Δύο κόσμοι στην Άνδρο

Της Φραντζέσκας Τζανίδη

 

Μια άποψη του Φελλού μια περιοχή με προβλήματα όπως επισημαίνει η κ. Φ. Τζανίδη (φωτ. αρχείου Εν Άνδρω).

(Από την κ. Φ. Τζανίδη λάβαμε την παρακάτω ενδιαφέρουσα επιστολή διαμαρτυρίας αλλά από λάθος του server– πήγε στα spam– καθυστερήσαμε να την δούμε. Την δημοσιεύουμε με λίγη καθυστέρηση – Εν Άνδρω).

Η παρούσα επιστολή αποτελεί διαμαρτυρία και παράπονο για την κατάσταση που επικρατεί στη Βορειοδυτική Άνδρο. Είναι η πικρή επίγευση που αφήνει στους καλοκαιρινούς κατοίκους και επισκέπτες του διπρόσωπου νησιού. Από τη μια ο πολιτισμός, η αρχοντιά και η προβολή και από την άλλη η εγκατάλειψη, η αδιαφορία και η υποβάθμιση.

Ως κάτοικος Φελλού τα τελευταία χρόνια ζω από πρώτο χέρι τη συνεχή κατάντια της περιοχής μας. Αφορμή όμως για αυτήν την επιστολή, στάθηκε μια πρόσφατη εκδρομή στην άλλη πλευρά του νησιού. Πηγαίνοντας από Φελλό προς Χώρα και Κόρθι, είχα την εντύπωση ότι βρέθηκα σε άλλο νησί. Με λύπη μου διαπίστωσα τα εξής:

1) Ο δρόμος από το Φελλό μέχρι το Γαύριο είναι γεμάτος σκουπίδια και παγίδες για τους πεζούς, αν μπορεί να περπατήσει κανείς, αφού δεν υπάρχουν ούτε 50 πόντοι πεζοδρόμιο. Οι παρακείμενοι κτηματίες έχουν φροντίσει να βάλουν τα σύρματά τους επάνω στο δρόμο χωρίς κανέναν έλεγχο από κάποιον φορέα. Τα χαντάκια είναι γεμάτα ξερόχορτα διότι δεν έχουν καθαριστεί εδώ και πολλά χρόνια και ούτε υπάρχουν κατάλληλες ρήσεις με αποτέλεσμα να κινδυνεύεις να πέσεις μέσα είτε εποχούμενος είτε πεζός. 

2) Στη διαδρομή από Φελλό προς Γαύριο ο δρόμος είναι αρκετά στενός και γίνεται ακόμη στενότερος γιατί δεξιά και αριστερά υπάρχει βλάστηση, η οποία δεν κλαδεύεται ποτέ, με επιπλέον μειονέκτημα να χάνεται η ορατότητα ειδικά στις στροφές. 

Το όμορφο σκηνικό κατά μήκος του δρόμου συμπληρώνει άλλη μια ωραία εικόνα. Οι θάμνοι και οι περιφράξεις των κτημάτων είναι στολισμένοι με παντός είδους σκουπίδια που σκορπίζονται παντού από τον αέρα. Χαρτιά υγείας, σακούλες, καλαμάκια, πλαστικά ποτήρια και μπουκάλια κρέμονται από τα αγκάθια και συνθέτουν μια “μαγική” εικόνα. 

Εδώ να συμπληρώσω και τους κάδους απορριμμάτων που στέκουν πάντα ξέχειλοι από ξεσκισμένες σακούλες, ενώ πολύ συχνά τριγύρω τους έχει στηθεί μια ωραιότατη μίνι χωματερή. Στρώματα, κομοδίνα, παιδικά ποδηλατάκια, τηλεοράσεις, κ.λπ. Στην παραλία του Φελλού, τους μήνες αιχμής και ειδικά τον Αύγουστο, το ίδιο σκηνικό βρωμιάς. Οι κάδοι είναι λιγοστοί και ξέχειλοι, μέσα και έξω, αφού η περισυλλογή των απορριμμάτων 2 φορές την εβδομάδα δεν αρκεί.

Καθημερινοί επισκέπτες στην παραλία του Φελλού και τα σκυλιά, τα οποία πολλές φορές λερώνουν με τα περιττώματά τους και αντί τα αφεντικά τους να τα μαζέψουν με ένα σακουλάκι, προτιμούν να τα σκεπάζουν με άμμο. Τι ωραία συγκυρία, έπειτα από λίγες μέρες, τα περιττώματα αυτά να ανακαλύπτονται από κάποιο παιδάκι που παίζει στην άμμο με τα κουβαδάκια του!!!

Κατευθυνόμενη, λοιπόν, προς το Κόρθι, διαπίστωσα ότι υπάρχουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά. Η διαδρομή προς τα κει είναι σχεδόν κάθε χρόνο στρωμένη με καινούργιο οδόστρωμα. Ουδείς κάδος ξέχειλος και τα χαντάκια όλα φτιαγμένα με τσιμέντο. Από την Παλαιόπολη και μετά, συνέχεια καινούργια άσφαλτος και φαρδύς δρόμος.

Μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Η ίδια προσοχή πρέπει να δοθεί και στην άλλη πλευρά του νησιού, ειδικά στο οδικό δίκτυο που είναι άθλιο, γεμάτο λακκούβες και παγίδες. Δημοτικά τέλη πληρώνονται από όλους χειμώνα-καλοκαίρι.

Με εκτίμηση 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο έπαρχος ειναι ΟΛΛΑ θα γίνουν σιγα σιγα ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ τα ίδια πρώτα εμείς πετάμε τα μπάζα και σκουπιδια παντου εχομε ΑΝΑΚΙΝΟΣΗΣ η πιο πολη απω μας την αψηφούμε και τα πετάμε όπου βρισκομε Για τους χωματοδρομους ειναι στα ίδια χαλια σε ολοι την Ανδρο Μαλον δεν εχουνε χρήματα πήραν 50.000 για τους δρομους δεν φτάνουν ουτε για βενζινα Κανονικά απω το Απρίλιο να βαζουν μπροστά να τους στρώνουν ΕΑΝ βρουν τα λεφτα Γιατι ολοι αφτη που γράφουν ΑΝΑΝΤΙΟΝ του Δημάρχου και έπαρχο Να γράφουν στους βουλευτές που παρουσιαζουντε μονο για ψήφους ΤΟΛΙΠΟΝ το Εν Ανδρο και η αλοι ας δοσουν το ΠΑΡΑΔΙΓΜΑ και τα ΣΧΩΛΙΑ του πιος τους ΨΕΦΤΕΣ βουλευτές

This comment was minimized by the moderator on the site

Γρινες γρινες γρινες και τιποτα άλλο .Επιστολες στις επιστολες για προβλήματα και τιποτα άλλο.Βαρεθηκαμε ναι τα ξερουμε τα προβλήματα μας ναι η δοιικηση κοιματε αλλα ρε παιδεια αυτοι δεν είναι που αντιδρουνε αμεσως όταν παει κατι να γινει στην περιοχη τους πχ.μια καντινουλα στο φελλο η όταν ανοιχτη ενας δρομοσ αμεσως αντιδρουνε η οτιδιποτε άλλο δεν ξερω βεβαια για την συνταχτρια αλλα εμενα αυτό μου θυμιζει από την μια μιλανε για εγκαταληψη από την άλλη δεν θελουν τιποτα στην περιοχη τους το ζησαμε αυτό το καλοκαιρι πολύ εντονα