ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το «παιχνίδι» με τον ΧΥΤΥ της Ανδρου
(Σήμερα στην Καθημερινή ο συνάδελφος Γιώργος Λιάλιος επανήλθε με άρθρο του στο θέμα της επίσκεψης του ΓΓ του ΥΠΕΣ κ. Καπετάνιου στην Άνδρο για το θέμα της εξέτασης των προτεινόμενων χώρων τις προηγούμενες μέρες και τον ρώτησε τι σκέφτεται ποια η δικαιοδοσία του, τι θα γίνει με την υπάρχουσα μελέτη και πως μπορεί να βρει άκρη η Άνδρος σε αυτό το σοβαρό θέμα που την ταλανίζει. Αναδημοσιεύουμε το άρθρο του συναδέλφου μετά απο επικοινωνία που είχαμε μιας και το θέμα των σκουπιδιών ήταν και παραμένει πολύ σοβαρό για το νησί μας - Εν Άνδρω).
Σε... φαρσοκωμωδία εξελίσσεται η υπόθεση της χωροθέτησης ΧΥΤΑ στην Aνδρο. Η προσπάθεια του δήμου να καθορίσει ένα σημείο για τη διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού προσκρούει συνεχώς σε τοπικές αντιδράσεις (των εκάστοτε κατοίκων και ιδιοκτητών), αλλά και στην απροθυμία της διοίκησης να ολοκληρώσει με ταχείς ρυθμούς τη διαδικασία αδειοδότησης. Στην υπόθεση παρενέβη, για άγνωστο λόγο, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, ο οποίος επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο τις προτεινόμενες θέσεις... με τη συνοδεία των αντιδρώντων.
Η παράνομη χωματερή, που εξυπηρετούσε όλη την Ανδρο (θέση Σταυροπέδα), έκλεισε το 2011, οπότε μέρος της κατέρρευσε στη θάλασσα. Ολες οι προσπάθειες χωροθέτησης ΧΥΤΑ μέχρι τότε έπεφταν στο κενό εξαιτίας των τοπικών αντιδράσεων. Eκτοτε τα σκουπίδια «δεματοποιούνται» στον χώρο της παλαιάς χωματερής.
Το 2012 ανατέθηκε μελέτη για τον καθορισμό νέας θέσης. Εξετάστηκαν 12 θέσεις, αξιολογήθηκαν οκτώ και προκρίθηκε η καταλληλότερη (θέση Πλούσκα). Η μελέτη εγκρίθηκε οριακά από το δημοτικό συμβούλιο, αλλά τα προσκόμματα συνέχιζαν να εμφανίζονται. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) ζήτησε πρόσθετη υδρογεωλογική έκθεση (και κατόπιν μελέτη), οι αρχαιολογικές υπηρεσίες να γίνουν εκτεταμένες δοκιμαστικές τομές κ.ο.κ. «Απορώ γιατί το κράτος μάς συμπεριφέρεται τόσο ανεύθυνα, να μας πηγαίνει από μήνα σε μήνα, από ερώτημα σε ερώτημα. Μέχρι τώρα έχει χρειαστεί να επανακαταθέσουμε τη μελέτη έξι φορές. Μέχρι πότε θα βρίσκουν κάτι καινούργιο να ζητήσουν;» λέει ο δήμαρχος Ανδρου Θεοδόσης Σουσούδης.
Στην υπόθεση ενεπλάκη ο αρμόδιος (για θέματα Διαχείρισης Απορριμμάτων) γενικός γραμματέας Βαγγέλης Καπετάνιος. Το Σαββατοκύριακο επισκέφθηκε το νησί για να δει από κοντά τις προτεινόμενες θέσεις. Φθάνοντας στην Πλούσκα... τον περίμεναν αντιδρώντες κάτοικοι. «Του είπαν ότι είναι ομάδα περιφρούρησης, ότι θέλουν να παρίστανται και αυτοί», λέει ο κ. Σουσούδης. «Τον ακολούθησαν όμως και στη Σταυροπέδα, αλλά και στο Στενό. Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι του Στενού είχαν μάθει ότι θα έρθει ο γενικός γραμματέας συνοδευόμενος από κατοίκους της Πλούσκας και έτσι του έκαναν και αυτοί μπλόκο. Τελικά τον άφησαν να περάσει, υπό τον όρο ότι θα συνοδεύεται και από εκείνους».
Ο κ. Καπετάνιος, πάντως, δεν δείχνει ιδιαίτερα ενοχλημένος που έκανε αυτοψία των χώρων... υπό εποπτεία. «Δεν έχω πρόβλημα, και εγώ από τα κινήματα προέρχομαι. Ηταν ευγενέστατοι και με συνόδευσαν παντού», λέει στην «Κ». Το ερώτημα, βέβαια, είναι γιατί ενεπλάκη στην υπόθεση ο κ. Καπετάνιος, τη στιγμή που η αδειοδοτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε ερώτημα της «Κ», κατά πόσο δέχεται «εσωκομματικές» πιέσεις για να παρέμβει κατά της επιλεγείσας θέσης, ο κ. Καπετάνιος είναι κατηγορηματικός: «Δεν έχω δεχθεί πίεση από πουθενά. Απλώς ήθελα να έχω ιδία άποψη. Οταν τα προβλήματα “σέρνονται”, η πολιτεία πρέπει να επεμβαίνει. Δεν έχουμε ούτε χρόνο ούτε χρήματα. Επομένως, η λύση στην Ανδρο πρέπει να είναι ταχεία και η πλέον συμφέρουσα από τεχνικοοικονομικής άποψης». Σε περίπτωση άνωθεν επέμβασης, πάντως, για αλλαγή χωροθέτησης, η υπόθεση του ΧΥΤΑ θα καθυστερήσει αρκετούς μήνες ακόμη, προκειμένου να ενημερωθεί η μελέτη και κατόπιν να ξεκινήσει από την αρχή η διαδικασία αδειοδότησης της νέας θέσης... μέχρι βέβαια να ξεκινήσουν οι νέες αντιδράσεις.