"Τον ξέρουμε τον ένοχο κι είναι γνωστή η αιτία"
Πρόβατα βόσκουν ανεξέλεγκτα στα καμένα πάνω στην περιοχή του Αγίου Πέτρου μετά την πυρκαγιά του 2013 (φωτογραφία κατατεθειμένη στον εισαγγελέα)
Δύο βοσκούς κατήγγειλε ονομαστικά ως υπαίτιους ο ανδριώτης Γ.Δ. στην εισαγγελική έρευνα που διεξάγεται στη Σύρο για τις δύο μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν την Άνδρο το 2013. Είναι ίσως η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Ίσως να είναι μια αρχή να βρεθούν και να τιμωρηθούν κάποιοι «μυαλοφυγόδικοι» που για μερικές εκατοντάδες ευρώ καταστρέφουν συστηματικά το νησί. Αλλά και να καταλάβουν κάποιοι άλλοι επίδοξοι εμπρηστές πως η περίοδος της ανοχής έχει τελειώσει.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία του νησιού το συντριπτικό ποσοστό των δασικών πυρκαγιών στην Άνδρο σχετίζεται με το κάψιμο των βοσκοτόπων (περίπου 90%)! Αυτά είναι στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για ένα έγκλημα διαρκείας. Για μια ολοκληρωτική καταστροφή της γης στο μέτρο που κάθε πυρκαγιά ακολουθεί ελεύθερη βόσκηση που αφανίζει κάθε ελπίδα αναγέννησης. Έτσι, το έδαφος αποψιλώνεται και συρρικνώνεται. Τα νερά χάνονται. Και μετά αρχίζει η ερημοποίηση που καταστρέφει τη γη και το νησί μας.
Θυμίζουμε πως και οι δύο μεγάλες πυρκαγιές του 2013 που έπληξαν θανάσιμα την Άνδρο μέσα στην τουριστική περίοδο, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα βλάστησης και απειλώντας σπίτια και ξενοδοχεία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, προήλθαν από ενέργειες εμπρηστών. Και για τον λόγο αυτός διεξάγονται ανακρίσεις από τον εισαγγελέα.
Αναλυτικά:
α) Η πρώτη εξ αυτών έπληξε την περιοχή του Άνω Άγιου Πέτρου και έφτασε μέχρι τον περίβολο του ξενοδοχείου Περάκη. Ξεκίνησε στις 25 Ιουλίου 2013 ξεκίνησε στις 1.55 τα ξημερώματα μόλις 500 μέτρα ΒΑ του οικισμού του Αγίου Πέτρου. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο μετά από 3 μέρες (28/7) και κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα απειλώντας ξενοδοχεία και σπίτια φτάνοντας μέχρι την θάλασσα.
β) Η δεύτερη έπληξε κυρίως την περιοχή του Πιτροφού. Ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου 2013 και ώρα περίπου 8.00 το βράδυ στα ΝΔ του οικισμού της Βουρκωτής. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα περνώντας το ένα βουνό μετά το άλλο. Τέθηκε υπό έλεγχο μετά από 5 μέρες (15/8) και αφού πρώτα κατέστρεψε μεγάλο μέρος της ορεινής περιοχής της κεντρικής Άνδρου. Στο τέλος απείλησε με αφανισμό μεγάλο μέρος του Άνω Πιτροφού.
Η μια φωτιά πίσω από την άλλη. Μήπως ήρθε ο καιρός να σπάσει η "ομπερτά" για αυτούς που αφανίζουν την Άνδρο;
Τα στοιχεία για τις δύο πυρκαγιές, καθώς και αυτά που ακολουθούν παρακάτω τα παραθέτει το WWF Ελλάς σε ειδική έκθεση που έκανε με επιτόπια έρευνα για τις δύο μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές της Άνδρου του 2013 και τα ανάρτησε σε μελέτη της στο διαδίκτυο. Αξίζει να δούμε αναλυτικά τις όλες τις περιπτώσεις πυρκαγιών στο 2012 στις Κυκλάδες και να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα:
ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ - 2012
Βεγγαλικά/εκρηκτικά 1
Τσιγάρο 6
Σπινθήρας 2
Κυνηγοί 0
Κεραυνός 0
Κάψιμο χόρτων 12
Κάψιμο βοσκοτόπων 55
Απορρίμματα 7
Εμπρησμός 11
Εργαζόμενοι 14
Πυρομανείς 0
Παιδιά 0
Εκδρομείς 2
Βραχυκύκλωμα 5
Άλλο 5
Άγνωστη αιτία 75
ΣΗΜΕΙΟ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ - 2012
Κατοικημένος χώρος 5
Δρόμος 21
Δάσος 0
Δασικός δρόμος 4
Δασική έκταση 76
Γεωργική εγκατάσταση 15
Καλλιέργειες 55
Περιοχή αναδάσωσης 3
Συμπεράσματα:
Από τα παραπάνω στοιχεία είναι εμφανές πως το κάψιμο βοσκοτόπων είναι η μάστιγα των Κυκλάδων, αλλά και της Άνδρου, αφού και μεγάλο μέρος από τις άγνωστες αιτίες έχει να κάνει με αυτή την καταστροφική πρακτική κάποιων ασυνείδητων κτηνοτρόφων. Αυτό το επιβεβαιώνουν και τα σημεία όπου εκδηλώνεται η φωτιά που είναι σχεδόν πάντα σε δασική έκταση και όχι σε δάσος (που τα μεγάλα δέντρα μπορεί να εγκλωβίσουν τον εμπρηστή) ή σε δασικό δρόμο (που είναι εύκολη η πρόσβαση της πυροσβεστικής). Και στο σημείο αυτό φτάνουμε και στις μεγάλες ευθύνες των δασαρχείων που θα έπρεπε να βλέπουν την αδέσποτη βόσκηση και να αναζητούν τους ιδιοκτήτες των ζώων, καθώς επίσης να διαπιστώνουν τι γίνεται μετά τις πυρκαγιές με την παράνομη βόσκηση αυτών των ανεξέλεγκτων ζώων και να μηνύουν τους ασυνείδητους ιδιοκτήτες τους. Για να σταματήσει επιτέλους το κακό που κοστίζει χρήματα στο κράτος (κινητοποιήσεις οχημάτων και αεροπλάνων πυροσβεστικής), χρήματα στον τουρισμό (κλείσιμο ξενοδοχείων, αναχωρήσεις επισκεπτών κλπ), καταστροφές σε καλλιέργειες και σε σπίτια κατοίκων και σε ερημοποιήση του νησιού μας. Όλα αυτά για φούχτα βρώμικα ευρώ.
«εν Άνδρω»