Ας μιλήσουν όσοι γνωρίζουν για τις πυρκαγιές…

Του Δημήτρη  Σταυρόπουλου

Από τη σημερινή φωτιά στην περιοχή του Κάτω Άγιου Πέτρου (φωτ. Εν Άνδρω).

Πάλι γίναμε πρωτοσέλιδο. Σε εφημερίδες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και sites… Να ήταν για καλό, όλοι θα χαιρόμαστε. Αλλά για μια ακόμη ηλίθια εγκληματική ενέργεια από πρόθεση ή από αμέλεια, είναι ντροπή για ολόκληρο το νησί.

Καταστράφηκε το περιβάλλον, κάηκαν περιούσιες, κινητοποιήθηκαν δυνάμεις, τέθηκε σε συναγερμό ένα ολόκληρο σύστημα,(μόνο από την Αθήνα ήρθαν 50 πυροσβέστες 11 οχήματα και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος), φοβήθηκε ο κόσμος, εκκενώθηκαν σπίτια, ξοδεύτηκαν χρήματα που θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί για άλλους σκοπούς, επειδή κάποιος (ανόητος) ή κάποιοι, αγνόησαν τις ακραίες καιρικές συνθήκες με τον άνεμο να λυσσομανάει, ή στην χειρότερη περίπτωση τις εκμεταλλεύτηκαν.

Φτάνουν ειδικά πεζοπόρα τμήματα με ελικόπτερο της πυροσβεστικής στο Γαύριο (φωτ. Εν Άνδρω).

Οκτώ μποφόρ βοριάς, έπνεε σε όλες τις Κυκλάδες. Φωτιά ξέσπασε μόνο στην Άνδρο! Και δεν είναι η πρώτη φορά. Το νησί μας μπήκε φέτος ήδη στην «μαύρη λίστα» των περιοχών, που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές από πυρκαγιές λόγω της φωτιάς στον Φελλό. Ήρθε κι αυτή κι έδεσε. Κι απ ότι δείχνουν τα πράγματα, μυαλό δεν βάλαμε.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Υπάρχει σχέδιο ολοκληρωτικής καταστροφής της Άνδρου; Δρουν ανεξέλεγκτα κυκλώματα που έχουν βάλει στόχο «φιλέτα» του νησιού; Θέλουν κάποιοι να τρομάξουν τον κόσμο; Συμφέροντα που θέλουν ελεύθερες τις ορεινές περιοχές, για να τις αξιοποιήσουν σε διάφορες εμπορικές χρήσεις; (Ο νοών νοητω…)

Λόγια ακούγονται, εικασίες γίνονται, αλλά στοιχεία δεν υπάρχουν. Οι πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια είναι περίεργα πολλές, σε ιδιαίτερα δύσβατες και δύσκολα προσβασιμες περιοχές.

Σε καμία από αυτές, οι εμπρηστές δεν άφησαν πίσω τους κάποια ενοχοποιητικά στοιχεία που να οδηγήσουν τις αρχές μέχρι σήμερα, στον εντοπισμό και την σύλληψη τους. Όλες οι έρευνες κάπου στο τέλος σκαλώνουν. Τα προηγούμενα σενάρια, μάλλον απέχουν από την πραγματικότητα γιατί δεν υπάρχει έστω και ένα στοιχείο να βασιστεί κάποιος επάνω του, προκειμένου να τα στηρίξει.

Στο πάνω μέρος ο Άνω Άγιος Πέτρος, στο κάτω μέρος ο Κάτω Άγιος Πέτρος. Κι ανάμεσα τους το μαύρο των καμένων εκτάσεων (φωτ. Εν Άνδρω).

Άρα καταλήγουμε ότι οι φωτιές, είναι «εσωτερική υπόθεση». Μπαίνουν από το χέρι κάποιου που στερείται παντελώς  συνείδησης, ευαισθησίας, κοινωνικής ευθύνης, δεν έχει ίχνος ανθρωπισμού η στοιχειώδους καλλιέργειας, έχει άκρατο εγωισμό, υποστηρίζει φανατικά και με τσαμπουκά τα όποια μικρό συμφέροντα του, δεν ενδιαφέρεται για κανένα γύρω του, αγνοεί και γράφει στα παλιά του παπούτσια νόμους, περιβάλλον, επιπτώσεις και  και σε τελευταία ανάλυση είναι ένας επικίνδυνος  άνθρωπος που νοιάζεται μόνο για το εγώ του.

Η μικρή κοινωνία της Άνδρου, δείχνει ότι φοβάται να τον αντιμετωπίσει. Διστάζει να συγκρουστεί μαζί του και να τον καταγγείλει. Με απλά λόγια δειλιάζει να τον στριμώξει στην γωνία. Και όσο η κοινωνία διστάζει εκείνος αποθρασύνεται.

Όλα αυτά όμως πρέπει να τελειώσουν. Τον «κακό» που εγκληματεί εις βάρος όλων, οι πιο πολλοί τον ξέρουν. Όσοι γνωρίζουν επιβάλλεται να μιλήσουν. Τώρα - χωρίς φόβο - πριν έρθουν και άλλες συμφορές…

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κυριε Μπασαντη η προσεγγιση με τον προβληματισμο που σας ανεπτυξα για φωτιες απο πραγματικη αμελεια και φωτιες απο δολο και αλλες υποπτες τακτικες,νομιζω οτι εαν με ενα σας κεντρικο αρθρο,θα ξεδιαλυνετε τα πραγματα.
Θα καταλαβουν ολοι να ξεχωριζουν.Εχουν γινει ολοι στο facebook ειδημονες,δημοσιογραφοι,αστυνομικοι,πυροσβεστες και τα ξερουν ολα,αρκει να γραψουν την... τους.
Παρακληση για να σωθει οτι απεμεινε στο νησι μας, αναπτυξτε και σημερα ακομα με την εμπειρια και την ψυχραιμη γνωση που εχετε ενα αρθρο σας,για ολα οσα σας λεω εγω και καποιοι φιλοι αρκετοι εδω στο τοπο μας,που απλα δεν θελουν να βαλουν ονοματα,γιατι δυστυχως η βλακεια πολλων σημερα, οξυνει τα πνευματα.ευχαριστουμε πολυ.
Ευελπιστουμε οτι τωρα που ακομα ειναι τα αποκαιδια και οι καπνοι μπροστα στα ματια μας,η δημοσιευση ενος εμπεριστατωμενου αρθρο σας,θα αποκαταστησει αληθειες και θα βαλει τα θεμελια για μια πραγματικη αντιμετωπιση.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θα το κάνουμε και μάλιστα μέχρι αύριο. Επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω μερικά κομματια από το σχόλιο σας μαζί με μιας σειρά φωτογραφίες που πήραμε μετά την φωτιά....

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Η ηλιθιοτητα στο facebook ....ετσι για να γραφει ο καθενας την.... του,ξεπερναει καθε λογικο οριο.Δυστυχως σε ενα τετοιο τραγικο γεγονος, οπως η φωτια,θα πρεπει να ειμαστε προσεκτικοι,αν θελουμε να συμβαλλουμε, ωστε να αλλαξουν νοοτροπιες σε αυτο τον τοπο.Υπαρχουν ψωτιες και φωτιες !...και εξηγουμαι,γιατι μονον ετσι,αν θελουμε να ειμαστε ειλικρινεις συμβαλλουμε στην αποφυγη τους.Οι φωτιες που μπαινουν απο προθεση,σκοπο και ειναι οι λεγομενες βαλτες και οι φωτιες που αναβουν απο απλους μεροκαματιαριδες ακτημονες ,που καταστρεφουν εξ ισου το τοπο μας,αλλα ως προς την προθεση και την μεταμελεια εχει διαφορες και ετσι πρεπει να το δουμε,οχι με κραυγες και σχολια που μονο ....εντυπωσιασμο προσφερουν .
Η καταστροφη ειναι η ιδια δεν αμφισβειτειται,αλλα στο ιδιο τσουβαλι δεν μπαινουν οι κατα συστημα εμπρηστες του νησιου μας με ολους οσους απο ηλιθιοτητα και βλακρια και μη εχοντας προθεση ,τους ξεφυγε η φωτια,απο εργασιες που εκαναν στα κτηματα τους και προκαλεσαν βεβαια και αυτοι την καταστροφη που ειδαμε τελευταια στον Αγιο Πετρο και λιγο πριν στο Φελλο.
Αν θελουμε να σψσουμε πλεον το τοπο μας απο μελλοντικες φωτιες,ασ ξεκινησει και η ενημερωση των ασχολουμενων με τα κτηματα τους,για το τι πρεπει να προσεχουν και να αποφευγουν,ωστε αναγνωριζοντας οτι αυτοι δεν εμπρηστες,τουλαχιστον να μην καινε την ιδια τους την γη που αυτην ζουνε και οι ιδιοι.
Πολλα μπορουν να γραφτουν εδω αγαπητο ΕΝ ΑΝΔΡΩ και εσυ σαν μεσο,θα πρεπει να αναφερθεις με ψυχραιμια σε αυτο το θεμα,οχι κραυγες,αναθεμα και καταρες.
Δεν λυνεται ετσι το προβλημα,μην κανετε ευκολες προσεγγισεις κυριε Σταυριπουλε,που δεν ξερετε , τι σημαινει γη για τον ιδιο τον απασχολουμενο....
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Συμφωνούμε απολύτως μαζί σας αγαπητέ Άγγελε ως προς τους σχολιασμούς sτο facebook και ως προς το ότι το θέμα δεν λύνεται με κατάρες. Διαφωνώ πλήρως όμως στα περί ευκολης προσέγγισης του θέματος από τον συνεργάτη μας. Τον αδικείτε ίσως άθελα σας. Ο συνεργάτης μας αγαπά και μοχθεί για την Άνδρο και δεν είναι εύκολος σε αυτά που λέει. Δυστυχώς δεν σας απάντησα ολοκληρωμένα πτοηγούμενως όπως είδατε (το σχόλιο κόπηκε απότομα) λόγω φόρτου εργασίας.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Που ειναι αυτοί που τα βλεπουν όλα και τα ξερουν όλα καπιος ξέρει πιος το έκανε Γιατι : Δεν μιλά Μονο να ΚΑΤΙΓΟΡΑΜΕ Ο ένας τον αλον Μαλον ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ την έβαλε φουκαράδες Αδριοτες ουτε ενα χωράφι δεν ξερουν να κάψουν που εινε ο γείτονας του

This comment was minimized by the moderator on the site

Μιλήστε όσο είναι καιρός , ακόμα και αν δεν έχετε αρκετά στοιχεία . "Φωτογραφήστε " το άτομο που μπορεί να ευθύνεται για όλα αυτά . Μιλάμε για φωτιές που γίνονται σε όλη την Άνδρο - ποιος έχει τοσα πολλα συμφέροντα σε όλο το νησί ? . Εσείς θα είστε υπόλογοι μετά στις επόμενες γενιές που ξέρατε και δεν μιλήσατε . Ας μάθουν και οι πέτρες ποιος μπορεί να ευθύνεται , ποιος μπορει να έχει συμφέρον . Όσοι έχετε βήμα σε Blog, ενημερωτικές σελίδες μην σταματάτε να γράφετε και να ξεμπροστιάζετε κόσμο . Κάντε όλους τους υπόλοιπους να ξυπνήσουν από τον λήθαργό τους . Επιτέλους ! Τι έχετε πάθει ? Αν μια μικρή τοπική κοινωνία αφήνει ανεξέλεγκτο έναν εγκληματία , τότε γιατί περιμένουμε να κάνει κάτι άλλο το κράτος σε μεγαλύτερο πληθυσμό ?
Ακόμα και αν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία , ξέρετε πολύ καλά οτι όπου υπάρχει καπνός - υπάρχει και φωτιά . Αν όλοι αρχίσουν να μιλάνε για τις απλές υποψίες που έχουν - κάποια στιγμή και οι αρχές θα αναγκαστούν να προχωρήσουν πιο βαθειά .

This comment was minimized by the moderator on the site

.........όσο μιλούν και για τα υπόλοιπα...............

This comment was minimized by the moderator on the site

Ειναι σαφες απο την τελευταια παραγραφο οτι υπαρχει ´καποιος ´ υπευθυνος για τις καταστροφικες φωτιες. Αυτο μας λεει ο συντακτης του αρθρου ο οποιος κατι γνωριζει και συνεχιζει προτρεποντας τους κατοικους να μιλησουν. Μηπως και ο ιδιος θα πρεπει / ωφειλει να κανει το ιδιο αν οχι δημοσια, στους αρμοδιους που εχουν αναλαβει την διερευνηση; Οσοι γνωριζουν ή εχουν ακουσει ή δει κατι επι τελους ας το δωσουν εκει που πρεπει. Οι δε αρμοδιοι καποτε πρεπει επιτελους να δημοσιοποιουν τα πορισματα τους γιατι ειναι υπολογοι στους κατοικους που υποφερουν και πληγονται απο τις φωτιες. Μην ξεχνουν οτι η πολιτεια εχει αναλαβει αποκλειςτικα την προστασια των πολιτων της και αυτοι ειναι οι δημοσιοι λειτουργοι που καλουνται να υλοποιησουν αυτην την αποκλειστικη δεσμευση της πολιτειας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ας μιλήσουν ναι! Έχουμε ξεπέρασει το Μεξικό στην παραβατικότητα και την ατιμωρησία. Πόσα καρτέλ δρουν στην Άνδρο; Δολοφονίες ανεξιχνίαστες, εμπρησμοί, μίζες, εκβιασμοί, χασισοφυτιες, εμπόριο ναρκωτικών, νονοί της νύκτας. Ο παράδεισος του οργανωμένου εγκλήματος.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο.