Στις ακτές πάμε καλά…

Το σημερινό σκάφος του λιμενικού της Άνδρου

 

Τις επόμενες μέρες το λιμενικό θα παραλάβει ένα καινούριο σκάφος. Φουσκωτό 10 μέτρων με δύο μηχανές από 350 άλογα η κάθε μια. Θα πιάνει γύρω 50 μίλια. Με την ταχύτητα του θα μπορεί να επιχειρεί όλο το νησί γύρω-γύρω. Με καλές καιρικές συνθήκες θα μπορεί να είναι στον πλέον απομακρυσμένο μέρος του νησιού σε μισή ώρα. Ίσως να είναι ένα από τα πλέον γρήγορα σκάφη των Κυκλάδων και θα είναι αντίστοιχο με σκάφη που επιχειρούν υπάρχουν στις παραμεθόριες περιοχές.

Είναι προφανές πως ένα τόσο γρήγορο σκάφος θα μπορεί να παρέμβει σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Οι λουόμενοι και οι καλοκαιρινοί επισκέπτες θα μπορούν με μια κλήση όταν υπάρχει πρόβλημα να εξυπηρετηθούν ταχύτατα. Αλλά και σε περιπτώσεις καταγγελιών για παράνομη αλιεία, λαθρεμπόριο και λαθρομετανάστευση η ταχύτητα της επέμβασης δρα αποτρεπτικά.

Το σκάφος που έχει σήμερα το λιμενικό μετά από μακρά περίοδο ακινησίας λόγω βλαβών επισκευάστηκε με αυτεπιστασία και επέστρεψε στην υπηρεσία με διπλάσια ταχύτητα. Τώρα πιάνει διπλάσια ταχύτητα από πριν.

Όλα δείχνουν πως σε λίγες μέρες η Άνδρος θα έχει δύο σκάφη. Αυτό ίσως να αποτελέσει πρόβλημα για κάποια νησιά που ίσως ζητήσουν το ένα. Κάτι που πρέπει να έχουν υπόψη τους και οι άλλοι φορείς του νησιού. Ας λάβουμε υπόψη μας πως η Σύρος έχει τέσσερα, η Τήνος ένα και πολύ γρήγορο.

Τώρα υπάρχει στο νησί και το σκάφος που αγοράστηκε από το πρόγραμμα LIFE το οποίο έχει αδρανήσει επειδή δεν έχει προσωπικό. Πρόκειται για ένα γρήγορο σκάφος που για την ώρα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Το λιμενικό ζήτησε από τον Δήμο Άνδρου την άνοιξη να το αναλάβει με δικά του στελέχη και να έχει και μια ευθύνη για το πρόγραμμα LIFE. Ο Δήμος κατ’ αρχή είχε δεχτεί να το παραχωρήσει. Μένει τώρα η νέα δημοτική αρχή να προχωρήσει για να το αξιοποιήσουν και να ρίξουν το κόστος συντήρησης και κίνησης που έχει τώρα ο Δήμος Άνδρου. Με τον τρόπο αυτό το λιμενικό θα βρεθεί με τρία σκάφη, που θα είναι καλύτερα διασπαρμένα και θα αστυνομεύονται και οι ακτές του νησιού καλύτερα από την θάλασσα.

Από τα παραπάνω είναι προφανές πως όπως πάνε τα πράγματα πολλά έγιναν αυτό τον χρόνο για την θαλάσσια κάλυψη του νησιού. Αν λάβουμε υπόψη μας πως το 2013 έκλεισε χωρίς σκάφος για την ακτοφυλακή γιατί το ένα και μοναδικό ήταν ακίνητο λόγω προβλημάτων και στο τέλος του 2014 η Άνδρος μπορεί να έχει τρία τότε βλέπουμε την διαφορά…

«εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet