Μπατσί, οικολογικό έγκλημα διαρκείας...

Του Δημήτρη  Σταυρόπουλου

 

Ότι απέμεινε απ΄την κάποτε μεγάλη και χρυσαφένια παραλία του Μπατσιού (φωτ. Δ. Σταυρόπουλος).

Οικολογικό έγκλημα διαπράττεται εδώ και χρόνια στο Μπατσί και κανείς – επί της ουσίας - ούτε μιλάει, ούτε ασχολείται. Η υπέροχη παραλία που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν του χωριού, έχει αλλοιωθεί ολοσχερώς και στο μεγαλύτερο μέρος της, έχει καταστραφεί ανεπανόρθωτα. Η χρυσή αμμουδιά - όση έχει απομείνει - έχει μετατοπιστεί στην πλευρά του οικισμού, και στην άλλη, από την μέση μέχρι το Καντούνι, σχεδόν δεν υπάρχει.

 

Η κάποτε μεγάλη παραλία το Μπατσί. Δες τε πόσο ωραία ήταν κάποτε η παραλία και πόσο απέχει η θαλασσα από τον δρόμο στην παραπάνω παλαιότερη φωτογραφία και πόσα στις άλλες που είναι χθεσινές για να καταλάβετε τι έχει συμβεί...

Η ακρογιαλιά ‘εχει γεμίσει πλάκες και πέτρες που γλιστρούν, είναι επικίνδυνες και καθιστούν έτσι το μεγαλύτερο μέρος του γιαλού, απαγορευτικό για κολύμπι. Αν κάποιος επιχειρήσει να μπει στην θάλασσα, κινδυνεύει να τσακιστεί  η να σκίσει τα πόδια του.

Και εκεί που έμπαινες στη θάλασσα και περπάταγες στην άμμο τώρα περπατάς στα βράχια. Η άμμος του βυθού όπως και της ακρογιαλιάς έφυγε!!! (φωτ. Δ. Σταυρόπουλος).

Η αιτία είναι απλή και γνωστή σε όλους. Η άστοχη ιδέα, ο ατυχής σχεδιασμός και η εξ ολοκλήρου λάθος εκτέλεση του λιμενικού έργου, για την δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στο Μπατσί. Η πρόθεση να αξιοποιηθεί τουριστικά το γραφικό λιμανάκι ,ήταν αρχικά σωστή. Το αποτέλεσμα ωστόσο απεδείχθη ολέθριο. Οι επιστήμονες (λιμενολόγοι) - γνωστά ονόματα με περγαμηνές - προφανώς δεν έλαβαν υπ όψιν τους κάποιες παραμέτρους και κυρίως τις προειδοποιήσεις και τις ενστάσεις των ντόπιων ψαράδων, που γνώριζαν τα ρεύματα, την φορά των κυμάτων και την ιδιαιτερότητα των χειμωνιάτικων σοροκάδων.

Άλλη μια εικόνα όπου η θάλασσα έχει πλέον φτάσει το δρόμο (φωτ. Δ. Σταυρόπουλος).

Έτσι όπως τοποθετήθηκε ο προστατευτικός μώλος, άλλαξε δραματικά την ίδια την φύση που επί αιώνες σμίλευε ήπια αυτή την παραλία, στην οποία μάθαμε παιδιά να κολυμπάμε και αργότερα νέοι, να ξαπλώνουμε στην άμμο τα βράδια με φεγγάρι, να ανάβουμε φωτιές και να διασκεδάσουμε. Και πριν από μας οι πατεράδες μας και πάει λέγοντας…

Τα υπέροχα αρμυρίκια της παραλίας κινδυνεύουν πια (φωτ. Δ. Σταυρόπουλος). 

Το φιλόδοξο έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Δεν τόλμησε να υπογράψει κανείς μέχρι σήμερα, για να το παραλάβει επίσημα. Παραμένει ημιτελές και σαπίζει ανεκμετάλλευτο, βουλιάζοντας μέσα στις ατέλειες του. Ξοδεύτηκαν χρήματα,  χωρίς τελικά να αποδώσουν το παραμικρό κέρδος. Τώρα η παραλία έχει μικρύνει απελπιστικά και τα αιωνόβια αρμυρίκια, είναι έτοιμα να ξεριζωθούν, αφού η άμμος που έτρεφε τις ρίζες τους, χάθηκε.

Ή, έχουν πια γείρει επικίνδυνα έτοιμα να πέσουν (φωτ. Εν Άνδρω).

Όμως πέρα από αυτά, εδώ υπάρχει - έστω και εξ αμελείας - σοβαρότατο οικολογικό έγκλημα και μάλιστα διαρκείας. Και βέβαια βαρύτατες ευθύνες, για τις οποίες υπάρχουν υπεύθυνοι, που πρέπει να πληρώσουν ακριβά.

Ότι απέμεινε από την παραλία του Μπατσιού. Συγκρίνετε αυτή την εικόνα με την δεύτερη που είναι παλαιότερη κατά αρκετά χρόνια (φωτ. Γ, Σταυρόπουλος).

Ποιος θα κινήσει τις διαδικασίες τιμωρίας τους; Ποιος έχει την ευαισθησία και το θάρρος να ξανανοίξει τον φάκελο του έργου και να προκαλέσει έρευνα εξ αρχής; Ποιος έχει την πρόθεση να πάρει άμεσα μέτρα αποκατάστασης και ταυτόχρονα να αναζητήσει τους ενόχους της αδιαφορίας, που έβλεπαν επί χρόνια την παραλία να καταστρέφεται και δεν έκαναν ότι έπρεπε για να μην φτάσουμε στο σήμερα όπου δυστυχώς, η κατάσταση είναι πλέον σχεδόν μη αναστρέψιμη;

Αν δεν υπάρχει  ο φορέας που θα το κάνει, ας αποφασίσουν όσοι αγαπούν τον τόπο να ενημερώσουν τις εισαγγελικές αρχές για αυτεπάγγελτη παρέμβαση…

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κε Νίκο λυπάμαι αλλά είστε εξ ολοκλήρου λάθος. Μακρυά από μένα οι λέξεις "μίση" και "έχθρες". Αν υπονοείτε τον τέως δήμαρχο Υδρουσας, με τον Κυριάκο-έτσι τον αποκαλούσα πάντα- διατηρούμε μια αξιοπρεπή σχέση από παλιά με εκατέρωθεν σεβασμό. Οικολογική συνείδηση και θυμός ναι.Το κείμενο μου έχει μόνο ένα σκοπό. Να αφυπνίσει ,για να αποφευχθεί ολοκληρωτική καταστροφή. Διαφωνείτε; Η πρόθεση να αξιοποιηθεί τουριστικά το Μπατσι ήταν θετική. Κάποιοι έκαναν λάθη στις μελέτες, στον σχεδιασμό και την εκτέλεση του έργου. Να μην το πληρώσουν; Διαφωνείτε; Αυτά για να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις και να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις... Και κάτι ακόμα. Ανάλογα έργα για την δημιουργία αλιευτικών καταφυγίων, έγιναν και στα Λουτρά της Κύθνου και στην Νάουσα της Πάρου. Εκεί το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής δεν διαταράχθηκε ούτε κατ ελάχιστον. Μπορείτε να το εξηγήσετε;

This comment was minimized by the moderator on the site

Ολοι γνωριζουν εκτος βεβαια απο τον συντακτη, οτι οταν σχεδιαζεις ενα εργο υπαρχουν και αρνητικες επιπτωσεις στο περιβαλλον. Ειδικα οταν κανεις επεμβαση στη θαλασσα που ειναι ζωντανη. Ολοι οι σχετικοι τα ξερουν αυτα. Το εργο σχεδιαστηκε και κατασκευασθηκε απο τη Νομαρχια Κυκλαδων στη Συρο. Καμια σχεση ο Δημος Υδρουσας. Οι κατασκευες ολοκληρωθηκαν πριν 10 χρονια και αν ηταν να ειχε επεμβει εισαγγελεας, θα το ειχε κανει ηδη. Οποτε σταματηστε να βγαζετε προσωπικα μιση και εχθρες εκμεταλευομενοι τα εργα!!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Νομίζουμε πως το άρθρο δεν αναφέρει συγκεκριμένους υπευθύνους. Αν δεν το προσέξατε μιλάει για υπεύθυνο φορέα. Δεν κατονομάζει κάποιον. Άρα είστε εντελώς άστοχος στην κατάληξη σας...
Το γεγονός πως δεν σας ενδιαφέρει καθόλου το γεγονός πως χάθηκε όλη η παραλία κι απόμειναν βράχια, ενώ σε λίγο θα "φύγουν" και τα αρμυρίκια δείχνει την ελάχιστη ευαισθησία που έχετε για το περιβάλλον. που ήταν και είναι ο φυσικός πλούτος του Μπατσίου...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο Νεοεμφανισθείς και ποτέ εξαφανισμένος Θωμάς, παίζει τα τελευταία του χαρτιά αυτόν τον καιρό (όπως πάντα υποχθόνια) και παρακαλούμε να μην τον ενοχλείτε, έως ότου επαναλάβει τα λάθη που δεν διορθώνονται πια. Βλέπετε έμπλεξε με Γαυριώτισες και για αυτόν το λόγο θα την πατήσει ξανά!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο Δημήτρης Μαλον ειναι σε μεγαλη οιλικιας γιατι τα μυαλά του ΕΙΝΑ σκουριασμένα το Μπατσι ειναι ωραια φτιαγμένη και η μαρίνα ολοι η εικόνα ειναι ωραια

This comment was minimized by the moderator on the site

Με τα 2 πρωτα μπλοκια κερδηθηκαν οι εκλογες στην Υδρουσα .

This comment was minimized by the moderator on the site

ΚΥΡΙΕ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ (ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΖΗΤΑΤΕ) ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΟΥΣΟΥΔΗ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΩΜΑΣ, ΤΟΤΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΥΔΡΟΥΣΑΣ.
ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙΤΕ ! ! ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΟ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ!
ΟΤΑΝ ΑΠΛΑ, ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΟΝ ΤΟΤΕ ΤΥΠΟ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΝΤΟΠΟΙΟΙ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΟΙ ΚΑΙ ΨΑΡΑΔΕΣ, ΟΤΙ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΑΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙΣ ΤΟ ΜΠΑΤΣΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΑΣ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ. ΑΚΟΜΑ ΚΥΡΙΕ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΕ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΤΟ '' ΕΝ ΑΝΔΡΩ'' ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΕΜΒΟΥΝ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΥΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Προσοχή παρακαλώ το άρθρο ε'ιναι ενυπόγραφο...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

οσο αναφορα την ουσια του κειμενου του κ σταυροπουλου με βρισκει απολυτος να συμφωνω γιατι κατι παρομοιο εχει συμβει και στην χωρα .Αυτό που πρεπει να ψαχθει είναι εάν το εργο είναι ημιτελες γιατι εδώ στην χωρα αλλα λεγαν οι λιμενολογοι σε προτερεοτητα και αλλα καναν οι πολιτικοι αρμόδιοι τοτε επαρχοι και κατοπιν διεκδηκιτες του δημου.Η μονη μου διαφωνια είναι με το αρθρο του κ σταυροπουλου ότι κερδος υπαρχει και μαλιστα πολύ μεγαλο για το μπατσι λεπτομέρειες προσεχως.