Ανάγκη να «ζωντανέψει» η Άνδρος το χειμώνα

Του Γιάννη Μηνδρινού

Η Άνδρος του χειμώνα απόμακρη, μοναχική, σιωπηλή. Μεγάλο το στοίχημα να ζωντανέψει. Γίνεται όμως; Και πως;

 

Διαβάσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συσκέψεις που έγιναν στο δημαρχείο του νησιού με τη συμμετοχή των επαγγελματιών, ενόψει των εορτών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση του δημάρχου στο facebook, πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί το εορταστικό πρόγραμμα, που στόχο θα έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και να προσελκύσει Ανδριώτες της Αθήνας στην ιδιαίτερη πατρίδα, προκειμένου να περάσουν στην Άνδρο τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Αναμφίβολα γίνεται ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το «εν Άνδρω», σε ένα αποκαλυπτικό του ρεπορτάζ στο τέλος Οκτωβρίου για την επιβατική κίνηση προς το νησί τον Οκτώβριο, είχε αποδείξει με αριθμούς πως η Άνδρος ερημώνει το χειμώνα. Το ξέραμε, βεβαίως, αλλά είναι πολύ διαφορετικό όταν, αυτό που έχεις στο μυαλό σου, το βλέπεις να αποτυπώνεται σε αριθμούς...

Η ανάγκη να «ζωντανέψει» το νησί το χειμώνα είναι επιτακτική. Και, υπό αυτή την έννοια, πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη του δημάρχου και των επαγγελματιών για τη διοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων τα Χριστούγεννα θα πρέπει να χαιρετισθούν με ικανοποίηση.

Για να πετύχουν αυτές οι πρωτοβουλίες, ωστόσο, χρειάζεται προγραμματισμός και συντονισμός. Λέξεις που μέχρι τώρα ήταν άγνωστες στο νησί. Πολλές φορές στο παρελθόν φθάσαμε στο σημείο να διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις (π.χ καρναβαλικές) σε όλα σχεδόν τα μεγάλα δημοτικά διαμερίσματα και με πανομοιότυπο θέμα. Ενώ το πιο σωστό θα ήταν αλλού να γινόνταν η παρέλαση των αρμάτων, αλλού π.χ ένα κυνήγι θησαυρού και σε άλλο μέρος κάποια διαφορετική εκδήλωση. Για λόγους που εύκολα καταλαβαίνει ο καθένας. Αφήστε εκείνο το απαράδεκτο φαινόμενο του Αυγούστου, που κάθε παρασκευοσαββατοκύριακο είναι προγραμματισμένες 3 και 4 εκδηλώσεις και χοροί συλλόγων. Λες και ο χρόνος στην Άνδρο πρέπει ντε και καλά να σταματήσει στις 31 Αυγούστου...

Η Άνδρος είναι ένα ευλογημένο νησί, καθώς έχει όλα τα χαρακτηριστικά να αποτελέσει «νησί των τεσσάρων εποχών» για τον Αθηναίο. Μόλις δυο ώρες από την πρωτεύουσα και με χαμηλό κόστος μετάβασης, μπορεί να γίνει η αγαπημένη συνήθεια χιλιάδων Αθηναίων. Και όχι μόνο το καλοκαίρι. Τι χρειάζεται; Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων ή δράσεων που να καλύπτει όλο το χρόνο (ή το μεγαλύτερο μέρος του), κατάλληλη προβολή στα μέσα, οικονομικά κίνητρα στον επισκέπτη (ειδικά τις περιόδους εκτός σεζόν), όρεξη και κέφι από τους επαγγελματίες, καθώς και ζεστή φιλοξενία ώστε αυτός που θα έρθει μια φορά, να έρθει και δεύτερη και τρίτη. Και, ιδανικά, να βάλει την Άνδρο στους μόνιμους (και αγαπημένους) προορισμούς του.

Πολύ θα θέλαμε αυτή η πρωτοβουλία για τις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων να είναι η αρχή για όλα όσα αναφέραμε πιο πάνω και να μην αποτελεί μια αποσπασματική κίνηση. Ελπίζουμε κι ευχόμαστε έτσι να είναι.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet