Ημερολόγιο πυρκαγιάς 17ης - 19ης Οκτωβρίου στους Κατακαλαίους Άνδρο

 

Για να έχουν μια εικόνα οι αναγνώστες της έκτασης η οποία κάηκε δημοσιεύουμε τον χάρτη της περιοχής. Η μεγάλη φωτιά σε έκταση μερικών χιλιάδων στρεμμάτων εξελίχθηκε ανάμεσα σε Βουρκωτή - Κατακαλαίους - Αποίκια - Εβρουσιές. Η φωτιά της Άνδρου λόγω του μεγέθους της και της έντασης της, αλλά και των ενισχύσεων που στάλθηκαν έγινε θέμα στα δελτία ειδήσεων και στις ιστοσελίδες της Αθήνας

19/10 - ΩΡΑ 08.00 Έσβησε πριν τις 7.00 και η τελευταία εστία φωτιάς στις πάνω Εβρουσιές

Έσβησε λίγο πριν τις 7.00 το πρωί ψηλά στο βουνό στο πάνω μέρος του μεγάλου ρέματος. Αυτή τη στιγμή ακόμα καπνίζει ο χώρος. Η φωτιά σε αυτό το ύψος έσβησε μόνη της σιγά-σιγά γιατί έφτασε στα κάμενα εδάφη από την περσινή φωτιά. Η φορά του αέρα όπως είχαμε πει και από χτες βράδυ βορειοανατολικός άνεμος στάθηκε σύμμαχος και για τα Απόίκια, καθώς απομακρύνθηκε στην κορυφογραμμή. Οι άνδρες της πυροσβεστικης απλώς τώρα επιτηρούν τον χώρο από μακριά.   

 

19/10 ΩΡΑ 06.30 Η ΦΩΤΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΗΛΘΕ ΑΠΟ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΣΤΑ ΑΠΟΙΚΙΑ ΧΤΕΣ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΙΣ ΠΑΝΩ ΕΒΡΟΥΣΙΕΣ

Η φωτιά που προήλθε από αναζωπυρωση πάνω από τα Αποίκια κατεύθυνθηκε και περιοριστηκε σε ένα σημείο στις Πάνω Εβρουσιές λόγω της φοράς του αέρα όλη τη νύχτα. Η  φωτιά έκοψε την ένταση της παρά τον αέρα όταν από χτες έφτασε σε πυκνό πράσινο από κουμαριές που καίγονται αργά. Στο σημείο αυτό υπάρχουν πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ σύμφωνα με πληροφορίες από την πυροσβεστική που επιχειρούν να την σβήσουν, Η έκταση του μετώπου είναι για την ώρα αρκετά μικρή σε σχέση με την τελευταία ενημέρωση μας χτες το βράδυ που σιγοέκαιγε σε μια έκταση αρκετά μεγάλη σε μήκος.

 

 

 

 

18/10 - ΩΡΑ 10.15 ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΊΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΌ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗς ΦΩΤΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΑ ΤΟΥ ΔΗΜΆΡΧΟΥ ΆΝΔΡΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΣΟΥΣΟΥΔΗ

Η φωτιά αυτή την ώρα απλώνει σε ένα μέτωπο περίπου 700 μέτρων από την άκρη των Αποικίων μέχρι τις Πάνω Εβρουσιές. Ο άνεμος ειναι ασταθής γύρω στα 6-7 μποφόρ. Αν η φωτιά κινηθεί με την φορά του ανέμου βορειοανατολικά τότε θα φτάσει στα καμένα του περσινού καλοκαιριού και ίσως σταματήσει. Διαφορετικά είναι άγνωστο το τι θα γίνει. Για την ώρα διατηρείται η κατάσταση ως έχει. Πράγμα που είναι θετικό μιας και οι πυροσβέστες μέσα στη νύχτα δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα και έχουν παρει διάταξη γύρω από τα χωριά και τους δρόμους. Η φωτιά είναι στην κορυφογραμμή και δεν υπάρχει δυνατότητα προσπέλασης. Καίγονται κουμαριές και σχίνα. Η ταχλυτητα της φωτιάς παρά τον άνεμο δεν είναι μεγάλη. Χρειάστηκε περίπου 4 ώρες για να πάει από το πάνω μέρος των Αποικίων στις Πάνω Εβρουσιές.

Εν τω μετεξύ ο δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης αναλαμβάνει πολτική πρωτοβουλία και συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμενικό, εθελοντές δασοπυροσβέστες), προκειμένου να εξετασθεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες στο νησί, με τις οκτώ (!!!) φωτιές που ξέσπασαν σε διάστημα λίγων μόνο ημερών, σε διαφορετικά σημεία.

Αναφερόμενος ο δήμαρχος στη μεγάλη φωτιά που τις τελευταίες ώρες κατακαίει την Άνδρο, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Οι οκτώ φωτιές που ξέσπασαν σε διάστημα λίγων ημερών στο νησί μας, αποτελούν πρωτοφανές γεγονός όχι μόνο για την Άνδρο, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν τόσες πολλές φωτιές, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, σε έναν τόπο. Κι αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Αποτελεί πράξη εγκληματική, πράξη που ξεπερνά τα όρια της λογικής.

Θέλω να απευθυνθώ σήμερα όχι στους λίγους εγκληματίες που εσκεμμένα επιχειρούν να καταστρέψουν το νησί μας, αλλά σε εκείνους που γνωρίζουν και σιωπούν. Και να τους καλέσω να βοηθήσουν το ανακριτικό έργο της Πυροσβεστικής, προσφέροντας πολύ σημαντικές υπηρεσίες στην Άνδρο και βοηθώντας αποφασιστικά ώστε να απομονωθούν όσοι επιθυμούν την καταστροφή του νησιού μας. Η σιωπή, στη συγκεκριμένη περίπτωση,δεν είναι μόνο αυτοκαταστροφή είναι συνενοχή.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Παπαγεωργίου, τους ηρωϊκούς πυροσβέστες του νησιού μας, τους ακούραστους εθελοντές δασοπυροσβέστες, τους συνεργάτες μου, τους κατοίκους του νησιού μας και όλους όσοι έδωσαν και δίνουν μια ακόμη μάχη.  Η προσπάθεια όλων είναι ηρωϊκή. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πλοιοκτήτη κ. Παναγιωτάκη, που διέθεσε το «Αικατερίνη» προκειμένου να μεταφέρει οχήματα της Πυροσβεστικής στην Άνδρο το βράδυ της Παρασκευής».

 

18/10 - ΏΡΑ 17:45 ΦΤΑΝΟΥΝ ΝΕΕΣ ΕΝΙΣΧΎΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – 6 ΟΧΗΜΑΤΑ – 49 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Έρχονται με το απογευματινό δρομολόγιο του πλοίου «Θεολόγος» στην Άνδρο 49 πυροσβέστες . Οι 15 είναι της ΕΜΑΚ. Επιπλέον έρχονται 6 μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα μαζί με τα πληρώματα τους. Ανάμεσα τους και 10 εθελοντές από Άγιο Στέφανο, Βάρη, Ραφήνα και Ροδόπολη. Νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι κατέφτασε στο νησί με superpumaο διοικητής της ΕΜΑΚ μαζί με άλλους 9 πυροσβέστες.

Θα σας ενημερώσουμε πάλι αργότερα...

 

ΩΡΑ 15.50 ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ - Η ΜΑΧΗ ΔΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΜΕΤΩΠΑ ΜΕ ΕΠΙΓΕΙΑ ΜΈΣΑ - ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΆΝΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΡΙΨΕΙΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΕΜΟς ΕΙΝΑΙ 7 Ή ΚΑΙ 8 ΜΠΟΦΌΡ. ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΔΎΣΚΟΛΗ ΝΥΧΤΑ.

Θα είμαστε κοντά σας και πάλι αργότερα μόλις πάρουμε πληροφορίες για βράδυ...

 

ΩΡΑ 15.45 ΤΡΙΑ ΕΝΕΡΓΑ ΜΕΤΩΠΑ (ΒΟΥΡΚΩΤΗ, ΑΠΟΙΚΙΑ, ΕΒΡΟΥΣΕΣ) - ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΠΌ ΑΘΗΝΑ - ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΉ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΊΟΥ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΩΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

Ο συνεχής άνεμος κατάφερε και ενεργοποίησε πάλι και τα τρια μετωπα. Τα πεζοπορα τμήματα δινουν μαχη να κρατησουν την φωτιά μακρια από τα Αποίκια. Έρχονται πάλι τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα για να συνεχίσουν μέχρι το βράδυ τις ρίψεις. Επικεφαλής της όλης επιχείρησης έχει αναλάβει ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος στρατηγός Παπαγεωργίου, που ήρθε στην Άνδρο. Η κατάσταση είναι δύσκολη γιατί ο αέρας δημιουργεί προβλήματα. Οι φλόγες σε αρκετές περιπτώσεις έχουν γίνει και πάλι τεράστιες. Οι πυροσβέστες και οι εθελοντές της Άνδρου είναι πλέον 18 ώρες στο πόδι δίνοντας μάχες με την φωτιά. Σύμφωνα με μαρτυρία άϋπνοι, μέσα στην μαυρίλα, εξαντλημένοι, κάνουν ότι μπορούν. Οι συνάδελφοι τους από Αθήνα περιμένουν να τους αντικαταστήσουν το βράδυ από άλλους που θα έρθουν με το απογευματινό καράβι από Ραφήνα.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ - ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΗΛΙΑΔΟΥ

 

.

4 φωτογραφίες από την σημερινή δύσκολη μέρα - Από την αναγνώστρια και φίλη Ευτυχία Ηλιάδου - Την ευχαριστούμε θερμά

 

ΩΡΑ 16.50 Η ΦΩΤΙΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΌΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΕΡΑ. TA ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ Η ΜΑΧΗ ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΑ ΠΕΖΟΠΟΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΌ ΤΑ ΑΠΟΙΚΙΑ. ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω του αέρα που φυσά. Η μάχη συνεχίζεται να δίνεται πάνω από τα Αποίκια όπου ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και των εθελοντών έχουν ανακόψει πλήθος αναζωπυρώσεων. Όπως μας πληροφόρησε ο Γιώργος Δαρδανός από μέτωπο της φωτιάς η αυτοθυσία και οι μάχες των πυροσβεστών και των εθελοντων της Άνδρου είναι μεγάλη. Χωρίς αυτούς η φωτιά θα είχε ξεφύγει προ πολλού. Σύμφωνα με την μαρτυρία του επικεφαλής των εθελοντών δασοπυροσβεστών Νίκου Χαζάπη σε κάποιες περιπτώσεις έριξαν και 30 κυβικά νερό σε ελάχιστη ώρα για να κόψουν την φωτιά που πήγαινε προς Αποίκια. Μάλιστα τους ζητούσαν να φύγουν και δεν έφευγαν μπροστά από ένα σπίτι. Όπως μας είπε: "είχαμε σκεφτεί πως αν πέρναγε η φωτιά θα μπαίναμε μέσα στο σπίτι να σωθούμε"! Τελικά έσπασε η φωτιά.

Όπως μας πληροφόρησαν από τα γραφεία του Θ. Παναγιωτάκη το απόγευμα έρχονται 20-25 πυροσβέστες με το πλοίο Θεολόγος από Αθήνα για να αντικαταστήσουν τους εξουθενωμένους πυροσβέστες της προηγούμενης βάρδιας που είναι στην πρώτη γραμμή από τις 2.00 μετά τα μεσάνυχτα. Οι πυροσβέστες και οι εθελοντές της Άνδρου δεν έχουν αντικαταστάτες και θα μείνουν για δεύτερο συνεχόμενο 24ώρο στην πρώτη γραμμή πυρός! Ας τους συγχαρούμε όλοι για το έργο τους και την απίστευτη προσπάθεια τους.

Όπως όλα δείχνουν πρέπει να ελεγχθούν οι αναζωπυρώσεις που είναι συνεχείς και όλα πλέον στηριζονται για την ώρα στις επίγειες δυναμεις.

Ο δήμαρχος Άνδρου Θ. Σουσούδης είναι σε συνεχή επικοινωνία με το αρχηγείο της πυροσβεστικής στην Αθήνα για το ενδεχόμενο να σταλούν αν χρειαστεί εναέρια μέσα...

Στην Σταυροπέδα πυροσβεστικό όχημα που πήγε εριξε νερό, αλλά έφυγε και γύρισε πίσω στις αναζωπυρώσεις. Στον χώρο των σκουπιδιών είναι οχήματα του Δήμου Άνδρου και ρίχνουν χώμα για να σβήσουν την φωτιά.

 

Νεώτερα αργότερα..

"εν Άνδρω"

 

ΩΡΑ 13.20 ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΑ ΚΑΝΑΝΤΕΡ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΟΠΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

Πάλι ο ο Γιώργος Δαρδανός που είναι στο μέτωπο της φωτιάς μας πληροφόρησε πως σε αυτή την κρίσιμη στιγμή έφτασε το πρώτο καναντέρ πάνω από το μέτωπο της Βουρκωτής. Αναμένονται οι πρώτες ρίψεις...

 

ΩΡΑ 13.10 ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΡΟΣ ΒΟΥΡΚΩΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

Μόλις μας πληροφόρησε ο Γιώργος Δαρδανός που είναι στην διασταύρωση του δρόμου για Κατακαλαίους - Βουρκωτή πως η φωτιά έφασε μέχρι εκεί. Πολύ μεγάλες φλόγες ύψους αρκετών μέτρων που τις αντιμετωπίζουν εθελοντές και πυροσβέστες  δίνοντας μάχες. Σε μια περίπτωση η φωτιά πέρασε τον δρόμο αλλά οι πυροσβέστες την ανέκοψαν. Γίνεται μεγάλη μάχη για να μην ξεφύγει η φωτιά πέρα από τον δρόμο προς Βουρκωτή και Αγιο Νικόλαο. Είναι αξιοθαύμαστοι αυτοί που μάχονται εκεί μπροστά στις φλόγες.

Τα καναντέρ είναι αυτή τη στιγμή που ήδη έχει "φρεσκάρει" ο αέρας περισσότερο από απαραίτητα. Σύμφωνα με πληροφορίες έρχονται ήδη δύο εναέρια μέσα...

 

 

 

ΩΡΑ 12.35 ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ (ΕΒΡΟΥΣΙΕΣ & ΨΗΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΙΚΙΑ & ΜΕΤΑΞΥ ΒΟΥΡΚΩΤΗΣ - ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ) - ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΔΥΟ ΚΑΝΑΝΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

Τα τρία μέτωπα είναι πάλι ενεργά μετά απο αναζωπυρώσεις. Το ένα κινείται πάλι στις Εβρουσιές. Το άλλο είναι ψηλά πάνω από την Πιθάρα, αλλά σύμφωνα με εκτίμηση δεν κινδυνεύει το σημείο αυτό γιατί οι δρύιδες της περιοχής δεν καίγονατι εύκολα. Το τρίτο μέτωπο ανάμεσα σε Κατακαλαίους και Βουρκωτή θα κάψει ότι είναι να κάψει πάνω από τον δρόμο και αναμένεται να σταματήσει στην διασταύρωση. Τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα πήραν εντολή να επιστρέψουν στην Άνδρο και να συνεχίσουν ρίψεις από αέρος. Αναμένονται αργότερα να φτάσουν στα μέτωπα...

Στην Σταυροπέδα τα σκουπίδια συνεχίζουν να καίγονται.

"εν Άνδρω"

 

ΩΡΑ 12.00 ΕΣΒΗΣΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΣΤ' ΑΠΟΙΚΙΑ - ΕΦΤΑΣΕ ΟΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΦΩΤΙΆ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΑΥΡΟΠΕΔΑ - ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΚΑΝΑΝΤΕΡ

Η μεγάλη αναζωοπύρωση στ' Αποίκια έσβησε για την ώρα από τα πεζοπόρα τμήματα. Στην χωματερλη της Σταυροπέδας έφτασε όχημα. Καίγονται σκουπίδια. Ο αέρας είναι γύρω στα 6 μποφόρ. Στα άλλα μέτωπα της μεγάλης φωτιάς ελέγχονται αναζωπυρώσεις, ενώ περιμένουν την επιστροφή των καναντέρ που έφυγαν για ανεφοδιασμό στην Αττική.

"εν Άνδρω"

 

 

 

ΩΡΑ 11.15 ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΉ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΌ Τ' ΑΠΟΙΚΙΑ - ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΠΕΖΟΠΟΡΑ ΤΜΉΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ

Υπάρχει σοβαρή αναζωπύρωση πάνω από τα Αποίκια. Την μάχη δίνουν πεζοπόρα τμήματα πυροσβεστών και εθελοντών. Αναμένονται αργότερα εναέρια μέσα για βοήθεια... Εν τω μεταξύ υπάρχει φωτιά σε εξέλιξη και στην χωματερή της Άνδρου. Αυτή νέα φωτιά οδηγεί στο συμπέρασμα πως υπάρχει σε εξέλιξη κάποιο τρελό σχέδιο με στόχο την πλήρη εξάντληση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων πυρόσβεσης. Βοηθός σε αυτό το παράλογο σχέδιο και ο αέρας που βοηθά σε μεγάλη αναζωπύρωση πάνω από τα Αποίκια όπου επιχειρούν όλα τα διαθέσιμα πεζοπόρα τμήματα.

 

 

ΩΡΑ 10.55 ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΠΑΛΙ Η ΧΩΜΕΤΡΗ!!! ΜΙΑ ΝΕΑ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗς ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΑΝΔΡΟΥ!!!

Αυτή τη στιγμή οπως μας πληροφόρησε ο αναγώστης μας Δημήτρης Χέλμης από τον Πιτροφό καπνοί ανεβαίνουν από τον χώρο της χωματερής της Άνδρου στην Σταυροπέδα!!! Γίνεται κινητοποίηση για να μην εξαπλωθεί...

 

 

 

ΩΡΑ 10.40 ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΕΤΩΠΑ ΕΧΟΥΝ ΣΒΗΣΕΙ. ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΣΒΗΝΟΥΝ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ. ΤΑ ΚΑΝΑΝΤΕΡ ΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ.

Και στα τρία μέτωπα (Εβρουσιές, Αποίκια, Βουρκωτή) οι φωτιάέχει σβήσει. Τα πεζοπόρα τμήματα όλων των μονάδων (πυροσβετικής και εθελοντών) με την βοήθεια των 20 πυροσβεστικων οχημάτων και 2 υδροφόρων του Δήμου Άνδρου δίνουν μάχη με τια αναζωπυρώσεις που αναπηδούν εδώ κι εκεί λόγω του αέρα. Τα 4 καναντέρ έφυγαν για ανεφοδιασμό. Θα επιστρέψουν αργότερα και πάλι. Η προσπάθεια επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στις αναζωπυρώσεις που υπάρχουν πάνω από τα Αποίκια...

"εν Άνδρω"

 

ΩΡΑ 09.50 ΔΥΟ ΜΕΤΩΠΑ ΕΣΒΗΣΑΝ - ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΩΝ - ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΑ ΚΑΝΑΝΤΕΡ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΡΙΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΣΒΗΣΟΥΝ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ - ΕΝΑΣ ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑ 14 ΩΡΕΣ ΜΑΧΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ

Αυτή τη στιγμή το μέτωπο της Βουρκωτής έχει σβήσει είναι εκεί οι εθελοντές δασοπυροσβέστες με 6 οχήματα και σβήνου αναζωπυρωσεις. Το μέτωπο των Αποικίων έσβησε κι αυτό. Λόγω αέρα υπάρχουν ακόμα αναζωπυρώσεις. Μια ανζωπύρωση έγινε κοντά στο όχημα της Ραφήνας-2 και σπέυδει στο σημείο ο επικεφαλής της πυροσβεστικής Άνδρου Χ. Παπαϊωάννου με οχήματα.  Υπάρχει έλεγχος στα δύο μέτωπα και επιχειρούν μόνο για αναζωπυρώσεις.

Στο τριτο μέτωπο στις Εβρουσιές τα 4 καναντέρ συναχίζουν ρίψεις και το έχουν περιορίσει. Και τα 4 καναντέρ θα μείνουν μέχρι να τελειώσουν τα καύσιμα τους. Σύφμωνα με πληροφορίες έχουν καταβρέξει σχεδόν όλη την περιοχή κοντά στις Εβρουσιές.

Όπως γράψαμε προηγουμένως μέχρι το μεσημέρι η φωτιά θα έχει σβήσει παντού και μόνο οι αναζωπυρώσεις θα είναι πρόβλημα από εκεί και πέρα. Ακόμα μια φορά όσοι συμμετείχαν έκαναν σπουδαία δουλειά στην Άνδρο.

Πρέπει να πούμε πως είναι εφέτος είναι πρώτη φορά που οι φωτιές δεν διαρκούν μέρες και δεν σβήνουν στην ...θάλασσα, αλλά πάνω στα βουνά. Αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία της πυροσβεστικής Άνδρου και των εθελοντών Άνδρου. Επίσης είναι πρώτη φορά που γίνονται τόσο συντονισμένες προσπάθειες με εναέρια μέσα και με ενισχύσεις από Αττική, Αθήνα ή Κυκλάδες. Τελικά υπάρχουν φορείς που δουλεύουν σε αυτον τον τόπο. και εθελοντές με αγάπη και ψυχή γιο' αυτό που κάνουν.

Πολλοί αναγώστες μας έγραψαν πολλά και διάφορα σχόλια. Σε μερικά απαντήσαμε. Σε άλλα όχι. Να είμαστε προσεκτικοί όταν σχολιάζουμε τις αιτίες της φωτιάς. Υπάρχουν τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν προς μια κακόβουλη κατεύθυνση. Υπάρχουν άλλες αιτίες που είναι επίσης κακούβουλες. Καλό θα ήταν να μην είμαστε τόσο σίγουροι για μερικές αιτίες γιατί η νομοθεσία των αναδασωτέων δυσκολεύει πολλούς. Άρα οι αιτίες θα πρέπει να μελετηθούν. Όμως το σίγουρο είναι πως επειδή ο τόπος μικρός και οι κουβέντες πολλές κάποιοι θα ξέρουν κάτι. ¨οσο σιωπούν τόσο βοηθούν αυτούς που βάζουν φωτιές. Η σιωπή είναι συνενοχή. Για τον λόγο αυτό το ανακριτικό της πυροσβεστικής είναι στο νησί. όσοι ξέρουν κάτι να το πουν. Σώζουν το νησί μας.

Όλα τα άλλα είναι κουβέντες...

"εν Άνδρω"

 

18/10 - ΩΡΑ 09.00 - ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΡΙΨΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΌ ΤΙς ΕΒΡΟΥΣΕΣ ΑΠΌ ΤΑ ΚΑΝΑΝΤΕΡ - ΤΑ ΠΕΖΟΠΟΡΑ ΤΜΉΜΑΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΜΑΧΗ ΣΤ' ΑΠΟΙΚΙΑ. - ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗς ΒΟΥΡΚΩΤΗΣ ΕΛΕΓΧΘΗΚΕ.

Τα 4 καναντέρ κάνουν εν σειρά ρίψεις στο κυρίως μέτωπο των Εβρουσών. Εκεί σταμάτησε η φωτιά το βράδυ που πήγαινε προς Μένητες-Πιτροφό-Αγία Μαρίνα.

Η πυροσβεστική Άνδρου και οι ενισχύσεις από Αττική δίνουν μάχη πάνω από τα Αποίκια. Οι εθελονντές Άνδρου με επικεφαλής τον Νίκο Χαζάπη και με 5 οχήματα είναι στα Αποίκια και στην Βουρκωτή όπου έλεγχουν την φωτιά.

Την όλη επιχείρηση συντονίζει ο προϊστάμενος της πυροσβεστικής Άνδρου Χρήστος Παπαϊωάννου.

Ο άνεμος είναι πάνω στις κορυφογραμμές γύρω στα 6 μποφόρ. Πιο κάτω είναι στα 4-5. Αν όλα πάνε καλά υπολογίζουν να ελέγξουν τις φωτιές μέχρι το μεσημέρι.

Η Άνδρος έζησε άλη μια νύχτα φόβου, καταστροφής, πολιορκίας των χωριών της από φλόγες. Για άλλη μια φορά μια μεγάλη προσπάθεια στα όρια πολεμικής επιχείρησης. Για άλλη μια φορά είχαμε μια απίστευτη κινητοποίηση από τον Δήμο Άνδρου (με υδροφόρες και μηχανήματα) μέχρι τους Δήμους της Αττικής (Ραφήνα, Αγ. Στέφανο, Βύρωνα με πυροσβεστικά) και από τους εθελοντές Άνδρου (5 πυροσβεστικα) μέχρι την πυροσβεστική Άνδρου (4 πυροσβεστικά και την πυροσβεστική της Αθήνας (6 πυροσβεστικά, την ΕΜΑΚ και τα καναντέρ), από το πλοίο ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Θ. Παναγιωτάκη που διατέθηκε δωρεάν κατόπιν παρέμβασης του δημάρχου Άνδρου μέχρι τους απλούς πολίτες που έκαναν ότι μπορούσαν να σώσουν τα σπίτια τους.

Όλα αυτά γιατί κάποιοι είναι αμετανόητοι. Κάποιοι εγκληματούν σε βάρος του νησιού τους. Δεν τα κατάφεραν προχτές με την ομίχλη στην Βουρκωτή και όπως φαίνεται επιχείρησαν χτες βράδυ και κατάφεραν να κάψουν μέχρι στιγμής πάνω από 2.000 στρέματα. Κίνδύνεψαν τρία χωριά (Κατακαλαίοι, Βουρκωτή, Αποίκια). Σώθηκαν εκ θαύματος και χάρη στις προσπάθειες γεναίων πυροσβεστών.

Ας ελπίσουμε πως αυτή η λαίλαπα φωτιάς που έπνιξε ακόμα μια φορά το νησί μας να είναι η τελευταία. Τι άλλο να πει κανείς;

 

 

 

 

18/10 - ΩΡΑ 08.25 4 ΚΑΝΑΝΤΕΡ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΌ ΤΙΣ ΕΒΡΟΥΣΕΣ - ΟΙ ΠΕΖΟΠΟΡΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΠΑΝΩ ΑΠΌ ΤΑ ΑΠΟΙΚΙΑ

 

 

Φαίνεται ανάγλυφα πόσο κοντά στα απίτια έφτασε η φωτιά τώρα το πρωι από τα Αποίκια- Φωτογραφία από την Πολιτική Προστασία Ραφήνας που μάχεται στην πρώτη γραμμή

ΩΡΑ 08.15 ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΑΤΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ

Όπως γράψαμε και πολλές ώρες πριν στην πρώτη γραμμή του πυρός στην Άνδρο μάχονται αυτή την στιγμή μαζί με την πυροσβεστική και τους εθελοντές δασοπυροσβέστες της Άνδρου και 4 πυροσβεστικάοχήματα από Ραφήνα (2), Αγιο Στέφανο (1) και Βύρωνα (1). Άφησαν τα σπίτια τους Σάββατο βράδυ και ήρθαν μαζί με τους πυροσβέστες να βοηθήσουν το νησί μας. Είναι στην πρώτη γραμμή και συνάμα μας ενημερώνουν με φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες. Το "εν Άνδρω" εκ μέρους όλων των κατοίκων και των ανδριωτών τους ευχαριστεί ακόμα μια φορά δημόσια. Κάποιοι αγαπούν την Άνδρο πιο πολύ από κάποιους κατοίκους που μέρες τώρα την καίνε ασταμάτητα. Να σημειώσουμε πως είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες που αυτοί οι ίδιοι εθελοντές κάνουν βράδι αυτό το δύσκολο ταξίδι και δίνουν μάχες ολονυχτιες να σώσουν τα χωριά μας. Αυτή τη φορά ήταν στ' Αποίκια που έδωσαν την μ'αχη τους...

 

ΩΡΑ Ο7.40 Η ΦΩΤΙΑ ΕΦΤΑΣΕ ΜΟΛΙΣ 700 ΜΕΤΡΑ ΑΠΌ ΤΑ ΑΠΟΙΚΙΑ - ΑΝΕΚΟΠΗ ΓΙΑΤΙ ΓΥΡΙΣΕ Ο ΑΕΡΑΣ - ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ

Λες και είχαν Αγιο τα Αποίκια. Η φωτιά έφτασε στα 700 μέτρα από πάνω τους και ανεκόπη. Αυτή τη στιγμή πάει πάλι προς Εβρουσιές. Τα εναέρια μέσα έχουν σηκωθεί από Αττική και έρχονται. Σε λίγα λεπτά θα αρχίσουν ρίψεις στην περιοχή των Εβρουσιών.

 

Δύο φωτογραφίες του Θέμη Μαρκαντώνη που είναι στην Άνδρο

 

ΩΡΑ 04.45 ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΒΡΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΑΛΑΙΩΝ - ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΤΩΠΑ ΔΙΝΟΥΝ ΜΑΧΗ ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ 

Δύο βασικά τα μέτωπα στα οποία έχει σταθεροποιηθεί η φωτιά. Το ένα στις Εβρουσιές. Το άλλο γύρω από τους Κατακαλαίους. Όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις και οι ενισχύσεις που έφτασαν δίνουν μάχη να μην πλησιάσει η φωτιά από το κάτω μέρος τους Κατακαλαίους και να μην φύγει από Εβρουσιές προς Αποίκια. Ο άνεμος είναι στα 5 μποφόρ. Κατά τις 07.00 αναμένονται τα εναέρια μέσα.

Η φωτιά στο βουνό στους Κατακαλαίους (φωτογραφία Λεωνίδας Καλογεράς)

18/10 - ΩΡΑ 02.15 ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΕΙ ΠΡΟΣ ΕΒΡΟΥΣΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ. ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΡΟΣ ΒΟΥΡΚΩΤΗ-ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ

 

ΩΡΑ 01.50 ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ - ΑΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΤΤΙΚΗ ΣΤΟ ΓΑΥΡΙΟ -ΝΕΩΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΕΤΩΠΑ

Εφτασε το Αικατερινη και αποβιβαζει τις ενισχυσεις της πυροσβεστικης. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μέτωπο που παει προς Αγια Μαρίνα, ένα προς Μένητες, ένα προς Αγιο Νικόλαο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της πυροσβεστικής Άνδρου οι δυνάμεις θα διαταχθούν και στα τρία μέτωπα και θα κάνουν ότι μπορουν. Στον χώρο της πυρκαγιάς είναι πάντα και η πολιτικη προστασία του Δήμου Άνδρου με δύο υδροφόρες και μηχανήματα αν χρειαστούν. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. ΌΛα θα εξαρτηθούν από το αν δεν εξελιχθεί η φωτιά γρήγορα μέχρι το πρώτο φως που θα έρθουν τα εναέρια μέσα που είναι σε ετοιμότητα με εντολή του στρατηγού Παπαγεωργίου.

 

18/10 - ΩΡΑ 01.15 ΑΝΕΚΟΠΗ Η ΦΩΤΙΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΙΚΙΑ - ΠΑΕΙ ΠΡΟΣ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ - ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΡΟΣ ΠΙΤΡΟΦΟ

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες ανεκόπη το μέτωπο της φωτιάς προς τα Αποίκια. Και γλύτωσαν τα σπίτια στους Κατακαλαίους. Όμως η φωτια του μετώπου προς Αποίκια έστριψε και ενώθηκε με το μέτωπο της Βουρκωτής και πάει προς το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και την Βουρκωτή. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και των εθελοντών ανασυντάσονται για να την αντιμετωπίσουν στον δρόμο για να μην κινδυνεύσουν το χωριό και το μοναστήρι.

Από την άλλη μεριά το μέτωπο προς Πιτροφό (ή Μένητες ανάλογα με την φορά του αέρα) είναι ανεξέλεγκτο. Στο μέτωπο αυτό αναμένεται να επιχειρήσουν οι ενισχύσεις που φτανουν σε λίγο στο νησί. και ιδίως τα εναέρια μέσα που έχουν τεθεί σε ετοιμότητα από τον στρατηγό Παπαγεωργίου (αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος) και θα κινηθούν προς Άνδρο με το πρώτο φως όπως είπαμε και σε προηγούμενες αναρτήσεις πριν δύο ώρες περίπου.

 

 

18/10 - ΩΡΑ 24.15 ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΑΤΤΙΚΗ

Να πούμε πως για μια ακόμα φορά πως με το πλοίο ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή εθελοντικά 4 πυροσβεστικα οχήματα από τρεις περιοχές της Αττικής είναι ανάμεσα στα 10 που κατευθύνονται για Άνδρο. Τα δύο είναι του Δήμου Ραφήνας, ένα του Δήμου Αγίου Στεφάνου και ένα του Δήμου Βύρωνα. Κάποιοι αφήνουν τα σπίτια τους και εθελοντικά (ανήκουν στην πολιτική προστασία των αντίστοιχων Δήμων της Αττικής παίρνουν το πλοίο για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες να πάνε να σώσουν την Άνδρο που κάποιοι εμπρηστές καίνε... 

Ένα ευχαριστώ από το "εν Άνδρω" και ντροπή και αισχίνη σε αυτούς που καίνε το νησί βάζοντας σε κίνδυνο περιούσίες, ζώα και ανθρώπους...

 

ΩΡΑ 24.00 ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ - Η ΦΩΤΙΑ ΞΕΦΥΓΕ ΠΡΟΣ ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ - ΚΛΗΘΗΚΑΝ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΩΣ

Η φωνή του επικεφαλής της πυροσβεστικής Άνδρου Χ. Παπαϊωάννου στο τηλέφωνο ακούστηκε σαν κραυγή ή λυγμός: "έλα, παλεύουμε με τα θηρία. Η φωτιά ξέφυγε προς διάφορες κατεύθυνσεις. Ένα μέτωπο πάει προς Πιτροφό! Ένα άλλο πάει προς Βουρκωτή! Και το τρίτο δίνουν μάχη πυροσβέστες και εθελοντές να μην περάσει τον δρόμο και πάει προς Αποίκια". Η περιγραφή αυτή μιλάει από μόνη της.

Την μάχη την δίνουν στην πρώτη γραμμή τα 4 πυροσβεστικά οχήματα της Άνδρου με τους πυροσβ'εστες και όλα των εθελοντών (6 μικρότερα οχήματα) με τους διαθέσιμους εθελοντές.

Σ'υμφωνα με τις πληροφορίες ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος στρατηγός Παπαγεωργίου έδωσε εντολή με το πρώτο φως όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα θα κατευθυνθούν για Άνδρο μιας και αύριο ο καιρός φρεσκάρει και ο κίνδυνος μιας πολύ μεγάλης καταστροφής είναι ορατός.

Κατά τα άλλα το ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ κατευθύνεται ολοταχώς για Άνδρο με 10 πυροσβεστικά οχήματα και ένα πούλμαν της ΕΜΑΚ. Μια δύναμη 35 ανδρών.

Νεώτερες ειδήσεις αργότερα...

 

17/10 - ΩΡΑ 23.35 ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΩΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΙΝΗ ΦΩΤΙΑ

Η αποψινή φωτιά ξεκίνησε γύρω στις 20.15 στην ευρύτερη περιοχή της Βουρκωτής. Επεκτάθηκε λόγω του αέρα 4-5 μποφόρ και έσπασε σε δύο μέτωπα. Το ένα προς τους Κατακαλαίους. Το χωριό εκκενώθηκε γιατί η φωτιά έφτασε σε αυτό. Τελικά δεν μπήκε στα σπίτια. Ανακόπηκε.  Το άλλο αργά στράφηκε προς τα Αποίκια. Αλλά εξελίχθηκε σχετικά αργά. Αυτή τη στιγμή άνδρες των εθελοντών και των πυροσβεστών δίνουν μάχη να μην περάσειν τον δρόμο προς Αγ. Νικόλαο και πάει προς Αποίκια. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες γιατί υπάρχουν πολλά φρύγανα.

Γύρω στις 22.00 μετά απο επικοινωνία του δημάρχου Άνδρου με τον πλοιοκτήτη Θ. Παναγιωτάκη τέθηκε στη διάθεση του νησιού το ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ. Οι ενισχύσεις που ζήτησε ο επικεφαλής της πυροσβαστικής Άνδρου Χ. Παπαϊωάννου μετά πόα συνενόηση με τον αρχηγό της πυροσβεστικής Παπαγεωργίου έρχονται αυτή τη στιγμή (ώρα 23.40) με το πλοίο στην Άνδρο. μαζί τους και κλιμα΄κιο της ΕΜΑΚ 15 ανδρών. Το πλοίο με τις ενισχύσεις θα φτάσει στο νησί λίγο πριν τις 2 το πρωί. Μεταφέρει 10 πυροσβεστικά οχήματα και ένα πούλμαν της ΕΜΑΚ με άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

Οι πληροφορίες είναι έγκυρες γιατί είμαστε σε ανοιτή γραμμή με τους υπεύθυνους.

Νεώτερα σε λίγο

 

17/10 - ΩΡΑ 23.00 Η ΦΩΤΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΑΛΑΙΩΝ - ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΚΑΝΟΥΝ ΦΡΑΓΜΑ

Αυτή τη στιγμή δυνάμεις των εθελοντών και των πυροσβεστών μετακινούνται προς τον δρόμο των Κατακαλαίων με στόχο να ανακόψουν την φωτιά που κινειται αργά προς Αγ. Νικόλαο. Σ'υμφωνα με εκτιμήσεις του επικεφαλής των εθελοντών θα επιχειρήσουν να την σταματήσουν εκεί για να μην ξεφύγει προς τα Αποίκια. Για την ώρα όπως είπαμε και προηγουμένως η πυροσβεστική πρόλαβε και ανέκοψε το μέτωπο και έτσι η φωτιά δεν έχει μπει στο χωριο και στα σπίτια. Ο άνεμος ειναι 4-5 μποφόρ και αν παραμείνει έτσι υπάρχει δυνατότητα να επιχειρήσουν με αποτέλεσμα. Βεβαίως υπάρχουν πολλά φρύγανα και αυτό είναι σε βάρος των επιχειρούντων...

Όλα θα εξαρτηθούν από το πως θα εξελιχθούν οι καιρικές συνθήκες μέσα στη νύχτα. Ήδη σε λίγα λεπτά το ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ξεκινά μετά από την πλήρη ετοιμότητα που ετέθη νωρίτερα. Μιλώντας με τον καπετάνιο Γιώργο Κολίτσα (από το Απρόβατου) μάθαμε πως η εντολή του πλοικτήτη Θ. Παναγιωτάκη που έθεσε το πλοίο στη διάθεση του νησιού μετάαπο συνενόηση με τον δήμαρχο ήταν "πήγαινε στους ανθρώπους μας που κινδυνεύουν". Το πλοίο θα ξεκινήσει γύρω στις 11.20 από Ραφήνα...

Ο αρχηγός της πυροσβεστικής Παπαγεωργίου στην Αθήνα έθεσε σε ετοιμότητα τον μηχανισμό της υπηρεσίας και όπως ήδη είπαμε 11 αυτοκίνητα και 15 άνδρες της ΕΜΑΚ αναμένεται να φτάσουν στην Άνδρο γύρω στις 1.30 πρωινή και θα κατευθυνθούν αμέσως στα μέτωπα της πυρκαγιάς. 

Νεώτερα σε λίγο

 

ΩΡΑ 22.30 ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΕΙ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΑΛΑΙΟΥΣ - ΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες δεν έχουν καεί σπίτια στους Κατακαλαίους. Ο δήμαρχος Άνδρου Θ. Σούσουδης μίλησε με τον αρχηγό της πυορσβεστικής στην Αθήνα. Έρχονται 11 πυροσβεστικά οχήματα και 15 άνδρες της ΕΜΑΚ με το πλοίο ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ. Μετά από επικοινωνία με τον δήμαρχο ο πλοιοκτήτης Θ. Παναγιωτάκης έθεσε το πλοιό ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ σε ετοιμότητα και αναμένεται να αναχωρησει από ΡΑΦΗΝΑ στις 11.10...

 

 

ΩΡΑ 22.15 Η ΟΙ ΚΑΤΑΚΑΛΑΙΟΙ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ - ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΑΠ¨Ο ΡΑΦΗΝΑ

Η κατάσταση είναι δραματική οι Κατακαλαίοι εκκενώθηκαν και ήδη η φωτιά μπήκε μέσα στο χωριό. Ο δήμαρχος Άνδρου επικοινώνησε με τον πλοιοκτήτη Θ. Παναγιωτάκη και ήδη το πλοίο ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ αναχωρεί εκτάκτως στις 11.00 με 11 πυροσβεστικά οχήματα από Αθήνα για Άνδρο...

 

 

ΩΡΑ 21.40 Η ΦΩΤΙΑ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΔΥΟ ΜΕΤΩΠΑ. ΕΝΑ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΚΑΛΑΙΟΥΣ ΚΙ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣ ΑΠΟΙΚΙΑ

Η φωτιά που ξεκίνησε από την Βουρκωτή αυτή τη στιγμή έχει δύο μέτωπα. Το ένα είναι πολύ κοντά στους Κατακαλαίους και το άλλο αναπτύσεται αργά προς Αποίκια. Η πυροσβεστική και οι εθελοντές Άνδρου δίνουν μάχη για να ανακόψουν την φορά προς τους Κατακαλαίους γιατί η φωτιά είναι πολύ κοντά στο χωριό. Το μέτωπο προς τα Αποίκια είναι ακόμα στο ύψος των Κατακαλαίων, αλλά με βάση τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (αύριο δίνει 7 μποφόρ το δελτίο καιρού) κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα και σε αυτό το μέτωπο...

Αδύνατον να πιστέψει κανείς πως αυτό που γίνεται δεν είναι βάσει ενός παράλογου σχεδίου. Τι άλλο να πει κανείς;

 

17/10 - ΩΡΑ 21.00 ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΡΚΩΤΗ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΑΛΑΙΟΥΣ

Η φωτιά έχει μεγάλο μέτωπο αυτή τη στιγμή στην Βουρκωτή με φορά προς τους Κατατακαλαίους. Όλη η δύναμη της πυροσβεστικής και των εθελοντών της Άνδρου αυτή τη στιγμή κατευθύνεται προς το μέτωπο. Η φωτιά είναι μεγάλη και αυτή τη στιγμή φαίνεται και από την γεφυρα του Supperferry ΙΙ που είναι στα ανοιχτά της Καρύστου λίγο πριν μπει στον Κάβο Ντόρο. Ο άνεμος στην περιοχή είναι 4-5 μποφόρ. Εξετάζεται η πιθανότητα να κληθούν ενισχύσεις...

Σε λίγο νέωτερα....

 

17/10 - ΩΡΑ 20.30 ΦΩΤΙΑ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΒΟΥΡΚΩΤΗΣ

Όχι δεν είναι αστείο. Μόλις ο καιρός λίγο ¨φρέσκαρε" νέα φωτιά εκδηλώθηκε πριν λίγα λεπτά στην Βουρκωτή. Αυτή τη στιγμή κατευθύνονται προς την φωτιά δυνάμεις της πυροσβεστικής και των εθελοντών δασοπυροσβεστών Άνδρου. Υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί η φωτιά καθώς στην περιοχή όπως είπαμε στην αρχή έχει αρχίσει να φρεσκάρει και από αύριο το δελτίο δείνει ισχυρούς ανέμους.

Σε λίγο νέωτερα...

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet