ότι "Κόσμος με αξιοπρέπεια και ταλέντο δεν ασχολείται με τα κοινά (δυστυχώς). Όποιος διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά και τολμήσει να αναμιχθεί....τότε αρρωσταίνει....δεν αντέχει, φεύγει. Πάει στον καναπέ του και παρακολουθεί τα πάντα εξ αποστάσεως."
Η Άνδρος όπως και η Μεγάλη Ελλάδα χρειάζεται ριζική αλλαγή στη νοοτροπία. Χρειάζεται ανθρώπους να "σκαλώνουν" σε ουσιαστικά θέματα της ζωής και όχι σε θέματα άνευ ουσίας. Και για να είμαστε ειλικρινείς, έχετε δει κανέναν να μιλάει στο facebook ανοιχτά; Φοβούνται ακόμα και like να κάνουνε. Από ζωάκια, σκυλάκια, γατάκια, τοπία και άλλα ανούσια θέματα αναρτούν χωρίς φόβο και Πάθος. Είναι δυστυχώς πολύ λίγοι αυτοί που παρεμβαίνουν επώνυμα στα κοινά και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Εδώ που τα λέμε να σας ρωτήσω κάτι και εσάς; Είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύετε στα social media; Το λέω γιατί είμαι βέβαιος ότι δεν έχω ξαναδεί το όνομά σας πουθενά...
Σας ευχαριστώ!

Τέλος, θα ήθελα να ενημερώσω και μπορούμε να το αποδείξουμε ότι τα ψεύτικα προφίλ των αιρετών είναι γνωστά όπως γνωστές είναι οι ημερομηνίες δημιουργίας των προφίλ. Θα πρότεινα και το απαιτώ από τον κύριο Μηνδρινό τον οποίο θεωρώ αξιοπρεπή άνθρωπο αλλά σε δύσκολο πόστο, να ερευνήσει μόνος του την ημερομηνία δημιουργίας των ψεύτικων προφίλ προκειμένου να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Αιρετοί καθώς και οι προσκείμενοι σε αυτούς, ξεκίνησαν αυτόν τον τρόπο Επικοινωνίας και ακολούθησαν όλοι για τους συγκεκριμένους λόγους που αναφέρονται στα παραπάνω σχόλια.
Επιθυμώ από τον ίδιο τα περί κουκούλας να τα αναθεωρήσει σε σχέση με αυτά τα προφίλ. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος που φοβάται τη σήμερον ημέρα ή την εποχή της Κρίσης στην πατρίδα μας μήπως χάσει τη δουλειά του, αυτόν τον σέβομαι και δεν του προσάπτω τα περί κουκούλας. Κουκούλα φορούσαν αυτοί που πρόδιδαν την πατρίδα τους, τη Θρησκεία τους και την οικογένειά τους. ΜΑΚΡΙΑ λοιπόν από τη γενίκευση και τον συσχετισμό ΨΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ=ΚΟΥΚΟΥΛΑ.
Τέλος να μας πει ο κύριος Μηνδρινός την άποψή του όταν το ψεύτικο προφίλ αφορά σε ΑΙΡΕΤΟ και όχι σε Δημότη. Ο Δημότης δεν παίρνει αποφάσεις για την τύχη αυτού του νησιού που αγαπάμε πολύ. Αποφάσεις παίρνουν οι ΑΙΡΕΤΟΙ και αυτοί είναι που φέρουν την ευθύνη.

This comment was minimized by the moderator on the site

Υπέροχο κείμενο που περιγράφει τέλεια τους αιρετούς, με τους οποίους συνεργάζεστε άριστα κ. Μηνδρινέ. Οι πολίτες φτιάχνουν ψεύτικα προφίλ, για να δώσουν απάντηση στα ψέμματα των αιρετών, που ξεκίνησαν πρώτοι το χορό των ψεύτικων προφίλ...Είμαι βέβαιος πως γνωρίζετε προσωπικά τους: JOHN STRATIS, KONSTANTINOS MERKOURIS, FILIPPOS SKORDOS, KALH NYXTA, NEA EΠΟΧΗ, ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΣΚΟΥΠΙΔΟΦΑΓΟΣ, ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, καθώς και δεκάδες άλλα!!! Όπως καταλαβαίνετε κ. Μηνδρινέ, οι δημοτικοί άρχοντες , ο Θεός να τους κάνει, ξεχνούν το ρητό : ΔΑΣΚΑΛΕ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΕΚΡΑΤΕΙΣ... Συνεπώς φέρουν τεράστια ευθύνη για την αλλαγή του ¨τοπίου¨ στο νησί μας και φυσικά είναι οι τελευταίοι επί της γης, που θα μας κάνουν κήρυγμα περί διαφάνειας, ειλικρίνειας και σεβασμού στον πολίτη!!! Γνωρίζω πως δεν έχετε προσωπική ευθύνη για τα χάλια τους, όμως να είστε βέβαιος, πως εμείς οι απλοί και ανιδιοτελείς πολίτες δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να καταστρέψουν το νησί μας ανενόχλητοι!!! Είμαστε έτοιμοι για όλα, δεν φοβόμαστε, ούτε αυτούς τους ίδιους, ούτε την λάσπη που μας ρίχνουν και αυτό είναι πλέον σαφές σε όλους. Τέλος, εάν εννοείτε πως αυτοί οι κύριοι και οι πρακτικές τους θα έπρεπε να αποτελούν για όλους μας παράδειγμα προς αποφυγήν, θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας...