Τα νιάτα ψηφίζουν... Άνδρο!!! - Έρευνα για όλα τα νησιά

Ειδικού Συνεργάτη του Εν Άνδρω

 

H συναυλία του Βασίλη Λέκκα στον Άγιο Κυπριανό προσέλκυσε ένα το νεανικό κοινό όπως φαίνεται και στην φωτογραφία (φωτο: Εν Άνδρω).

Πανηγυρική επιβεβαίωση του «εν Ανδρω» που πριν μερικές μέρες, δημοσιοποίησε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Άνδρος φέτος το καλοκαίρι, παρουσιάζει εντυπωσιακή αύξηση επισκεπτών, και μάλιστα νεαρής ηλικίας, κάτι που αφήνει  ελπίδες για τα επόμενα χρόνια, αφού διαμορφώνεται μια νέα τάση που θέλει το νησί να βρίσκεται πλέον ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών (ηλικίες από 24-35), οι οποίοι έρχονται για διακοπές,  αναζητώντας  ταυτόχρονα και διασκέδαση. Στην πρώτη πανελλαδική σχετική έρευνα, η Άνδρος κρατάει μια αξιοζήλευτη θέση, σε σύγκριση με άλλα νησιά, που η έχουν πάθει τουριστική καθίζηση ή χάνουν επισκέπτες για διάφορους λόγους.

 

Στον Κάβο Ντόρο με το καράβι για Άνδρο. Ένα Σαββατοκύριακο στο νησί...(φωτο: Εν Άνδρω).

Το χαρακτηριστικό της έρευνας είναι ότι φέτος - μέχρι στιγμής - ο χρόνος των διακοπών έχει περιοριστεί δραματικά και οι περισσότεροι φτάνουν στα νησιά την Παρασκευή και φεύγουν την Κυριακή, με αποτέλεσμα μεσοβδόμαδα η κίνηση να πέφτει κατακόρυφα. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την έρευνα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος η Άνδρος είχε πληροτητα…89%!! Στην πλειοψηφία τους νέοι…

Συγκεκριμένα, στην εμπροσθοφυλακή της ομάδας των «κερδισμένων» βρέθηκαν οι Κυκλάδες με άνοδο 19%. Μετά οι προορισμοί του Ιονίου με αύξηση 13,1% και ακολουθεί η Κρήτη με 11,8% επιπλέον επισκέπτες. Στην απέναντι «όχθη», των χαμένων, βρέθηκαν η Πελοπόννησος (-29,4%), τα Δωδεκάνησα (-3,4%), ενώ σε νησιά με αεροδρόμια μικρότερων προορισμών η πτώση έφθασε το 22,8%.

Κάνοντας «ζουμ» στους προορισμούς που κατάφεραν να καταγράψουν άνοδο επισκεπτών βρίσκουμε σε πρώτο πλάνο το Ηράκλειο (+13%), την Κέρκυρα (+13,3%), την Κεφαλονιά (+16,7%), το Άκτιο (+23,2%), την Άνδρο (+ 17%),την  Σαντορίνη (+18%) και την Καλαμάτα (+17%). Αξίζει να υποσημειώσουμε την άνοδο των προορισμών του Ιονίου αλλά και του Ακτίου που υποδηλώνει αύξηση της τουριστικής κίνησης προς τις παραλιακές περιοχές της Δυτ. Ελλάδας και της Ηπείρου.

Το νυχτερινό Μπατσί έχει αναδειχτεί σημείο αναφοράς της νεολαίας που φτάνει στο νηαί (φωτο: Εν Άνδρω).

Το πλήγμα που δέχθηκαν τα νησιά στο ανατολικό τόξο του Αιγαίου από τη σύνδεσή τους με τις προσφυγικές ροές κατά το 2015 και τους πρώτους μήνες του 2016, αποτυπώνεται ανάγλυφα στο γεγονός ότι συγκροτούν την ομάδα των μεγάλων χαμένων της φετινής χρονιάς.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Λέσβος κατέγραψε στο πρώτο πεντάμηνο  πτώση ξένων επισκεπτών 60%, ενώ την ακολούθησαν η Σάμος με μείωση 40,6%και η Κως με πτώση 21,9%. Μείωση δέχθηκε και ο τουρισμός της Πελοποννήσου στο πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς όπου η μείωση φτάνει το 59,9% των ξένων επισκεπτών στο αεροδρόμιο Άραξου.

Οι δύο προορισμοί «ναυαρχίδες» του ελληνικού τουρισμού, Μύκονος και Σαντορίνη, εμφανίζονται με πληρότητες κατώτερες άλλων εποχών και τη Σαντορίνη να κινείται στα επίπεδα του 60%. Σημειώνουμε στο σημείο αυτό πως οι πληρότητες αφορούν το σύνολο της περιοχής και όχι συγκεκριμένα καταλύματα όπου μπορεί να μη βρίσκει κανείς ούτε δωμάτιο.

 

Το Κόρθι προσπαυεί να βρει τον βηματισμό του αυτό το καλοκαίρι παρουσιάζοντας κι αυτό αυξητική τάση (φωτο: Εν Άνδρω).

Με δύο ταχύτητες δείχνει να κινείται η Κρήτη καθώς στη δυτική πλευρά της (Ηράκλειο, Λασίθι) η πληρότητα των περιοχών εμφανίζεται να μην ξεπερνά το 60%. Στην άλλη άκρη του νησιού (Χανιά, Ρέθυμνο) η ζήτηση φαίνεται πως είναι μεγαλύτερη και η πληρότητα των περιοχών φθάνει το 70-75% για το συγκεκριμένο διάστημα που εξετάσαμε.

Στο σύμπλεγμα των νησιών του Βόρειου Αιγαίου η Λέσβος μετράει τις μεγαλύτερες απώλειες (δεν υπάρχει εκτίμηση πληρότητας). Και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς όταν το νησί καταγράφει μείωση των πτήσεων τσάρτερ της τάξης του 65% σε σύγκριση με πέρυσι. Κάτω από 50% εμφανίζεται η πληρότητα στη Χίο ενώ η Λήμνος κινείται με πληρότητα 60%.

Μόνο τυχαίο, πάντως, δεν είναι το γεγονός πως οι υψηλότερες πληρότητες καταγράφονται σε προορισμούς που απέχουν μια ανάσα από την Αθήνα. Ενδεικτικά, το Αγκίστρι εμφανίζει πληρότητα 94%  (Παρασκευή-Κυριακή), η Ύδρα 87%, το Πόρτο Χέλι, τα Μέθανα, ο Πόρος και οι Σπέτσες 70%-74%. Πρώτες σε ζήτηση στις Κυκλάδες εμφανίζονται η Κέα (92% πληρότητα το συγκεκριμένο ΠΣΚ), η Κύθνος (94%) και η Άνδρος (89%). Ακριβώς επειδή προσφέρονται για σύντομες αποδράσεις του Σαββατοκύριακου και με σχετικά φθηνό εισιτήριο με πλοίο.

Στον αντίποδα, ιδιαίτερα χαμηλή εμφανίζεται να είναι η ζήτηση για χερσαίους, παραθαλάσσιους προορισμούς όπου θα πρέπει κανείς να επωμιστεί το κόστος της ολοένα ακριβότερης μετακίνησης με Ι.Χ. Έτσι, η Μονεμβασιά εμφανίζει πληρότητα στα επίπεδα του 35%, η Αχαΐα κάτω του 50% και το Γαλαξίδι κάτω του 40%.

Στο Αγκίστρι η πληρότητα που τα Σαββατοκύριακα είναι 94% έπεφτε για τις μέρες από Δευτ.-Πεμ. στα επίπεδα του 56%. Αντίστοιχα στον Πόρο η πληρότητα της περιοχής μειωνόταν στο 37% ενώ ήταν 73% το αμέσως επόμενο Σαββατοκύριακο. Στις Σπέτσες, μάλιστα, η πληρότητα έπεφτε στο 25% έναντι 75% το Σαββατοκύριακο που ακολουθούσε.

Δεν συνέβη, όμως, κάτι ανάλογο σε προορισμούς υψηλής ζήτησης όπως οι Παξοί και η Ιθάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στις καθημερινές (Δευτ.-Πέμ.) στους Παξούς η πληρότητα δεν έπεφτε κάτω από 83% (89% το Σαββατοκύριακο) ενώ στην Ιθάκη παρέμεινε «καρφωμένη» στο 79% ανεξαρτήτως ημέρας. Τέλος, «παράθυρο» ευκαιριών δημιουργείται και στην Κέα όπου η πληρότητα πέφτει από το 92% στο 62% τις καθημερινές, όπως και στην Τήνο που κινείται μεσοβδόμαδα κάτω από 50%.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet