Με μεγάλη επιχείρηση πεζοπόρων τμημάτων ελέγχθηκε η φωτιά στο Κοχύλου

 

Εκτός μάχης έμειναν απόψε τα πυροσβεστικά οχήματα, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, μιας και το δύσβατο και απόκρυμνο της περιοχής τα κράτησε μακριά από τις εστίες της φωτιάς (φωτ. ΣΕΔΑ).

ΣΑΒΒΑΤΟ, 26/11/16, ΩΡΑ 22:45. Με μια μεγάλη και συντονισμένη επιχείρηση τα πεζοπόρα τμήματα του ΣΕΔΑ και της πυροσβεστικής κατάφεραν στις 22:30 να κατέβουν σε όλη την πλαγιά και να μαζέψουν το μέτωπο. Βοήθησε πολύ σε αυτό η μεγάλη ενίσχυση σε άνδρες που έφτασε εγκαίρως, αλλά και η απουσία αέρα, που έκανε την φωτιά στατική. Παρά τις προηγούμενες - πριν μια ώρα - δυσμενείς προβλέψεις αυτή τη στιγμή το μέτωπο περιορίστηκε σημαντικά. Αναμένεται μέσα στην επόμενη ώρα η μεγάλη δύναμη των τριων πλέον πεζοπόρων τμημάτων που δρουν συντονισμένα να σβήσει την φωτιά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της πυροσβεστικής έχουν καεί περίπου 200 δασικά στρέμματα κατά μήκος της πλαγιάς.

Το πρώτο από τα πεζοπόρα τμήματα έχει ολοκληρώσει το έργο του. Οι άνδρες ποζάρουν χαμογελαστοί. Είχαν προετοιμαστεί για μια μεγάλη βραδιά. Όμως παρά τις δυσκολίες βοήθησε η απουσία αέρα και έσβησαν την φωτιά χωρίς νερό, με τα χέρια και τα εργαλεία (φωτ. Πυροσβεστική)  

ΣΑΒΒΑΤΟ, 26/11/16, ΩΡΑ 21:30. Η εξέλιξη της φωτιά στην περιοχή Αγία Ελεούσα του Κοχύλου είναι δυσμενής. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μέτωπο δύο χιλιομέτρων διασπασμένο σε αρκετά μέρη λόγω των αρχικών εστιών που ήταν σε σημαντική απόσταση η μια από την άλλη. Η περιοχή είναι δύσβατη και δασώδης ουσιαστικά με μεγάλου θάμνους και δέντρα. Δεν υπάρχει τρόπος να επιχειρήσουν οι πυροσβέστες και οι εθελοντές του ΣΑΔΑ με αυτοκίνητα και χρήση νερού. Επιχειρούν λοιπόν ως πεζοπόρα τμήματα. Αυτή τη στιγμή είναι στο σημείο 12 πυροσβέστες και εθελοντές. Και αναμένονται άλλοι 10.

Άνιση η μάχη των πρώτων εθελοντών που έφτασαν στην Αγία Ελεούσα Κοχύλου (φωτ. ΣΕΔΑ).

Αλήθεια πόσα μπορούν να κάνουν 22 άνδρες μέσα στη νύχτα σε ένα μέτωπο δύο περίπου χιλιομέτρων χωρίς την βοήθεια των αυτοκινήτων και του νερού; Όποιοι έβαλαν τη φωτιά είχαν υπολογίσει να κάψουν μεγάλη έκταση αυτή τη φορά. Οι προβλέψεις, για την ώρα, κάνουν ακόμα δυσμενέστερη την όλη κατάσταση μιας και η βροχή που ήδη έχει αρχίσει σε άλλα μέρη της Ελλάδας στην Άνδρο αναμένεται να φτάσει αύριο προς το μεσημέρι. Δυστυχώς ακόμα μια φορά κάποιοι δέσμιοι μιας απηρχαιωμένης αντίληψης περί την κτονοτροφία της ελεύθερης βόσκησης καταστρέφουν τον φυσικό πλούτο του νησιού και υπονομεύουν δυναμικούς τομείς όπως η μελισσοκομία, ο τουρισμός κλπ. Ας σκεφτούν όλοι πια τι είδους ανάπτυξη ή υπανάπτυξη θέλουν...

"Εν Άνδρω"

Οι πρώτοι εθελοντές δασοπυροσβέστες επιχειρούν στον τόπο της φωτιάς (φωτ. ΣΕΔΑ)

Σάββατο, 26/11/16, ΩΡΑ 20:30. Για μια ακόμα βραδιά η Άνδρος δοκιμάζεται από απρονοησία. Υπάρχει φωτιά σε μεγάλη έκταση στην περιοχή της Αγίας Ελεούσας κάτω από του Κοχύλου και το Κάστρο. Η φωτιά έχει πέντε μέτωπα από 50 μέτρα το καθένα και απλώνεται σε απόσταση 1500 μέτρων. Πρόκειται για περιοχή με πυκνή θαμνώδη βλάστηση. Δεν υπάρχει δρόμος, δεν υπάρχουν σπίτια, δεν υπάρχει δίκτυο της ΔΗΕ. Και οι εθελοντές δασοπυροσβέστες όπως φαίνεται και από τις πρώτες φωτογραφίες που στάλισαν επιχειρούν μόνο με τα χέρια και εργαλεία.

Το ευτύχημα είναι πως αυτή την στιγμή δεν έχει αέρα. Το δυστύχημα είναι πως είναι σε μέρος δύσβατο και πολύ θαμνώδες. Αν δεν καταφέρουν να την σβήσουν τις αμέσως προσεχείς ώρες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος γιατί έρχεται κακοκαιρία με βροχή και αέρα. Τα ερωτηματικά του επιτόπου επικεφαλής είναι πιο από τα δύο καιρικά φαινόμενα θα φτάσει πρώτο. Αν έρθει ο αέρας η και αργήσει η βροχή η φωτιά μπορεί να φτάσει και μέχρι τη θάλασσα που είναι χιλιόμετρα.

Επί τόπου έχει φτάσει το πρώτο όχημα του ΣΕΔΑ 5 από την Χώρα με τρεις άνδρες. Αναμένεται εντός ολίγου και δεύτερο όχημα του ΣΕΔΑ. Και ακολουθεί, λόγω απόστασης από την εστία της φωτιάς και η πυροσβεστική με πλήρη δύναμη. Οι πρώτες εκτιμήσεις λόγω του ερημικού της περιοχής είναι μάλλον για εμπρησμό κτηνοτρόφων.

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Χρειάζονται θερμά συγχαρητήρια στους εθελοντές πυροσβέστες του νησιού μας.Και βεβαίως στους άνδρες της πυροσβεστικής. ΟΜΩΣ το ερώτημα παραμένει τι στο καλό όλες αυτές τις πυρκαγιές τις βάζουν βοσκοί;;;;;γιατί στο παρελθόν δεν υπήρχαν βοσκοί που περίκαυαν τα χωράφια τους;;;;;ε τόσες πυρκαγιές δεν θυμάμαι .....και τάχω τα χρονάκια μου......