Την προλάβαμε ακόμα μια φορά!

Σκηνή από την φωτιά στον Αμμόλοχο

 

Απόγευμα Παρασκευής 19/9. Λίγο πριν το σούρουπο (περίπου 18.00) η πυροσβεστική λαμβάνει ειδοποίηση για φωτιά στην περιοχή του Αμμόλοχου. Γύρω στις 18.10 με 18.15 η πυροσβεστική με επικεφαλής τον προϊστάμενο Χρήστο Παπαϊωάννου φτάνει στην περιοχή. Έχουν ήδη ειδοποιηθεί οι εθελοντές δασοπυροσβέστες. Ειδοποιείται και ο δήμαρχος Άνδρου.

Πυροσβέστες και κάτοικοι κάνουν ένα μέτωπο στην φωτιά. Φτάνουν και οι εθελοντές δασοπυροσβέστες με επικεφαλής τον Νίκο Χαζάπη. Ο δήμαρχος Θ. Σουσούδης κινητοποιεί αμέσως τις υπηρεσίες του στέλνοντας δύο υδροφόρες και ένα σκαπτικό μηχάνημα. Όλοι είναι σε εγρήγορση και σε συνεργασία για να προλάβουν το κακό.

Τελικά το φράγμα που δημιουργεί η πυροσβεστική, οι κάτοικοι και οι εθελοντές κάνει την δουλειά του. Βοηθα και ότι ο αέρας που πέφτει σταδιακά. Έτσι η φωτιά, αν και ξεκίνησε με ορμή, ανακόπτεται. Μέσα σε τρεις ώρες σβύνει. 

Απολογισμός: Πέντε στρέμματα έγιναν στάχτη. Η κινητοποίηση χαλαρώνει. Η μια υδροφόρα και το σκαπτικό του Δήμου ανακλήθηκαν γιατί δεν χρειάστηκαν. Όλα καλά, αλλά αν ξέφευγε, όπως είπε ο ανθυποπυραγός, θα έφτανε μέχρι το Άνω Γαύριο.

Ώρα 21.15 από τη γλεφυρα του Super Ferry ΙΙ που πλησιάζει την Άνδρο βλέπουν τα πυροσβεστικά οχήματα που είναι στην περιοχή του Αμμόλοχου. Η φωτιά δεν φαίνεται πια. Όλα είναι υπό έλεγχο.

Η αιτία της φωτιάς; Όπως είπαν ορισμένοι πιθανός ακούσιος εμπρησμός. Κάποιος αφού καθάρισε το χωράφι του έβαλε φωτιά να κάψει τα χόρτα. Ο αέρας, που δεν ληταν σταθερός, με κάποια ριπή πήρε την φωτιά προς τα γύρω πουρνάρια. Δεν θέλει και πολύ με τα ξερά που υπάρχουν να πάρει φωτιά η περιοχή.

Συμπέρασμα: Προφανώς δύσκολα μαθαίνουμε σε αυτόν τον τόπο. Και ακόμα πιο δύσκολα συμορφωνόμαστε με τους κανόνες ασφαλείας. Περιμένουμε πρώτα να συμβεί το κακό. Για να δηλώσουμε μετά το γνωστό: "πέσαμε από τα σύννεφα με αυτό που συνέβη"! Όπως έλεγε ένα φίλος κάποτε: "θα πρέπει να φτιάξουμε μια ειδική υπηρεσία που να μαζεύει τους χιλιάδες συμπατριώτες μας που καθημερινά πέφτουν από τα σύννεφα"!

Δυστυχώς εκτός από τους εθελούσιους εμπρηστές έχουμε και τους ακούσιους. Ας είμαστε επιτέλους πιο προσεκτικοί. Τουλάχιστον για να "μην πέφτουμε από τα σύννεφα" τόσο συχνά.

Και μια επιπλέον πληροφορία: Ρωτήσαμε τον προϊστάμενο της πυροσβεστικής Άνδρου για το πως έσβυσε τελικά η φωτιά που είχαν πάρει τα σκουπίδια πριν από αρκετές μέρες. "Με μεγάλη προσπάθεια", απάντησε. "Βοήθησε αποφασιστικά και ο νέος δήμαρχος που το πήρε πατριωτικά κι έστειλε δεκάδες φορτία μπάζα και επιχωμάτωσε την πλαγιά". Τώρα η νέα δημοτική αρχή προγραμματίζει να βάλει φύλακα στην χωματερή.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet