Γράμμα από τ' Αποίκια

(Λάβαμε από την κ Άννα Βαλμά ένα λίαν ενδιαφέρον γράμμα που γράφει τα δικά της συμπεράσματα από την λαίλαπα που έζησε η ίδια στο χωριό της, τ’ Αποίκια. Την ευχαριστούμε πολύ και το δημοσιεύουμε αυτούσιο γιατί συμβάλει με την εμπειρία αυτών που έζησε καταγράφοντας μερικά πολύ χρήσιμα συμπεράσματα - «εν Άνδρω»).

Καλημέρα σας,

Λέγομαι, Άννα Βαλμά, είμαι κάτοικος Αποικίων και την φωτιά την έζησα σ΄ όλο της το "μεγαλείο"....

Όλοι βέβαια αναρωτιόμαστε, ακόμα και σήμερα, ποιος, ή ποιοι ανεγκέφαλοι βάζουν τις φωτιές στα βουνά μας και για ποιον λόγο... Αναπάντητα ερωτήματα που ποτέ δεν θα βρουν απαντήσεις...δυστυχώς.

Εν πάση περιπτώσει, πρέπει οπωσδήποτε να δοθούν λύσεις, τουλάχιστον όσο αφορά το αντιπυρικό σχέδιο και τους τρόπους αντιμετώπισης του όλου θέματος. Η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε στρατηγικά σημεία, χρίζει ΑΜΕΣΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ!!!!


1.Στα Αποίκια ΠΡΕΠΕΙ επειγόντως να γίνει διάνοιξη πάνω από το χωριό μεταξύ ταφίου, ήδη υπάρχει εκεί δρόμος, με το Ζένιο και εν συνεχεία με τις Εβρουσές.

2.Μια υδροφόρα, για κάθε περιφέρεια.(Μια για Αποίκια, Βουρκωτή, μια Στενιές και ούτω κάθε εξής).

3.Καθαρισμοί ξερορεμάτων, δρόμων κοινοτικών θα βοηθούσε σημαντικά.

4.Χρήση πρώην κοινοτικών γραφείων για τηλεφωνικά κέντρα άμεσης ανάγκης, ώστε σε περιπτώσεις παρόμοιας κατάστασης, να υπάρχει άμεση επικοινωνία. (Ενδεχομένως να δουλεύανε με βάρδιες, εναλλάξ ώστε να καλυπτόταν οι ανάγκες). Παράλληλα θα λειτουργεί και ως τηλεφωνικό κέντρο για τις καθημερινές ανάγκες του χωριού καθώς και ως κέντρο πολλαπλών χρήσεων, βασιζόμενο στην εθελοντική εργασία 2 μονίμων κατοίκων. Αυτό θα έδινε και πάλι ζωή στα χωριά που τώρα δεν είναι τίποτε άλλο, από έρημα τοπία.

Αυτά, ίσως να είναι κάποια μέτρα για αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων, κάτι που θα βοηθούσε τα χωριά μας.
Όμως αυτό που προέχει είναι, επιτέλους, να κινηθεί το όλο σύστημα και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι μας φέρνουν σε τέτοιες καταστάσεις, να κινδυνεύει το χωριό μας και τα σπίτια μας...

Ευχαριστώ.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet