Καιρός να ακούσει κάποιος

Του Διαμαντή Μπασαντή

Ο καθηγητής Γιώργος Θεοχαράτος στο βήμα της εκδήλωσης

 

Ήταν μια πρόσκληση της Αδελφότητας Ανδριών «Το Κόρθι» για μια εκδήλωση τιμής στον καθηγητή Γιώργο Θεοχαράτο. Η βραδιά ήσυχη. Αρκετός κόσμος στην Αγία Τριάδα Κορθίου. Οι χαιρετισμοί γραπτοί και προφορικοί πολλοί. Από τους ομιλητές ξεχωρίσαμε τον δήμαρχο Άνδρου Θεοδόση Σουσούδη, την πρόεδρο της Αδελφότητας Ανδρίων Κατερίνα  Παπαθεοφάνους, τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Γλυνό, τον πατέρα Ευδόκιμο ηγούμενο της Μονής Παναχράντου και βεβαίως τον τιμώμενο καθηγητή Γιώργο Θεοχαράτο. Η ομιλία του καθηγητή Γιώργου Θεοχαράτου γεμάτη συγκίνηση, αλλά και ειλικρίνεια. Συγκίνηση για την ολοκλήρωση μιας μακράς πορείας, αλλά και ειλικρίνεια στην αποτίμηση του παραρτήματος του τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών που ουδέποτε ολοκληρώθηκε.

Μέχρι να μιλήσει ο Γ. Θεοχαράτος το θέμα του στοιχειωμένου κτιρίου του πανεπιστημιακού παραρτήματος του Φυσικού Τμήματος του πανεπιστημίου Αθηνών είχε αναφερθεί μερικές φορές, αλλά υπηρχε ένα άδηλο ερώτημα: Τελικά τι γίνεται με αυτό το κτίριο που κόστισε πολλά;

Ο καθηγητής Θεοχαράτος ευτυχώς μίλησε με παρρησία για ολόκληρη την διαδρομή και την ιστορία του κτιρίου. Έτσι αποκτήσαμε πλήρη εικόνα του τι έγινε, πως έγινε, ποιος το έκανε και πόσο προχώρησε το έργο.

Χρόνια ολόκληρα ήθελα να μάθω αυτή την ιστορία. Την πραγματική ιστορία. Όχι, αυτή που ακούγεται στα καφενεία. Ή, αυτή που κυκλοφόρησε προεκλογικά. Και την έμαθα το βράδυ της 20ης Σεπτεμβρίου στο Κόρθι από τον καθηγητή. Από την αρχή μέχρι το τέλος. Ή, καλύτερα μέχρι το ατελές τέλος και την σημερινή αδιέξοδη κατάσταση του. Μέχρι τα χρήματα που βγήκαν για να το εξοπλίσουν και που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους!

Ο καθηγητής και γυρω του αυτοί που τον τίμησαν

Και κάπου εκεί η ωραία εκδήλωση έφτασε στο τέλος της. Όμως όχι ακριβώς. Γιατί ένας υψηλόσωμος ανδριώτης εξ Αμερικής με έντονη κορθιανή προφορά, αλλά και με τα σημάδια της αγγλικής στην εκφορά του λόγου σήκωσε το χέρι του και χωρίς να περιμένει είπε μόνος του ίσως την καθοριστικη ατάκα της βραδιάς:

«Αν δεν γίνει κάτι αυτό το ωραίο κτίριο θα λεηλατηθεί πλήρως! Προχτές μόλις έδιωξα κάτι περιπλανώμενους που επιχειρούσαν να κλέψουν κομμάτια μετάλλου από τον κλιματισμό του κτιρίου. Πρέπει να βάλετε φράχτη. Πρέπει να προστατευτεί μέχρι να λειτουργήσει».

Όλοι τον κοίταξαν αμήχανα. Ήταν μια άλλη νότα. Μια ακόμα νότα ειλικρίνειας. Έπρεπε άραγε να έρθει από την Αμερική για να δει αυτό που δεν βλέπουν οι συμπατριώτες του;

Φεύγοντας πλησίασα την κυρία του και την ρώτησα γιατί δεν είχαν αναφέρει το σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας στις αρχές του τόπου…

-         Μα αγαπητέ μου το λέμε από πέρσι, αλλά δεν βρήκαμε κανέναν ένα χρόνο τώρα να μας ακούσει! Ο δήμαρχος μας έλειπε διαρκώς στην Αθήνα. Οι άλλοι αρμόδιοι δεν άκουγαν…

Είναι απίστευτο μια περιουσία να μένει αναξιοποίητη εδώ και χρόνια. Και το χειρότερο να μην προστατεύονται οι εγκαταστάσεις για τις οποίες ξοδέυτηκαν, όπως λένε ένα εκατομμύριο ευρώ! Να χάνεται η περιουσία ενός σπουδαίου ανδριώτη που την με κληροδότημα στο Κόρθι.

Ας το ακούσει ο νέος δήμαρχος που τώρα μόλις ανέλαβε και ας κάνει κάτι αυτός αφού δεν έκαναν τίποτα οι απερχόμενοι.

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet