Ανέλπιστη αύξηση επισκεπτών: Η μεγάλη ευκαιρία...

Tου Δημήτρη  Σταυρόπουλου

 

Μπατσί, 16/7, Σάββατο βράδυ 23:30. Κόσμος στο μικρό γραφικό λιμανάκι, το τουριστικό κέντρο του νησιού μας (φωτο: Εν Άνδρω)

Στην καταθλιπτική ειδησεογραφία των ημερών και στην σκληρή καθημερινότητα, υπάρχει - επί τέλους - μια καλή είδηση για την Άνδρο. Με απλά λόγια - και με την γλώσσα των αριθμών - πάμε καλά. Το νησί σημείωσε ρεκόρ αφίξεων επισκεπτών στο διάστημα από 1η έως 15 Ιουλίου, σε βαθμό ανέλπιστο.

Σε σύγκριση με το 2015 η αύξηση αγγίζει το 53% και σε σύγκριση με το 2014, η αύξηση που καταγράφεται είναι της τάξεως του 17%. Το σημαντικό βέβαια δεν είναι το 53%, αλλά το 17% γιατί αφ ενός μεν πέρυσι, είχαμε τα capital control που «πάγωσαν» και αποδιοργάνωσαν σχεδόν ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ φέτος με την κρίση και την λιτότητα να βαθαίνει περισσότερο και να αδειάζει τις τσέπες όλων, η Άνδρος εξελίσσεται σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό και μάλιστα με αυξητικές τάσεις.

Μπατσί 16/7. Ο παραλιακός δρόμος στο Μπατσί (φωτο: Εν Άνδρω).

Συν 17% στις αφίξεις μέχρι στιγμής σε σύγκριση με το 2014, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι μικρό πράγμα. Βέβαια ο τζίρος δεν είναι ανάλογος, γιατί λόγω οικονομικής στενότητας, όλοι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί έως αδύναμοι στην κατανάλωση αγαθών, στην εστίαση και την διασκέδαση. Αναλυτικά η κίνηση σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου.

1-15 ΙΟΥΛΙΟΥ

2014 Επιβάτες  21930  ΙΧ 4159

2015 Επιβάτες 16729  ΙΧ 2775

2016 Επιβάτες 25668  ΙΧ 5325

Πίσω από τους αριθμούς υπάρχει  ωστόσο ένα μήνυμα, που χρειάζεται σωστή ανάγνωση και ανάλυση. Η Άνδρος λόγω της κοντινής απόστασης από την Αθήνα, λόγω των πολλών και καλών πλοίων που μεταφέρουν με ασφάλεια και άνεση τους ταξιδιώτες, λόγω της φήμης της ως νησί του πολιτισμού και της αρχοντιάς και λόγω του φυσικού της κάλλους, σε συνδυασμό με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην κοινωνία, όπου όλοι πια, μετράμε και το τελευταίο ευρώ, κερδίζει συνεχώς πόντους στην εγχώρια τουριστική αγορά.

Μπατσί. Σάββατο βράδυ, 23:30. Γεμάτο το λιμανάκι κοσμο (φωτο: Εν Άνδρω).

Είναι ιδανική επιλογή για ολιγοήμερη απόδραση ή για διακοπές, κάτι που την κάνει ανταγωνιστική και μάλιστα με ελπιδοφόρες μελλοντικά προοπτικές. Μπροστά μας βρίσκεται ο μισός Ιούλιος και ολόκληρος ο Αύγουστος. Κάθε μέρα που περνάει είναι πολύτιμη και κάθε κίνηση πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Ο επισκέπτης έχει απαιτήσεις και δικαιώματα. Αλλιώς πάει χάθηκε…

 Άλλη μια φωτογραφία από το νυχτερινό Μπατσί (φωτο: Εν Άνδρω).

Καθαριότητα το κυρίαρχο ζήτημα. Όχι μόνο στους δρόμους, τις πλατείες και τις παραλίες αλλά παντού. Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα ξενοδοχεία, τις καφετέριες, τα εστιατόρια. Άψογη φιλοξενία, αληθινό χαμόγελο, ζεστασιά και εξυπηρέτηση. Τοπική συγκοινωνία αξιόπιστη και στο μέτρο των αναγκών του. Όχι μόνο όταν έρχονται τα πλοία, αλλά μέχρι το τέλος της θερινής περιόδου, σχεδόν έως τα ξημερώματα. Αναπροσαρμογή των τιμών. Όσο πιο κάτω γίνεται, με προσφορές ή οτιδήποτε άλλο. Η βενζίνη για παράδειγμα είναι ακριβή. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, αλλά όταν ένα νησί «χτίζει» μέσα στην κρίση το προφίλ του, τότε όλοι πρέπει… «να βάλουν πλάτη».

Προσοχή στην νεολαία. Αυτοί αποτελούν το μέλλον και αυτοί δίνουν ζωή στο νησί. Το Σαββατοκύριακο το Μπατσί κυρίως, αλλά και το Κόρθι (που καταγράφει αύξηση περίπου 10%) έζησαν σε εντόνους ρυθμούς, χάρις στους νέους που κράτησαν την κατανάλωση και το κέφι ζωντανά μέχρι τα ξημερώματα. Σκεφτείτε τι κέρδος θα υπάρξει και πόσο μεγάλη επένδυση είναι για τον τόπο, όταν μετά το τέλος των διακοπών στις συζητήσεις που γίνονται  ακουστεί «Πήγαμε φέτος στην Άνδρο ήταν πολύ γραφικό νησί, περάσαμε πολύ όμορφα και ήταν όλα φθηνά…»

Σε λίγες μέρες κορυφώνεται και το Φεστιβάλ στο νέο, σύγχρονο ανοιχτό θέατρο. Οι εκδηλώσεις και οι παραστάσεις του (που θα ζήλευαν και άλλες περιοχές), θα διαρκέσουν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου και είναι πολύ προσεκτικά επιλεγμένες, καλύπτοντας όλο το φάσμα του πολιτισμού. Το νησί «πόλος έλξης», σίγουρα θα κατακλυσθεί από κόσμο. Ιδανική ευκαιρία να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Μονόδρομος χωρίς άλλη επιλογή.

Η νεολαία γίνει παλμό και αναδεικνύει το καλοκαιρινό Μπατσί σε τουριστικό κέντρο της Άνδρου (φωτο: Εν Άνδρω).

Η Άνδρος παλεύει να επιζήσει  σ ένα ιδιαίτερα σκληρό κοινωνικό ορίζοντα. Κύρια πηγή ευημερίας ο Τουρισμός, που απαιτεί πλέον δομές και επαγγελματίες. Σ αυτό το σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον οι υπόλοιποι δεν χωρούν. Ας το καταλάβουμε πλέον όλοι. Και κυρίως οι ταγοί του νησιού που επιβάλλεται να δουλέψουν σοβαρά (αφήνοντας κατά μέρος την μικροπολιτική, ας συγκρουστούν με συμφέροντα και... ισχυρές οικογένειες, ας πάψουν να κάνουν πως δεν βλέπουν) και ας ενωθούν, δημιουργώντας και βελτιώνοντας τις υποδομές, χαράσσοντας σοβαρή τουριστική πολιτική, με συνεχή και στοχευμένη διαφήμιση του τόπου και το κυριότερο με κινήσεις που θα προσελκύσουν στην Άνδρο καινούργιους επενδυτές, για την δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων σύγχρονων τουριστικών επιχειρήσεων. 

Οι αριθμοί δείχνουν την τάση που διαμορφώνεται. Οι ευκαιρίες δεν περιμένουν και τα λάθη πληρώνονται…

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet