Τα αιολικά πάρκα πλησιάζουν την Άνδρο

(Από το blogSagini3 του Γιώργου Μαντζώρου αντιγράψαμε μια περίληψη από εκτενές δημοσιεύμα για τις ανεμογεννήτριες προς προβληματισμό όλων μας. Ο Γ. Μαντζώρος ασχολείται με το θέμα συστηματικά εδώ και χρόνια και αξίζει να διαβάσουμε αυτά που γράφει. Για περισσότερα στο blog-Sagini3) . 

Του Γιώργου Μαντζώρου

Οι ανεμογεννήτριες πλησιάζουν πλέον απειλητικά την Άνδρο, την Τήνο, την Πάρο και την Νάξο. Ήδη η εταιρεία ΕΛΙΚΑ ΑΕ του ομίλου Κοπελούζου συνεχίζει να αποστέλλει ταχυδρομικά , χιλιάδες προπαγανδιστικά φυλλάδια στα σπίτια των καταναλωτών, στα νησιά μας,  όπου υπόσχονται,  να ...μας λύσουν  όλα τα προβλήματα με τις τεράστιες ανεμογεννήτριες που σχεδιάζουν.

Τους έχουμε έτοιμη την απάντηση μας ,  άλλα επιθυμούμε και θα κάνουμε , άλλου τύπου επικοινωνία με τους πολίτες της Άνδρου.


Ειμαστε ενωμενοι και μαζί μας ειναι  η νέα ηγεσία του Δήμου Ανδρου . Στο επόμενο μας άρθρο θα αναφερθούμε αναλυτικά σε αυτό.
Σήμερα επιχειρούμε και πάλι,  μια μικρή και γενική αναδρομή στην ενημέρωση , για το σοβαρό και σύνθετο θέμα των ΑΠΕ.

                                                      

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ  και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ( ΑΠΕ ) 

       Η πρωτοφανής κρίση που όλοι  βιώνουμε καθημερινά τα τελευταία  χρόνια  , έγινε μια συνεχής προσπάθεια να επιβιώσουμε με όλο και  λιγότερα χρήματα.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την προσαρμογή των καθημερινών μας αναγκών σε όλο και  λιγότερες απαιτήσεις, που σημαίνει  πως όλοι κάνουμε περικοπές ακόμα και σε βασικές ανάγκες των νοικοκυριών μας , όπως η υγεία , η μόρφωση των παιδιών μας, η  διατροφή , η ένδυση , η διασκέδαση κλπ.

Ένα βασικό καταναλωτικό αγαθό κοινής ωφέλειας είναι ηηλεκτρική ενεργεία που αποτελεί την πιο ανελαστική δαπάνη.  

Σήμερα όλοι κάνουμε οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος .
Σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), η μείωση της κατανάλωσης  λόγο  οικονομικής κρίσης από  το 2008 μέχρι το 2013 ήταν: -14,2 %.

Αναμφισβήτητα σε αυτό συνέβαλε  η συνεχώς αυξανομένη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος , αλλά και η οικονομική στενότητα των καταναλωτών.
  Το 2013  περίπου 300 000   Ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις έμειναν,   χωρίς ρεύμα.

 

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ   ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ   ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

       Παγκοσμίως η ηλεκτροδότηση   γίνεται:


α.    από πυρηνικά  
β.    από θερμικά εργοστάσια  συμβατικών ορυκτών καυσίμων  (άνθρακας, φυσικό αέριο, πετρέλαιο)    
 γ.     και από υδροηλεκτρικά  εργοστάσια

  Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά δηλαδή οι ΑΠΕ  είναι ασήμαντες στην παγκόσμια παραγωγή , αν και υπάρχουν από το 1970-1975 .     Παρόλο που τεράστια κεφάλαια έχουν σπαταληθεί  παγκοσμίως  στην ‘’πράσινη απάτη’’ των ΑΠΕ ,  παραμένουν   ασήμαντες σαν ποσοστό παραγωγής ενέργειας παγκοσμίως.

 

Οι ΑΠΕ , επιβλήθηκαν σαν υποχρεωτική τεχνολογία και υπάρχουν μόνον για τις  επιδοτήσεις. 

 

Κάθε ελεύθερη  χώρα ανάλογα με τους φυσικούς πόρους της  , αλλά και την οικονομική της δύναμη ,  επιλέγει  το μείγμα τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής . 

Η παγκόσμια ετήσια παραγωγή ρεύματος είναι περίπου 20 000 TWh

 Η αντίστοιχη παραγωγή ΑΠΕ είναι 4 000 TWh, φυσικά μαζί με τα υδροηλεκτρικά.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ   ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ    ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ   

 

Από την πλευρά της Ελληνικής  παραγωγής ενέργειας για το 2013 ,

Α. το 46% καλύφθηκε από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ,

Β.  το 24%  με τις μονάδες φυσικού αερίου -ΔΕΗ και ιδιωτών ,

Γ.  το 11% της ζήτησης κάλυψαν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά ,

Δ.  το 7% της συνολικής ζήτησης, κάλυψαν οι ΑΠΕ ,με αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα  , όπου πρέπει να προστεθούν και οι μικρές μονάδες (55.000 φωτοβολταϊκά στέγης ,μικρά υδροηλεκτρικά , βιομάζα   κλπ.) 

 

 

ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

 

             Από πηγές του ίδιου του υπουργείου Ενέργειας για το 2013  , προκύπτει ότι το μέσο κόστος παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τις συμβατικές πηγές ενέργειας.   Αυτό οφείλεται σε  δυο βασικές παραμέτρους που είναι  ,

 Πρώτον  η  αγορά και η εγκατάσταση του πανάκριβου εξοπλισμού των ΑΠΕ και

 Δεύτερον οι μεγάλες εγγυημένες τιμές επιδοτήσεις FITαπό το κράτος στις ΑΠΕ για …..20-25 χρόνια.

 

ΜΑΘΕΤΕ και σημειώστε  ΤΑ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

 

 Από  Φωτοβολταικά        περίπου          …..  420 ευρώ    , ανά μεγαβατώρα ,    

 Από       Αιολικά                          ‘’           ….90 -250 ευρώ  ,  ανά μεγαβατωρα.

 Από Ελληνικό  λιγνίτη     περίπου          …. 35  ευρώ   !!!!  ,  ανά μεγαβατωρα.

 

 Γίνονται πλέον πολύ φανεροί οι λόγοι που κάποιοι κάνουν πόλεμο στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τον φθηνό Ελληνικό λιγνίτη. 

 

ΒΛΕΠΟΥΜΕ  λοιπόν ότι  , η Τιμολόγηση ενέργειας  από ΑΠΕ  είναι  εξοργιστικά ακριβή,  για να την πληρώνουμε σε καιρούς χρεωκοπίας.

 

Μέσα σε   5 χρόνια,  η  αύξηση του τέλους υπέρ ΑΠΕ η  (ΕΤΜΕΑΡ  ) ,  από 0,3 ευρώ  /κιλοβατώρα  το 2010 ,  θα φτάσει  στα   37 ευρώ/κιλοβατώρα  το 2014.!!!!!!!

    

 ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΤΩΝ  ΑΠΕ

 

      Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο , το κράτος που πληρώνει  ( δηλαδή οι καταναλωτές ) μέσω του ΛΑΓΗΕ ΑΕ , τα τελευταία χρόνια μέχρι και σήμερα, να αδυνατεί   να πληρώσει τις επιδοτήσεις στους ΑΠΕτζηδες   , επειδή έχει  δημιουργηθεί ένα τεράστιο έλλειμμα στον λογαριασμό ΑΠΕ που διαχειρίζεται ο ΛΑΓΗΕ ΑΕ.   
Σήμερα πληρώνει τις  επιδοτήσεις με καθυστέρηση  έως  και 10 μήνες .

Για την κάλυψη του ελλείμματος , που προκύπτει από την επιδότηση των ΑΠΕ, η Πολιτεία πήρε το 2013  , κάποια δυστυχώς ανεπαρκή μέτρα , όπως η μείωση των   εγγυημένων τιμών απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας για νέα έργα ,  η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ΑΠΕ    30% επι του ετησίου  τζίρου , η αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών , η επιβολή ειδικού τέλους στο λιγνίτη καιη διοχέτευση του 25% του τέλους ΕΡΤ (η είσπραξη του οποίου είχε ωστόσο ανασταλεί) στο λογαριασμό των ανανεώσιμων πηγών.   

Όμως το έλλειμμα και πάλι μεγάλωσε και   ανακοινώνεται το νέο    newdeal  για το 2014  , κυρίως για τα φ/κ  με νέες δραστικές περικοπές επιδοτήσεων , μέχρι και 35%.

   Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι παράλογο αλλά και ύποπτο , να δίνονται από την ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ , νέες άδειες  ( πχ. Στον ΚΟΠΕΛΟΥΖΟ  360 MW ΓΙΑ NEAΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ),   που εκτός των άλλων προβλημάτων , κοινωνικών αναταραχών ,κλπ,
επιβαρύνουν με νέα ελλείμματα τον λογαριασμό ΑΠΕ του ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ. 

 

 

Σε πρόσφατη  μελέτη  του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενεργείας    (AΔΜΗΕ   ΑΕ) με τίτλο    "Μελλοντικές Προκλήσεις".  διαβάζουμε :

 "Στο σύνολο της χώρας έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής , τριπλάσιας περίπου ισχύος από τη μέγιστη ζήτηση του Συστήματος.

 Είναι φανερό ότι η παραγόμενη ισχύς από το σύνολο των αδειοδοτημένων σταθμών δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από το Σύστημα, ούτε όσον αφορά τη διακίνηση της ισχύος, ούτε όσον αφορά την απορρόφηση της ενέργειας.

        Παρά ταύτα, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επιβάλλει στον ΑΔΜΗΕ να ανταποκριθεί στο σύνολο των αιτημάτων σύνδεσης που του υποβάλλονται. ...

 Προφανώς υπάρχει αδυναμία ανταπόκρισης σε μια διαρκώς συνεχιζόμενη ροή αιτημάτων σύνδεσης, η οποία οδηγεί σε ένα σύνολο παραγωγής ΑΠΕ που δεν είναι δυνατόν ούτε να διακινηθεί στο Σύστημα ούτε να απορροφηθεί από αυτό".

 Ο ΑΔΜΗΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ανταποκριθεί, δεν έχει όμως ούτε την τεχνική ούτε την οικονομική δυνατότητα να αναπτύξει το Σύστημα, ούτως ώστε να ικανοποιηθεί εξ ολοκλήρου ο όγκος των αιτημάτων".

  

  

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ''ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΠΑΤΗΣ''  ΣΤΟΥΣ….. ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ !!! 

 

Το Γερμανικό δράμα σήμερα. Τώρα πληρώνουν τα λάθη της πολιτικής τους

Η Γερμανία αποτελεί το χαρακτηριστικότερο, ίσως, παράδειγμα του πόσο προβληματική μπορεί να γίνει η λεγόμενη «ενεργειακή μεταμόρφωση».
 Τα τελευταία χρόνια –και ακόμα περισσότερο μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία που ήταν η αφορμή για να εγκαταλειφθεί τελείως η χρήση της φθηνής πυρηνικής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρισμού στην Γερμανία – το Βερολίνο υποστήριξε σθεναρά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.    
 Μπορεί και περισσότερο από όσο μπορούσε να αντέξει η χώρα, όπως επισημαίνουν χιουμοριστικά ορισμένοι αναλυτές.  
 Η γερμανική κυβέρνηση παρείχε γενναίες επιδοτήσεις για την ανάπτυξη της αιολικής και της ηλιακής βιομηχανίας, αλλά και της βιομηχανία της βιομάζας, επιτρέποντας απρόσκοπτη πρόσβαση στα συγκεκριμένα δίκτυα και χορηγώντας σταθερές τιμές στους παραγωγούς πράσινης ενέργειας.    
  Μέσα σε τέσσερα χρόνια, τα εργοστάσια ΑΠΕ ,  ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο διπλασιάστηκαν.     
  Αλλά μαζί με αυτά, ανέβηκαν και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.   
 Κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο στην Γερμανία το ένα κόμμα κατηγορούσε το άλλο για το ποιος ευθύνεται για το δράμα της «καυτής»    ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ και οι υπουργοί της έστρεφαν την συζήτηση από το ειδικό στο γενικότερο θέμα της ενεργειακής μεταμόρφωσης.
Σε ειδική έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου από την Επιτροπή Μονοπωλίων, η οποία συστάθηκε από την γερμανική κυβέρνηση, και με τίτλο
 «Ανταγωνισμός στην εποχή της ενεργειακής μεταμόρφωσης»,  αναφέρεται χαρακτηριστικά πως  το
 «ισχύον σύστημα επιβραβεύει τα μη αποτελεσματικά εργοστάσια ΑΠΕ, δεν συμβάλλει σε τίποτα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, απειλεί την παροχή ενέργειας και θέτει τους φτωχούς σε μειονεκτική θέση».
Συμπέρασμα:    Απαιτείται επείγουσα αλλαγή ολόκληρου του συστήματος

 

Ας δούμε λοιπόν  γιατί τα αιολικά είναι μια αποτυχημένη τεχνολογία .
              Διαχωρίζω τα αιολικά από άλλες "ΑΠΕ", επειδή

 

 1) τα αιολικά πλασάρονται σαν πιο φτηνά,

 

 2) είναι ενοχλητικά σε βαθμό που σε διώχνουν αν έρθουν στην περιοχή σου και

 

3) ενεργειακά,   περιβαλλοντικά και   οικονομικά     είναι η  μεγαλύτερη   κοροϊδία .

 

            Ενεργειακά ,  αφού η ισχύς τους δεν είναι μόνο μεταβλητή (όπως πχ στα φ/β), αλλά και τυχαία.

        Αυτό το "τυχαία" είναι βασικό τους πρόβλημα, αφού  δεν παράγουν χρήσιμη ενέργεια.

          Παράγουν τυχαία και μεταβλητή ενέργεια (που δεν αποθηκεύεται -- όχι πρακτικά ή φθηνά)      που όχι μόνο δεν ηλεκτροδοτεί δίκτυα,  αλλά κάνει και τεχνική και οικονομική ζημιά στα δίκτυα.

 

  Άχρηστα όταν τα χρειαζόμαστε, προβληματικά όταν φυσάει.

 

        Η ΦΡΑΣΗ   ‘’ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ‘’   ΕΙΝΑΙ  ΕΝΑ ΑΝΕΚΔΟΤΟ  που ΕΧΕΙ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ.

 

‘’Πήγατε ποτέ ιστιοπλοΐα ?      Να κάνει ζέστη και να μην φυσαει .    Άχρηστα τα πανιά.

 Να φυσαει  του σκοτωμού και να είναι πάλι….. άχρηστα τα πανιά.  Κάπως έτσι είναι η αιολική ενέργεια’’.                                                                                                      ( archaeopteryx)

 

Συχνά δεν φυσάει αλλά μας  χρειάζεται ρεύμα, και

                   συχνά φυσάει ΑΛΛΑ δεν μας χρειάζεται το ρεύμα.  

 

Αυτό, το δεύτερο, όταν δηλαδή φυσάει, είναι πιο προβληματικό για ένα δίκτυο, ιδίως όταν υπάρχουν πολλά αιολικά.     Στην πράξη, ή πρέπει να "κόψουν" τα αιολικά (όταν φυσάει), ή πρέπει να βρεθεί ένας γείτονας που θα πληρωθεί για να πάρει το ρεύμα, ή θα ……..ψηθεί το δίκτυο. 

 Και επειδή αυτή την παράγραφο την έχω αναφέρει σε πολλούς, και πολλούς σκεπτόμενους και μορφωμένους ανθρώπους,    ξέρω ότι

 

 οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν ότι  δεν αποθηκεύεται το ρεύμα, και  αυτά που νομίζουν σαν "μπαταρίες" είναι ασήμαντα σε ηλεκτροδότηση δικτύου.


                 Ψάχνοντας το θέμα τα τελευταία  χρόνια, έχω καταλήξει στα εξής:

1.     Δεν είμαι ο μόνος που έχει καταλάβει ή που θέλει να καταλάβει αυτά τα πράγματα.       

     Ναι, το οικονομοτεχνικό θέμα είναι αρκετά σύνθετο και  πολύπλοκο, δεν εκλαϊκεύεται εύκολα, και εύκολα πλασάρονται παραμύθια και ψέματα.   Λίγο περισσότερα για αυτό, στο τέλος.
2.       Αυτοί που  βάζουν αιολικά , το κάνουν μόνο και μόνο για τα μεγάλα  κέρδη  και όχι για κάποια ηλεκτροπαραγωγή.

   Νοίκι, μηνιάτικο, εύκολα και σίγουρα λεφτά,  πλουσιοπάροχο  δώρο από αδαείς αλλά και απροστάτευτους  καταναλωτές,  που επιτρέπει συντήρηση ΜΚΟ, επιστημόνων ,παπαγάλων, μιζαδόρων , δημοσιογράφων και πολιτικών, δηλαδή την χειραγώγηση της κοινής γνώμης και της "πολιτικής βούλησης".

Δεν είναι ούτε "επενδυτές", ούτε "ηλεκτροπαραγωγοί".

Οι αιολικοί "επενδυτές" είναι σαν τους λαχειοπώλες, αλλά λίγο πιο χυδαίοι: 

Μας πουλάνε ελπίδα παραγωγής ρεύματος και σωτηρίας περιβάλλοντος,  αλλά στην ουσία είναι  μόνον φοροεισπράκτορες με πολύ γενναιόδωρα    ποσοστά. 

 Και στα μεν λαχεία, ο αγοραστής του λαχείου έχει την ελπίδα να κερδίσει κάτι     (πληρωμένο από τους άλλους αφελείς),   στα αιολικά  αφελείς γινόμαστε  όλοι , και κερδίζει ο μόνο ο ‘’επενδυτής’’ , και όποιος πάρει δώρα , μίζες  και νόμιμα ή παράνομα ποσοστά.

 Βάζουμε λοιπόν αιολικά  χωρίς    κανένα ενεργειακό ή     περιβαλλοντικό λόγο.
3.      Αυτοί που  εγκρίνουν αιολικά και τα προωθούν   ,   εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες: 

 (α) τα λαδωμένα λαμόγια -- και υπάρχουν πολλοί τρόποι να λαδώνεις,

 ο πιο απλός είναι να βάζεις έναν άσχετο, λίγο σοβαροφανή, κατά τα λοιπά άεργο, που έχει σπουδάσει "αιολικές δημόσιες σχέσεις", στην ΔΕΗ, στην  ΡΑΕ, και στα  Υπουργεία.

 (β) Τους κυνικούς που συνειδητά τα εγκρίνουν για να ακριβύνει το ρεύμα

      είτε για να "απελευθερωθεί"    δήθεν  η  ΔΕΗ  η κάποιο κομμάτι της, και να πουληθεί  φθηνα στους γνωστούς βαρόνους (  3-4 είναι στην Ελλάδα ) η σε κάποια πολυεθνική ,         είτε επειδή τα αιολικά  αποτελούν άλλο ένα μηχανάκι είσπραξης φόρων από τους δυστυχείς καταναλωτές... (τέλος ΑΠΕ κλπ.)

(γ) αυτούς που εκτελούν εντολές του Φούχτελ.     Γνωστά    πράγματα.

4.      Ειδικά στην Ελλάδα, τα αιολικά έχουν γίνει ένας  μηχανισμός   υποκατάστασης του εξωτερικού μας  χρέους προς Γερμανία ,   ( μέσω SIEMENS, ENERGONκλπ )        και   ( Γαλλία, EDF γαρ),

     Φυσικά και ξέρουν τα μεγάλα κεφάλια, ιδίως τα Γερμανικά κεφάλια, αυτά που σας λέω .

 Προωθούν όμως τις  εξαγωγές τους , και κάθε αιολικό που εξάγουν είναι ένα πρόσθετο, μη ανταποδοτικό, καταναγκαστικό δάνειο, πιο ανελαστικό από τραπεζικά δάνεια (αφού αποπληρώνεται από το ρεύμα), πιο χυδαίο από το φόρο αλατιού, αφού δεν ...μαζεύεται στην θάλασσα. 

 Ναι θα διαγράψουν (δεν το γλυτώνουν) μερικά από τα δάνειά μας.    Αλλά αφού πάρουν ό,τι κινητό και ακίνητο μπορούν,  θα αφήσουν έναν    αυτόματο μηχανισμό να εισπράττουν στο μέλλον.

    Αν εμείς  βάλουμε 5.000    αιολικά μεγαβάτ και άλλα τόσα φωτοβολταϊκά    μεγαβάτ, είναι     μάνι-μάνι      περί τα 20 δις    τζίρος για αυτούς,   αποπληρωτέος με σίγουρα μετρητά ,  από φουσκωμένους λογαριασμούς.

Συν  τα  καλώδια κλπ    από τον "απελευθερωμένο" ΑΔΜΗΕ ΑΕ’’  – με χωριστή την   χρέωση στον λογαριασμό της ΔΕΗ για αυτό...    Όλοι θα πάρουν.   Χωρίς κινήματα του τύπου   "Δεν Πληρώνω" και τέτοια.         Σκεφτείτε το.
5.  Και δυο λόγια για το αέριο.

Το αέριο είναι μεγαλύτερη διαπλοκή από τα αιολικά.  Το αέριο ΕΙΝΑΙ η…. διαπλοκή

 Άντε βρες το , άντε φερ'το, άντε πλήρωνε, δεν αποθηκεύεται, στο κόβουν αν κάνει κρύο στο ...Μόναχο ή στην…. Τουρκία κλπ.      Η  ηλεκτροδότηση από αέριο στην Ελλάδα ,  είναι θέατρο του παραλόγου.

Η ηλεκτροπαραγωγή από αέριο είναι πολύ  ακριβή και στην Ελλάδα ακριβότερη επειδή επιδοτείται (με ΜΑΜΚ Μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους  και ΑΔΙ Αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος ). 

 Οι 3-4 ενεργειακοί βαρώνοι είναι όλοι αεριάδες    (και 1-2 από αυτούς σκέτοι αεριτζήδες:  έμποροι αδειών).        Όλοι  είναι ιδιοκτήτες εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με εισαγόμενο  πανάκριβο φυσικό αέριο .

 Με τα αιολικά,   το αεριο  γίνεται ακόμα ακριβότερο, αλλά, αγαπητοί μου φίλοι,   αυτό το ακριβότερο το εισπράττει ο ενεργειακός βαρώνος, κρατάει ένα ποσοστό για το γκαζόν του   και τα υπόλοιπα τα στέλνει στην Μέρκελ  η  απ ευθείας, ή μέσω Φούχτελ.       Τόσο απλά.

6. Αμφίβολο εάν τα αιολικά  πράγματι μειώνουν εκπομπές CO2

Δυσνόητη και δύσκολη η ποσοτικοποίηση, αλλά μάλλον αυξάνουν παρά μειώνουν την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων.    Φάνηκε στην Γερμανία από σχετικές μελέτες.
7.  Τα αιολικάΔεν αποτελούν οποιαδήποτε λύση στο θέμα επάρκειας πετρελαίου

Το πετρέλαιο παγκοσμίως,  δεν χρησιμοποιείται για ηλεκτροδότηση, και  μόνον στις  ειδικές περιπτώσεις όπως πχ σε νησιά που ηλεκτροδοτούνται, κατ' επιλογή, ή από ανάγκη με ακριβό πετρέλαιο, οι ΑΠΕ μπορούν να προσφέρουν κάποια εξοικονόμηση, αλλά μόνο επειδή το κόστος ηλεκτροδότησης από πετρέλαιο είναι ήδη υπέρογκο.
8. Δεν διευκολύνουν  την επίλυση ενεργειακών θεμάτων οι ΑΠΕ .          Το μόνο που κάνουν είναι να μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτων.

9.Οι ΑΠΕ δηλώνουν ότι είναι "ανανεώσιμες", αλλά δεν είναι.    Κάθε ΑΠΕ αντέχει περί τα 20-25  χρόνια και οι ΑΠΕ δεν συντηρούνται από ΑΠΕ , ούτε κατασκευάζονται από ΑΠΕ.
10. Τα αιολικά και τα φωτοβολταικάδεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αλλαγές στην ζήτηση     σε ένα δίκτυο .

11.Οι ΑΠΕ είναι πραγματικά ρυπογόνες.   Και τα αιολικά, και τα φωτοβολταϊκά χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες από "σπάνιες γαίες" με ρυπογόνες διαδικασίες και τοξικά υποπροϊόντα.  Το βασικό συστατικό των φωτοβολταϊκών κατασκευάζεται μόνο με μεγάλη χρήση κάρβουνου.

Οι ΑΠΕ δεν είναι "αθώες"       (ιδίως αν ληφθεί υπ όψη τι πραγματικά ,    δεν προσφέρουν).
12.Οι    ΑΠΕ     κάνουν ζημιά στα δίκτυα και ακριβαίνουν την τιμή του ρεύματος.               Επιδοτούνται υπέρμετρα   ,  για τυχαία και μεταβλητή χρήση του δικτύου ,  που δεν τις αντέχει.     Υπάρχει εσκεμμένη σύγχυση στο κατά πόσον ηλεκτροδοτούν ή όχι, και εάν πραγματικά υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή ή     εξοικονομούν καύσιμα. 

 Οι (μεταβλητές και τυχαίες) ΑΠΕ αξίζουν ΜΟΝΟ το καύσιμο που πραγματικά εξοικονομούν .(Δηλαδή μόνο εάν το συνολικό κόστος ανά μεγαβατώρα μίας ΑΠΕ -- με όποιες ρεαλιστικές παραδοχές λειτουργίας και διάρκειας -- είναι μικρότερο από το μεταβλητό κόστος μιας συμβατικής μονάδας, τότε και μόνο τότε έχει κάποιο νόημα η ΑΠΕ).    Όμως    και πάλι, στο κόστος των ΑΠΕ πρέπει να προστεθεί το πρόσθετο (και συχνά παράλογο)    κόστος του δικτύου που τις στηρίζει...    Ακριβά    καλώδια  και ειδικός εξοπλισμός  για 2-4 ώρες ρεύμα την ημέρα;;;
13. Οι ΑΠΕ    ξετινάζουν τα δημοσιονομικά μιας χώρας...      Απορροφούν πόρους,  για μη ανταποδοτικές χρήσεις και σε βάρος της καταναλωτικής ή φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών . Μειώνουν την ανταγωνιστικότητα και επομένως την πραγματική απασχόληση.
14.  ... Ένα  πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία σήμερα ,  είναι τα  ανεπαρκή επενδυτικά κεφάλαια και τα  υπερβολικά χρέη.  Οι ΑΠΕ απορροφούν κεφάλαια και αυξάνουν τα χρέη,      όχι αναγκαστικά προς όφελος της χωρας που τις υιοθετεί
15.  Οι ΑΠΕ έχουν βασιστεί σε υποσχέσεις και που έχουν αποδειχθεί παραπλανητικές και ψευδείς. Μπορεί να δίνουν την εντύπωση ότι "κάτι καλό κάνουν", αλλά στην πράξη δεν έχει αποδειχθεί αυτό,    αντιθέτως.     Ζημιά κάνουν.

Σίγουρα  αγαπητοί φίλοι , δεν είμαι ο μόνος που τα έχει καταλάβει αυτά τα πράγματα:

 


ΟΜΩΣ…για εμάς το πιο σημαντικό θεμα είναι η          ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  !!!!!!!!!!!!!!!


      Η   καταστροφή του περιβάλλοντος,   ιδιαίτερα του μοναδικού στον κόσμο , Κυκλαδίτικου τοπίου που αποτελεί την μοναδική παρακαταθήκη για το μέλλον των παιδιών μας .

Είναι η αλλοίωση των ήπιων Αιγαιοπελαγίτικων χαρακτηριστικών.  

   Οι ανεμογεννήτριες αποτελούν άθλιες εικαστικές παρεμβάσεις στα  Κυκλαδίτικα βουνά,  και βεβαίως , δεν λύνουν το ενεργειακό πρόβλημα των νησιών μας. Απαξιώνουν  και απαλλοτριώνουν τη γη  μας και τα σπίτια μας.

Θα φέρουν ένα  μόνιμο  πλήγμα στον τουρισμό μας και στις τοπικές οικονομίες.Τα αιολικά  αντιστρατεύονται  την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης (κοινωνία – περιβάλλον – ανάπτυξη) προς όφελος του επιχειρηματικού και μόνο κέρδους.  

         Είναι πραγματικά δυσνόητονα καταλάβει κάποιος που δεν ξέρει από ηλεκτροπαραγωγή, δίκτυα, μικροοικονομικά, επενδυτικά, πώς είναι δυνατόν κάτι που παράγει ρεύμα από τον τζάμπα αέρα  (ναι     οι ανεμογεννήτριες   παράγουν ρεύμα όταν φυσάει), 
 και αυτό να είναι     πολύ  πιο ακριβό από όσο φαίνεται  ,  άχρηστο   και    σε μερικές περιπτώσεις βλαπτικό

 Η πολύ σύντομη εξήγηση είναι επειδή το ρεύμα δεν αποθηκεύεται σε μεγέθη ικανά και χρήσιμα για το δίκτυο.  

   Και, όπου αποθηκεύεται,   πχ με αντλησιοταμίευση, το απαιτούμενο πρόσθετο κόστος είναι  απαγορευτικό   και        η απώλεια της άλλης βασικής χρήσης των υδροηλεκτρικών       ( η άρδευση )   μη ανεκτή.  

 

 Υδρογόνα, σχάση,  σύντηξη  και άλλα φουτουριστικά, αφήστε τα για το μέλλον... 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet