Φάρμα Κολίτσα: η δουλειά κάνει τα βουνά... λειβάδια!…

 

Ψηλά στο βουνό, πάνω από το Απρόβατο, ο πατέρας Αντώνης και ο γιός Βαγγέλης, έστησαν την "Φάρμα Κολίτσα" μετατρέποντας τις πλαγιές σε... λειβάδια! (φωτο: Εν Άνδρω).  

Ποτέ δεν σκέφτηκα πως στις ψηλές πλαγιές του Πετάλου, πάνω από το Απρόβατο, κοντά στις κορυφές του βουνού, υπάρχει η πιο οργανωμένη και η πιο μεγάλη φάρμα της Άνδρου. Κι όμως εκεί ψηλά εκεί στ’ απόκρημνα η θέληση, το πάθος και η εργατικότητα του Αντώνη Κολίτσα και του γιού του Βαγγέλη έστησαν σε 700 στρέμματα της πλαγιάς την μοναδική «Φάρμα Κολίτσα».

Πάνω οι αγελάδες αρμέγονται μηχανικά στον στάβλο, ακολουθεί ο χώρος που μαζεύεται αυτόματα το γάλα. Από κάτω αγελάδα θηλάζει τα δύο δέκα ημερών νεογέννητα μοσχαράκια της και τέλος μοσχάρια σε περιφραγμένο χώρο στο βουνό (φωτο΅Εν Άνδρω). 

Πρόκειται για μια καθετοποιημένη οικογενειακή επιχείρηση που ξεκινά από την αναπαραγωγή και εκτροφή ζώων, προχωρά στην παραγωγή γάλακτος, κρέατος, τυριών, γιαουρτιών, ρυζόγαλων, περνά στην παραγωγή κηπευτικών, κρασιού και λαδιού φτάνει στην λειτουργία οικογενειακής ταβέρνας (το "Μπαλκόνι του Αιγαίου") πριν καταλήξει στην εμπορία όλων των προϊόντων στο οικογενειακό κατάστημα στο Μπατσί.

Οι ταύροι στον σταβλο. Οι περισσότεροι είναι ταύροι κρεατοπαραγωγής. Ένας (ξεχωρίζει από τα μαυρόασπρα χρώματα) είναι γαλακτοπαραγωγής (φωτο: Εν Άνδρω).

Οι αγελάδες είναι όμως η μια πλευρά της Φάρμας. Υπάρχει και χοιροτροφείο με χοίρους, χοιρομητέρες και γορουνάκια. Και επίσης κοτέτσι με κότες και κοκόρια. Επιπλέον σε άλλο σημείο υπάρχουν μπαξέδες με κηπευτικά, αμπέλια, ελιές. λεμονιές. Και τι δεν υπάρχει δηλαδή σε αυτή την φάρμα;... 

Οι δύο φωτογραφίες δείχνουν χοιρομητέρες με τα μικρά τους. Η τρίτη κοτέτσι με κοκόρια (φωτο: Εν Άνδρω)

Στην επιχείρηση απασχολείται όλη η οικογένεια από τον παππού και την γιαγιά, μέχρι τον γιο, την κόρη, τον γαμπρό και τη νύφη και φτάνει μέχρι τα εγγόνια. Καθένας έχει το ρόλο του και το πόστο του. Άλλοι στους στάβλους. Άλλη στο τυροκομείο. Άλλος στην ταβέρνα. Άλλος στο πρατήριο, στα κηπευτικά κλπ. Και όλοι μαζί απαρτίζουν μια ξεχωριστή επιχείρηση που καλύπτει σημαντικό μέρος της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής του νησιού μας.

Αντώνης Κολίτσας, βιαστικός κι εργατικός: "πάμε-πάμε εδώ δουλεύουμε" (φωτο: Εν Άνδρω).

Βαγγέλης Κολίτσας: "τα ζώα πρέπει να τα αγαπάς για να αποδίδουν..." (φωτο: Εν Άνδρω).

Η σύζυγος του κυρ-Αντώνη στην κουζίνα της οικογενειακής ταβέρνας στο Απροβάτου (φωτο: Εν Άνδρω)

Αυτή είναι η φάρμα Κολίτσα. Μια φάρμα που ξεκινά από τις πλαγιές του Πετάλου και απλώνει σε αρκετά μέρη του Απροβάτου. Για να περιηγηθούμε τις βασικές λειτουργίες της, με ξεναγό τον πρόσχαρο Βαγγέλη Κολίτσα, ξεκινήσαμε Κυριακή πρωί, ανήμερα της Αγίας Μαρίνας και καταλήξαμε μεσημέρι στο Μπατσί!

 

Ζαρζαβατικά, κρασί, λουκάνικα με γλύνα και λουκάνικά καπνιστά στο πρατήριο στο Μπατσί (φωτο: Εν Άνδρω).

Στον κτηνοτροφικό τομέα η φάρμα έχει σταθερά 70 γελάδες, 200 χοίρους, 200 αμνοερίφια, 1000 κότες και κόκορες! Παράγει περίπου 18 τόνους μοσχαρίσιο και αγελαδινό κρέας τον χρόνο, 12 τόνους χοιρινό, 5 τόνους κρέας αμνοεριφίων, 1-1½ τόνο λουκάνικα και 5 τόνους κρέας πουλερικών!

Κεφαλάκι Άνδρου (φωτο: Εν Άνδρω)

Κεφαλάκι και βολάκι Άνδρου (φωτο: Εν Άνδρω).

 

Μαλακό τυρί έτοιμο στο δοχείο πήξης προς συσκευασία (φωτο: Εν Άνδρω).

Η σύζυγος του Βαγγέλη που έχει την ευθύνη του τυροκομείου. Εδώ ετοιμάζει την πετρωτή (φωτο: Εν ΆνΔρω). 

Καθημερινά οι αγελάδες παράγουν 800 κιλά γάλα! Το χειμώνα το κάνουν τυρί. Παράγουν τον χρόνο 2 τόνους περίπου μαλακό τυρί και πετρωτή, 1½ τόνο κεφαλάκι Άνδρου, 800 κιλά λαδοτύρι, 500 κιλά μυζήθρα και 400 κιλά βολάκι. Το καλοκαίρι το κάνουν γιαούρτι και ρυζόγαλο. Παράγουν 5 τόνους στραγγιστό τον χρόνο. Επίσης, 20.000 κεσέδες παραδοσιακό γιαούρτι και 20.000 κεσέδες ρυζόγαλο! Τέλος από τα κτήματα παράγουν έναν τόνο λάδι και 10-12 τόνους κρασί και αρκετούς τόνους κηπευτικά…

Πάνω βούτυρο αγελάδος. Κάτω ρυζόγαλο και πιο κάτω παραδοσιακό γιαούρτι (φωτο: Εν Άνδρω). 

Όλα τα προϊόντα της Φάρμας διακινούνται στην Άνδρο. Καταναλώνονται πολλά στην οικογενειακή ταβέρνα στο Απροβάτου, πωλούνται τα περισσότερα στο οικογενειακό πρατήριο στο Μπατσί και προμηθεύουν με τακτική δανομή ξενοδοχεία και μεγάλα σούπερ-μάρκετ του νησιού (Γονέος, Πρώϊος, Προμηθευτική κλπ).

Το πρατήριο της επιχείρησης στο Μπατσί από όπου προμηθεύονται τα προϊόντα εστιατόρια, ξενοδοχεία, πελάτες κλπ. (φωτο: Εν Άνδρω).

Αυτή είναι η «Φάρμα Κολίτσα» στην περιοχή της Υδρούσας. Δύσκολα μπορεί κανείς να υποψιαστεί όλη αυτή την παραγωγική δραστηριότητα βλέποντας την απλή ενδεικτική πινακίδα στην τελευταία είσοδο του Μπατσιού (με κατεύθυνση τη Χώρα) που γράφει "Φάρμα Κολίτσα" ή πίσω από την απλή ταμπέλα μιας οικογενειακής ταβέρνας στο Απρόβατο που γράφει "Το Μπαλκόνι του Αιγαίου". Όμως αν την ανακαλύψει χαίρεται που στο νησί μας κάποιοι δεν μένουν στα λόγια, αλλά με την δουλειά τους έχουν κάνει τα βουνά... λειβάδια παράγωντας τα πάντα...

Σημείωση: Το Εν Άνδρω και οι συνεργάτες του είναι χαρούμενοι που προβάλουν ακόμα μια φορά την παραγωγική Άνδρο. Θυμίζουμε γιατί πολλοί "ξεχνάνε" πως έχουμε παρουσιάσει μέχρι σήμερα (α) την παραγωγική δραστηριότητα του Κόση στο Μακροτάνταλο, (β) τα τυροκομεία Ασούτη και Λούβαρη στο Κόρθι, (γ) την κτηνοτροφική μονάδα Ζαγοραίου στο Κόρθι και τώρα (δ) την Φάρμα Κολίτσα στην Υδρούσα. Θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις και από άλλες σημαντικές προσπάθειες του πρωτογενή τομέα γιατί θεωρούμε πως πλάι στον τουρισμό έχει κι αυτός μέλλον... 

 «Εν Άνδρω» 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλό μεσημέρι. Είχα την τύχη να γνωρίσω αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο το Αντώνη το Κολίτσα.
Εργατικός από τότε που ταξιδεύαμε , όλοι τον αγαπούσαμε και θέλαμε να είμαστε μαζί του. Περνώντας σύνταξη από τα πλοία αυτός συνέχισε το υπόδειγμα της δουλειάς που με κόπο έστησε στο αγαπημένο του νησί την Άνδρο . Αντώνη συγχαρητήρια και εύχομαι κάποτε να συναντηθούμε και πάλι στη ταβέρνα σου να σε πειράξω και λίγο!!!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Παρακαλώ θα ήθελα την ηλεκτρονική διεύθυνση του κ. Κολίτσα για να επικοικινωνήσω μαζί του,. Ευχαριστώ. Ντένης Κονταρίνης Νέα Υόρκη.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΔΕΝ την ξέρουμε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Έχετε απόλυτο δίκιο. Είναι θαυμάσιο να υπάρχουν παραγωγικές επιχειρήσεις στον τόπο μας. Πρέπει να τους μιμηθούν κι άλλοι. Και θα πρέπει να τους στηρίζουμε όλοι μας. να ψωνίζουμε τα προϊόντα του τόπου μας!

This comment was minimized by the moderator on the site

Και όμως, αν ο τόπος ήταν νορμάλ, εδώ θα έπρεπε να υπήρχαν τα περισσότερα σχόλια.
Τουλάχιστον ένα "συγχαρητήρια" σε αυτούς τους άξιους Ανδριώτες που αποτελούν παράδειγμα.
Συνήθως αν μιλάς για οποιαδήποτε δουλειά εδώ, ακούς συνήθως "Δε συμφέρει".
Και δε συμφέρει διότι φταίει το μνημόνιο, ο Τσίπρας, η Μέρκελ, φταίει ο,τιδήποτε άλλο
εκτός από εμάς τους ίδιους.
Βάλε τώρα αγαπητέ Διαμαντή ένα δημοσίευμα για ΧΥΤΥ, για λακούβες, για σκουπίδια,
για τα κακώς κείμενα, για τον κακό μας τον καιρό .... αυτό θα έχει δεκάδες σχόλια.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ
Πως να σας ευχαριστήσω αγαπητέ μου; Ήταν το καλύτερο σχόλιο που έχουμε λάβει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ήταν η επιβράβευση της Άνδρου της εργασίας και του μόχθου και της παραγωγής. Αλλά ήταν και μια επιβράβευση και της δικής μας δουλειάς...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ.
ΝΑ ΤΑ ΔΟΥΝ ΑΥΤΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΠΟΥ 'ΚΟΥΡΑΖΟΝΤΑΙ' ΣΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ