Παραλειπόμενα μιας εκδήλωσης
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα ο νευρολόγος - ψυχίατρος Νίκος Δέγλερης
Μια ηλικιωμένη κυρία κατεβαίνει στην αγορά, βλέπει κάποιον και τον καλημερίζει:
- Καλημέρα κύριε Γιάννη μου.
- Καλημέρα, απαντά ο άλλος, αλλά δεν με λένε Γιάννη. Με λένε Χρήστο.
- Μα τι λέτε κύριε Γιάννη μου δεν ήξερα ότι σας λένε Χρήστο, ανταπαντά ατάραχη η κυρία!!!
Ας ξεκινήσουμε με λίγο χιούμορ πάνω στο Άλτσχάιμερ μιας και στόχος μας είναι να γράψουμε κάτι για την επιτυχημένη εκδήλωση για τη νόσο που διοργάνωσε ο Δήμος Άνδρου στις 20/9 στο Δημοτικό Θέατρο με πρωτοβουλία του δημάρχου και γιατρού Θεοδόση Σουσούδη. Μια πρωτοβουλία που θα συνεχίσει, καθώς μια φορά τον μήνα θα γίνονται ενημερωτικές διαλέξεις και παρουσιάσεις για ιατρικά προβλήματα με προσκεκλημένους ειδικούς στο Δημοτικό Θέατρο. Έχουν ήδη προγραμματιστεί οι πρώτες για την οστεοπόρωση, την ρευματοειδή αρθρίτιδα κλπ για το επόμενο διάστημα. Να που γίνονται εκδηλώσεις και άλλες εποχές πλην του καλοκαιριού στην Άνδρο...
- Θα ρωτήσετε αν μπορεί να έχει επιτυχία ένας τέτοιος κύκλος ιατρικών ενημερωτικών παρουσιάσεων στον πληθυσμό του νησιού;
Την ίδια απορία είχα κι εγώ κατηφορίζοντας προς το Δημοτικό Θέατρο. Ίσως γιατί ακόμα δεν είμαι στην ζώνη κινδύνου. Ίσως γιατί ήξερα ελάχιστα για το θέμα. Ίσως γιατί δεν είχαμε αντιμετωπίσει ένα τέτοιο περιστατικό στην οικογένεια. Έτσι κατηφόριζα ανέμελος και …καθυστερημένος. Πιο πολύ πήγαινα για την ευγενική πρόσκληση παρά γιατί ήθελα να μάθω κάτι που δεν είχα αντιμετωπίσει ποτέ. Είχα όμως μια κάποια περιέργεια γιατί μια σειρά γνωστοί πολιτικοί όπως οι Ρήγκαν, Θάτσερ και Εντσεβίτ κατέληξαν με Αλτσχάιμερ
Φτάνοντας στην εκδήλωση διαπίστωσα πως είχα λάθος. Γεμάτο το θέατρο. Πάνω από 120 άνθρωποι παρακολουθούσαν με απόλυτη προσοχή τον προσκεκλημένο ομιλητή, τον νευρολόγο-ψυχίατρο, Νίκο Δέγλερη. Όπως ήταν λογικό η πλειοψηφία ήταν ηλικιωμένοι. Αλλά υπήρχε και ένα 20%-30% νεώτεροι. Προφανώς ήταν το σωστό κοινό. Κι αυτό ήταν ένα ακόμα σημείο της σωστής στόχευσης της εκδήλωσης.
Οι παρουσιάσεις είχαν ξεκινήσει νωρίτερα με ένα ενημερωτικό βίντεο σχετικά με την νόσο. Ακολούθησε ο ομιλητής. Και στο τέλος ήταν οι ερωτήσεις. Δείγμα του ενδιαφέροντος για την ομιλία το γεγονός πως υπήρξαν πολλές ερωτήσεις. Και όλες εξαιρετικά στοχευμένες. Δείγμα ενός προσεκτικού κοινού.
Η συζήτηση σε τίποτα δεν είχε να ζηλέψει αυτές που μπορεί κανείς να ακούσει σε παρουσιάσεις για εξειδικευμένο ακροατήριο στην Αθήνα. Ήταν προφανές πως η εκδήλωση είχε προσελκύσει ένα καλιεργημένο ακροατήριο.
Με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις μάλλον και οι επόμενες ιατρικές ενημερώσεις, με στόχο την πρόληψη και την σωστή αντιμετώπιση μιας σειράς σοβαρών παθήσεων με προσκλήσεις ειδικευμένων ομιλητών, μπορεί κανείς να πει πως θα έχει επιτυχία.
Όπως λένε οι γιατροί η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών είναι το παν… Καλόν λοιπόν πριν φτάσουμε στο παν να ξεκινήσουμε από την αρχή, που είναι η ενημέρωση…
Αχρείαστοι να είναι οι γιατροί. Αλλά που ξέρεις; Καλού κακού ας ξέρουμε και κάτι…
«εν Άνδρω»