Η παραλία της Πλάκας από το χτες στο σήμερα

Του Γιάννη Μηνδρινού

Στην Πλάκα πριν 40 χρόνια

Σαράντα χρόνια πριν, η Πλάκα ήταν η καλοκαιρινή προσμονή των κατοίκων της Καππαριάς και του Ζαγανιάρι. Ο «παράδεισός» τους. Με σήμα κατατεθέν τα κελιά όπου έβαζαν τις βάρκες τους Καππαριανοί και Ζαγανιαριώτες –κελιά που υπάρχουν ακόμη και σήμερα, παρότι πλέον ελάχιστες βάρκες χρησιμοποιούνται. Και με νερά κρύα. Γεμάτα ιώδιο και αρμύρα.

Θυμάμαι ακόμη και τώρα πολύ έντονα όλα τα καλοκαίρια μας στην Πλάκα. Κι ας ήταν η μετάβαση μια μικρή περιπέτεια... Σχεδόν δυο ώρες ποδαρόδρομος από το Ζαγανιάρι. Αλλά δεν μας ένοιαζε καθόλου. Τα πειράγματα στο δρόμο, τα γέλια, η διάθεση, έκαναν το δίωρο να περνά χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Το μεγάλο ζόρι ήταν πάντα η επιστροφή. Και λόγω ανηφόρας –κυρίως, όμως, λόγω κακής διάθεσης...

Μέναμε πολλές μέρες εκεί. Απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά χαρούμενοι. Ευτυχισμένοι. Πηγαίνοντας για μπαλάδες, άλλοτε μέχρι απέναντι τα Γιούρα κι άλλοτε προς το στενό. Αγναντεύοντας τα καράβια που περνούσαν. Φτιάχνοντας κακαβιά στην παραλία. Κόβοντας σύκα και σταφύλια από το περιβόλι του παππού.  Τρώγοντας μια ντομάτα και λίγο τυρί στα βράχια, όπου συνήθως μας έβρισκε η νύχτα. Κι ακούγοντας δεκάδες τζιτζίκια να τραγουδούν ασταμάτητα.

Πώς και τα θυμήθηκα όλα αυτά; Επειδή τα τελευταία χρόνια η Πλάκα έχει μεταβληθεί σε παραλία για... τζιπάτους (κατά το «σκαφάτους»)! Ο δρόμος (μήκους 3,5 χιλιομέτρων) που ανοίχτηκε κάποια στιγμή, παραμένει σε κακή κατάσταση όντας επικίνδυνος για απλό ΙΧ. Κάθε χρόνο λένε πως θα τον φτιάξουν, αλλά κάθε χρόνο δεν «περπατιέται» παρά μόνο με νοικιασμένο αυτοκίνητο ή με τζιπ. Δεν θέλω να πιστέψω αυτά που λέγονται, δίκην καφενείου, ότι δηλαδή κάποιοι δεν επιθυμούν να φτιαχτεί ο δρόμος για να «έχουν την ησυχία τους».

Η Πλάκα όπως είναι σήμερα

Η Πλάκα είναι μια παραλία ξεχωριστή. Όμοιά της δεν νομίζω να υπάρχει αλλού στην Άνδρο. Η ομορφιά της είναι σχεδόν άγρια. Το ίδιο και τα νερά της. Και, φυσικά δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Όπως όλες οι παραλίες όλου του κόσμου. Γι΄ αυτό και το πρόβλημα στην πρόσβαση επιβάλλεται να λυθεί πριν το επόμενο καλοκαίρι...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet