Εμπρησμός στον Πιτροφό

Η φωτιά κάτω από τα πεύκα στον Πιτροφό

 

Πριν λίγες μέρες στον Αμμόλοχο η φωτιά όπως όλα δείχνουν ήταν εμπρησμός εξ αμελείας. Όμως το βράδυ γύρω στις 20.00 της 23ης  Σεπτεμβρίου στον Πιτροφό μάλλον πρέπει να μιλάμε για εμπρησμό εκ προθέσεως. Η φωτιά στον Πιτροφό άναψε γύρω στις 20.00 και καθώς ο άνεμος φρεσκάριζε στα 6 Μποφώρ. Και είναι θαύμα το πώς τελικά κάηκε κάτι λιγότερο από  μισό στρέμμα. Ο λόγος ήταν η γρήγορη ειδοποίηση και η άμεση κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας και των εθελοντών δασοπυροσβεστών.

Όπως πληροφορηθήκαμε από την περιοχή του Απροβάτου μέχρι τον Πιτροφό ο χρόνος που έκαναν τα οχήματα της πυροσβεστικής ήταν λιγότερος από 10 λεπτά. Ακόμα μια φορά όλοι βρέθηκαν απίστευτα γρήγορα στην φωτιά και περιόρισαν την ζημιά. Η Άνδρος υπέφερε και υποφέρει από φωτιές και δεν είναι καιρός και για άλλες καταστροφές. Η άμεση ειδοποίηση και η άμεση επέμβαση είναι πράγματα καθοριστικά. Και βεβαίως είναι να απορεί κανείς με την καταστροφική διάθεση αυτών που βάζουν φωτιές. Αν η πυροσβεστική και οι εθελοντές δασοπυροσβέστες δεν είχε προλάβει και αυτή την φορά και η φωτιά ξέφευγε από το πλάι του δρόμου, που είχε απλωθεί κάτω από δύο μεγάλα πεύκα, τότε ίσως να έκαιγε μέρος του χωριού και να έφτανε μέχρι τον Χαλκολιμιώνα.

Αλλά είναι να απορεί κανείς και με την εύκολη κατηγορία. Στον Πιτροφό κάποιοι επιχείρησαν να φορτώσουν ευθύνες σε γηραιά κυρία που λόγω προβλημάτων της ηλικίας την θεώρησαν σαν ύποπτη. Έλα όμως που η κυρία την ώρα της φωτιάς ταξίδευε, όπως αποδείχτηκε, με πλοίο από το Ηράκλειο της Κρήτης προς Πειραιά! Καλές οι πληροφορίες, αλλά να έχουν και καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Η περίπτωση της ηλικιωμένης κυρίας θυμίζει τα εύκολα συμπεράσματα από την πυρκαγιά πέρσι Μεγάλη Τετάρτη βράδυ στην περιοχή Στραπουργιών-Άνω Υψηλού. Τότε κάποιοι κάτοικοι του Υψηλού πανικόβλητοι (αν και τα σπίτια τους ήταν 300-500 από την φωτιά) είχαν βγάλει ανακοίνωση εκ των υστέρων κατηγορώντας ως δράστες «κάποιους που πέταγαν φωτοβολίδες από τα Αποίκια».  Όλα αυτά χωρίς να γνωρίζουν πως είχε εντοπιστεί κολώνα της ΔΕΗ ως πιθανή αιτία! Και χωρίς να υπολογίσουν πως πάρα πολύ δύσκολα μια φωτοβολίδα από τα Αποίκια να περάσει την ράχη του λόφου όπου το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας και να φτάσει στην μεριά του Υψηλού!!! Το καλύτερο ήταν πως έβγαλαν και ανακοίνωση με κάτι σαν επικήρυξη (!) θυμίζοντας λίγο το παλιό φαρ-ουέστ που έπιαναν τον πρώτο που έβλεπαν …τον επικήρυτταν (!) και μετά …τον κρεμούσαν!…

«εν Άνδρω»

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet