Για την φωτιά στην Βουρκωτή

Βουρκωτή-Κουβάρα, αναρτήθηκε ώρα 3.00, 13/10/14. Τα πυροσβεστικά στα κατσάβραχα (φωτ. Νίκος Κιαγιάς)

 

Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας πως η Άνδρος βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Δεν είναι δυνατόν ακόμα και μέσα στη νύχτα (23.30) να ανάβει ξαφνικά μια φωτιά στην Βουρκωτή ψηλά στο βουνό μέσα στην ομίχλη (!!!) και να επικτείνεται ένα μέτωπο 400 μέτρων. Φτα΄νοντας εγκαίρως η πυροσβεστική Άνδρου με 3 πυροσβεστικά οχήματα και ο Σύλλογος Εθελοντών με επίσης 3 δικά του οχήματα κατάφεραν κάνοντας μεγάλη προσπάθεια μέσα στη νύχτα και κατά τις 2.30 πρωινή και έκοψαν την φωτιά και γύρω στις 3.00 την έθεσαν υπό έλεγχο. Αυτή τη στιγμή (9.00 πρωινή) υπάρχουν μόνο αναζωπυρώσεις.

Οι πρώτοι που μας πληροφόρησαν αυτή τη φορά ήταν οι ανάγνωστες μας. Και τους ευχαριστούμε για τα μήνύματα που λάβαμε στο fb και στο κινητό. Η εξέλιξη της φωτιάς λόγω του ανέμου (περιορισμένος) και της υγρασίας (η περιοχή είχε ομίχλη), αλλά και της έγκαιρης μετάβασης των πθροσβεστών περιορίστηκε. Όμως για να γίνει αυτό τα οχήματα, όπως μας είπε ο επικεφαλής των εθελοντών, ανεβήκαν σε κακοτράχαλα μέρη όπου δύσκολα μπορεί κανείς και να περπατήσει! Και παρά την υγρασία χρειάστηκε να ρίξουν τόνους νερού για να σβήσουν τα φρύγανα.

Είναι προφανές πως κάποιοι για δικούς τους λόγους εκμετελεύονται τις περιστάσεις βάζοντας φωτιές για αδιευκρίνιστους λόγους. Είναι ευθύνη όλων μας να συνεισφέρουμε με πληροφορίες και με επαγρύπνηση ώστε να βρεθεί ο δράστες ή οι δράστες. Η Άνδρος κάθε μέρα καταστρέφεται από τις φωτιές. Είναι ευθύνη των αρμοδίων, αλλά και όλων των κατοίκων να είναι σε εγρήγορση. Και όχι μόνο τα μέλη της πυροσβεστικής και του Συλλόγου Εθελοντών (καλά που υπάρχουν κι αυτοί).

Ήδη για το θέμα μιας ημερίδας συντονισμού και πληροφόρησης προχωρα οργανωτικά από την μεριά του Δήμου Άνδρου. Και έχουν εκδηλώσει διάθεση για συμμετοχή και άλλοι φορείς που έχουν πείρα στο θέμα (ΣΕΔΑ κλπ).

"εν Άνδρω"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet