Η Άνδρος …αδειάζει! Μαζική χριστουγεννιάτικη φυγή!

 

Μέσα σε δυνατό άερα (8 μποφόρ) έδεσε το Andros στη Ραφήνα το μεσημέρι της 21ης Δεκεμβρίου 2016.. Αυτοκίνητα και άνθρωποι γέμισαν την προβλήτα... (φωτ. Εν Άνδρω).

Η Άνδρος αδειάζει! Παραδοσιακά τέτοιες μέρες εδώ και χρόνια το νησί ερημώνει, αφού οι μόνιμοι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους, το εγκαταλείπουν για χριστουγεννιάτικες διακοπές. Μαζί τους, καθηγητές, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και λιμενικοί, αστυνομικοί και πυροσβέστες που δεν μπορούν να μετακινηθούν το καλοκαίρι.

Με δυσκολία οι καβοδέτες τραβάνε τους κάβους με δυνατό άερα... (φωτ. Εν Άνδρω).

Δημοφιλής προορισμός… η Αθήνα, που οι περισσότεροι Ανδριωτες έχουν σπίτι και συγγενείς. Η περιοχή του Γκύζη, όπου βρίσκονται εγκατεστημένοι πολλοί Χωραΐτες, Κορθιανοι, Γαυριωτες και Μπατσιωτες, γεμίζει από γνώριμα πρόσωπα. Στο νησί μένουν λίγοι. Κυρίως ηλικιωμένοι στα χωριά.

Το Andros κάνει μανούβρα για να δέσει στην Ραφήνα με πολύ αέρα... (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Το Andros δένει με θυελλώδη αέρα στη Ραφήνα (βίντεο Εν Άνδρω).

Η «μεγάλη φυγή» άρχισε σήμερα (Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου) το πρωί. Στο «Andros» δεν έπεφτε καρφίτσα. Το βαπόρι γέμισε και από αυτοκίνητα και από κόσμο. Συμπλήρωσε το χειμερινό του πρωτόκολλο, που σημαίνει 800 άτομα. Όλοι γνωστοί, αντάλλασαν ευχές και συνεννοούντο μεταξύ τους να βρεθούν και να πάνε μαζί για ψώνια η για ένα καφέ. Ο καιρός, κακός στο Γαύριο. Κρύο, παγωμένος αέρας, φουρτούνα, άνεμοι στον Κάβο Ντόρο 8 μποφόρ γεμάτα. Το πλοίο δυσκολεύτηκε να δέσει  στην Άνδρο,  ενώ στο «μπουγάζι» είχε και λίγο κούνημα.

Ταξιδιώτες και μπαγκάζια... (φωτ. Εν Άνδρω).

Στην Ραφήνα, η… «μεγάλη έξοδος» ολοκληρώθηκε. Νησιώτες από Άνδρο, Τήνο και Μύκονο ξεχύθηκαν στην προκυμαία και πήρε ο καθένας τον δρόμο του. Η ίδια εικόνα και το απόγευμα. Το «Super Ferry» με πολύ κόσμο και αυτό.  Ταξίδεψε για Ραφήνα με πάνω από 700 επιβάτες και 200 αυτοκίνητα.

Έβγαιναν και γνωστοί. Τους είχε κουνήσει ο Κάβο  Ντόρος!!!... (φωτ. Εν Άνδρω).

Πλήθος οι ταξιδιώτες που έτρεχαν να απομακρυνθούν από την θάλασσα που κατάβρεχε τα πάντα... (φωτ. Εν Άνδρω).

Οι διακοπές των εορτών για τους πιο πολλούς Ανδριωτες τελειώνουν πριν την Πρωτοχρονιά, που αφού έχουν δει τους δικούς τους, έχουν κάνει τα απαραίτητα ψώνια, έχουν πάει θέατρο η κινηματογράφο, επιστρέφουν στο νησί. Αρκετοί όμως μένουν πιο πολύ. Στους κανονικούς ρυθμούς η κοινωνία θα λειτουργήσει ξανά ,εκεί κοντά στα Θεοφάνεια που όλοι πλέον θα έχουν γυρίσει πίσω.

Η θάλασσα έβγαινε στο λιμάνι... (φωτ. Εν Άνδρω).

Πριν την κρίση και την λιτότητα, πολλοί Αθηναίοι, που έχουν σπίτι στην Άνδρο πήγαιναν για ήσυχες και οικογενειακές γιορτές. Φέτος όπως και πέρυσι όμως αυτοί είναι ελάχιστοι. Η μαζική Χριστουγεννιάτικη φυγή από την Άνδρο, προβλέπεται να ολοκληρωθεί  αύριο (Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου)… καιρού επιτρέποντος.

K.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΑΥΤΑ ΒΛΕΠΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΛΑ...

This comment was minimized by the moderator on the site

ΩΡΑΙΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ.