Μήπως χρωστάτε χαράτσι του 2012 και δεν το ξέρετε;

 

Επιμέλεια: Μαρίκα Βικτωράτου

Ως ένας απλός πολίτης είχα πιστέψει αυτά που άκουσα από τα στόματα των υπουργών και των κυβερνητικών εκπροσώπων, όχι μόνο των σημερινών, αλλά και των προηγουμένων, του 2011 και του 2012. Είχα πιστέψει λοιπόν ότι αν ένα ακίνητο δεν ηλεκτροδοτείται, τότε δεν πληρώνει και το χαράτσι. Έτσι λοιπόν τον Μάιο του 2012 ζήτησα την διακοπή της ηλεκτροδότησης δύο ακινήτων, που είχαν εν τω μεταξύ ξενοικιαστεί, ένα γραφείο στο κέντρο της Αθήνας και μια κατοικία. Ήρθαν και οι εκκαθαριστικοί (τελικοί) λογαριασμοί, δεν είχαν οποιοδήποτε χαράτσι, μου επέστρεψαν και το πάγιο και νόμισα ότι τέλειωσα. Μέχρι σήμερα δεν έχει ξανασυνδεθεί το ρεύμα.

Μέγα λάθος. Μπαίνοντας στις 3 Ιανουαρίου στο taxisnet για να εκτυπώσω μια δόση του ΦΑΠ που εκκρεμούσε είδα έκπληκτος να έχουν εισαχθεί με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2013 δύο οφειλές Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. (το χαράτσι δηλαδή) για τα δύο συγκεκριμένα ακίνητα, στα οποία είχα διακόψει την ηλεκτροδότηση τον Μάιο του 2012. Μετά το πρώτο σοκ, έψαξα βρήκα τους λογαριασμούς πριν την διακοπή, όλοι πληρωμένοι (μαζί με τα χαράτσια), εξακρίβωσα και πάλι την ημερομηνία της διακοπής και άρχισα να ψάχνω να βρω άκρη. Πήγα στην ΔΕΗ, με ενημέρωσαν ότι δεν εκκρεμεί οποιοδήποτε ποσό.

Λίγες μέρες μετά διάβασα ότι 1,6 εκατ. άτομα «χρωστούν χαράτσι του 2012», αλλά και πάλι η ανακοίνωση έγραφε: “Βεβαιώθηκαν 1,645 εκ. ανεξόφλητες ή μερικώς εξοφλημένες παροχές Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. 2012, με ημερομηνία πληρωμής την 31η.1.2014.” Συνέχισα να ψάχνω και τελικά την απάντηση την βρήκα στην αντίστοιχη προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. που ανήκω. Βέβαια προηγουμένως, καμία υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. δεν γνώριζε περί τίνος επρόκειτο και δεν μπορούσε να απαντήσει τόσο σε εμένα, όσο και σε δύο ακόμα πολίτες (ο ένας μάλιστα πολύ μεγάλης ηλικίας) σε τι αφορούν αυτές οι χρεώσεις.

Η προϊσταμένη λοιπόν με ενημέρωσε ότι δεν έχει σημασία αν διέκοψα την ηλεκτροδότηση τον Μάιο του 2012, θα έπρεπε να πληρώσω όλο το 2012, ακόμα και για τους 7 μήνες που το ακίνητο ήταν κλειστό, χωρίς ρεύμα. Γιατί; Γιατί έτσι προβλέπει ο νόμος! Αρκεί το ακίνητο να είχε ρεύμα τη στιγμή που καταλογίστηκε η πρώτη δόση του 2012. Σύμφωνα με την Προϊσταμένη ήμουν υποχρεωμένος να πληρώσω για όλο το 2012. Το είπανε ποτέ; Ενημέρωσαν ποτέ τον κόσμο γι αυτό; Ή διαλαλούσανε ότι τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα δεν χρεώνονται με χαράτσι;

Ας πούμε ότι εγώ δεν κατάλαβα, ότι είμαι χαζός, ότι δεν διαβάζω τους νόμους. Για καλό και για κακό όμως, δεν ψάχνετε λίγο στο taxis, στον προσωπικό σας λογαριασμό; Μπορεί να βρείτε εκεί να σας περιμένει το… πρωτοχρονιάτικο δώρο σας από το Υπουργείο Οικονομικών. Και για να μην ξεχαστούμε, το ποσό είναι πληρωτέο στις 31 Ιανουαρίου 2014, σε 10 ημέρες δηλαδή. Τόμπολα...

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet