"Άκαυτη βάτος" η χωματερή της Άνδρου

Η καιόμενη χωματερή όπως φαίνεται από την ακρόπολη του νεολιθικού Στρόφιλα! Μια εικόνα από την κόλαση του Δάντη μπροστά σε ένα μοναδικό αρχαϊκό τοπίο!

Εδώ και μερικές μέρες καίγονται πάλι τα σκουπίδια στη Στραυροπέδα. Μόλις 100-150 μέτρα απόσταση, σε ευθεία γραμμή (μέτρηση με το Google Earth), από τον Στρόφιλα: την αρχαιότερη πόλη της νεολιθικής περιόδου στην Ευρώπη! Έναν οικισμό με μοναδικές βραχογραφίες (του 4.000 π.Χ.) που θα μπορούσε να κάνει την Άνδρο κέντρο αναφοράς στην Ευρώπη και να δώσει νέες προοπτικές στο νησί μας. Έτυχε να επισκεφθώ τον Στρόφιλα, Τρίτη πρωί 2/9, με την φωτιά σε πλήρη εξέλιξη. Ένας τόπος απίστευτης ιστορίας απέναντι σε μια κόλαση, που μόνο ο Δάντης θα μπορούσε να περιγράψει.

Μια από τις αριστουργηματικές βραχογραφίες του Στρόφιλα (4.500-3.200 π.Χ.)

Κατά τους πυροσβέστες η φωτιά δεν έχει καμία λογική εξήγηση. Τα σκουπίδια πήραν φωτιά τα μεσάνυχτα μετά από μια σχετικά δροσερή μέρα και σε ώρα που η θερμοκρασία της περιοχής ήταν χαμηλή. Από αρκετούς ειδήμονες και αρμόδιους περί την πυρόσβεση στο νησί μας, τους οποίους ρωτήσαμε επισταμένως, λάβαμε την απάντηση: πιθανός εμπρησμός!

Το λέμε κομψά για να μην πούμε αυτό που μας είπαν λαϊκά: μπουρλότο!!!

Η κόλαση του Δάντη δεν διαφέρει και πολύ από αυτή την εικόνα.

Τα γιατί των εμπρησμών ακούγονται πολλά. Αλλά δεν είναι της παρούσης. Όμως ακόμα και αν αμφισβητήσουμε όλα τα γιατί ένα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί: η καταστροφή που συμβαίνει με την φωτιά θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία όλων είτε μέσα από τις εισπνοές του μολυσμένου αέρα είτε μέσα από την τροφική αλυσίδα (ζώα και φυτά που μολύνονται και αργότερα θα καταλήξουν στο τραπέζι μας). Μάλλον φαίνεται πως αυτό το «μακροπρόθεσμες» είναι που …εφησυχάζει αρκετούς αμέριμνους. Βέβαια όταν έρχεται η στιγμή το «μακροπρόθεσμο» να συμβεί, τότε όλοι λέμε το παλιό: στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα. Αλλά τότε είναι αργά…

Μιλώντας με τον προϊστάμενο της πυροσβεστικής Άνδρου Χ. Παπαϊωάννου και τον επικεφαλής των εθελοντών πυροσβεστών Ν. Χαζάπη μάθαμε πως η έκταση της φωτιάς στον σκουπιδότοπο έχει πάρει διαστάσεις. Πλέον καίγονται και τα σκουπίδια που είχαν πέσει παλαιότερα στον γκρεμό. Συνεπώς δεν υπάρχει τρόπος να σβηστούν εκτός και αν γίνει κατολίσθηση χώματος και τα πλακώσει. Διαφορετικά θα καούν μέχρι το τέλος. Δηλαδή η φωτιά θα συνεχίσει για πολλές μέρες με ότι αυτό σημαίνει για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων.

Να μην λέμε λοιπόν το γνωστό: και τι με νοιάζει εμένα; Όλους μας νοιάζει γιατί όλοι είμαστε πάνω στο ίδιο πλοίο που λέγεται Άνδρος. Ο αέρας που σκορπίζει πηγαίνει παντού και μολύνει τα πάντα. Όλοι έχουμε φίλους και συγγενείς στην Άνδρο. Όλοι τρώμε κατά καιρόυς από τα ζώα και τα φυτά του νησιού μας. Άρα όλους μας νοιάζει όταν κάποιοι εγκληματούν κατά του περιβάλλοντος του νησιού μας. Αλλά και κατά της υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών του. Η σιωπή μας σε τέτοια περίπτωση είναι συνενοχή.

Μια ακόμα άποψη της καιόμενης χωματερής από τις ανασκαφές του Στρόφιλα. Ο γεμάτος διοξίνες καπνός "ταξιδεύει" προς την κοιλάδα της Χώρας...

Λυπάμαι που θα το πω αλλά πολύ λίγοι εξεγείρονται με αυτό το επικίνδυνο, για την υγεία όλων, θέμα. Και όσοι εξεγείρονται θεωρούνται συχνά από τους αδαείς γραφικοί. Τους αδαείς που πίνουν το εσπρεσάκι τους στα καφέ της Χώρας και της παραλίας. Και αναπνέουν ανέμελοι έναν αέρα γεμάτο καρκινικές διοξένες!

Είναι προφανές πως για πολλούς κατοίκους, αλλά και πολλούς από όσους διοίκησαν το νησί μας επί πολλά χρόνια, οι αρχαίοι κάτοικοι της Άνδρου είναι αμελητέο μέγεθος μιας και δεν ψηφίζουν ή δεν ψωνίζουν! Όμως εκείνο που κάνει να απορώ είναι γιατί θεωρούν αμελητέο μέγεθος τις διοξίνες που εκλύονται και απλώνουν πάνω από τα κεφάλια τους ή πάνω από τα κεφάλια των παιδιών τους σκορπίζοντας έναν αργό θάνατο σε όλους;

Απορώ και για όσους κάνουν το μπανάκι αμέριμνοι μέσα στον αέρα με τις διοξίνες! Απορώ και για δημοτικούς υπεύθυνους που διαχρονικά σφυρίζουν αδιάφοροι και συνεχίζουν τις δουλειές τους μέσα στους καπνούς, χωρίς να έχουν καμία συναίσθηση του κινδύνου της δολοφονικής καπνιάς.! Σίγουρα δεν ενδιαφέρονται για τον εαυτό τους! Κατανοητό! Γιατί το χρήμα μυρίζει στη μύτη τους περισσότερο από την καπνιά! Και με λυπεί ιδιαίτερα, που πολλοί εξ αυτών δεν ενδιαφέρονται ούτε για τα παιδάκια (δικά τους ή των άλλων δεν έχει σημασία), που παίζουν αμέριμνα μέσα στον αργά εξαπλωνόμενο καρκίνο...

Τέλος απορώ και με τον επί 12ετία διοικούντα δημοτικό άρχοντα που έφτιαξε ξενοδοχείο στις Μένητες (μόλις 4,5 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από την καιόμενη χωματερή)! Και έδωσε μάχη η χωματερή πάει και στην Μελίδα (μόλις 3,5 χιλιόμετρα από την εγκατάσταση του)! Ήταν και είναι ο πρώτος που δέχεται κατακέφαλα (αυτός και οι επισκέπτες του) τα κύματα των διοξινών! Και μου προκαλεί εντύπωση που έκανε ότι μπορούσε επί 12ετία για να μην φύγει η κατεστραμμένη και συνεχώς καιόμενη χωματερή από την σημερινή επικίνδυνη θέση της! Μάλλον για κάτι τέτοια φαινόμενα έλεγαν οι παλαιότεροι το: «μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι»!

"εν Άνδρω"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet