Μπροστά στα αποκαΐδια ακόμα μια φορά
Του Διαμαντή Μπασαντή
Προφήτης Ηλίας Πιτροφού 8/10/14
Πολύ δύσκολο να ξαναγράψεις έναν απολογισμό για τις δύο πυρκαγιές της 8ης Οκτωβρίου που βάρυναν ακόμα περισσότερο το κλίμα στην Άνδρο του φθινοπώρου. Ας αθροίσουμε και τις άλλες δύο που μπήκαν πριν ακριβώς οκτώ μέρες καταλήγουμε στο απλό συμπέρασμα πως 4 πυρκαγιές σε μια εβδομάδα είναι μεγάλο σκορ ακόμα και για την Άνδρο που καίγεται τόσο συχνά (βάλτε και τις πυρκαγιές στην ανεξέλεγκτη χωματερή, αλλά και κάτι που δεν εξελίχθηκαν γιατί τις πρόλαβε η πυροσβεστική και οι κάτοικοι). Τελικά το νησί μας έχει μεταβληθεί σε «καιόμενη βάτο»!
Ας ξεκινήσουμε την κινητοποίηση για τις 4 πυρκαγιές. Για την κατάσβεση τους χρησιμοποιήθηκαν εναλλάξ 6 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα σε δεκάδες ώρες πτήσεων! Χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 17 πυροσβεστικά οχήματα από Αττική και 3 από Σύρο και Τήνο, 6 πυροσβεστικά οχήματα των εθελοντών δασοπυροσβεστών και 4 οχήματα της πυροσβεστικής Άνδρου. Επίσης ήρθαν από την Αθήνα δύο κλιμάκια της ΕΚΑΜ (σύνολο 40 άνδρες) με ελικόπτερα και 40 περίπου πυροσβέστες (από Αθήνα, Τήνο, Σύρο). Ακόμα συμμετείχε ο Δήμος Άνδρου με δύο υδροφόρες και την ομάδα πολιτικής προστασίας του. Υδροφόρα έστειλε ακόμα και ο Δήμος Ραφήνας με δύο άνδρες για να βοηθήσει. Ένα πλοίο έκανε έκτακτο νυχτερινό δρομολόγιο μεταφέροντας δωρεάν ενισχύσεις (SuperferryII) και δύο πλοία έφεραν ενισχύσεις σε κανονικά δρομολόγια τους (Aquaκαι Θεολόγος). Κινητοποιήθηκαν δύο επιτελεία της πυροσβεστικής σε Αθήνα και Σύρο. Και το ανακριτικό της πυροσβεστικής που έφτασε στο νησί την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη δεν ξέρει πια πότε θα φύγει…
Και στις 4 πυρκαγιές κάηκαν μερικές χιλιάδες στρέμματα πρασίνου (θάμνοι, ελιές, δρύες, φρύγανα κλπ). Κινδύνεψαν δύο χωριά (Χάρτες και Συνετί) που σώθηκαν χάρη στην καίρια επέμβαση της πυροσβεστικής Άνδρου, των εθελοντών δασοπυροσβεστών και της ΕΜΑΚ.
Το κόστος των δύο πρώτων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν παράλληλα την 1η Οκτωβρίου 2014, σύμφωνα με μια πρώτη καταγραφή, έφτασε (αν δεν υπερέβη) τα 300.000 ευρώ! Το κόστος των δύο δεύτερων που εκδηλώθηκαν και αυτές παράλληλα την 8η Οκτωβρίου 2014 έφτασε κοντά στα 500.000!
Ο λόγος πως χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά εναέρια μέσα όλη την ημέρα για την κατάσβεση τους. Όπως γράψαμε και την προηγούμενη εβδομάδα το κόστος κάθε ελικόπτερου για κάθε ώρα πτήσης είναι 20.000 ευρώ (!) και του κάθε αεροπλάνου καναντέρ 10.000 ευρώ!!! Πολλαπλασιάστε τώρα τις ώρες πτήσεων των ελικοπτέρων και των αεροπλάνων για να βγάλετε συμπεράσμα.
Μετά αθροίστε το κόστος της μεταφοράς της ΕΜΑΚ με ελικόπτερο στο νησί δύο φορές, αθροίστε καύσιμα, υλικά κατάσβεσης, ανταλλακτικά, φθορές κλπ. Αθροίστε…
Και μην αθροίσετε το κόστος του περιβάλλοντος. Αφήστε έξω το κόστος των παραγωγικών δέντρων και των καλλιεργειών. Αφήστε απέξω το ψυχικό κόστος των ανθρώπων που είδαν την φωτιά δίπλα στα σπίτια τους. Αφήστε απέξω…
Από τις τέσσερις φωτιές οι δύο αρχικές (Πέζα και Συνετί) δείχνουν πως προήλθαν από εγκληματική αμέλεια. Όμως οι άλλες δύο (Κατάκοιλο και Προφήτης Ηλίας - όχι περιοχή της Αγίας Θέκλης που γράψαμε – από την Αγία Θέκλη είδαν την πυρκαγιά, όμως η φωτιά κινήθηκε ψηλά προς την περιοχή του Προφήτη Ηλία Πιτροφού) που ακολούθησαν δείχνουν εσκεμμένη εγκληματική πρόθεση.
Τα παραπάνω μας λένε πως δεν δικαιούμαστε να μιλάμε για την «κακή μας μοίρα»; Μόνοι μας βγάζουμε στην Άνδρο τα μάτια μας. Κι αυτό γιατί:
α) Πάνε κάτι ζαβοί και καίνε χόρτα σε μέρες και ώρες που δεν επιτρέπουν οι συνθήκες. Χωρίς προφυλάξεις και χωρίς προσοχή. Τι τους λέει το μυαλό τους; Τι λέει το μυαλό όλων που τους βλέπουν και δεν μιλάνε;
β) Πάνε κάποιοι «έξυπνοι» που έχουν σχέση με την παράνομη βόσκηση και βάζουν φωτιές. Όλοι βλέπουν τα παράνομα κοπάδια που βόσκουν στους δρόμους, στα βουνά, στις κοιλάδες. Τα βλέπουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες; Τι κάνουν αυτές οι υπηρεσίες; Έχουν ποτέ πιάσει κάποιους από αυτούς που αμολάνε τα γιδοπρόβατα τους στα βουνά; Ή, το μόνο που κάνουν οι υπεύθυνοι είναι να πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον;
Περιοχή Καλυβάρι 1/10/14
Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στην περιοχή Αγίας Θέκλης και Προφήτη Ηλία θυμήθηκα πως το βράδυ της Κυριακής 5/10 οδηγώντας για Γαύριο έπεσα πάνω σε δύο ομάδες προβάτων σε εκείνη την περιοχή που έβοσκαν μόνα τους μέσα στη νύχτα. Έχουν κάποια σχέση αυτά τα πρόβατα με την φωτιά της περιοχής;
Άραγε μπορούν να κάνουν κάποιες αντίστοιχες σκέψεις οι αρμόδιες, με την παράνομη βόσκηση, υπηρεσίες; Μπορεί κανείς αρμόδιος να ρωτήσει την πυροσβεστική ώστε να μάθει πως το 90% των πυρκαγιών στην Άνδρο έχουν σχέση με την παράνομη βόσκηση;
Τι πρόκειται να κάνουμε ως κοινωνία τώρα που το μάθαμε; Θα συνεχίσουμε να χρεώνουμε στον κρατικό κορβανά εκατομμύρια ευρώ για τις φωτιές στην Άνδρο; Και ποιος πληρώνει αυτά τα εκατομμύρια ευρώ αν όχι οι έλληνες φορολογούμενοι; Πόσα πρέπει να πληρώσουμε και πόσα να χρεωθούμε ως κοινωνία για να μάθουμε πως όλα αυτά τα χρήματα των αεροπλάνων και των ελικοπτέρων δεν χαρίζονται; Πότε θα καταλάβουμε πως κάθε φωτιά είναι ένας πόλεμος; Και κάθε πόλεμος έχει μεγάλο οικονομικό κόστος. Αλλά όχι μόνο. Έχει και περιβαλλοντικό κόστος. Έχει και κόστος στις περιουσίες αυτών που θα βρεθούν μέσα στην λαίλαπα της πυρκαγιάς. Έχει κόστος σε γεωργικές καλλιέργειες. Και ακόμα έχει απροσμέτρητο ψυχικό κόστος στους ανθρώπους που κινδυνεύουν είτε σβήνοντας την φωτιά είτε ζώντας την καταστροφή της περιουσίας τους. Τέλος, αυτός ο πόλεμος με την φωτιά έχει ενίοτε και κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Το ότι δεν έχει καεί κανείς ακόμα στην Άνδρο δεν σημαίνει πως πρέπει να φτάσουμε μέχρι εκεί…