"Τα ‘ψαλε" ο γέροντας Ευδόκιμος στον υπουργό Γ. Κατρούγκαλο στην Μονή Παναχράντου…

Του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου

 

Από την επίσκεψη του Γ. Κατρούγκαλου στην Μονή Παναχράντου (φωτο: Α. Στεφανόπουλος)

(Από τον δημοσιογράφο Α. Στεφανόπουλο που ήταν στην Μονή Παναχράντου και παρακολούθησε την επίσκεψη του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου στο μοναστήρι δημοσιεύουμε με περικοπές κείμενο του, μετά από συνοννόηση μαζί του λόγω μεγέθους,  που δημοσιεύθηκε στο Greek American News Agency. Όπως και να το κάνουμε αποτελεί είδηση τόσο η επίσκεψη του υπουργού στο μοναστήρι όσο και η αυστηρή κριτική που άσκησε στον υπουργό ο γέροντας Ευδόκιμος – Εν Άνδρω).

Προσκυνηματική, αιφνιδιαστική (προφανώς διακριτική) επίσκεψη πραγματοποίησε ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος  στην Ιερά Μονή Παναχράντου σήμερα 6 Αυγούστου - της Δεσποτικής Εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού.

Ο  κ. Κατρούγκαλος επισκέφθηκε την Ιερά Μονή  αιφνιδιαστικά και χωρίς να ειδοποιήσει ή  να ζητηθεί εκ  μέρους των συνεργατών του να τηρηθεί κάποιο  ανάλογο (επίσημο) του αξιώματος του πρωτόκολλο  κατά τις μεσημεριανές ώρες και ενώ οι μοναχοί  όσοι δεν αναπαυόταν  ευρισκόταν ο καθείς στα διακονήματα του λίγο προ της ενάρξεως της Παρακλήσεως. 

Προσήλθε στο καθολικό της Ιεράς Μονής, που είναι αφιερωμένο στην θαυματουργή εικόνα της Παναχράντου Παναγίας  προσκύνησε όντως  με σεμνότητα και λιτότητα την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας αλλά και του Αγίου Παντελεήμονα. 

Τους υποδέχθηκε και τους ξενάγησε ο ιερομόναχος π. Αέτιος δεύτερος τη τάξη στην Ιερά μονή με τον ιερομόναχο  π. Φιλάρετο, αφού τους είπε - στον υπουργό και την συνοδεία του που αποτελούταν από φίλους και στενά μέλη της οικογένειας του - την μεγάλη υπέρ 1000χρονη ιστορία της Μονής…

Ο Ηγούμενος Γέροντας Ευδόκιμος  μόλις ειδοποιήθηκε καθώς βρισκόταν σε μεσημεριανή κατάκλιση, με απλότητα… τον υποδέχθηκε στο αρχονταρίκι της Μονής…. Ο ηγούμενος μετά τις συστάσεις και αφού του εξήγησαν ποιους είχε ενώπιον του άρχισε να τους μιλάει με λόγο ελέγχου και σε αυστηρό ύφος.

-        «Τι είναι αυτά που κάνετε κύριε υπουργέ μου; Πεινά ο κόσμος! Αυτά είπατε στον κόσμο και σας ψήφισε;  Γιατί στεναχωράτε τον Ελληνικό λαό που σας εμπιστεύτηκε; Γιατί τόσο ψέμα; Γιατί άλλα είπατε και άλλα κάνετε; Ο κόσμος φεύγει στο εξωτερικό. Τα παιδιά μας φεύγουν γιατί δεν έχουν τόπο και χώρα να ζήσουν!  Έτσι είπαμε; Επιτρέπετε να είναι πρωθυπουργός της Ορθόδοξης Ελλάδος ο νεαρός πρωθυπουργός μας και να μην κάνει σταυρό; Να μη μιλά για το θεό; Βγάζετε βρε παιδί μου την προσευχή από τα σχολειά!»….

Ο υπουργός – όχι και τόσο αιφνιδιασμένος, αλλά ωστόσο φανερά σε δύσκολη θέση – προσπάθησε να αρθρώσει μια κουβέντα, μα ο γέρων Ευδόκιμος δεν του έδωσε το περιθώριο, καθώς  μιλούσε σε τόνο αυστηρό ελέγχοντας τον Υπουργό και δια αυτού κυβέρνηση και πρωθυπουργό για τα έργα και τις ημέρες τους όλο αυτό το διάστημα από της εκλογής τους…  

Ο Υπουργός φανερά ή μάλλον κυριολεκτικά, αλλά και λόγω ευγένειας, δεν διέκοψε τον Γέροντα Ευδόκιμο. Αρκέστηκε μόνο αρκετές φορές να πει και να δεσμευθεί ότι θα μεταφέρει το μήνυμα και την αγωνία σας στον πρωθυπουργό:

-        «Σας διαβεβαιώνω κάνουμε ότι μπορούμε! Όμως είναι δύσκολα τα πράγματα.  Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα να απαλύνουμε τον πόνο του λαού μας- έλεγε απευθυνόμενος προς τον Γέροντα Ευδόκιμο ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος  και την αδελφότητα που άκουγε… Μη στεναχωριέστε… θα κάνουμε το καλύτερο για την χώρα και εμείς αγαπάμε την χώρα.», είπε στην κατακλείδα  ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος και καθώς ο χρόνος έτρεχε… «Προσπαθούμε να ανακουφίσουμε τα ασθενή λαϊκά στρώματα γέροντα μου  αυτό πρέπει να μας το αναγνωρίσετε… κάνουμε και καλά πράγματα αλλά πολλά χάνονται μέσα στα υπόλοιπα …» έλεγε, καθώς  οι μοναχοί τον ξεπροβόδιζαν και εκείνος  ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν  από την Ιερά Μονή  Παναχράντου…

Ο κ. Κατρούγκαλος συνοδεύονταν  από τον προσωπικό του φίλο και πρώην ΥΦ/υπουργό Λουκά Αποστολίδη ο οποίος τον φιλοξενεί στο σπίτι του στο όμορφο κυκλαδονήσι  στην Άνδρο.  

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Του Βουτση δεν του ταψελνε οταν πηγαινε;; Αμεροληπτος κατα τα αλλα ο ηγουμενος...

This comment was minimized by the moderator on the site

Γιατί δεν φωνάζατε τον Λευτέρη Μπάλλα να τον διώξει; Ωραίος τρόπος απο τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου προς τον υπουργό Εργασίας.Να χαίρεστε τα καμάρια σας κύριε Δήμαρχε. Μάλλον εσείς τους διδάσκετε τρόπους.