ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το «παιχνίδι» με τον ΧΥΤΥ της Ανδρου

 

Του Γιώργου Λιάλιου

Η παράνομη χωματερή, που εξυπηρετούσε όλη την Ανδρο (θέση Σταυροπέδα), έκλεισε το 2011, οπότε μέρος της κατέρρευσε στη θάλασσα. Ολες οι προσπάθειες χωροθέτησης ΧΥΤΑ μέχρι τότε έπεφταν στο κενό εξαιτίας των τοπικών αντιδράσεων. Eκτοτε τα σκουπίδια «δεματοποιούνται» στον χώρο της παλαιάς χωματερής.

Το 2012 ανατέθηκε μελέτη για τον καθορισμό νέας θέσης. Εξετάστηκαν 12 θέσεις, αξιολογήθηκαν οκτώ και προκρίθηκε η καταλληλότερη (θέση Πλούσκα). Η μελέτη εγκρίθηκε οριακά από το δημοτικό συμβούλιο, αλλά τα προσκόμματα συνέχιζαν να εμφανίζονται. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) ζήτησε πρόσθετη υδρογεωλογική έκθεση (και κατόπιν μελέτη), οι αρχαιολογικές υπηρεσίες να γίνουν εκτεταμένες δοκιμαστικές τομές κ.ο.κ. «Απορώ γιατί το κράτος μάς συμπεριφέρεται τόσο ανεύθυνα, να μας πηγαίνει από μήνα σε μήνα, από ερώτημα σε ερώτημα. Μέχρι τώρα έχει χρειαστεί να επανακαταθέσουμε τη μελέτη έξι φορές. Μέχρι πότε θα βρίσκουν κάτι καινούργιο να ζητήσουν;» λέει ο δήμαρχος Ανδρου Θεοδόσης Σουσούδης.

Στην υπόθεση ενεπλάκη ο αρμόδιος (για θέματα Διαχείρισης Απορριμμάτων) γενικός γραμματέας Βαγγέλης Καπετάνιος. Το Σαββατοκύριακο επισκέφθηκε το νησί για να δει από κοντά τις προτεινόμενες θέσεις. Φθάνοντας στην Πλούσκα... τον περίμεναν αντιδρώντες κάτοικοι. «Του είπαν ότι είναι ομάδα περιφρούρησης, ότι θέλουν να παρίστανται και αυτοί», λέει ο κ. Σουσούδης. «Τον ακολούθησαν όμως και στη Σταυροπέδα, αλλά και στο Στενό. Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι του Στενού είχαν μάθει ότι θα έρθει ο γενικός γραμματέας συνοδευόμενος από κατοίκους της Πλούσκας και έτσι του έκαναν και αυτοί μπλόκο. Τελικά τον άφησαν να περάσει, υπό τον όρο ότι θα συνοδεύεται και από εκείνους».

Ο κ. Καπετάνιος, πάντως, δεν δείχνει ιδιαίτερα ενοχλημένος που έκανε αυτοψία των χώρων... υπό εποπτεία. «Δεν έχω πρόβλημα, και εγώ από τα κινήματα προέρχομαι. Ηταν ευγενέστατοι και με συνόδευσαν παντού», λέει στην «Κ». Το ερώτημα, βέβαια, είναι γιατί ενεπλάκη στην υπόθεση ο κ. Καπετάνιος, τη στιγμή που η αδειοδοτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε ερώτημα της «Κ», κατά πόσο δέχεται «εσωκομματικές» πιέσεις για να παρέμβει κατά της επιλεγείσας θέσης, ο κ. Καπετάνιος είναι κατηγορηματικός: «Δεν έχω δεχθεί πίεση από πουθενά. Απλώς ήθελα να έχω ιδία άποψη. Οταν τα προβλήματα “σέρνονται”, η πολιτεία πρέπει να επεμβαίνει. Δεν έχουμε ούτε χρόνο ούτε χρήματα. Επομένως, η λύση στην Ανδρο πρέπει να είναι ταχεία και η πλέον συμφέρουσα από τεχνικοοικονομικής άποψης». Σε περίπτωση άνωθεν επέμβασης, πάντως, για αλλαγή χωροθέτησης, η υπόθεση του ΧΥΤΑ θα καθυστερήσει αρκετούς μήνες ακόμη, προκειμένου να ενημερωθεί η μελέτη και κατόπιν να ξεκινήσει από την αρχή η διαδικασία αδειοδότησης της νέας θέσης... μέχρι βέβαια να ξεκινήσουν οι νέες αντιδράσεις.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ κύριε Κώστα επειδή τυγχάνει να είμαι μηχανικός, σας διαβεβαιώνω ότι όλα τα ΧΥΤΥ πάντα αποτυγχάνουν.

Τι σημαίνει αποτυγχάνουν; Εάν δεν έχεις νερά να χάσεις και υδρεύεσαι με υδροφόρες ή μέσω αφαλάτωσης τότε δεν σε απασχολεί ο μολυσμένος υδροφόρος ορίζοντας.

Τώρα εσείς που συμβουλεύετε την κυρία Ελένη, είστε μηχανικός και έχετε πείρα και ιδία γνώση επί του θέματος; ή ανήκετε και εσείς στην κατηγορία συμφερόντων που προωθούν την καταστροφή του υδροφόρου μας; Εάν έχετε πείρα για την κατασκευή ΧΥΤΥ, θα είχατε την καλοσύνη να μας πείτε πόσων ετών είναι η πείρα σας και σε ποιο σημείο του κόσμου; διότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ΧΥΤΥ που να έχει κατασκευαστεί προν 10-20-30 χρόνια και επομένως να γνωρίζουμε ποιες ήταν τελικά οι επιπτώσεις στον περιβάλλον, δηλαδή εάν πρόδωσε το ΧΥΤΥ.

Ευχαριστώ
J. K. L.

This comment was minimized by the moderator on the site

Προς – Κώστας:
Κύριε Κώστα,
Χαίρομαι με τον τρόπο που απαντήσατε (κύριος) και θέλω να προσθέσω τα εξής, δεχόμενος φυσικά την όποια κριτική:

Σίγουρα ένα ΧΥΤΥ δεν δημιουργεί τόση ζημιά στο περιβάλλον όσο δημιουργούν ανεξέλεγκτες χωματερές. Δεν κάνεις όμως ΧΥΤΥ πάνω στα νερά γιατί, και τα ΧΥΤΥ δυστυχώς χαλάνε - διαρροές στο έδαφος. Όλα τα ΧΥΤΥ στον κόσμο έχουν προβλήματα. Ψάξτε το λίγο και θα δείτε. Υπάρχει πλήθος βιβλιογραφία πάνω στο θέμα.

Λέτε ότι «η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους επιστήμονες».
Άρα δεν φέρνεις σεισμολόγους για να σου πουν για ύπαρξη νερών, όπως έκανε ο δήμαρχος, αλλά Υδρογεωλόγους, όπως έκαναν οι κάτοικοι Υδρούσας. Οι άνθρωποι έφεραν Υδρογεωλόγους από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρέθεσαν τους βάσιμους φόβους τους, κατέθεσαν τα στοιχεία τους και μας είπαν τρελούς αν σκεφτόμαστε να κάνουμε ΧΥΤΥ στην Πλούσκα. Άρα γιατί συνεχίζουν?

Ο δήμαρχος και η παρέα του έστειλαν περίπατο τα επιστημονικά κριτήρια και μην μπορώντας αλλιώς έβαλαν μπρος τα πολιτικά μέσα! Ακόμα περιμένουμε την υδρογεωλογική μελέτη! Να σκεφτείς η Νεοδημοκρατική δημοτική αρχή του νησιού μας έσκυψε το κεφάλι να παρακαλέσει τους Συριζαίους πολιτικούς και μάλιστα στα κρυφά για πολιτική λύση και όχι επιστημονική! Εύχομαι οι πολιτικοί να πράξουν το σωστό, αναζητώντας τις επιστημονικές αναλύσεις).

Μακάρι να υπήρχε μια σωστή μελέτη έτσι ώστε να το βουλώναμε όλοι και αντιθέτως να βοηθούσαμε να ολοκληρωθεί ένα έργο που έπρεπε ήδη να υπάρχει.
Θα πρέπει όλοι μας να έχουμε ένα αγαπημένο χώρο για ΧΥΤΥ.

Τον ιδανικό όμως χώρο. Πιο σωστά τον ιδανικότερο χώρο.

Όχι τον χώρο των συμφερόντων και της καταστροφής των νερών μας.

Ψάξτε λίγο και θα δείτε!

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλησπέρα σας και πάλι.
Κυρία Ελένη Χ. (ή μήπως να πω Ελενίτσα; Μιας και από ότι βλέπω αναπτύξαμε οικειότητα), ένας σωστά κατασκευασμένος ΧΥΤΑ δεν επηρεάζει τα υπόγεια ύδατα. Είναι δυστυχώς μια κοινή αντίληψη, που βασίζεται στη ζημιά που προκαλούσαν στο περιβάλλον οι ανεξέλεγκτες χωματερές. Επειδή αντιλαμβάνομαι το φόβο σας (και δεν τον ειρωνεύομαι, αντίθετα με εσάς), θα σας συνιστούσα να μιλήσετε με έναν μηχανικό που ασχολείται με τέτοια έργα για να σας εξηγήσει ότι (ο φόβος σας) δεν είναι βάσιμος.
Ως προς αυτά που έγραψε ο δεύτερος κύριος. Εγώ προσωπικά δεν έχω «αγαπημένο» χώρο για τον ΧΥΤΑ. Ούτε και είμαι σε θέση να το κρίνω. Η αξιολόγηση των θέσεων πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους επιστήμονες, οι οποίοι ξέρουν για ποιους λόγους πρέπει να απορριφθεί ένας χώρος και για ποιους όχι. Εφόσον λοιπόν μετά από αξιολόγηση 10 χώρων προκύπτει ότι η καλύτερη θέση είναι η «Α», ή η «Β», αυτη θα πρέπει να είναι η λύση. Αν ωστόσο υπάρχουν αντιρρήσεις, ότι η αξιολόγηση δεν έγινε με επιστημονικά κριτήρια ή δεν εκτίμηση επαρκώς έναν παράγοντα, τότε πρέπει αυτοί που έχουν βάσιμους φόβους να καταθέσουν τα στοιχεία τους (στοιχεία, όχι φόβους) στα αδειοδοτικά όργανα του κράτους, τα οποία ούτως ή άλλως θα αποφασίσουν. Ας ξεκινήσουμε επιτέλους να φτιάξουμε μια απλή βασική υποδομή κι ας μην συγκρινόμαστε με χώρες που κάνουν 50 χρόνια ανακύκλωση, έχουν άλλη κουλτούρα, άλλους μηχανισμούς και άλλες υποδομές. Γιατί έχω την εντύπωση (ελπίζω να μην σας αδικώ, συγχωρέστε με αν το κάνω) ότι η προτίμησή σας στη Σταυροπέδα βασίζεται απλά στην πεποίθηση ότι «εκεί ήταν τόσα χρόνια, δεν θα ενοχλήσει κανέναν», κάτι που βέβαια δεν ισχύει.
Σας ευχαριστώ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Γράφετε κύριε Κώστα τα εξής : Καλημέρα σας. Έχω βαρεθεί να βλέπω αυτό το θέατρο: «εδώ ο ΧΥΤΑ, εκεί ο ΧΥΤΑ, που θα πάει ο ΧΥΤΑ». Δεν με ενδιαφέρει αν θα πάει στην Πλούσκα ή στο Μακροτάνταλο ή οπουδήποτε αλλού. Πρέπει όμως αυτή η ιστορία κάποια στιγμή να τελειώνει, είναι ντροπή. Εγώ μια χαρά το βρήκα το ρεπορτάζ, καλά κάνει και μας τα χώνει, αφού βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας εδώ και 15 χρόνια.
Σας απαντώ λοιπόν ότι και μένα δεν με ενδιαφέρει αν θα πάει ο ΧΥΤΑ στο Στενό ή στον Πιτροφό ή παραμείνει καλύτερα εκεί που είναι δηλαδή στην Σταυροπέδα.
Στην Σύρο έχουν το ΧΥΤΑ εντός αρχαιολογικού χώρου και μέσα σε οικισμό.
Στην Δανία έχουν ΧΥΤΑ μέσα στις πόλεις.
Άρα η ΙΔΑΝΙΚΗ θέση για το ΧΥΤΑ είναι η ΣΤΑΥΡΟΠΕΔΑ που είναι και στο κέντρο του νησιού και υπάρχει δρόμος και η λεκάνη ταφής είναι έτοιμη.
Έτσι θα κοστίσει πολύ λιγότερο σε χρήμα και σε χρόνο κατασκευής.
Συμφωνείτε κύριε Κώστα;

This comment was minimized by the moderator on the site

Προς: Κώστας
Κωστάκη να πάνε το ΧΥΤΥ στα νερά για να πίνεις εσύ και τα παιδιά σου φαρμάκι στο μέλλον?
Για να ξέρεις προσπαθούν να κάνουν ένα ΧΥΤΥ πάνω στα νερά. Τα νερά δεν είναι μόνο τα επιφανειακά, είναι και τα υπόγεια (από Εύβοια προς νότια Άνδρο) δηλαδή πολύ πιθανόν να περνάνε και από το σπίτι σου. Αυτό θέλεις?
Θα έπρεπε να σε ενδιαφέρει τι συμβαίνει εδώ. Εκτός αν σκέπτεσαι να φύγεις από το νησί!

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλημέρα σας. Έχω βαρεθεί να βλέπω αυτό το θέατρο: «εδώ ο ΧΥΤΑ, εκεί ο ΧΥΤΑ, που θα πάει ο ΧΥΤΑ». Δεν με ενδιαφέρει αν θα πάει στην Πλούσκα ή στο Μακροτάνταλο ή οπουδήποτε αλλού. Πρέπει όμως αυτή η ιστορία κάποια στιγμή να τελειώνει, είναι ντροπή. Εγώ μια χαρά το βρήκα το ρεπορτάζ, καλά κάνει και μας τα χώνει, αφού βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας εδώ και 15 χρόνια.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητό Εν Άνδρω ήθελα να διορθώσω τη δήλωσή μου που ενδεχομένως να παρεξηγηθεί:
"Αλέκο με το σχόλιό σου λοιπόν κατακρίνεις τον Σουσούδη που τον έφερε;"
Να διευκρινίσω ότι δεν εννοώ ότι ο Σουσούδης τον έφερε στην Άνδρο, αλλά ότι τον συνόδευσε στην ΠΛΟΥΣΚΑ και μόνο.
Μακάρι ο δήμαρχος να τον έφερνε εκείνος, διότι αυτό θα σήμαινε ότι πραγματικά ενδιαφερόταν για την επίλυση του προβλήματος.
Το γεγονός ότι συνόδευσε τον ΓΓ μόνο στην ΠΛΟΥΣΚΑ και δεν τον συνόδευσε σε όλες τις θέσεις της μελέτης και άφησε τον ΓΓ καθώς και τους Ενεργούς Πολίτες την πιο ζεστή ημέρα του Καλοκαιριού να τρέχουν από τη μία θέση στην άλλη σε όλη την Άνδρο στα βουνά, ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ περίτρανα την έλλειψη αντικειμενικότητας και ΕΜΜΟΝΗΣ (Αδικαιολόγητη και περίεργη) που διακατέχει τον Δήμαρχο κ Σουσούδη στην επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού προβλήματος του νησιού.

Θα ήθελα να δώσω πολλά συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση που ασχολήθηκε με το νησί μου και δεν το άφησε στην τύχη του τοπικού κατεστημένου.
Εάν παρά την επίσκεψη το αποτέλεσμα δεν είναι σωστό, εμείς πάλι εδώ θα είμαστε για να βοηθήσουμε και τον ΓΓ και οποιονδήποτε άλλο λαμβάνει μέρος στη λήψη αυτής της τόσο σημαντικής απόφασης που θα επηρεάσει το μέλλον ΟΛΟΗΚΛΗΡΗΣ της Άνδρου και των μελλοντικών γενιών.

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλό είναι να ξεκαθαριστεί το εξής:
Οι κάτοικοι της Υδρούσας που αντιδρούν για χοροθέτηση ΧΥΤΥ στην Πλούσκα, έμαθαν (ευτυχώς έμαθαν) για τον ΓΓ. πως έρχεται Άνδρο και φυσικά πήγαν πρώτα απ’ όλα για να δείξουν και να ενημερώσουν ότι για να φτάσουν στην προτεινόμενη θέση ΧΥΤΥ πρέπει να περάσουν από ιδιοκτησίες (επιπλέον έξοδα – απαλλοτριώσεις) και επίσης να δείξουν που ακριβώς είναι η τοποθεσία γιατί ο δήμαρχος και η παρέα του όλο στο περίπου είναι.
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΔΡΟΥΣΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΚΑΝΕΝΑΝ - ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΘΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ Ο Γ.Γ.ΣΩΣΤΑ & ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ!
Βγάλτε αυτή την καραμέλα παραπληροφόρησης από τα άρθρα σας και καλό θα ήταν να το επιβεβαιώσετε και εσείς κύριε Μπασαντή, εφόσον έχετε τη διάθεση αλλά και τη σωστή πληροφόρηση!

Για να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους, αυτοί που σταμάτησαν διέλευση και μάλιστα σε δημόσιο δρόμο είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι του Κορθίου στην περιοχή τους!

Αν έχει κολλήσει το έργο, έχει κολλήσει στην Υδρογεωλογική μελέτη. Δεν φταίνε οι κάτοικοι που αντιδρούν λόγω ύπαρξης νερών – φταίει η εμμονή των δημάρχων (νυν & τέως) για ΧΥΤΥ στα νερά!

Τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά? Κάτι δεν κρύβεται!

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητό Εν Άνδρω,

Δεν θα πείσετε ποτέ κανέναν για τα επιχειρήματά σας ότι ο κ Λιάλιος αποφάσισε, έτσι τυχαία να δημοσιεύσει ένα άρθρο για το ΧΥΤΥ της Άνδρου.
Το κειμενάκι που λέτε δημοσίευσε, ΚΑΠΟΙΟΣ του το έδωσε, διότι αφενός μεν δεν βρισκόνταν στο νησί όταν διαδραματίστηκαν τα γεγονότα και αφετέρου διότι δεν ασχολήθηκε για το ΧΥΤΥ Άνδρου όταν πολύ σπουδαιότερα και σημαντικότερα θέματα λαμβάνανε χώρο στην Άνδρο;
χμμμμμμ. Ή μήπως το Τοπικό κατεστημένο θεωρεί ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη ήταν τελικά πολύ σημαντική;
Ας μας αποκαλύψει την "Επώνυμη" πηγή του ο κ. Λιάλιος και συνεχίζουμε την "Πολιτισμένη" και "Πολιτική" κουβέντα από εκεί.
Περιμένουμε....

This comment was minimized by the moderator on the site

Αποφάσισε λοιπόν η κυβέρνηση να ασχοληθεί με την Άνδρο προκειμένου να επιλυθεί με τη Χωροθέτηση ΧΥΤΥ που αποτελεί ίσως το πιο σοβαρό πρόβλημα που είχε ποτέ η Άνδρος.
Ερωτήματα:
Γιατί το τοπικό κατεστημένο ΓΘΘΘ ενοχλήθηκε με την επίσκεψη;
Φοβήθηκε μήπως και ο Γενικός Γραμματέας (ΓΓ) δει κάτι που δεν ήθελαν;
Ενοχλήθηκαν που ήταν παρόντες και οι Ενεργοί κάτοικοι στην περιοδεία του ΓΓ;
Θέλανε ο ΓΓ να είναι υπό την καθοδήγηση και Εποπτεία του τοπικού κατεστημένου προκειμένου να του δείχνουν ότι θέλουν εκείνοι και να του αποκρύπτουν άλλα πράγματα;
Ενοχλήθηκαν που οι Ενεργοί Πολίτες διόρθωναν τα ανακριβή στοιχεία που μεταφέρονταν στον ΓΓ κατά τη διάρκεια της Περιοδείας;
Γιατί επιστρατεύτηκαν οι εντεταλμένοι κονδυλοφόροι για να υποβαθμίσουν την επίσκεψη και να την κατακρίνουν ότι ήταν καθοδηγούμενη;
Δεν θέλετε να υπάρχουν Ενεργοί πολίτες;
Σας αρέσει το σκοτάδι;

Περισσότερα