Γαστρονομική γιορτή διαρκείας στην Άνδρο

  

Ψήνοντας τον ανδριώτικο λαμπριάτη (φωτ. Δ. Αντωνέλλος).

Σωστά λένε όσοι υποστηρίζουν πως «η κάθε είδους απόλαυση περνάει πρώτα από το στομάχι…». Για τα επόμενα τρία χρόνια οι λιχουδιές της Άνδρου - και των άλλων νησιών του νοτίου Αιγαίου - θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή γαστρονομική κουλτούρα αφού ολόκληρο το σύμπλεγμα των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, ανακηρύχτηκε Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης, με μια σειρά εκδηλώσεων ξεχωριστά για κάθε τόπο. 

Αποκορύφωμα της απόλαυσης των γεύσεων το 2019,  χρονιά στην οποία όλες οι δράσεις θα φτάσουν στο αποκορύφωμα τους. 

Φουρτάλια (φωτ. Εν Άνδρω).

Πρόκειται για μια εξαιρετικής σημασίας διάκριση, που καθιστά την γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα των νησιών μας, σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή γαστρονομική κουλτούρα και κληρονομιά και κάνει πραγματικότητα τον μεγάλο στόχο που εξ αρχής είχε θέσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: την εξωστρέφεια, την διασύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την διάθεσή τους σε αγορές του εξωτερικού, στόχους που υπηρετεί στο έπακρο ο θεσμός της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης.

Σπανακόπιτα (φωτ. Εν Άνδρω).

Σε ότι αφορά την Άνδρο, οι νοικοκυρές και μάγειροι του νησιού - ξακουστοί για την ικανότητα τους - έχουν… πολλή δουλειά. Θα πρέπει να αναδείξουν με την τέχνη τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις μοναδικές λιχουδιές του τόπου σε μια σειρά εκδηλώσεων που προγραμματίζονται σε όλο το νησί.

 

Κολοκυθοκεφτέδες (φωτ. Εν Άνδρω).

Όπως το σχεδόν ελεύθερο κατσικάκι που τρώγεται με πολλούς τρόπους, με πιο διάσημο τον γεμιστό "λαμπριάτη" και το κοκκινιστό. Ο μεγάλος, ελεύθερος κόκορας κοκκινιστός με χοντρά μακαρόνια, ανήκει στις τοπικές συνταγές. Πατάτες, λουκάνικα, γλίνα και "σίσσυρα" από το παστό, αβγά και μυρωδικά είναι τα υλικά της διάσημης ανδριώτικης φουρτάλιας, που γίνεται με παραλλαγές.

 

 Μια από τις παραλλαγές της φουρτάλιας (φωτ. Εν Άνδρω).

Κάπαρη πάνω στα βράχια (φωτ. Δ. Αντωνέλλος).

Τα λαχανικά από τους μπαξέδες και μεγάλη ποικιλία άγριων χόρτων συμμετέχουν στην τοπική μαγειρική. Χόρτα καρύδες, σπάνιοι αλοιφοί μέσα στ' αγκάθια στην ακροθαλασσιά, κρίταμα και κάπαρη, γίνονται με πολλούς τρόπους. Βλίτα γιαχνιστά με κολοκυθοανθούς, "πουλάκια" τηγανιτά, τα τοπικά μεγάλα κολοκύθια "λυράκια" με τη γλυκιά σάρκα και κολοκυθοκεφτέδες αφράτοι.

Καλή μας όρεξη… 

Κ.Χ.        

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet