Μάθημα ναυτιλίας και ανθρωπιάς εν πλω…
Του Δημήτρη Σταυρόπουλου
O καπετάν Τάσος ποζάρει με τις μαθήτριες για μια φωτογραφία (φωτ. Δ. Σταυρόπουλος)
Και ξαφνικά η γέφυρα του Super Ferry, έγινε μια ζωντανή αίθουσα διδασκαλίας. Τα άψυχα μηχανήματα, τα στροφόμετρα, το πηδάλιο, τα συστήματα επικοινωνίας, τα κουμπιά και η οθόνη του ραντάρ, οι ενδείξεις ταχύτητας, τα stabilizer, το αυτόματο σύστημα πλοήγησης, το ημερολόγιο, το βαρόμετρο, οι μετρητές κατανάλωσης καύσιμων, το κοντρόλ της μηχανής, τα φώτα πορείας η ναυτική ορολογία και οι παραλλάξεις.
Εδώ μαθαίνουν για τις μηχανές του πλοίου (φωτ. Δ. Σταυρόπουλος).
Όλα έγιναν μια ζωντανή και πολύτιμη πηγή γνώσης για την επόμενη γενιά πλοιάρχων, μηχανικών και οικονομικών αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού. Μάθημα εν πλω την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου για τους μαθητές και τις μαθήτριες που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο ΕΠΑΛ Γαλατά Τροιζινιας.
Μαθήματα πλεύσης με τους αξιωματικούς του πλοίου (φωτ. Δ. Σταυρόπουλος)
Περίπου 30 νέα παιδιά που έχουν όνειρο να γίνουν αξιωματικοί του Ε.Ν, παρακολούθησαν με τους καθηγητές τους όλο το δρομολόγιο του πλοίου, Ραφήνα-Μύκονο-Ραφήνα.
Εξηγώντας τα όργανα (φωτ. Δ. Σταυρόπουλος).
«Κατέλαβαν» την γέφυρα και σε όλο το ταξίδι άκουγαν με προσοχή τον ύπαρχο Κώστα Παπανικολάου και τους υποπλοιάρχους Αντώνη Βιδάλη και Παναγιώτη Τολια που τους έκαναν μάθημα πορείας, πρόσδεσης, αποφυγής συγκρούσεως, πυρασφαλείας, εγκατάλειψης, περισυλλογής ναυαγού και χίλια δυο ακόμη.
Άλλη μια φωτογραφία με τα παιδιά (φωτ. Δ. Σταυρόπουλος)
Ο καπεταν Τάσος Τρεσσος μίλησε στα παιδιά από την καρδιά του και με απλά λόγια τους είπε ότι ο καλός αξιωματικός, πρέπει να είναι πρώτα απ όλα καλός άνθρωπος. Με αγάπη και σεβασμό στο πλήρωμα και τους επιβάτες, με ευγένεια, καλοσύνη και αυταπάρνηση. Για τις δυσκολίες της θάλασσας, δεν μίλησε ο ίδιος ,αλλά η πολύχρονη εμπειρία του. Τα λόγια του και η ειλικρίνεια του στην αφήγηση κέρδισε τα παιδιά, που στο τέλος τον… τρέλαναν στα selfies!
Παρακολουθώντας με προσοχή τις εξηγήσεις (Δ. Σταυρόπουλος).
Οι νεαροί και νεαρές σπουδαστές του Εμπορικού Ναυτικού κατάγονται κυρίως από την Πελοπόννησο, από περιοχές με ναυτική παράδοση και μόλις ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, θα ξανοιχθούν ως δόκιμοι στα πέλαγα για να δοκιμαστούν στις πραγματικές και σκληρές συνθήκες του ναυτικού. Οι πιο πολλές κοπέλες πάντως, δήλωσαν ότι πρωταρχικά τις ενδιαφέρει το επάγγελμα του οικονομικού αξιωματικού.
Καλά ταξίδια και ήρεμες θάλασσες σε όλους…