Εγκρίθηκαν τρία αιολικά πάρκα στην Άνδρο

 

Για τρια, από τα τέσσερα αρχικά προβλεπόμενα, αιολικά πάρκα στην Άνδρο εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΚΑ οι περιβαλλοντικοί όροι, παρά την αρνητική γνωμοδότηση της Περιφέρειας και του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου. Θα περιλαμβάνονται 23 μεγάλες ανεμογεννήτριες σε τρεις διαφορετικές περιοχές, συνολικής ισχύος 52,9 MW.

Οι θέσεις των αιολικών πάρκων είναι, δύο κοντά στην ευρύτερη περιοχή του Μακροτάνταλου και μια ανατολικότερα κοντά στο Βιτάλι. Στη θέση Σκούμπι προβλέπονται 4 ανεμογεννήτριες ισχύος 9, 2 MW, στη θέση Καφούτσι 12 ανεμογεννήτριες, ισχύος 27,6 MWκαι στη θέση Γκοράκι 7 ανεμογεννήτριες, ισχύος 16,1 MW.

Δεν εγκρίθηκε η μεγαλύτερη προβλεπόμενη εγκατάσταση της Άνδρου, στο Πέταλο,  ισχύος 36,8 MWγια λόγους προστασίας της ορθιθοπανίδας. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστασίας Natura 2000.  Εκεί ζουν και προστατεύονται τα πουλιά μαυροπέτριτης, χρυσόγερακο, σπιζαετός, φιδαετός, αετογερακίνα.

Ειδική μνεία επίσης γίνεται στην απόφαση για την προστασία από επιχωματώσεις στο Βιτάλι που είναι κοντά σε μια εξ αυτών και η θέση είναι προστατεύομενη περιοχή ΖΕΠ.

Με βάση την απόφαση στην Άνδρο θα κατασκευαστεί υπόγεια γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης ισχύος 150 ΚV, μήκους περίπου 99 χιλιομέτρων. Ακολουθεί υποθαλάσσια γραμμή μήκους 65 χιλιομέτρων που από την Άνδρο καταλήγει στην περιοχή Άγιος Νικόλαος – Ραφήνας. Από εκεί θα συνεχίσει υπόγεια μέχρι το ΚΥΤ Παλλήνης.

Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνονται αιολικά πάρκα στην Τήνο, την Νάξο και την Πάρο, 72 ανεμογεννητριών και συνολικής ισχύος 165,6 MW. Την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων υπογράφει ο υπουργός Γ. Μανιάτης ΥΠΕΚΑ με ημερομηνία 18/12/14.

Για την εγκατάσταση και την μεταφορά θα υπάρχουν ετήσια έσοδα για τον Δήμο Άνδρου για τα οποία θα γίνει σχετική ενμέρωση.

Οι όροι γύρω από τις ανεμογεννήτριες της Άνδρου είναι εξαιρετικά αυστηροί όσον αφορά την πυρασφάλεια. Επίσης, προβλέπεται ενίσχυση της δασικής φύτευσης και διάνοιξη δρόμων που θα πρέπει μετά να διευθετηθούν και να παραμείνουν χωμάτινοι σύμφωνα με τις προδιαγραφές των δασικών δρόμων.

Με βάση τους αυστηρούς όρους αυτής της εγκατάστασης, ιδίως σε θέματα πυρασφάλειας, μάλλον θα υπάρξουν επιπτώσεις στην οποιαδήποτε χωροθέτηση άλλων δραστηριοτήτων με περιβαλλοντική όχληση. Επισημαίνουμε αυτό το σημείο γιατί στην περιοχή του Μακροτάνταλου ερευνάται αυτή την εποχή και μια θέση για χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Άνδρο.

«εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet