Διδάγματα μιας πυρκαγιάς στο Κόρθι

Η πυροσβεστική επί το έργον

Απόβραδο της 4ης Αυγούστου. Το τηλέφωνο χτυπούσε. Ήταν ο Νίκος Χαζάπης επικεφαλής των εθελοντών δασοπυροσβεστών. Δίπλα του ο επικεφαλής της πυροσβεστικής Άνδρου Χρήστος Παπαϊωάννου. Μόλις είχαν σβήσει μια ακόμα πυρκαγιά στο Κόρθι. Κάπου 10-15 στρέμματα ενός αγρού είχαν καεί. Μου το ανακοίνωσαν με την προτροπή: γράψε πως αυτές τις μέρες πρέπει όλοι να προσέχουν.

Η έγκαιρη επέμβαση και οι καλές καιρικές συνθήκες αποσόβησαν μια ακόμα απειλή για το Κόρθι. Πως προήλθε η απειλή; Από νοικιασμένο αυτοκίνητο (μάρκας BMV) κάποιων αμερικανών που μη έχοντας πείρα από ταχύτητες (ήξεραν μόνο από αυτόματα αυτοκίνητα) κατάφεραν και έκαψαν τον δίσκο. Μετά πήρε φωτιά το αυτοκίνητο. Και μαζί με το αυτοκίνητο κάηκαν και μερικά γειτονικά ξερόχορτα σε κάμποσα στρέμματα. Ευτυχώς η πυροσβεστική και το τοπικό κλιμάκιο των εθελοντών δασοπυροσβεστών έφτασε εγκαίρως και κατάφεραν και σταμάτησαν το κακό.

Μιλώντας με τον νέο επικεφαλής της πυροσβεστικής Άνδρου είχαμε την ευκαιρία να μάθουμα πως έσβησε σε τόσο σύντομο διάσημα (δύο μέρες) η χωματερή που πήρε φωτιά τις προάλλες. Όλοι υπέθεταν πως θα έκαιγε κάνα μήνα, αλλά "κινητοποιηθήκαμε και με την βοήθεια όλων καταφέραμε να ρίξουμε σε δύο μέρες 100 φορτηγά χώμα και μπάζα στα φλεγόμενα σκουπίδια. Έτσι έσβησε η φωτιά.

Μέρες που είναι, έχουμε που εχουμε συχνές διακοπές νερού λόγω κακής κατάστασης του δικτύου και αναχρονιστικών υδατοδεξαμενών, τουλάχιστον ας γλιτώσουμε την φωτιά. Η παράκληση της πυροσβεστικής είναι να είμαστε προσεκτικοί και το 90% των πυρκαγιών οφείλεται συνήθως σε ανθρώπινα λάθη. Προσέχουμε για να έχουμε, λοιπόν, το πράσινο….

 «έν Άνδρω»

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet