Τα πλην και τα συν των ημερών

Φίλος με εξαιρετικές γραφιστικές γνώσεις σχεδίασε και έστειλε την παραπάνω χιουμοριστική αφίσα. Πάντα στα δύσκολα βοηθά και μιά δόση ...χιούμορ!

Στα πολλά πλην των ημερών είναι 9 φωτιές από την 1η μέχρι την 21η Οκτωβρίου! Κάηκαν 8.000 χιλιάδες περίπου στρέμματα πρασίνου. Κινδύνεψαν 7 χωριά της Άνδρου και εκκενώθηκαν 2. Χιλιάδες άνθρωποι έζησαν στιγμές αγωνίας και φόβου. Και φυσικά ακόμα ψάχνουμε τους εμπρηστές!...

Στα λίγα συν είναι πως πυροσβεστική και εθελοντές της Άνδρου έδειξαν επαγγελματισμό και αυτοθυσία. Ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο σε ένα απίστευτο 20ημερο πυρκαγιών που όλες έσβησαν πάνω στα βουνά. Άλλοτε έσβηναν …στην θάλασσα. Υπήρξε εξαιρετικός συντονισμός με τις μονάδες των εναέριων μέσων, αλλά και τις επίγειες δυνάμεις που έφτασαν ταχύτατα από την Αθήνα.

Και ακόμα υπήρξε μια μοναδική ευαισθητοποίηση ομάδων πολιτικής προστασίας από Δήμους της  Αττικής που έσπευσαν να βοηθήσουν εθελοντικά την δοκιμαζόμενη Άνδρο. Να αναφέρουμε εδώ την πολλαπλή βοήθεια με άνδρες και οχήματα από την πολιτική προστασία Ραφήνας, Άγιου Στεφάνου, Βύρωνα.

 

Χρειάζεται ψυχή να σταθείς ορθιος με όπλο μόνο μια μάνικα λίγα μέτρα από το πυρινό μέτωπο. Πυροσβέστες και πυροσβεστικό όχημα στον δρόμο των Κατακαλαίων. Βράδυ 17ης Οκτωβρίου (φωτο: πυροσβέστης Άνδρου).

Και ένα μικρό συν για εμάς. Η ιστοσελίδα «εν Άνδρω» κατάφερε να έχει σχεδόν συνεχή ροή επί 36 ώρες μεταδίδοντας «ζωντανά», με δεκάδες αναρτήσεις, πληροφορίες από όλα τα μέτωπα που έκαψαν 4.880 στρέμματα πρασίνου στην Άνδρο!

 Το «ημερολόγιο της πυρκαγιάς» έφτασε στους 9.000 μοναδικούς επισκέπτες σε 36 ώρες!!!

Βέβαια κάποιες στιγμές το site παρουσίασε προβλήματα υπερφόρτωσης. Έτσι δεκάδες επισκέπτες δεν μπόρεσαν να μπουν με την πρώτη φορά και χρειάστηκε να επιχειρήσουν δεύτερη ή και τρίτη προσπάθεια μετά από λίγη ώρα. Ήταν λοιπ΄ν ένα test για εμάς. Αντέξαμε. Όμως τo site μερικές στιγμές έδειξε τα όρια του. Έτσι αυτές τις μέρες το ξανασχεδιάζουμε από την αρχή. Ώστε να αντέχει στους χιλιάδες επισκέπτες που πλέον μας διαβάζουν καθημερινά.

Φλόγες 10 μέτρα ύψος. Πυροσβέστες και πυροσβεστικό περιμένουν το πύρινο μέτωπο στον δρόμο των Κατακαλαίων, τελευταία γραμμή άμυνας, για να μην περάσει προς τ' Αποίκια (φωτο: πυροσβέστης Άνδρου).

Πέρα όμως από τις συνεχείς πληροφορίες για την φωτιά και μια σειρά άρθρα, χρονογραφήματα και σχόλια, που ακολούθησαν τις επόμενες μέρες φάνηκε πως ξυπνήσαμε συνειδήσεις. Χιλιάδες μας διάβασαν. Δεκάδες μας τηλεφώνησαν, μας έστειλαν πληροφορίες, μηνύματα, γράμματα, φωτογραφίες. Δημοσιεύσαμε μερικά από αυτά. Εκατοντάδες σχολίασαν ή συζήτησαν στο f/b τις  θέσεις, απόψεις, στοιχεία, αναλύσεις, στατιστικά, δεδομένα, που παρουσιάστηκαν στην ιστοσελίδα όλες αυτές τις επόμενες μέρες. Σχεδόν όλα τα σχόλια και οι συζητήσεις στο f/b ήταν υψηλού επιπέδου. Ακόμα και όταν διαφωνούσαμε η συζήτηση ήταν σε κόσμιο επίπεδο. Δείγμα πως κάτι αλλάζει στην Άνδρο. Θέλουμε να πιστεύουμε πως με τόση δημοσιότητα όλο και περισσότεροι πια καταλαβαίνουν πως κάτι πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Γιατί αφήνοντας το νησί μας να καίγεται καίμε το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας…

 «εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet