Άρχισε το καλοκαίρι πρώτα συμπεράσματα

Του Δημήτρη Σταυρόπουλου

 

 

Το τετραήμερο του Αγίου Πνεύματος (Παρασκευή-Δευτέρα) η Άνδρος έβαλε τα καλά της και υποδέχτηκε τους πρώτους καλοκαιρινούς επισκέπτες που έφτασαν μαζικά. Ήταν ένα καλό τεστ εν όψει της θερινής περιόδου, στο οποίο δοκιμάστηκαν κυρίως, οι επαγγελματίες και οι υποδομές του νησιού.

Δυστυχώς ο καιρός δεν στάθηκε σύμμαχος στους εκδρομείς. Από το Σάββατο συννέφιασε, έβαλε αέρα, έπεσε η θερμοκρασία και αυτό δυσαρέστησε όλους όσους είχαν... ονειρευτεί μια... καυτή απόδραση.

Με μια πρώτη ματιά όλα πήγαν καλά. Όμως αν κάποιος θελήσει να δει με κριτικό και καλοπροαίρετο μάτι την κατάσταση θα κάνει κάποιες διαπιστώσεις και θα βγάλει ωφέλιμα συμπεράσματα, που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Η πτώση της κίνησης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του λιμεναρχείου, ήταν της τάξης του 30% σε σχέση με πέρυσι. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό μεταφράζεται ως εξής. Πέρυσι την ίδια περίοδο ήρθαν περίπου 7000 άτομα και φέτος περίπου 5000. Αυτοκίνητα πέρυσι 1700 φέτος 1200. Κόσμος που την τελευταία στιγμή επέλεξε το νησί μας για το τριήμερο δεν βρήκε εισιτήριο και τελικά εγκατέλειψε την προσπάθεια.

Η έλλειψη του τέταρτου βαποριού (Πηνελόπη) ήταν εμφανής. Ταυτόχρονα η κατανομή των εισιτηρίων από τις εταιρείες θα μπορούσε να ήταν καλύτερη για την Άνδρο. Παρ’ όλα αυτά η μετακίνηση των εκδρομέων, παρά τις μεγάλες πληρότητες των βαποριών, έγινε χωρίς προβλήματα και ταλαιπωρία, αφού το λιμεναρχείο και τα πληρώματα των πλοίων εργαστήκαν με ζήλο και τήρησαν τα ωράρια αφίξεων και αναχωρήσεων.

Τα καλά τώρα. Η τοπική οικονομία τονώθηκε γερά, μια και ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, μπαρ, καφετερίες και παραλίες δούλεψαν ικανοποιητικά. Στη Χωρά το ιστιοπλοϊκό ράλι, έδωσε μια ξεχωριστή νότα, με τα πληρώματα των σκαφών - παραδοσιακοί γλεντζέδες - να ζωντανεύουν την Χώρα. Στο Γαύριο και στο Μπατσί, λειτούργησαν νέες μονάδες εστίασης, κάτι που για την εποχή είναι σημαντικό. Στις παραλίες τα μπαρ ήταν έτοιμα παρά την αργοπορία των διαδικασιών από τον Δήμο οι λουόμενοι εξυπηρετήθηκαν.

Τα κακά τώρα. Διαπιστώθηκαν "αρπαχτές" με τις οποίες δεν ασχολήθηκε κανείς. Άνοιξαν εν μια νυκτί ταβέρνες και εστιατόρια χωρίς άδεια και κυρίως χωρίς καμία υγειονομική έγκριση. Που ήταν η αστυνομία να ελέγξει και να προστατέψει τους καταναλωτές; Που ήταν  η αστυνομία να κάνει αλκοτέστ και έλεγχο ταχύτητας;

Σε όλο το νησί και κυρίως στις τουριστικές περιοχές δεν είδα κάτι νέο. Στα υπόλοιπα κυκλαδονήσια κάθε χρόνο κάτι γίνεται. Προωθείται π.χ. μια νέα επιχειρηματική ιδέα που προκαλεί το ενδιαφέρον. Αυτό σημαίνει ότι η Άνδρος υπολείπεται. Με απλά λόγια δεν είναι  ανταγωνιστική σε ιδέες. Ή, όπως θα έλεγε κάποιος απλά... «τα ίδια και τα ίδια»! Λόγια σκληρά που ίσως ενοχλούν, αλλά γραμμένα με αγάπη και πραγματικό ενδιαφέρον για προκοπή και πρόοδο.

Άλλη διαπίστωση στις περί ανταγωνισμού σκέψεις. Χρειάζονται νέες μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες και άμεση βελτίωση των υπηρεσιών σε κάποια από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Χωρίς άλλες λεπτομέρειες επ’ αυτού.

Η "συμπεριφορά" των επισκεπτών ήταν προβλέψιμη και αναμενόμενη. Στην περίοδο της βαθειάς κρίσης που βιώνουμε όλοι, ο κόσμος είναι "μαγκωμένος" οικονομικά και πολύ προσεκτικός. Για παράδειγμα το βράδυ του Σαββάτου είχε κίνηση ενώ την επόμενη νύχτα όλα ήταν υποτονικά. Σε ότι αφορά τις υποδομές υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Τα απογεύματα, στο Μπατσί για παράδειγμα, όσοι επέστρεφαν από την θάλασσα δεν είχαν νερό να πλυθούν επειδή η πίεση του δικτύου, ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Ότι χειρότερο, για την τουριστική μας φήμη, στις αρχές μάλιστα της καλοκαιρινής σαιζόν.

Για να μην παρεξηγηθώ, είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω, ότι οι σκέψεις που εκφράζω είναι εντελώς προσωπικές, χωρίς διάθεση να δημιουργήσω πρόβλημα σε κανένα. Τις μοιράζομαι απλώς μήπως και αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Και κάτι ακόμα. Μου είπαν ότι τις τελευταίες μέρες έπεσαν βροχή οι καταγγελίες από επαγγελματίες εναντίον άλλων που ένοιωσαν, πίστεψαν ή διαπίστωσαν ότι θίγονται τα συμφέροντα τους. Κακή εξέλιξη ομολογώ...

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Γιατί αυτό τελικά είναι και το ζητούμενο. Μέχρι το τέλος Αύγουστου την ευθύνη να δώσει λύσεις στα άμεσα προβλήματα, έχει η απερχόμενη δημοτική αρχή. Το καλοκαίρι είναι μπροστά και η Άνδρος το έχει ανάγκη. Κανένας εφησυχασμός καμία πικρία. Οι υπηρεσίες πρέπει να βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση και να επεμβαίνουν οπού χρειάζεται: 24ωρη επιφυλακή λοιπόν.

Προγραμματισμός προτεραιοτήτων από την νέα αρχή με πρωταρχικά τα σχέδια για έργα υποδομής και σήμανσης. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και αμείλικτος και όσοι προγραμματίζουν τις διακοπές τους θέλουν να περάσουν καλά, οικονομικά και να νοιώθουν ότι τους σέβονται. Η Άνδρος έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει. Με απλές και έξυπνες κινήσεις μπορεί να το καταφέρει. Αρκεί να υπάρχει θέληση, αποφασιστικότητα και κυρίως αποτελεσματικότητα.

Αυτά και καλό καλοκαίρι...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet