Τα παιδιά της Άνδρου γιορτάζουν τα Χριστούγεννα (Πίσω Μεριά & Λέσχη Ανδρίων)

Μια υπέροχη γιορτή έστησαν δύο δάσκαλοι στο δημοτικό σχολείο Πίσω Μεριάς Κορθίου δείχνοντας πως τα παιδιά και στις απόμακρες κοινότητες της Άνδρου γιορτάζουν με πολύ ωραίους και δημιουργικούς τρόπους τα Χριστούγεννα (φωτ. Χαρίδημος)

Χριστούγεννα: η γιορτή των παιδιών. Όλου του κόσμου τα παιδιά γιορτάζουν με τον τρόπο τους αυτές τις μέρες. Τα παιδιά κυριαρχούν αυτές τις μέρες στην κοινωνική ζωή. Και κυριαρχούσαν και παλαιότερα όταν η Ελλάδα ήταν πιο περιορισμένη. Πιο φτωχή, πιο απομονωμένη.

 

 Ένα βίντεο από τα παιδιά της Άνδρου που παίζουν, τραγουδούν και απαγγέλουν γιορτάζοντας τον ερχομό των Χριστουγέννων 

Αν κανείς κάνει τον κόπο και διαβάσει τον πρωτομάστορα της νεοελληνικής πεζογραφίας τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη θα βρει πλείστα έθιμα για τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα του 19ου αιώνα. Θα βρει και αναφορές στα παιδιά εκείνων των άλλων μακρινών εποχών. Και θα μπει στο νόημα της γιορτής με πιο διαχρονικό και ουσιαστικό τρόπο.

Υπάρχει καλύτερος τρόπος να διδάξεις Παπαδιαμάντη στα παιδιά της Άνδρου από μια παράσταση; (φωτ. Χαρίδημος).

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι «βέροι» που θεωρούν την γιορτή «ξενόφερτη». Κάποιοι θαρρούν πως δεν γιόρταζαν Χριστούγεννα οι Έλληνες πριν πάρουν και λίγο από το ευρωπαϊκό περίβλημα που πήρε η χώρα μας στα μέσα του 19ου αιώνα όταν η Ελλάδα απέκτησε μια κάπως συγκροτημένη κρατική υπόσταση και άρχισε η επικοινωνία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Και μαζί με τα παιδιά μπήκαν στο πνεύμα της γιορτής και οι γονείς (φωτ. Χαρίδημος).

Δεν γνωρίζουν τα κάλαντα που λέγονταν και συνεχίζουν με παραλλάγες σε τόσα μέρη της Ελλάδος. Και τόσα άλλα. Το ότι τροποποιήθηκαν κάποια έθιμα και μπήκαν και νέες αναφορές στα παιδιά δεν σημαίνει τίποτα άλλο πέρα από την όσμωση που συμβαίνει σε κάθε ανοικτή κοινωνία που έρχεται σε επαφή με άλλες.

Οι γονείς, οι φίλοι, αλλά και οι Παναχραντινοί... (φωτ. Χαρίδημος)

Τα παιδιά λοιπόν της Άνδρου αυτές τις μέρες γιορτάζουν με τους δικούς τους εποικοδομητικούς και ωραίους τρόπους τα Χριστούγεννα που έρχονται και οι δάσκαλοι τους γίνονται καθοδηγητές των ονείρων τους προετοιμάζοντας και παρουσιάζοντας μαζί τους μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, θεατρικά δρώμενα, διδασκαλίες, απαγγελίες και τόσα άλλα εποικοδομητικά και γιορταστικά.

Και τα κάλαντα απαραίτητα πάντα... (φωτ. Χαρίδημος)

Από τα τόσα που γίνονται σε όλη την Άνδρο θα αναφέρουμε και θα παρουσιάσουμε σήμερα ενόψει Χριστουγέννων αυτά που ετοίμασαν δύο εξαιρετικοί δάσκαλοι στο δημοτικό σχολείο του Μουστακείου στην Πίσω Μεριά και αυτά που ετοίμασε ένας εξαιρετικός δάσκαλος του δημοτικού της Χώρας στην Λέσχη Ανδρίων που το είπε και το έκανε ανοίγοντας τις πόρτες της στη νέα περίοδο της στα παιδιά της Άνδρου. Τις αναφορές στην Πίσω Μεριά έστειλε ο συνεργάτης μας Χαρίδημος και στην Χώρα ο συνεργάτης μας Π.Σ.

Θεατρικό παιχνίδι και ρητορική στην Λέσχη Ανδρίων (φωτ. Εν Άνδρω).

Στην Πίσω Μεριά έστησαν παράσταση με μουσικά κάλαντα και με θεατρικό από το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Και στην Λέσχη Άνδρίων η διδασκαλία της Ρητορικής μαζί με την θεατρική κίνηση δίδαξε και ωραίες απαγγελίες στα  παιδιά. Το βίντεο που παρουσιάζουμε δίνει μια ιδέα της συμμετοχής των παιδιών στην δική τους γιορτή με εποικοδομητικούς τρόπους. Χαρείτε το…

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet