…Βίον ανθόσπαρτον!

Βραδιά όπερας στον Άγιο Κυπριανό με τον Φιλοπροόδο Όμιλου Γαυρίου. Καλοκαίρι 2015 (φωτο: Εν Άνδρω).

Τα τελευταία χρόνια η Άνδρος, έκτος από την φήμη  που έχει ως νησί του πολιτισμού και της γνήσιας αρχοντιάς, εξελίσσεται σε τόπο, με σαφή στοιχεία εντόνου ρομαντισμού. Νέοι άνθρωποι που ξεκινούν την ζωή τους με την δημιουργία οικογένειας, την επιλεγούν να τελέσουν σ ένα από τα ξωκλήσια της, το μυστήριο του γάμου. 

 Η μόδα και η τάση οι γαμήλιες τελετές να γίνονται πια, μακριά από τις πόλεις  χωρίς την αστική σοβαροφάνεια, δημιούργησαν μια παράδοση που θέλει, ελαφρό και ανέμελο ντύσιμο, υπαίθριο χώρο και ξεφάντωμα δίπλα στην θάλασσα χωρίς τύπους και αυστηρούς κοινωνικούς κανόνες. Νιάτα, ελευθερία και ξεγνοιασιά δηλαδή.

Εδώ η Άνδρος αρχίζει και μπαίνει στο παιχνίδι. Φέτος το καλοκαίρι, μόνο στο γραφικό εκκλησάκι του Άγιου Κυπριανού στο Κυπρί, έχουν προγραμματιστεί μέχρι στιγμής…18 γάμοι!!! Και πόσοι άλλοι στην Άγια Θαλασσινή, στην Άγια Μαρίνα, στον Άγιο Φίλιππο, στον Άγιο Νικόλαο. Και βέβαια μετά ολονύχτιο γλέντι σε κάποια οργανωμένη παραλία. Αυτοί που γνωρίζουν τους αριθμούς μιλάνε για ρεκόρ.

Αυτά είναι τα καλά νέα… Ποιος όμως φρόντισε να καλλωπίσει και να περιποιηθεί τους χώρους γύρω από τις εκκλησίες; Ποιος σκέφθηκε να καθαρίσει τις παραλίες; Ποιος έδωσε την άδεια να ηλεκτροφωτιστούν από την ΔΕΗ για να μην ακούγονται οι… παλαιολιθικές γεννήτριες;  Κάποιοι ενοχλούνται απ όλα αυτά γιατί - λένε - θα χάσουν την ησυχία τους. Ευτυχώς αποτελούν μειοψηφία…

Η πολιτική του τουρισμού, έχει πολλές παραμέτρους. Ο γαμήλιος τουρισμός φέρνει φήμη, καλό όνομα και χρήμα. Αρκεί να είναι όλα στην εντέλεια και να περάσουν όλοι ωραία. Φοβάμαι ότι ακόμα δεν το έχουμε αντιληφθεί. Γιατί αν είχε συμβεί αυτό, κάποια πράγματα θα ήταν διαφορετικά και το νησί πιο ζωντανό και πιο λαμπερό…

Ανδριώτης

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Η τέλεια ομορφιά του κυκλαδίτικου τοπίου και η υψηλότατη αισθητική της ανθρώπινης παρέμβασης στο νησί σιγά σιγά θα ανταμείψουν τους ανθρώπους του τόπου μας ποικιλοτρόπως. Μόνο καλά για αυτόν τον τόπο.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κε ΛΕΟΝΑΡΔΕ ΕΙΣΑΙ ΦΑΟΥΛ. ΠΡΩΤΑ ΑΚΥΡΩΝΕΙΣ ΤΟ ΑΝΔΡΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΤΙΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΣΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ. ΟΠΩΣ ΕΓΩ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ. ΠΩΣ ΞΕΡΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΖΕΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ; ΕΠΕΙΤΑ ΓΙΑ ΣΚΕΨΟΥ. ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ;
ΑΝ ΤΟ GATERING ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΦΤΗΝΟ ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΕ ΠΡΟΤΙΜΗΣΟΥΝ; ΕΠΕΙΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ, ΟΙ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ, ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΩΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ΤΑ ΜΠΑΡ, ΟΙ ΤΑΒΕΡΝΕΣ, ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ, ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΡΟΥΧΑ Η ΣΟΥΒΕΝΙΡ, ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ Θ ΑΦΗΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΦΕΛΟΣ ΛΟΙΠΟΝ; ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ (η πΟΛΛΟΙ) ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΟΥΝ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ. ΘΑ ΤΟ ΠΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥΣ. ΜΙΑ ΑΛΥΣΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ. ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΛΛΑ ΝΗΣΙΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ. ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΑΘΗΝΑΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΣΩΣΤΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΧΤΥΠΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΠΑΘΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ Σ ΑΥΤΗΝ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ. ΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΑΠ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ. Ο ΣΩΣΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΕΠΗΣ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ...(ΦΙΛΙΚΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ -ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ- ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ.

This comment was minimized by the moderator on the site

OI ΓΑΜΟΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ GATERING ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΤΟΤΕ ΤΙ ΜΕΝΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΡΕ ΦΙΛΕ ΑΝΔΡΙΩΤΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕ ΤΟΥ ΕΝ ΑΝΔΡΩ ? ? ΕΙΣΑΙ ΒΑΘΙΑ ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΣ Ή ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΖΕΙΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.
ΟΤΑΝ ,ΝΑΙ ΜΕΝ ΚΑΛΩΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΑΜΟΙ ΣΤΑ ΞΩΚΛΗΣΙΑ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ-ΚΑΛ ΟΥΤΕ ΤΑ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΤΙ ΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ? ?
ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ, ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ