Έχουν εστιάσει πλέον για τις φωτιές στην Άνδρο

Από την πυρκαγιά των Κατακαλαίων

 

Η σύλληψη του κατοίκου της Κατακοίλου για εμπρησμό από την πυροσβεστική στις 20/10 αποτέλεσε απαρχή εξελίξεων για να προχωρήσει η έρευνα με στόχο την ανεύρεση των ενόχων για τους αλλεπάλληλους εμπρησμούς της Άνδρου εφέτος τον Οκτώβριο. Κατ' αρχή η ίδια η σύλληψη και η προσαγωγή του κατοίκου ανησύχησε κάποιους, που είχαν λόγους να ανησυχήσουν. Στην Άνδρο η σύλληψη έστειλε το μήνυμα πως αυτή την φορά τα πράγματα ήταν σοβαρά. Τουλάχιστον 5 άτομα, από του πολλούς που κατέθεσαν, είπαν ονόματα. Για πρώτη φορά άνοιξαν στόματα. Σας είχαμε πει εγκαίρως πως οι ανακρίσεις αυτή τη φορά θα είχαν κατάληξη.

Η προσαγωγή του Αθανασίου Πολίτη στον εισαγγελέα Σύρου έκανε κατανοητό σε όλους πως τα πράγματα ήταν σοβαρά. Το μήνυμα ελήφθη και πλέον στο ανακριτικό τραπέζι «έπεσαν» ονόματα. Κάποιοι για να αποσείσουν υποψίες από πάνω τους υπέδειξαν συγκεκριμένους σαν ενόχους. Φυσικά το ποιοι είναι ένοχοι και ποιοι αθώοι θα το βρει η δικαιοσύνη. Το ζήτημα είναι πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια οι ανακρίσεις είχαν αποτέλεσμα.

Η απελευθέρωση του Αθανασίου Πολίτη, με περιοριστικούς όρους, σύμφωνα με την πυροσβεστική, αλλά και το μακροσκελές δελτίο τύπου του συνηγόρου υπεράσπισης του Γιάννη Μαλταμπέ, άνοιξαν τον χορό νέων, δημόσιων αυτή τη φορά, αποκαλύψεων. Υπάρχουν ονόματα από τον συλληφθέντα στο τραπέζι. Το λέει και το δελτίο του συνηγόρου του. Υπάρχει μήνυση που κατέθεσε (ή θα καταθέσει) ο κ. Μαλταμπές εξ ονόματος του εναντίον συγκεκριμένου ατόμου. Υπάρχει και απάντηση, από την άλλη μεριά, με μήνυση που θα καταθέσει ο κατονομασθείς εναντίον του Α. Πολίτη. Ο χορός των μηνύσεων προοιωνίζει νέες ανακρίσεις, νέους γύρους καταγγελιών και νέες προσαγωγές.

Εν των μεταξύ οι ανακριτικές αρχές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, αν και κύκλοι, που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, λένε πως πλέον διεξάγεται έρευνα για συγκεκριμένους εμπρησμούς εκ σκοπιμότητας ή εξ αμελείας. Καθόλου περίεργο πως όλα τα ονόματα στο τραπέζι αναφέρονται σε κατοίκους που επαγγελματικά είναι βοσκοί και αγρότες! Κάτι που επισημάναμε πολλές φορές στο «εν Άνδρω» όλο αυτό το διάστημα και για το οποίο επιβεβαιωνόμαστε. Πέρα από διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που ακούστηκαν ή γράφτηκαν υπάρχει πάντα και η πραγματικότητα.

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως το μακροσκελές και επιθετικό δελτίο τύπου του κ. Μαλταμπέ, που με αυτό υπερασπίζεται τον πελάτη του, λειτούργησε ως θρυαλλίδα εξελίξεων. Λέγοντας ονόματα, κατονομάζοντας υπεύθυνους, μηνύοντας συγκεκριμένο άτομο, δημιούργησε αναταραχή. Και έτσι ακόμα περισσότεροι προσήλθαν να καταθέσουν…

Τις επόμενες μέρες περιμένουμε πλέον τις κινήσεις του εισαγγελέα Σύρου. Η εξεύρεση των ενόχων για τις πυρκαγιές του εφετινού «πύρινου» Οκτώβρη της Άνδρου τώρα άνοιξε. Και από ότι φαίνεται τώρα άνοιξε για τα καλά.

Τέλος μια παρατήρηση. Η αναφορά του δελτίου του κ. Μαλταμπέ για μηνύσεις κατά του ελληνικού δημοσίου για το δελτίο τύπου της πυροσβεστικής που αναφερόταν σε «10 πυρκαγιές» που έβαλε ο κάτοικος της Κατακοίλου μάλλον είναι στο κενό γιατί είχε διευκρινιστεί από τότε που εκδόθηκε το δελτίο και ρωτήσαμε πως η συγκεκριμένη έκφραση αποτελεί ορολογία της πυροσβεστικής.

Όπως μας εξήγησαν με τον τρόπο αυτόν η πυροσβεστική κατονομάζει όλες τις εστίες φωτιάς σε όλες τις περιπτώσεις μιας και δεν μπορεί να ξέρει την εξέλιξη τους. Ο συγκεκριμένος κάτοικος την ημέρα που συνελήφθη είχε ανάψει 7 εστίες σε ένα χωράφι και 3 εστίες προηγούμενη μέρα. Όλες οι φωτιές ήταν σε μέρες που είχε εκδοθεί αυστηρή απαγόρευση από την πυροσβεστική και τις αρχές.

«εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet