Η Άνδρος στην εφετινή «μαύρη λίστα» των πυρκαγιών
"Στου Φελλού την ολόμαυρη ράχη" γράψαμε μετά την μεγάλη εφετινή πυρκαγιά. Και του Φελλού η ολόμαυρη ράχη πλασάρισε το νησί μας στην "μαύρη λίστα¨. Δυστυχώς... (φωτ. Εν Άνδρω).
Η Άνδρος εκπέμπει S.O.S, σε ότι αφορά τις πυρκαγιές. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Περιβάλλοντος, την κατέταξαν στην «μαύρη λίστα» των 19 περιοχών της χώρας, στις οποίες ξέσπασαν οι πιο καταστροφικές φωτιές το 2016. Οι ισχυροί άνεμοι, η πλούσια χλωρίδα, η μεγάλη έκταση του νησιού και το δύσβατο έδαφος είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη δεκάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και ορεινών εκτάσεων.
Συνολικά περισσότερα από 260.000 στρέμματα δασικών, αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων κάηκαν κατά τη φετινή θερινή περίοδο στην Ελλάδα. Οι καμένες εκτάσεις από τις 30 μεγαλύτερες πυρκαγιές του καλοκαιριού χαρτογραφήθηκαν άμεσα και λεπτομερώς, μέσω της νέας υπηρεσίας "NOFFi-OBAM", που ανέπτυξε Εργαστήριο του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος. "Κάηκε το 20% της επιφάνειας της Θάσου" Σε 256.837,2 στρέμματα ανέρχεται η καμένη έκταση, που χαρτογραφήθηκε σε πυρκαγιές στις περιφερειακές ενότητες Δράμας, Θάσου, Δυτ. Αττικής, Σάμου, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Ζακύνθου, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Χανίων, ΑΝΔΡΟΥ, Ρόδου, Λακωνίας, Βοιωτίας και Ευβοίας.
Μια ακόμα εικόνα. Η παραλία σώθηκε. Όμως τα γύρω βουνά μαύρισαν ολοσχερώς... (φωτ. Εν Άνδρω).
Στη Θάσο καταγράφηκε η μεγαλύτερη από τις τριάντα πυρκαγιές (10/09/2016) της αντιπυρικής περιόδου. Η αποτύπωση της καμένης έκτασης, βασισμένη σε δορυφορικά δεδομένα, αποδεικνύει το μέγεθος της καταστροφής. Η πυρκαγιά κατέκαψε περίπου το 20% της επιφάνειας ολόκληρου του νησιού! Συνολικά κάηκαν 75.223,3 στρέμματα δασικών, αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων. Στη Χίο κάηκαν 49.647,4 στρέμματα, ενώ σε πέντε τοποθεσίες στην Εύβοια συνολικά 45.100,8 στρέμματα, στην Κρήτη συνολικά 25.287,9 στρέμματα και στη Ρόδο 14.058,9 στρέμματα. Θυμίζουμε πως η Άνδρος μπήκε στην εφετινή "μαύρη λίστα" κυρίως λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στον Φελλό, όπου κάηκαν περί τα 2.700 στρέμματα.
Πολύ σωστά επισημαίνεται ως αιτία της εξάπλωσης των πυρκαγιών η εγκατάλειψη της γης. Στον Φελλό όπως βλεπουμε εκεί που το κτήμα ήταν καθαρισμένο η φωτιά δεν μπήκε. Όπου ήταν ακαθάριστο δεν άφησε τίποτα. Η φωτογραφία τα λέει όλα... (φωτ. Εν Άνδρω).
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Ιωάννη Γήτα, μια από τις βασικές αιτίες είναι ότι με τις μαζικές μετακινήσεις στα αστικά κέντρα οι άνθρωποι παράτησαν την αγροτική γη και η εγκατάλειψη των χωραφιών -τα χόρτα που δεν κόβονται- οδηγούν σε μεγαλύτερη συσσώρευση καύσιμης ύλης, που μπορεί να δρομολογήσει έναρξη πυρκαγιάς.
Κ.Χ