ΛΙΜΕΝΙΚΟ: Καθαρισμός του βυθού στο λιμάνι του Μπατσίου & βοήθεια σε ακυβέρνητο σκάφος

   

 Οι δύτες καταδύονται...

(Από το λιμεναρχείο Άνδρου λάβαμε δύο δελτία τύπου. Το πρώτο σχετικά με τον καθαρισμό του βυθού του λιμανιού από δύτες που έφερε ειδικά γι' αυτό τον σκοπό το λιμενικό και με χορηγίες διαφόρων φορέων και ιδιωτών. Το δεύτερο για την συνδρομή που παρείχε ητο λιμενικό σε ακυβέρνητο σκάφος. Στο πρώτο δελτίο να πούμε πως ο καθαρισμός των δυτών συνοδεύεται και από την έκπληξη του τι πετάνε ή του τι πέφτουν στο λιμάνι. Ας ελπίσουμε πως ο απίστευτος κατάλογος που μας έστειλε το λιμεναρχείο και οι φωτογραφίες που τον συνοδεύουν θα προβληματίσει κάποιους και θα προσέχουν περισσότερο στο μέλλον. Οι θάλασσες μας πρέπει να παραμείνουν καθαρές γιατί είναι η ζωή μας. Στο δεύτερο δελτίο να τονίσουμε την θετική συμβολή όλων στην βοήθεια του ακυβέρνητου σκάφους: από το λιμενικό και τον κ. Μαρινάκη με το σκάφος του μέχρι και τον καπετάνιο του SuperFerry- Εν Άνδρω

 (α) Καθαρισμός βυθού λιμένα Μπατσίου Άνδρου

  1. Στο πλαίσιο δράσεων του γραφείου Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Λ/Χ Άνδρου, την Κυριακή 12-06-2016 οργανώθηκε καθαρισμός βυθού του λιμένα Μπατσίου Άνδρου, με τη συμμετοχή δωδεκαμελούς ομάδας εθελοντών δυτών.
  2. Στην δράση μετείχε κλιμάκιο στελεχών Υπηρεσίας μας, δώδεκα (12) εθελοντές δύτες μέλη του μη κερδοσκοπικού συλλόγου ερασιτεχνών αυτοδυτών «ΤΗΘΥΣ»., το Τ/Χ σκάφος «ΚΑΛΥΨΩ» του Δήμου Άνδρου, ο εθελοντής του δικτύου Άνδρου κ. ΠΕΤΣΑΣ Δημήτριος με γερανοφόρο όχημα, καθώς και πολίτες οι οποίοι συνέδραμαν στη συγκέντρωση των απορριμμάτων.
  3.  Κατά την ανέλκυση των απορριμμάτων από τον βυθό συγκεντρώθηκαν:

- Ένα (01) μεταλλικό στρώμα κρεβατιού

- Ένας (01) ηλεκτρικός συσσωρευτής (μπαταρία)

- Βεγγαλικά διάσωσης

- Εβδομήντα τέσσερις (74) πλαστικές σακούλες

- Μεταλλικά καλύμματα φρεατίων

- Είδη ρουχισμού

- Είκοσι οκτώ (28) πλαστικά ποτήρια

- Μία (01) άγκυρα

- Είδη επίπλωσης (δύο (02) μεταλλικές καρέκλες - ένα (01) πλαστικό τραπέζι)

- Δίχτυα

- Σαράντα δύο (42) κουτάκια αλουμινίου αναψυκτικών

- Τρία (03) λάστιχα οχημάτων

- Είδη καπνιστών (πακέτα - γόπες - αναπτήρες)

- Ηλεκτρολογικό υλικό (ένας (01) ηλεκτρολογικός πίνακας - καλώδια)

- Ένα (01) βαρέλι

- Δεκατρείς (13) γυάλινες φιάλες

- Διάφορα τεμάχια σχοινιών

  1. Ο Λιμενάρχης Άνδρου εκφράζει τις ευχαριστίες του προς:

      i) τον μη κερδοσκοπικό σύλλογο ερασιτεχνών αυτοδυτών «ΤΗΘΥΣ» και το καταδυτικό κέντρο

        «SCUBANDROS» για τη συμμετοχή τους στον καθαρισμό

     ii) τιςναυτιλιακέςεταιρείες «FAST FERRIES Ν.Εκαι «GOLDEN STAR FERRIES Ν.Ε(αλφαβητικά), οι οποίες

         προθυμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των δυτών

    iii) το ξενοδοχείο «HOTELPERAKIS» για τη φιλοξενία των δυτών

    iv) τα Κ.Τ.Ε.Λ. Άνδρου που προθυμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των δυτών

     v) τον Δήμο Άνδρου για τη διάθεση του Τ/Χ «ΚΑΛΥΨΩ» καθώς και προσωπικού του

    vi) τον κ. ΠΕΤΣΑ Δημήτριο, μέλος του εθελοντικού δικτύου Άνδρου, για τη συνδρομή του στην ανέλκυση των

         απορριμμάτων

   vii) όλους τους επιμέρους εθελοντές οι οποίοι παραβρέθηκαν στον λιμένα Μπατσίου Άνδρου και βοήθησαν

         στην ανέλκυση και περισυλλογή των απορριμμάτων

  1. Το Λιμεναρχείο Άνδρου θα συνεχίσει τις προσπάθειες καθαρισμού ακτών, βυθού και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των πολιτών τις επόμενες ημέρες . Με νεότερα δελτία τύπου θα ενημερώσουμε για τις δράσεις αυτές που προγραμματίζονται.

(β) Αρωγή σε σκάφος με μηχανική βλάβη

Το σκάφος στο λιμανι του Γαυρίου.

  1. Χθες Κυριακή, και περί ώρα 20:45 το Α΄΄ Λ/Τ  Άνδρου ενημερώθηκε με χρήση VHF από ιστιοπλοϊκό σκάφος Αγγλικής σημαίας το οποίο προέρχονταν από την Κύμη, ότι έχει γίνει κράτηση του κινητήρα του από άγνωστη αιτία και ενώ αυτό έπλεε σε απόσταση 2 ναυτικών μιλίων δυτικά του λιμένα Γαυρίου. Στο σκάφος επέβαιναν δύο άγγλοι υπήκοοι ένας άντρας και μία γυναίκα. 
  2. Από την Υπηρεσία μας ενεργοποιήθηκε το σκάφος Άνεμος ΝΑ 181 το οποίο ελλιμενίζεται στο Μπατσί ιδιοκτησίας Νίκου Μαρινάκη, το οποίο με Κυβερνήτη τον ίδιο και υπό την καθοδήγηση της Υπηρεσίας μας παρείχε την απαραίτητη επιθαλάσσια συνδρομή στο ιστιοπλοϊκό σκάφος το οποίο και ελλιμενίστηκε   ασφαλώς στον λιμένα Γαυρίου.
  3. Ο Λιμενάρχης Άνδρου ευχαριστεί τον Κυβερνήτη του σκάφους Άνεμος ο οποίος είναι μέλος του εθελοντικού δικτύου της Υπηρεσίας μας για την συνδρομή του καθώς και τον Πλοίαρχο του SuperferryΙΙ για την συνδρομή του στον εντοπισμό του ιστιοπλοϊκού σκάφους.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Το μεταλλικό στρώμα κρεβατιού (μεταλλικός σκελετός στρώματος) που περισυνέλεξαν οι εθελοντές και το δείχνουν οι φωτογραφίες, προέρχεται από ένα στρώμα που ήταν πεταμένο πέρυσι όλο το καλοκαίρι στο βραχισμό του λιμανιού και το έβρεχε η θάλασσα.
Το πιο πιθανό είναι ότι το ίδιο ισχύει και για τις παλιές καρέκλες κλπ που κατά καιρούς υπάρχουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο χώρο του λιμανιού.
Καλό θα είναι να υπάρχει η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για να μην εγκαταλείπουν τέτοια αντικείμενα κοντά στην θάλασσα, πρόνοια για έγκαιρη περισυλλογή αυτών των αντικειμένων πριν καταλήξουν στη θάλασσα, αλλά και επιτήρηση της περιοχής και επιβολή κυρώσεων σε συστηματικούς παραβάτες, προκειμένου να εξαλειφθεί αυτή η μορφή ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε μια περιοχή με κυρίαρχο τον τουρισμό θαλάσσιας αναψυχής.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.