ΕΡΕΥΝΑ - Οι πυρκαγιές στην Άνδρο: οι περισσότεροι γνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά λιγότεροι ξέρουν τις αιτίες και κάνουν κάτι…

 

Μικρός μαθητής ντυμένος πυροσβέστης μπροστά σε πυροσβεστικό όχημα της Άνδρου με ζωγραφιές των παιδιών για την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος 

Σε μια άτυπη, αλλά ιδιαίτερα σημαντική έρευνα για τις δασικές πυρκαγιές στην Άνδρο, που πραγματοποίησε η WWF Hellas στις 5 Ιουνίου (παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος), τα στοιχεία που προέκυψαν προβληματίζουν. Μοιράστηκαν 487 ερωτηματολόγια, τα οποία συμπλήρωσαν οι μικροί μαθητές της Άνδρου, με τις απαντήσεις των μεγάλων του κοινωνικού τους περίγυρου, 

Μπορεί η έρευνα να μην ήταν τεχνικά και επιστημονικά άρτια όπως μια δημοσκόπηση, αλλά σίγουρα έδωσαν μια εικόνα της κατάστασης στην Άνδρο και βοηθάει να συνεχιστεί η τοπική εκστρατεία της WWFHellas για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων του νησιού με σύνθημα: «Η φωτιά δεν παίζει. Μην παίζεις με το μέλλον της Άνδρου».

Στην έρευνα συμμετείχαν τα Δημοτικά Σχολεία Πίσω Μεριάς Κορθίου, Χώρας, Μεσαριάς και Γαυρίου και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων. Οι μαθητές έγιναν «ερευνητές» και ζήτησαν πόρτα-πόρτα από τους συγγενείς, γείτονες, φίλους να απαντήσουν στις ερωτήσεις του ερωτηματολογίου.

Μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα των παιδιών:

  • Οι ερωτηθέντες αναγνωρίζουν ότι το νησί έχει αρκετό ή μεγάλο πρόβλημα από τους πυρκαγιές σε ποσοστό που ξεπερνά το 78%!! Αυτό έχει μεγάλη σημασία καθώς όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα είτε από ενημέρωση είτε κυρίως από προσωπικά βιώματα καθώς 3 στους 4 έχουν ζήσει από κοντά μια μεγάλη πυρκαγιά.
  • Σε ποσοστό 41% θεωρούν ότι ο τουρισμός επηρεάζεται ελάχιστα από τις πυρκαγιές, ενώ το 46% θεωρεί ότι ο τουρισμός επηρεάζεται πολύ ή πάρα πολύ. Εδώ παρατηρήθηκαν και αλλαγές στις αντιλήψεις καθώς φαίνεται ότι οι κάτοικοι του Γαυρίου, που έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό, συνδέουν περισσότερο το θέμα τουρισμός και φωτιές, ενώ οι κάτοικοι της Μεσαριάς, που δεν έχουν λιγότερη σχέση με τον τουρισμό, θεωρούν ότι αυτά τα δύο θέματα δεν συνδέονται.
  • Η αμέλεια είναι πρώτη (κυρίως το κάψιμο κλαδιών και χόρτων), καθώς 57% πιστεύουν τα περισσότερα περιστατικά προκαλούνται από αμέλεια. Οι μόνοι που διαφωνούν είναι οι ερωτηθέντες στο  Γαύριο που τοποθετούν την πρόθεση πρώτη.
  • Όταν πρόκειται για πρόθεση το 44% πιστεύει ότι πρόκειται για πυρκαγιές με σκοπό την βελτίωση βοσκοτόπων. Εξαίρεση αποτελούν οι κάτοικοι της Μεσαριάς που θεωρούν ότι οι πυρκαγιές από πρόθεση έχουν άλλα αίτια.
  • Μεγάλο ποσοστό τον κατοίκων πιστεύει ότι η κύρια επίπτωση είναι η καταστροφή του τοπίου και σημαντικό ποσοστό μιλά για την διάβρωση εδαφών. Η ερημοποίηση όμως που είναι ένα φλέγον ζήτημα λόγω των αλλεπάλληλων πυρκαγιών είναι 5η στην σειρά. Αυτό ίσως οφείλεται σε ελλιπείς γνώσεις ή στην άγνοια της έννοιας ερημοποίηση αλλά σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει στοχευμένη ενημέρωση στο ζήτημα αυτό.
  • Ένα σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι μόνο 1 στους 3 ερωτηθέντες ξέρει πως δεν πρέπει να ανάβουν φωτιά κατά την διάρκεια της αντιπυρικής! Και ακόμα μόνο οι μισοί ερωτηθέντες θεωρούν προτεραιότητα την έγκαιρη ειδοποίηση!

Μπορεί να μοιάζουν μικρά τα παραπάνω ποσοστά, αλλά εκδηλώνουν μια τάση η οποία όμως πρέπει να ενισχυθεί με κατάλληλες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Από τα παραπάνω προκύπτει η ανάγκη να γίνει πιο λεπτομερής ανάλυση και η εκστρατεία που έχει ξεκινήσει για τις δασικές πυρκαγιές στην Άνδρο να λάβει υπόψη της όλα αυτά τα χρήσιμα συμπεράσματα.

Τέλος, για τους μαθητές, που συμμετείχαν στην έρευνα, ήταν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να ανοίξουν τον διάλογο με την τοπική κοινωνία, να συζητήσουν, να επεξεργαστούν και να εκθέσουν ένα από τα πιο καυτά προβλήματα που απασχολούν το φυσικό περιβάλλον της Άνδρου.

(Σύνοψη στοιχείων από δελτίο τύπου της WWF Hellas - Εν Άνδρω)

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet