Οι χωματόδρομοι της συμφοράς…

Του Δημήτρη  Σταυρόπουλου

 

Ο δρόμος προς το δημοφιλές Βιτάλι. Χωματόδρομος με προβλήματα... (φωτο: Έν Άνδρω).

Σε μια Άνδρο που φέτος το καλοκαίρι γνωρίζει… «ημέρες δόξης λαμπρές» από πλευράς τουρισμού, υπάρχει ένα πρόβλημα - προϊόν αμέλειας ή αδιαφορίας - που προκαλεί γκρίνια, κακές κριτικές και αποτελεί τροχοπέδη στους εκατοντάδες επισκέπτες του νησιού, να γνωρίσουν όλες τις ομορφιές του τόπου.

Ο λόγος για την κακή έως άθλια κατάσταση σχεδόν ολόκληρου του επαρχιακού δικτύου, που σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζει τα όρια του επικίνδυνου, για όσους αποφασίσουν να κάνουν μια «εξόρμηση» κυρίως σε κάποιες από τις δημοφιλείς βόρειες παραλίες.

Οι δρόμοι γύρω από το Βιτάλι. Χωματοδρόμοι στην τύχη τους... (φωτο: Εν Άνδρω). 

Παράδειγμα, η τελευταία στροφή πριν τα Άχλα, που ο οδηγός του αυτοκίνητου πρέπει να κάνει δύσκολη μανούβρα με την χαράδρα να χάσκει από κάτω για να φτάσει στον … «επίγειο παράδεισο» με την πανέμορφη αμμουδιά και την κρυστάλλινη θάλασσα. Τα ίδια και στη Βόρη, στις Γίδες ή ακόμα και στις Αποθήκες. Πουθενά κατατοπιστικές πινακίδες, πλήρης ανυπαρξία προειδοποιητικών σημάνσεων για τον κίνδυνο που καιροφυλακτεί στην επόμενη στροφή και τέλος σε όλες τις ερημίες, ούτε μια ταμπέλα με τα τηλέφωνα άμεσης ανάγκης - όπως γίνεται παντού - σε περίπτωση που τα χρειαστεί κάποιος.

Ο δρόμος προς το Ζόργκο. Χωματόδρομος με προβλήματα... (φωτο: Εν Άνδρω).

Δεν γνωρίζω την οικονομική κατάσταση του Δήμου ή του Επαρχείου, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι δεν περίσσεψε ένα μικρό κονδύλι, να διατεθεί σε μια εργολαβία με δυο μπουλντόζες να στρώσουν τους χωματόδρομους από την άνοιξη, έτσι ώστε να καθαριστούν από τις κοτρώνες για να μην σπάνε τα αυτοκίνητα τους οι ανύποπτοι οδηγοί.

Ευθέως η γνώμη μου: η κατάσταση είναι τριτοκοσμική και δεν αξίζει στο νησί που φέτος  υποδέχθηκε και φιλοξένησε ανέλπιστα μεγάλο αριθμό Ελλήνων -  κυρίως - αλλά και ξένων τουριστών.

 

Οι δρόμοι στο Καλυβάρι, τις Χάρτες και τα Πέζα. Χωματόδρομοι να τραβάς τα μαλλιά σου... 

Παλιά λέγανε ότι τον δρόμο στα Άχλα δεν τον έφτιαχναν επίτηδες, για να απολαμβάνουν την παραλία, μόνο οι εφοπλιστές με τα σκάφη τους. Ανόητος μύθος με δόση κακίας και κανένα ίχνος αλήθειας.

Το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση, είναι πως αντιλαμβανόμαστε σήμερα τον τουρισμό σε μια εξόχως ανταγωνιστική εποχή, με δεδομένο ότι η Άνδρος  έβαλε φέτος ισχυρά θεμέλια για τα επόμενα καλοκαίρια.

Καλά δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για τον χωματόδρομο που πάει στη Φάσσα... (φωτο: Εν Άνδρω).

Ας κατέβει κάποιος υπεύθυνος αυτές τις μέρες στο Γαύριο και ας ρωτήσει όσους φεύγουν με το τέλος των διακοπών από το νησί. Σχεδόν όλοι παίρνουν μαζί τους τις καλύτερες αναμνήσεις αλλά έχουν διηγηθούν μια μικρή η μεγάλη περιπέτεια στους χωματόδρομους της συμφοράς.

Και κάτι ακόμα για το τέλος. Βέβαια το ερώτημα είναι ρητορικό γιατί τώρα πια … λεφτά λένε πως δεν υπάρχουν. Γιατί κανείς από τους δημάρχους δεν φρόντισε επί τόσα χρόνια να εντάξει το δίκτυο των επαρχιακών δρόμων σε κάποιο πρόγραμμα, έτσι ώστε να ασφαλτοστρωθούν; Είμαστε το μοναδικό νησί που σε όλες του τις παραλίες η άσφαλτος συνήθως τελειώνει… στη μέση της διαδρομής. Μοναδικό ρεκόρ. Ένα από τα μικρά «εγκλήματα» παλαιών αντιλήψεων, μικρών μυαλών, και ακόμα μικρότερων αιρετών της αυτοδιοίκησης…

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Δυστυχώς δεν θα ανέβει ποτέ μα ποτέ ο ποιοτικός τουρισμός του νησιού σας, γιατί μάλλον δεν το θέλετε

This comment was minimized by the moderator on the site

Για τον ''κάτοικο χώρας'',μάλλον σαν χιούμορ φαντάζομαι αυτό που γράφεις ότι ο Υπουργός Οικονομικών είναι Κορθιανός. δεν πιστεύω να είσαι τόσο άσχετος.Αλλά και κάτι άλλο τώρα είδατε ότι οι χωματόδρομοι είναι χάλια;;;;;τι έγινε την περίοδο των παχέων αγελάδων;;που είναι η ασφαλτόστρωση;;;;άντε και η...τσιμεντόστρωση;;;;;;;;;

This comment was minimized by the moderator on the site

Σε λίγες μέρες θα ακούσουμε της εξαγγελίες απολογισμού για τον τουρισμό από τον κύριο δήμαρχο
Που θα μας λέει ότι τουρισμός ανέβηκε στην Άνδρο από το φεστιβάλ
Και η επισκέπτες ήρθαν για το φεστιβάλ και όχι για της παραλίες

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ Γαυριώτη η Ανυπαρξία της Δημοτικής αρχής, δεν είναι μόνο στην Υδρούσα, είναι παντού. Όχι ...για να πω την αλήθεια ...στο Κόρθι που πήγα το είδα πολύ καλύτερο από Χώρα και Γαύριο. Μήπως τελικά ο Δήμαρχος είναι Κορθιανός; Αλλά μάλλον θα είναι λόγο του ότι ο υπουργός οικονομικών είναι από το Κόρθι!!!!!!!!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

γιατι δεν λετε ομωσ κυριε σταυροπουλε πωσ αμα παει μια μπουλτοζα να αγγιξει λιγο χωμα για να στρωσει ειδικα σε περιοχες νατουρα οι ζαβοοικολογοι θα στειλουν τα ΕΚΑΜ πιθανον και κανα τεθωρακισμενο για να την καταστρεψει και να συλλαβουν τον ιδιοκτητη αυτό μαλλον θελετε και το ξεχνατε

This comment was minimized by the moderator on the site

ΣΤΗΝ ΥΔΡΟΥΣΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΑΕΙ. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ???? ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΣΚΑΡΗ ΑΣ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ Ο ΚΑΛΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΒΛΕΠΕΤΑΙ ΜΕΛΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΥ ???? ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

This comment was minimized by the moderator on the site

Συν οτι ολοι οι πρωην δημαρχοι Υδρουσσας ριχνανε τσιμεντα σε χωρια και αυλες υμετερων....αντι να φτιαξουν κεντρικο οδικο δικτυο

This comment was minimized by the moderator on the site

ΜΑΣ ΘΕΩΡΕΙ ΠΑΡΑΚΑΤΙΑΝΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΥΣΑΙΟΥΣ Ο ΣΤΕΝΙΩΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ανυπαρξία της Δημοτικής αρχής. Ο Δήμαρχος δεν ενδιαφέρεται για την Υδρούσα. Εξάλλου αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές . Στην Δημοτική ενότητα της Υδρούσας έχει μείνει ουσιαστικά με δυο δημοτικούς συμβούλους.