Άνδρος: ωραίοι τύποι, ωραία μέρη…

Του Δημήτρη  Σταυρόπουλου

 

Πίνακας ζωής: στο Ατένι με γαϊδουράκι από τα Ρέματα για να μαζέψει ξύλα της θάλασσας (φωτο: Δ. Σταυρόπουλος)

Η Άνδρος δεν είναι μόνο οι γραφικές της παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, τα αρχοντικά της Χώρας, οι παραστάσεις στο ανοιχτό θέατρο, οι εκθέσεις στα μουσεία, τα γλέντια και τα ξενύχτια στο Μπατσί, τα σούρτα- φέρτα με το καλοκαιρινό κουτσομπολιό από την πλατεία Γηροκομείου μέχρι την Καμάρα, οι παρέες στον Ναυτικό Όμιλο και τα όμορφα σπίτια των Αθηναίων παραθεριστών. Είναι και κάτι άλλο που αξίζει να ανακαλύψει κανείς.

 

Με φόντο το Ατένι καβάλα στα τετράποδα (φωτο: Δ. Σταυρόπουλο)

Οι άνθρωποι της. Όχι εκείνοι που τους συναντάς σε κάθε σου βήμα. Οι άλλοι. Που δεν ξέρουν από καλοκαίρι και ξεκούραση. Που δουλεύουν μέρα νύχτα για να φτάσουν στην τοπική αγορά τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασολάκια η τα ντόπια κρέατα. Που φυτεύουν, σπέρνουν και θερίζουν μόνοι τους και επιμένουν να ζουν σε ορεινά χωριά μακριά από τις ανέσεις του πολιτισμού, ήρεμοι, κουρασμένοι αλλά ευτυχισμένοι στην γαλήνη της φύσης. Δύσκολη η ζωή τους. Αλλά είναι ωραίοι τύποι και αυθεντικοί και κυκλοφορούν σε ωραία μέρη.

 

Κτηνοτρόφοι και αγρότες: μια διαφορετική Άνδρος (φωτο: Δ. Σταυρόπουλος)

Νίκος Κακλαμάνης. Κτηνοτρόφος από τα Ρέματα. Ένα κατάφυτο χωριό γεμάτο πλατάνια και νερά κάτω από την Άρνη. Κινείται με… γαϊδουράκια και έφτασε χθες μέχρι την παραλία στο Ατένι για να μαζέψει ξύλα που έβγαλε η θάλασσα.

 

Μερικές δεκάδες γαϊδουράκια βοηθάνε τους λίγους που ασχολούνται με την γη (φωτο: Δ.Σταυρόπουλος)

«Κάποτε στην Άνδρο υπήρχαν εκατοντάδες υπομονετικά τετράποδα», μας λέει. «Τώρα έχουν απομείνει σκάρτα 60. Ένας κτηνίατρος από την Θεσσαλονίκη έρχεται και τα φροντίζει. Η τιμή τους αν θέλει κάποιος να αποκτήσει ένα ξεπερνάει τα 1000 ευρώ». Μιλάει λίγο και περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ως κτηνοτρόφος αλλά και την σκληράδα του χειμώνα. Ωστόσο επιμένει να ζει στην άγρια μοναξιά της ορεινής Άνδρου και να μαζεύει ότι όμορφο βγάζει η θάλασσα στην αμμουδιά.

Το Ατένι με τον πλούσιο υδροβιότοπο του έχει ακόμα αγροτική παραγωγή (φωτο: Δ. Σταυρόπουλος)

Ηλίας Πρέκας. Γεωργός από το Ατένι. Καλλιεργεί ότι ευλογημένο παράγει η εύφορη πλαγιά της περιοχής από την Κατάκοιλο μέχρι την παραλία. Ζει δίπλα στο ποτάμι και την όμορφη λίμνη που φτάνει μέχρι την θάλασσα.

Το Ατένι και το ποτάμι του στην έξοδο που γίνεται λίμνη (φωτο: Δ. Σταυρόπουλος)

Ήταν αυτός που τον χειμώνα άκουσε τους διαρρηκτές που μια σκοτεινή νύχτα χτύπησαν το χωριό. Όταν τα σκυλιά άρχισαν να αλυχτούν βγήκε με την καραμπίνα και πυροβόλησε στον αέρα μέσα στο άγριο σκοτάδι. Οι κακοποιοί το έβαλαν στα πόδια αφού προηγουμένως είχαν ανοίξει δυο σπίτια.

Η λίμνη-υδροβιότοπος στο Ατένι (φωτο: Δ. Σταυροπουλος)

Με τον γιο του τα απογεύματα κάνουν βόλτα στην λίμνη και ο μικρός μαθαίνει ιππασία με την «Καλλονή» μια όμορφη φοράδα που είναι ξανά… έγκυος. Περιγράφει την ζωή του με λόγια και χρώματα, χαίρεται την φύση και βιάζεται να μας αποχαιρετήσει γιατί πρέπει να βάλει πεπόνια και πατάτες. Ωραία πράγματα…

Ατένι: μια παραλία για τους μυημένους της Άνδρου... (φωτο: Δ. Σταυρόπουλος)

Απλοί άνθρωποι με σκληρά πρόσωπα, αλλά τρυφερή και καθαρή ψυχή. Δεν θα τους ανταμώσει κανείς ούτε στην Χώρα, ούτε τα βράδια στο Μπατσί, ούτε στις παραλίες. Μόνο στις ερημίες, εκεί που η φύση ζωγράφισε την Άνδρο σε όλη της την ομορφιά. Αξίζει να τους αναζητήσετε…

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ καλό. Ευχαριστίες.