Επιτέλους είδε και η Άνδρος μια άσπρη… νύχτα!

Του Διαμαντή Μπασαντή

Πλατεία Γηροκομείου - Λευκή νύχτα Άνδρου (φωτο-Άνδρος)

Το άναμμα των χριστουγεννιάτικων φώτων του μικρού πλοιαρίου στην πλατεία Γηροκομείου το Σάββατο βράδυ 13/12 ήταν η αφορμή για αρκετές εκατοντάδες κατοίκους της Άνδρου να βρεθούν στην Χώρα και να ζήσει το νησί γιορτινές στιγμές!

Η «λευκή νύχτα» που είχε εξαγγελθεί από τη νέα δημοτική αρχή και διοργανώθηκε με την συνεργασία των επαγγελματιών της πόλης πέτυχε απολύτως. Και όχι μόνο πέτυχε, αλλά άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις κι ελπίδες, σε ένα νησί που μέχρι σήμερα προετοιμαζόταν για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς… σιωπηλό και έρημο!

Για να καταλάβει κανείς την διαφορά του κλίματος την προηγούμενη μέρα Παρασκευή 12/12 η αγορά της Χώρας είχε 4 ανθρώπους (!!!) στον κεντρικό δρόμο! Και τα καταστήματα, γύρω στις εννέα, ήταν όλα σχεδόν άδεια ή κλειστά!

Τα παιδιά του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου ήταν και αυτά παρόντα στην γιορτή (φωτο-Άνδρος)

Τίποτα λοιπόν δεν προμηνούσε την επιτυχία. Ακόμα και το άναμμα των φώτων του δέντρου την προηγούμενη μέρα στο καλοκαιρινό Μπατσί δεν μάζεψε κόσμο. Το δε μεσημέρι του Σαββάτου στην Χώρα που ακόμα ετοιμαζόταν για το γεγονός ελάχιστοι κυκλοφορούσαν στον δρόμο! Όμως στις 8.30’ το βράδυ δεν έβρισκες πουθενά θέση να παρκάρεις! Τύφλα νάχει το καλοκαίρι!

Τότε τι έγινε; Πως βρέθηκαν ξαφνικά εκατοντάδες άνθρωποι μέσα στην μάλλον κρύα νύχτα στην πλατεία Γηροκομείου; Και πως πολλοί από αυτούς έμειναν στον κεντρικό δρόμο τα αγοράς και στα μαγαζιά μέχρι τις 12;

Γεμάτος ο πεζόδρομος της αγοράς μέχρι αργά τη νύχτα

Ξεκινάμε με τέσσερις απαντήσεις που ψαρέψαμε από διάφορους παριστάμενους:

 -  Η πρώτη της Ρένας, που προέβλεπε από νωρίς: θα είναι κόσμος. Μόνο οι συγγενείς του χορευτικού και της χορωδίας να έρθουν θα είναι αρκετοί!

 -  Η δεύτερη του Γιάννη, που έκανε τον… πολιτικό απολογισμό γύρω στις 12 το βράδυ: η νέα δημοτική αρχή έχει ρεύμα. Ο κόσμος άκουσε το κάλεσμά της!

 -  Η τρίτη του  Γιώργου, που τόνιζε πως διοργανώθηκε σωστά μιας και κλήθηκαν στον Δήμο και συμμετείχαν όλοι οι επαγγελματίες στην προετοιμασία!

 -  Η τέταρτη του Νίκου, που επισήμανε πως τους τράβηξαν τα κεράσματα. Αρκετοί απλώς βόλταραν και έπιναν ή τσίμπαγαν και δεν μπήκαν στα καταστήματα να ψωνίσουν!

 

Στις παραπάνω επισημάνσεις πρέπει να προσθέσουμε και δύο επιπλέον παρατηρήσεις:

-        Πρώτη, τα καράβια δεν έφεραν πολύ κόσμο από την Αθήνα ούτε την Παρασκευή ούτε το Σάββατο το πρωί. Άρα η συντριπτική πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στην λευκή νύχτα ήταν μόνιμοι κάτοικοι. Δεύτερη, αρκετοί από τους παραβρισκόμενους  ήταν νεώτεροι.

Αν τώρα τα αθροίσουμε όλα φτάνουμε σε ένα απλό μα καθαρό συμπέρασμα: η κοινωνία της Άνδρου είχε ανάγκη μιας καλής βραδιάς και ανταποκρίθηκε με τον τρόπο της και για όλους τους παραπάνω λόγους στο κάλεσμα της λευκής νύχτας.

Γιατί είχε ανάγκη αυτό το κάλεσμα; Μα γιατί:

-        Οι καιροί είναι δύσκολοι.

-        Η Άνδρος τον χειμώνα είναι άδεια.

-        Η κοινωνία του νησιού είναι κλειστή. Στηρίζεται στην οικογένεια και στις κλειστές προσωπικές παρέες. Άρα μένει εύκολα στο σπίτι.

-        Και η πρωτοβουλία ήρθε την κατάλληλη στιγμή μιας και κάλυψε ένα κενό. Άλλωστε ποτέ εδώ και πολλά χρόνια δεν υπήρξε κάποια πρωτοβουλία για κάτι πιο ανοιχτό και ομαδικό τον χειμώνα.

Είχαν ανάγκη μικροί και μεγάλοι από μια γιορτινή έξοδο (φωτο-Άνδρος)

Η περίκλειστη Άνδρος του χειμώνα, λοιπόν, είχε ανάγκη από μια νότα κοινωνικότητας, από ένα χαρούμενο χαμόγελο μέσα στην κρύα νύχτα, από μια μικρή αισιόδοξη ελπίδα αυτοεπιβεβαίωσης.

Κάτι άλλαξε στην μοναχική χειμερινή διαδρομή του νησιού…  

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet