Στοιχεία-σοκ! Η Άνδρος ερημώνει, οι Κυκλάδες συρρικνώνονται, η Ελλάδα μικραίνει…
Τα στοιχεία μιλούν μόνα τους: η Ελλάδα μικραίνει, οι Κυκλάδες συρρικνώνονται, η Άνδρος ερημώνει! Τα δημογραφικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών για το 2017, που αφορούν την χώρα και εμάς είναι θλιβερά.
Πανελλήνια 113.247 άνθρωποι πέθαναν, 81.850 γεννήθηκαν, κάτι που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, αφού καταγράφει την μεγαλύτερη διαφορά θανάτων-γεννήσεων μετά τον πόλεμο.
Σε ότι αφορά την Άνδρο, τα στοιχεία είναι ανησυχητικά και απογοητευτικά. Σε όλο το νησί απεβίωσαν 76 άνθρωποι και γεννήθηκαν μόνο… 3! Εδώ να προσέξουμε πως οι γυναίκες της Άνδρου που επρόκειτο να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί, ταξίδεψαν και γέννησαν σε μαιευτήρια της Αθήνας και τα νεογέννητα έχουν καταχωρηθεί ληξιαρχικά, στους δήμους που βρίσκονται οι κλινικές. Ωστόσο σε διάστημα 30 ημερών μετά την γέννηση τους, οι γονείς έχουν το δικαίωμα να κάνουν την ληξιαρχική μεταφορά στην Άνδρο, κάτι που όμως δεν έγινε.
Και τα τρία παιδιά που ήρθαν στον κόσμο με τον παραδοσιακό τρόπο και την βοήθεια της… μαμής, γεννήθηκαν στην δημοτική ενότητα της Χώρας, στο Κέντρο Υγείας, όπως μάς πληροφόρησε η διευθύντρια του.
Στην Υδρουσα και το Κορθι, όλο το 2017, οι καμπάνες δεν χτύπησαν ούτε μια φορά χαρμόσυνα, για να αναγγείλουν την… έλευση του πελαργού! Ή, τουλάχιστον δεν καταγράφηκε κάτι τέτοιο στο ληξιαρχείο. Αντίθετα στην Χώρα χτύπησαν πένθιμα 26 φορές, στο Κορθι 22 και στην Υδρουσα 28.
Γάμοι, σύμφωνα συμβίωσης, διαζύγια. Στη Χώρα τελέστηκαν 37 γάμοι, και εκδόθηκαν 2 διαζύγια. Στην Υδρουσα τελέστηκαν 26 γάμοι, και υπογράφηκαν 2 σύμφωνα συμβίωσης ενώ τέλος στο Κορθι, τελέστηκαν 6 γάμοι. Συμπεριλαμβάνονται οι γάμοι όλων αυτών που ήλθαν από άλλα μέρη και παντρεύτηκαν στην Άνδρο.
Ακριβή στοιχεία για τον πληθυσμό της Άνδρου,-που εμφανίζεται μειωμένος- δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής εκτός από εκείνα της τελευταίας απογράφης.
«Πρωταθλήτρια» στους γάμους από τις Κυκλάδες, αναδείχτηκε η ρομαντική Σαντορίνη, στην οποία παντρεύονται ζευγάρια από όλο τον κόσμο. Το 2017, τελέστηκαν 1066 γάμοι!
Κατά τα άλλα, στην πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων, τη Σύρο κατεγράφησαν 249 θάνατοι και 139 γεννήσεις, ενώ τελέστηκαν 132 γάμοι.
Στην Πάρο κατεγράφησαν 117 θάνατοι, μια γέννηση, ενώ τελέστηκαν 139 γάμοι.
Χ.